Jump to content

Без Бог няма да минем...


Recommended Posts

Без Бог

няма да минем...

Тайната на Отдаването е:

Ти не можеш да се отдадеш,

Ти не можеш да го направиш;

то не е правене.

Можеш да му поръчаш да се случи

но не можеш да го накараш да

се случи.

Ошо.

Благословени са отреклите се от света заради името Божие!!! Кармата със Знание носи щастие, но без знание е безполезна.

За Богопознанието са необходими Три неща:

- Добър Характер

- Самоограничение

- Будно Съзнание, които без Любовта не стават.

Сам Господ е приел инкарнация за освобождението

на човечеството и е нашепнал да се подготвим: човек който може да се контролира, когато СЕДИ, ЯДЕ и СПИ се явява Велико Въплъщение...

Живо е само знанието възникнало в теб и то е неизразимо с думи, защото е трансцедентно - извън всякакъв опит, но все пак преживяно. Ти, човече си Бог от самото начало, но никога не си поглеждал в себе си, в собствената си дълбочина, за да откриеш, че не е и необходимо да ставаш, а вече Си. Просто обикаляш сега материята и вършиш Божията работа и затова не си се прибрал у дома си. Твоят дом е вътре в теб самия. Чуй Душата си какво иска и сам ще се убедиш. Тя търси път, цел и смисъл, които ти ще й дадеш, но ти не смееш, защото не ги знаеш. Знанието идва отвън, а Мъдростта е нещо твое, вътрешно - твоето истинско виждане. Мъдростта в човека израства чрез опита, преживяното и разбраното. Става чрез отдаването на Бога във всички посоки.

Ошо: Губещите са единствените, които печелят в тази игра. Опитай се да спечелиш без Бог и поражението ти е абсолютно сигурно. Победен си, защото се бориш. Ако искаш да спечелиш, се отдай! Само готовите да се предадат стават победители.

Ишвара означава: човек забогатял от собствените си богатства, чийто богатства са от собствената му същност - никой не може да му ги вземе или открадне, те не могат да се загубят, защото Бог в тебе е вложил, за да ти служат. Отдай се със всичко, което имаш и което си, за да победиш и спечелиш Отца си!

Само Буда е пожелал доброволно да остане на входа между видимото и невидимото, на входа между несъзнателното и Свръхсъзнателното с благословената и благородна идея, да не влиза докато не минат през „вратата“ всички идващи след него. Той е държал да бъде от полза на Бога като е от полза на човека - ето това е отдаване. Можещият да изчезне, да се разтвори в Бога е отказал, заради братята си, много е искал да им помогне. Той е знаел, че е трудно, защото сам човек не може...

Ошо: На Предаването можеш да попречиш, но не можеш да го породиш. Предаването е голямото осъзнаване на факта, че „Аз не съм“, т. е. ако ти извършителят си тук, не можеш да го направиш. Предаването е прозрение, че егото не съществува, че ти не си отделен, т. е. не е действие, а е разбиране!!! Сега си фалшив, материален, умен, но не достатъчно.

Разбери, че нищо отделно не е и само. Дървото постоянно се предава на съществуването и не се бори, ум няма и знае, че не е отделно; без земята не може, без елементите не може, без слънцето - също, и без вода. Предава означава: никога да не се разделя. Единствено човекът е бил толкова глупав, с ум и с индивидуално съзнание, да пропилее златната си възможност да разбира като осъзнава и вместо да се отдаде на Бога е предпочел самостоятелното, личност-но развитие, като единица. Искал е без Бог да мине, но не е успял. Успели няма. С толкова много дадености, човек не е умеел дори да избира правилно, а е продължавал да създава несъществуващи неща и се е провалял.

Ошо: Едно сме всички със Вселената и нито едно не е поради несъществуващото си его и избора „аз съм...“. Разликата е само в Осъзнаването.

И понеже се смята за ОТДЕЛЕН, човек не желае да се ОТДАДЕ, а в това е цялото му спасение. Едно правилно желание е имал и не е реализирал. Защо? Ето това е въпрос, а не нашите, за неща извън нас и само от любопитство голо... Родил си егото, родил си и страха и вместо да се отдадеш като отделен, ти си предпочел до днес да страдаш по собствена вина, но навън да търсиш причината.

Тайната е зловеща: Когато откриеш, че не си отделен, няма и защо да се предаваш, няма кому. Отпада идеята за отдаването, защото как можеш да се предадеш, за какво предаване изобщо става въпрос!

Ошо: НЯМА КОЙ ДА СЕ ПРЕДАДЕ! И КОМУ... Този, който се предава, не е тук, никога не може да бъде открит, такова нещо каквото търсите няма. Всичко е едно.

Едно е Горе и две долу. Две Горе няма, но две са в Едното. Мъжът е суетата, а не жената. Едно има, две няма, а Три какво е? В този момент е предаването, когато предаващият не може да бъде открит, но това на земята не става и ти не можеш да го направиш, където и да си.

Ошо: ти си фалшив. И от лъжата може да излезе само лъжа. А основната лъжливост идва от егото - аз съм. Казва го нещо, което нищо не е, а ти му акомпанираш, припяваш и се самозабравяш като същност и Божественост, за да стигнеш до „откритието“, че и без Него можеш. Не можеш. Не го можеш без Него.

Егото и настоящето не се срещат. Егото е препълнено с цели, които не са нищо друго освен желания, които никога не могат да се реализират в сегашното, а някога, и поради това срещата е невъзможна.

Ошо: миналото само веднъж е било настояще, но егото тогава не е било, тогава когато така е било. Егото е гробище. То натрупва в миналото само боклук и отпадъци, или пък живее в бъдещето. То нищо общо с Бог няма или с нещо приблизително, но смята себе си за същото.

Ето защо се налага непрекъснато да живеем в настоящето, за да се отървем от егото.

Всеки миг в живота си внасяй нещо настоящо, и то ще изчезне. За тук е „тук и сега“. Остави този настоящ момент да бъде, все едно, че теб те няма и ще видиш какво значи празнуване и радост!!! В безкрайната и безмерна тишина, в безмълвността на твоето мълчание, ще се появи сам Бог и ще Го познаеш, защото там където егото не е, Бог Е! Изчезва нуждата да се предаваш, защото теб те няма.

ОШО: ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ТЕ НЯМА Е ПРЕДАВАНЕ. Не става дума да се предадеш на Бог. Изобщо не става дума за предаване. ОТДАВАНЕТО Е ПРОЗРЕНИЕ, РАЗБИРАНЕ, че ти не си в „аз съм“. В пустотата, в празнотата израства отдаването. Цветето на отдаването расте върху дървото на Пустотата. То не може да бъде насочено към цел!!!

Няма го отдаващият, отдаването, отдаваното и приемащият. Самото мислене означава минало и бъдеще, т. е. ти още си в егото си. Затова не мисли за егото, а гледай в него, разгледай го! Лук на английски е гледам, но коренът му е от аваЛОКитешавра или аваЛОКита - гледам. Какво видя?

Ошо: Не отиваш никъде и не идваш от никъде. Винаги си бил тук. ТУК е единственото време, единственото пространство. СЕГА е единственото съществуване. В това СЕГА е отдаването, а в ТУК - предаването. Дори не е необходимо Свободата да търсиш. Та ти си бил винаги такъв, но отново си приспан от егото. Искаш да бъдеш свободен, но не разбираш, че можеш да си свободен само, ако се освободиш от себе си -НЯМА ДРУГА СВОБОДА!!! Свобода означава свобода от себе си. В мига в който изчезне затворът, изчезва и затворникът, защото затворникът е затворът. С излизането ти от него, теб също те няма, само свободата си стои. Тогава чистотата става освобождение. Това е по-важно да разбереш, отколкото да постигнеш. Нищо за постигане няма, то не се и дава, ти го имаш, то е, и това си ти самия.

Разбираш ли: Нищо не се постига, защото няма нищо за постигане.

Нищо не се и дава, защото всичко ти е дадено вече.

Нищо не се отдава, нито предава, а трябва основно-то да се разбере, че само БЕЗ ЕГОТО ТИ СИ БОГ, едно със съществуването, едно със Истината. Затова си слушал често да казват, че последното стъпало се дава, а не се заслужава. Няма нищо за даване, няма и кой, няма го и получателя, няма го и даващия. Може ли всичко да е едно - в един миг само - и точно в този миг, да очакваш точно ти, който те няма, да получиш нещо от нищо, защото такова нещо също няма. Става сливане, разтваряне, преминаване, преливане, препокриване, сливане, но не като движение, а като състояние, преживяване. Никъде не отиваш, но откриваш Истинската си Същност, Божествената си същност. Никой никъде не ходи и не отива, нито идва или ще. Там където си бяхме оставаме и продължаваме...

Ошо: Не използвай предаването като средство, защото то е целта, то е краят сам по себе си, до онзи миг, когато... Самото предаване е край в себе си. Предаването не носи свободата, то е тя, синоними са, едно са, едно са, но ти ги гледаш от два различни ъгъла. То НЕ Е ПРЕДАВАНЕ. Нито ОТДАВАНЕ.

МЪДРОСТ + ЗНАНИЕ = СВЕТЛИНА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...