Jump to content

Живота


Recommended Posts

Живота

Великият Закон,

който управлява живота е:

съзерцание в духовния свят.

идеята в Божествения свят.

Беинса Дуно

Физическият, Духовният и Божествен свят са твоите светове. Между тях са Мислите, чувствата, словата и делата на човека.

Не смесвайте мислите, чувствата и словата с духовните. Много хора го правят и остават неразбрани. Най-често причините за това са три:

- Всички говорят за едно и също.

- Всички са на едно и също мнение.

- Никой не слуша другия.

И въпреки това не се разбират. Контактите им пораждат спорове, взаимоотношенията им се усложняват, но никой причините не вижда и това продължава с хилядолетия.

Причините са три:

- Малко знание и ниско качествено.

- Различна терминология.

- Различни ъгли по една и съща идея.

Какво не знаем? Спецификата на материята, с която боравим и най-важното закона на Свързването: Всичко се прелива, прониква и препокрива, от незапомнени времена се знае.

Физическите преживявания винаги имат и Духовен колорит, т.е. не се различават лесно.

Смисълът на всичко стои в това, ти който се намесваш или предизвикваш даден спор (независимо насилствено или доброволно) гледай да не внасяш допълнително разногласие и недоразумения, а се опитай да внесеш яснота и разбиране, за да не остават вражди помежду ви, или не си заинтересован!

Всички еднакво желаем на себе си и на другите доброто, красивото, истинското и любовта и въпреки всичко и четирите ни липсват. Невероятно е, но факт. Едно и също искаме, а получаваме обратното или неговите сурогати.

Учете се от знанието на пишещите. Какво е необходимо на един поет, за да пише по принцип? Три неща:

- Да може да пише.

- Да има за какво да пише.

- Да има какво да каже ново.

И всичко това дотук не е достатъчно, за да е пълна дадена творба, следва нови три да присъстват:

- Всичко да бъде написано увлекателно.

- Винаги да има какво ново да каже.

- Да е належащо, актуално и оздравително.

Или казано на духовен език:

- да бъде идейно и смислено.

- да издържа на времето.

- да издържа на истината.

- да издържа и на проверката.

Сами виждате колко различно стоят нещата на материален и на духовен план. Същото е и при отношенията, в които влизаме. Тук е мястото на “Степени на Съзнанието” и мъдростта на желаещия винаги да знае и разбира за какво става въпрос. Защото не можеш да говориш за Божественото и да Го определяш със материални категории и определения. Винаги ще става разминаване и оттам неразбиране, несъгласие и спорове, придружени с раздяла.

физическият живот вътре в нас се обуславя от Божественото. То обхваща, сътворява и развива, физическият живот е отражение на Божествения. “Обуславя” е в “отражение”.

Няма друг живот. Един живот е. Сега е живота. Веднъж живеете. Същото не се повтаря. Два еднакви живота в множеството прераждалия не съществуват за индивида. Същото никога не се повтаря, защото ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ.

Друг живот, като този, не знаем. Точно в тези условия никога повече няма да живеем. Един и същ миг няма и не се повтаря. Около всеки миг всичко е ново и най-често непознато. Около един и същ миг винаги има два различни мига. Всеки миг е единствен и неповторим. И ти самият не си същия от преди малко.

“Живея, както разбирам живота” означава да живеете по закона на Любовта, ако изобщо ви интересува да живееше, истински, а не как да е.

Да живееш по Закона на Любовта означава, че това е твоята възможност да разбереш нещата. Повече от това не можеш. Повече от това никой не може: колкото и както живота си разбрал, толкова и така ще живееш.

Има нещо в живота, което е самобитно, независимо и неизменно от нищо отвън, а само от Бога. Това е Духът.

Ако физическото тяло на човека е мъжко, духовното му тяло е женско и обратно. Ако душата на човека е женско, Духът му е мъжки, т.е. тяло и Дух един пол имат и носят!

Човек трудно завършва живота на земята, защото губи Общото.

Човек трудно завършва живота на земята, защото губи ВРЪЗКАТА, а това е защото в индивидуалността трудно се вижда общия план на нещата. Идеята е свързване с Висшето, с Невидимото, с Бога и с Учителите от веригата си. Забавящите се в индивидуалното винаги завършват зле, защото пропускат духовното и Божественото и правят всичко сякаш са единствените в този Живот.

Истината за човешкия Живот е: Ти си Индивидуалност, която трябва да работи за Цялото, т.е. истината за човешкия живот е в затворените врати на човешката Душа и Дух.

Горе човек отива без материята. А би трябвало и със нея, но нейното усъвършенстване върви най-бавно и трудно. Има обаче постигнали я. Ще дойде време и ще узнаете, че всичко, което сте и както сте трябвa да занесете Горе, но подобрено до Съвършенството. В това влиза и човешкото тяло. Най-доброто, което човек може да направи за Бога, ближния и себе си.

Горе човек е пасивен, в материята е активен. Следва тогава тук на земята в движението да правите нещата и да се стремите те да стават вечни и така да изглеждат.

Така чревоугодието, преяждането, жаждата, алчността и порока ограждат човека със сланина и той губи Връзката със заобикалящата го среда. Интегрирай се в Цялото, вгради се в него!

Отзад на главата се намират двата Жизнени тока, чрез които си свързан като с щепсел и шоко с духовното, с Духа, като единия вход е изход, а другия изход е вход (откъдето и да погледнеш). Този Контакт се намира отзад в главата между меката и твърдата част на темето.

Какво стана! Малко е смущаващо, но изненадата продължава. Всички сме духовни компютри, трансформатори и радиоприемници с органичен произход. Такава е Реалността. И тя не свършва до тук. Всичко е в Съзнанието. Този свят е изграден от Съзнанието на хората. Пробуждането - това ОЗНАЧАВА. Яснота в по-първите неща на Истината ни  трябва, а те са тези, които току що произнесохме. Има ли готови? Останалата Красота е, за да се замаскира цялата Илюзия. Колко е красиво!!!

Смисълът на всичко е чрез Съзнанието си да осъзнаем, че Горе е живота, а това долу е Индигото, сянката, промяната.

И по-красиво е, но и ТЪЖНО. Тъжно е, но малко. А сега на работа. Чрез нея ще осъзнаем ИСТИНАТА.

Къде е твоето величие приятелю, или твоята скромност? Къде изпариха се? Ти, органичният компютър се имаше за велик, за нещо голямо, единствено и неповторимо, поставено над всичко и всички и в това нямаше нищо лошо, но само когато не прескачаме Бога, т.е. Цялото, на което сме част, от което сме част и за което е всичко това.

Нова тайна: Човек мисли, чувства и действа, за да живее!!! Т.е. ако човек не мисли, не чувства и не се движи ще умре и то веднага. Ако правилно забелязвате - без тези три не може никой, независимо дали знаем или не, дали искаме или не; изобщо без значение е нашия интерес.

Мислите и чувствата ни правят да изглеждаме, като че живеем и се движим, а всъщност ние не мърдаме. Това особено се отнася за истинският човека в човека. Всичко в нас само привидно реагира, според посоката на нашата мисъл. Чрез мисълта си ние живеем. По същата причина ядем, пием и дишаме.

Подбудителната причина, да живее човек, е мисълта. Чрез мисълта ние се движим. Мисълта прави нещата да изглеждат като живи. От мисълта произлиза и движението. Мисълта движи нещата. Ето защо човек умира моментално, когато го застрелят, в мозъка, или в сърцето, където са мисълта и чувствата

Колкото по-нагоре в отиваме световете толкова повече илюзията се прояснява и преминава в истинска. Едва в Божествения свят всичко е Истина. Цялата дейност в гърнето е една илюзия, но с повече яснота по живота, т.е. като премахнеш материалната субстанция в живота - движението и виждаш какво Бог е вложил в човека. Това са мисълта в мозъка и чувството в сърцето. Светещите преди нас виждат това, защото и двете светят.

Истината за намирането на същественото в нещата стои в материалния човек, в неговите мисли, чувства, слова и дела. Стои още в това - човек да престане да се движи. Само ние мислим, че се движим.

Живот, енергия и сила е едно нещо в Бога, но три различни неща долу:

- Живота е движещата сила.

- Силата е потенциалния живот.

- Живот и Сила (и двете) са Енергия-та.

Умствено работещия е електричен, а сърдечно

работещия е магнетичен. Става ясно защо е наложително и двата вида дейности да се развиват и работят успоредно и заедно? За да няма дисхармония и дисбаланс, за да не изчезне Равновесието (фокуса).

Началото на мисълта се определя с жертва. За да започнеш да пропускаш Божествената мисъл през себе си, се налага да минеш през Закона на Жертвата. Винаги нещо даваш.

Мисълта, чувствата и делата се хранят с Добродетелите, а два пъти родените - с любов и вяра.

Беинса Дуно: Петте състояния на материята в живота са - виделина, твърдо, течно, въздухообразно и горящо, а петте елемента - етер, земя, въздух, вода и огън.

Години наред трябва да живее човек по закона на жертвата, за да добие правото и постижението да пропуска Божията мисъл в себе си!

Проблеми и страдания ще има всеки, който разделя физическия от духовния живот, т.е. не ги свързва. Свързването е възможно единствено чрез осъзнаването и разбирането, че и двата са неделими. Първо ще разбереш физическия живот, защото в него живееш, а после като влезеш в Духа ще разбереш и духовния живот. До тогава ще работиш, ще учиш и ще служиш, за да го заслужиш. Не можеш да опознаеш духовния свят без да си опознал материалния.

Дълбокият окултен смисъл на нещата, вложен в целокупния живот е Претворяване Божията воля, т.е. изпълнението на Божията воля седи силата на човешката душа, което ни завеща великият мъдрец Беинса Дуно чрез Петър Дънов.

Едно и също право не съществува в света. Правото се определя от причините, а те никога не са едни и същи. В материалния свят не можеш да работиш право, защото не е такъв, какъвто е Божествения. Лошото на земята в материята си е на мястото. Причинно-следствените връзки изкривяват нещата и се появяват няколко криви. Причината, поради която съществуват Противоречията в живота е π = 3,14 - имаме движение, което е явява благодарение на полярността на нещата.

Животът не зависи от човека. Кое в човека е Живота? Пътят в живота. Което не е в Пътя, не е живот.

Ден за ден не се живее. Ден за ден недей живя. Нищо не се случва случайно. Само реалните неща са вечни, неизменни, съвършени и непреходни.

Остава да уточните само кое е реално и кое не, кое Реалност и кое Не-реалност.

От Служенето по-Велико и по-голямо няма, но когато е на Бога, ближния и себе си. Който за ближния мисли е добър човек.

Животът е ценен, защото умее да привлича нещата около себе си.

Животът е ценен, защото ние живеем в него и честта е за нас.

Животът е вложен във всички форми, сътворени от Бога.

Животът сложен във всички форми е един и същ!!!

Животът е един, неделим и единен, затова го наричаме Божествен.

Всички сладки, вкусни, красиви и морални неща произлизат от Божествения свят, а другите крият произхода си в човешкия.

Бог в човека не беше, но сега Е!!!

По произход всички неща идват от едно и също място, но стават нечисти като минават през нечистите места на материята, е изключение на Светлината

Центърът на Живота е в Слънчевия възел. В него най-разумното място в човека. В този център е духовното тяло като малко бяло облаче, е което човекът ще продължи да живее и след смъртта си. Животът и формата на физическото тяло зависят от духовното тяло. Това тяло ще е здраво и човекът ще е млад, когато той държи в изправност мислите, чувствата, словата и делата си.

Природата е последното дело на Бога. Вънка от Природата нищо не съществува. За скритата част на

Природата човекът няма органи, да я види и възприеме.

Видимият свят ние възприемаме чрез нашите пет сетива - чувства, но за невидимият - ще трябват други.

Светът всъщност е един, но нашите сетива го разделят на видим и невидим. Това са области в Природата, в които има различно отношение на енергиите.

Силата на човек седи в мозъка му, а Живота - в сърцето. Как човек да придобие и освободи живота от сърцето си? Като живее за Бога.

В растителния, минералния и животински свят се крият сили, с които човек трябва да работи, но не механично и за механични цели. Ще търсите да обикнете трето лице, вън от вашите кръвни връзки. Кучетата най-бързо вадят навън човешката любов и я пробуждат

За добрия мисли и той ще ти донесе и доведе Положителните сили на живота. Отрицателните мисли и чувства са лоши проводници на силите на живота, т.е. за благото на своето тяло, ум, воля, сърце, душа и Дух трябва да забравим лошото. А когото не обичаме, но държим в ума, ще ни донесе нещастие. Не е въпросът да го обичаш, но не го дръж в ума си.

Тук е смисълът на Знанието: да ни даде методите да се справим с отрицателните енергии.

Казано е да се обичаме, за да бъдем здрави. Любов без приложение не ни ползва, дори да я имаме. Добрите чувства са проводник на положителните сили на живота. Трябва да обичате някой отвън, за да имате всичко.

Има два вида обич, която носи и дава Живот и която взима и носи смъртта и омразата. И тя е любовта. Любовта има едно свойство: когото в живота си обичаш, дръж невидим за другите. Те да не знаят, че той ви обича. Изобщо пазете Обичта си като зеницата на очите си и не я вейте като знаме. Който те обича истински, той не може да те разлюби. По твоя вина това ще стане щом започнеш да се съмняваш в любовта му или вече не ти харесва. Ти сам привличаш отрицателните сили на живота със съмнението си. Ето по този начин ние късаме връзките си с Бога като се съмняваме. Причината и в двата случая е в нас.

СЪЗНАНИЕ + ПОЗНАВАНЕ = ОТГОВОРНОСТ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...