Jump to content

I - 2.6.5.2. Четири важни неща по пътя на Спасението.


Recommended Posts

I - 2.6.5.2. Четири важни неща по пътя на Спасението.

Поел по пътя на Спасението, човек трябва да расте в обновения си духовен живот. Има четири неща, на които трябва да се обърне особено внимание:

1) Молитвата

„Да се молиш, това значи да обърнеш ума, сърцето, душата и духа си към онзи „Източник на живота”, от Който си излизал”

Учителят Петър Дънов - Beinsa Douno

Когато човек е и изправни отношения с Бога, той има следните възможности:

- Може да Му говори като на свой Небесен Баща - нещо, което досега не е можел да нрави. Може да Му се покланя, да Го прославя за Неговата мощ, святост и Любов.

- Може да Го моли за прошка ежедневно. Дори тези, които стават Божии чада, не са съвършени, но „ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да пи прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда.” [1], Новият Завет, Първото Събор-но послание на Йоана, 1:9.

- Може да Му благодари всеки ден за Неговата благост към хората, включително и за ежедневните блага в живота. Но особено много Бог би искал човек да му благодари за това, че го е спасил, че го е приел в Своето семейство и му е дал възможност за вечен живот. Човек никога не бива да счита, че е трудно да направи това. Човек може винаги да изпроси Неговата помощ, сила и ръководство в своя живот и живота на другите. Но особено много Бог би искал даден човек да се моли за хората, които познава и са още далеч от Бога, както той е бил далеч.

Затова и Учителят Петър Дънов - Beinsa Dounо е завещал на последователите си перифразираната от Библията сентенция - „духовната формула”: „Винаги се радвайте, непрестанно се молете, за всичко благодарете, Духът не угасвайте!”

С МОЛИТВАТА ЧОВЕК ГОВОРИ ПА БОГА, А С БИБЛИЯТА БОГ ГОВОРИ НА ЧОВЕКА. Ето защо в обновения духовен живот на човека е много важно второто нещо:

2) Четене на Библията. И е много важно човек да я чете всеки възможен ден, за да опитва онова, което е „благоугодно на Господа” [1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Ефесяните, 5:10.

А когато човек чете Библията, той може да помоли Бог да му помогне да разбира нейното значение, за да прилага правилно учението й: „Пожелавайте, като новородени младенци, чистото духовно мляко, за да пораснете чрез него към спасение”, [1], Новият Завет, Първото Съборно послание Петрово, 2:2.

Ако отначало даден човек има нужда от помощ при изучаването на Библията, нека да потърси хора, които да му помогнат с духовни напътствия.

Ето защо авторът на книгата горещо препоръчва на всеки четене на беседите и лекциите на Учителя Петър Дънов - Beinsa Douno, защото в тях Божествената наука - Христовото учение - Библията са представени и тълкувани в достъпни и разбираема форма и за всеки средно интелигентен човек може да се очаква да бъде завладян от Божественото Слово, предавано по теософски път.

3) Общение. След като даден човек вече е станал член на семейството на Бога, Всевишният би желал този човек да се среща редовно със своите духовни братя и сестри, като не престават да се събират заедно, „увещавайки един друг” [1], Новият Завет, Посланието към Евреите,10:25. Това означава даден човек да се присъедини към местна църква или духовно общество колкото може по-скоро [14]. Да избере човек правилната църква [14] или правилната духовна общност не е лесна работа, защото той би искал да намери такава, на която да вярва и където да учи Библейските истини, Христовото учение, Божествената наука. Авторът се надява, че написаното в настоящата книга би могло да помогне на Читателя. А в едно истинско духовно общество човек ще се обогати от опитностите на другите и ще открие радостта да споделя е другите дарбите и способностите, които Бог му е дал. Такъв човек има нужда от духовното общество и духовното общество има нужда от него.

4) Служене. За човека, поел пътя на Спасението и пътя към Съвършенство, ще бъде привилегия „да люби и да слугува на Господа, неговия Бог, от всичкото си сърце и от всичката си душа” [1], Старият Завет, Второзаконие, 10:12.

Човек трябва да помни, че „...Бог ни е спасил и призовал” за свят живот [1], Новият Завет, Второто послание на апостол Павел към Тимотея, 1:9. Затова човек трябва да направи святостта свое качество, „понеже това е Божията воля” [1], Новият Завет, Първото послание на апостол Павел към Солунците, 4:3.

Човек трябва да се опита да приложи особените си дарби в служене на Бога, да има предвид, че ние, човеците, „...сме Негово творение, създадени в Христа Исуса за добри дела”, в които Бог отнапред е наредил да ходим” [1], Новият Завет, Посланието на апостол Павел към Ефесяните, 2:10.

И накрая, човек трябва да използва всяка възможност да казва на другите „какви неща ти стори Господ, и как се смили за тебе.” [1], Новият Завет, Светото Евангелие от Марка, 5:19.

От сега нататък човекът, поел пътя на обновения духовен живот, трябва да се опита да живее по такъв начин, щото във всеки миг от живота си да „възвестява превъзходствата на Този, Който го призова от тъмнината в своята чудесна светлина” [1], Новият Завет, Първото Съборно послание на апостол Петрово, 2:9.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...