Jump to content

Учи се да умираш!


Ани

Recommended Posts

Учи се да умираш!

Творението е от нищо...

Хайдегер.

Хайдегер: Всяко същество, доколкото е същество, е направено от нищо. Колкото по-дълбоко навлизате в материята, толкова нещата започват да изчезват, веществеността я няма, много е трудно да се разбере. Съвсем близо сме до Реалността. Стигнем ли до нищото сме я открили. Материя няма, всичко е енергия в движение, а в самата енергия е нищото, което Горе знаят какво е, но и да ни кажат няма да разберем.

Ошо: Смъртта е точката, в която знанието пропада и ние ставаме открити за съществуването. В смъртта знанието се проваля, умът се проваля, и егото също. Когато някой изчезва в смъртта, в нищото се отделя огромна енергия, освобождава се Душата от тялото. Страхотно е за медитация тогава - има пътуване. Никой наркотик не може да те заведе, където може енергията на умиращия. Ще видиш Източникът - началото и края. Съзнанието не е обект, а самото себе си.

На въпроса „Кой си ти?“ не може да отговори никой и да остане в настоящето. Става единствено чрез миналото или бъдещето. Всичко толкова бързо тече и се променя, че е невъзможно да имаш точното и истинско положение на себе си във всеки един момент. Но в настоящето е нищото, а ти няма как да бъдеш, когато говориш. Неуловим е всеки миг. В самия момент ти си никой, нищото - това нищо е сърцето на твоето същество!!!

От две неща е съставен човекът:

- Смъртта е субстанцията, от която си направен, а

- Нищото е самото ти същество

Нищото не може да умре. Умира само нещото. С кое се идентифицираш? С нещото естествено. Значи си готов да изпиташ смъртта. А ако избереш нищото не

можеш да бъдеш унищожен.

Будизмът учи, че Трите вестители на ада са:

- човек прегърбен от старост.

- беден и самотен болен човек.

- мъртъв човек, т.е. старост, болест и смърт са те. Будизмът е начин да се отървеш от Двойнственоста

- и от оптимизма и от песимизма.

Ошо: Който приеме смъртта в радост и блаженство, ще стигне до най-високият връх, защото смъртта е кресчендото на живота и в нея се крие най-големия оргазъм, защото в нея се крие и най-голямата Свобода!

Научиш ли се да умираш, няма да се раждаш отново и отново.

СВОБОДА + ПРОМЯНА = ЛЕТЕЖ

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...