Jump to content

Степени на Съзнанието


Recommended Posts

Степени на Съзнанието

Всичко казано днес

е Вярно за днес,

но за утре

- е под съмнение.

Целта е на себе си да докажем, че Връзката между материалното и духовното съществува, че са едно нещо, че са неделими и тази Връзка да възстановим. Смисълът на “Степените...” е този.

Смисълът на всички степени на Съзнанието е да бъдем ТОЧНИ. Когато коментираме дадена идея, да използваме само онези понятия и термини, които ще обясняват нещата и ще внасят яснота в света, за който говорим.

Всяко осмисляне и разсъждение, върху каквато и да е тема, пробужда Съзнанието, а това е ВСИЧКО, което ние искаме от себе си.

Тубтен Йеше: Една от добрите страни на Будизма е, че предлага практическо трениране на Съзнанието. И после всяка степен на духовно развитие има своя сила и потенциал, защото е СЪЗНАНИЕ.

Незаменим е Йеше. Седем години го търсих, за да намеря най-силното и най-вярното знание по въпроса за Божественото Съзнание и в негово лице го намерих най-добре обяснено, за което безкрайно му благодаря.

Тубтен Йеше: Ако искаме .да постигнем най-висша духовна цел, трябва да развием най-висшата възможна мотивация за следване на духовния път. А пълно Просветление ще постигнем едва тогава, когато се освободим от ограничението на три неща: его, привързаност и себелюбие. Останалото е духовно задушаване.

Причинен свят: Това са кармичните връзки.

Таблица:

Krum_Krumov_001.jpg?fbclid=IwAR16xGVRwtW

Krum_Krumov_002.jpg?fbclid=IwAR16xGVRwtW

Krum_Krumov_003.jpg?fbclid=IwAR16xGVRwtW

Пояснения: Всичко в “Степените...” се ПРЕЛИВА, ПРОНИКВА, ПРЕПОКРИВА. Всичко като вълна идва и по пътя си прави всичко Движението на Причината дава факта. Движението на Причината е ФАКТЪТ.

Мисловен свят е светът, който свързва другите два -Мисълта е Движението, а останалото е пасивното. Мисълта е движение в Божествения свят.

Ментален свят - това са даденостите на Духа, неговите характеристики. Материалният носител на ума е мозъкът, т.е. умът е функция на мозъка, а мозъкът е функция на Божествената Мисъл.

Да бъдем скромни и благодарим на времето, в което живеем, че ни се даде да бъдем ученици на Бога и на Учителите Му.

Виж таблицата.

Тялото, Душата и Духът са инструменти на нашия живот и по същество на Бог. Важно е да си изясним динамиката на разпръскване на диспергиране (от физиката и химията): това са две части на един и същ процес, както вдишването и издишването при ДИШАНЕТО. Смърт и раждане са точки от живота. Новият начин е да живееш по стария, но с БУДНО СЪЗНАНИЕ за всичко, което правиш!

Разсъждаване означава разделяне на Съзнанието, каквото е разделянето на Духа до сливането му в материята.

Сензорика, Усет и Чувство са Едно. Когато дойде Любовта ще ги събуди. Най-трудното е да не се човъркат нещата. Не ровете, не се занимавайте с неща, които не ви засягат или допират.

Дава ни се да разберем, че на Земята не можем да говорим за Любов, а само за добри намерения и едва в духовния свят става въпрос за Обич. Поразително естествено и правилно. Човешката любов е само едно влюбване, влечение, харесване, увлечение, привличане, падане, припадане, стремеж, егоизъм, себичност, сметки, цели, планове и други: другите женят, други те препоръчват, други те събират; общи интереси, родителски идеи, нещо от пръв поглед и тук някъде се е случила Обичта. Какво следва? Да не спекулираме. Да не злоупотребяваме. Да не прекаляваме. Да не се увличаме. Да се въздържаме.

Такава е Истината за любовта, за Божията Любов. Едва духовните могат да се докоснат до Обичта и нищо повече. Не е дадено да Познаем Любовта, но ... има едно голямо НО! За Любовта трябва да работим от сега, тук на земята, за да се подготвим. Стремеж у всеки трябва да има да я възпита в себе си, да я възраства, да я увеличава, да я усилва или както най-често казваме: да се упражняваме в Любов, т.е. в духовно отношение - чрез мислене и чувстване, а не чрез дела: показване и приложение върху спалните.

В заключение: Пълно отричане от ДВОЙСТВЕНОСТТА и Приемане първичната чистота на Съзнанието, наречена будност, отвореност и любов.

Любов + Мъдрост = Истина и Любов + Знание=Съзнание. Любов+Истина=Светлина

ПОМНЕТЕ ГИ.

ДОПЪЛНЕНИЕ:

Функцията - това е, което мисълта може да накара да се раздвижи!!!

Надежда, вяра и любов е висшето Съзнание. Вярата е Динамиката на Духа. Динамиката на Духа става чрез стартера “Вяра”. Поверие, вярване, вяра е човешкото Съзнание.

Проявяването е да живееш разумно. С любовта, мъдростта и истината ще работиш, ще ги прилагаш и проявяваш.

Посоките са само две: ляво и дясно има само вън и долу, а останалото е тук и сега, вън и вътре, горе и долу.

Животът се ражда във взаимодействието между пасивните части, където пасивното среща пасивното, възбужда го и се поражда движението. Динамичното е сбор от пасивното.

Най-трудното в тази таблица е откриването на ДИНАМИЧНИТЕ ВРЪЗКИ. Който тях открие, ще открие как е станало Сътворението и що е Бог.

Окултизмът е наука, която изучава действието на силите в човешкия организъм в четирите свята.

Божията Воля Е:

- Да работиш, да учиш, да служиш - на себе си.

- Да помагаш, да даваш, да жертваш - за ближния.

- Да се себеотречеш, да вярваш, да любиш - Бога.

Път към Божията Воля е Доброто.

СЛОВО + ЛЮБОВ = МЪДРОСТ.

СЪЗНАНИЕ + БУДНОСТ = ЖИВОТ В БОГА.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...