Jump to content

“ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ...”


Ани
 Share

Recommended Posts

“ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ...”

Не е срамно да не знаеш, че си сляп.

Срамно е да не правиш нищо,

за да прогледнеш.

Слял е човек, като заспал, неподвижен и мъртъв... Така ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за неговите страдания остава Невежеството. В Будизма го наричат Неведение.

Буда: В Неведението е коренът на всички страдания, а коренът на самото Неведение е в обичайните склонности на ума ДА СЕ ОТВЛИЧА. Който умее да се концентрира, ще сложи край на самсара (прераждането). Ключът към това е чрез Медитация - да върнем ума у дома му, към неговата първична и истинска природа, т. е. в Бога.

Много е писано на човешкото невежество, но не в това е въпросът.

Смисълът на всичко седи в проглеждането и в пробуждането, защото човек е отговорен за всичко, което мисли, чувства, казва и прави. Тези четири са Духовни Дадености в човека, от които той най-много страда, но не иска да повярва или разбере. Има и други, но техните последствия са леки. Не стои въпросът в това - как да облекчим страданието, а как да не се допускаме слабости и неправилности, т. е. лошото в мислите, чувствата, словата и делата си. В тях е разковничето на целия ни живот.

Човек не трябва да забравя, че е Свързан, Зависим, Отговорен, Част и ВЛИЯЕЩ СЕ. Един на друг си влияем при Контакти и Отношение и всеки на другия завещава от себе си всичко, което е и получава от отсрещния неговото! Време е вече да осъзнаем, че това е така и пътя за спасението е в събуждането и осъзнаването КАКВО ПРАВИМ, КОГАТО ГО ПРАВИМ!

Вслушвайте се в това, което четете и се опитвайте да мислите върху него, без да мислите, че време нямате. Опитвайте се да анализирате, всичко, което ВПЕЧАТЛЕНИЕ ви прави, спира вниманието ви и ви приповдига от стола. Не мислете вярно ли е или не, а го анализирайте самостоятелно - дайте част от скъпоценното си време.

Знайте: ВСИЧКО, КОЕТО СТОИ МЕЖДУ ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА И НА ЖИВОТНОТО В НЕГО, ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧИСТИ И НА НЕГОВО МЯСТО ДА СЕ ВНЕСЕ ЗНАНИЕТО НА БОЖИЕТО УЧЕНИЕ И ЛЮБОВТА КЪМ ТВОРЕНИЕТО МУ.

НИКОЙ НЕ МОЖЕ БЕЗ ДУХОВНОТО ДА СЕ СЪБУДИ, ПРОГЛЕДНЕ И ПРОХОДИ!

ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ КАТО ПРОБУЖДАНЕ ИСКА ВРЕМЕ И НЕГОВИЯТ ЗАКОН ГЛАСИ: БЪРЗАЙ БАВНО, т. е. не може никой от днес за утре да го поръча и да реши противоречията си мигновено. Пробуждането е бавен път, но най-надеждният. Години, понякога десетки минават, преди човек да добие всички Духовни качества.

Какво значи “да добие”? - Да пробуди в себе си и от себе си да вземе, защото в човека ВСИЧКО ИМА!

Буда: Трите първи и задължителни условия са: УЧЕНИЕ, ЧИСТОТА и ТЪРПЕНИЕ!, плюс ВСЕОТДАЙНОСТ ВЪВ ВСИЧКО.

УРОК ПЪРВИ: В ИМЕТО НА БОГА ЩЕ СТАВАТЕ ДУХОВНИ, а не за да ви бъде на вас удобно. Без Бог тези четири не можете да внесете в себе си, каквито и усилия да полагате. Последното качество, необходимо за ПРОГЛЕЖДАНЕТО И ПРОБУЖДАНЕТО ВИ е Смирението.

Тибетска поговорка: Не бъркайте РАЗБИРАНЕТО с ОСЪЗНАВАНЕТО и ОСЪЗНАВАНЕТО С ОСВОБОЖДАВАНЕТО.

Важно е ПРЕДИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО - НЕЩАТА ДА СЕ ПРАВЯТ, а не да се умуват.

Правило: Знанието, Любовта и Мисълта без ПРИЛОЖЕНИЕ оставят Съзнанието ни мъртво (като неподвижно).

Правило: Кога то човек осъзнае, че нищо не знае, че е невеж, той се засрамва, защото животът му започва да го поставя в различни ситуации, в които той се черви и бързо научава, че трябва да учи; по неволя започва да трупа Опит, а това Горе наричат ОСЪЗНАВАНЕ.

Да се поддържаш сляп, приспивайки се от сладката мисъл, че това не се отнася за теб е равно на самоубийство. Човек най-важното трябва да разбере, че трябва да мисли, защото унизителна е ДУХОВНАТА МИЗЕРИЯ, в която се намира и живее. Друг работата ви няма да свърши, затова постъпило е предложение да се събуждаме и ставаме, за да не ни удрят по главите. Животът сам учи, по-добре от всичко, когато те залашка от страдание в страдание и насила те кара да прогледнеш.

Страданието е Доктор: то лекува от всичко лошо и човек се сеща, че Добро има. формулата е УЧЕНИЕ И СЛУЖЕНЕ (като работа).

Какво казват мъдреците:

- Каквото повикало, такова се и обадило.

- Каквото почукало, такова му и отворило.

- Каквото кажеш за другите, си ти самият.

- Каквото правиш, на себе си го правиш.

- Каквото сам си направиш, никой друг не може като тебе.

- Каквото си надробиш, това ще сърбаш.

- Каквото посееш, това ще жънеш.

- Каквото правите с другите, това ще правят и с вас.

- На каквото си постелиш, на такова ще легнеш.

- С каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери.

- Кой каквото търси, това намира.

- Кой каквото измисли на другите, му го турят на главата, за да опита и той от своята Истина.

- Всичко, което правите, на себе си го правите.

- Всичко, което правите на другите, това ще правят и с вас.

- Всичко, което на другите правим, ни се връща също-

- Почитай, за да те почитат.

- Обичай, за да те обичат.

- Уважавай, за да те уважават.

- На заем брашно, тъпкано се връща.

- Не говори за другите това, което не искаш за теб да говорят.

- Не говори за другите това, което няма да ти харесва, ако за тебе кажат.

- Постъпвай с хората така, както сам желаеш да постъпват другите с теб.

- Никой не е повече от другите, нито по-малко.

- С всекиго постъпвай така, както сам би постъпил със себе си.

- Мисли за другите така, както би искал за теб да мислят.

- Не критикувай, ако не обичаш да те критикуват.

- Не съди, ако не искаш да лежиш в затвора.

- Никога не се мисли за по-умен от другите, защото бързо ще се увериш в противното.

- Бъди спрямо човека такъв, каквито искаш хората да бъдат спрямо теб. Смеете ли се на човешките грешки, сам ще изпаднете в тяхното положение и почти същата грешка ще повторите.

- Всичко, което на другите правите е за вашата глава.

- Всичко, което у другите виждате, са все ваши уроци и изпити.

- Всичко, което от теб излиза, в тебе същото влиза, но с лихвите.

НЯМА ЗАКОН ЗА СЪДЕНЕ: ВСЕКИ САМ СЕБЕ СИ ОСЪЖДА! БОГ НЕ СЪДИ!!!

Бог не съди, но знае, че ние това можем по-добре и от Него. Този е първият урок, който ученика трябва да научи, за да започне Пробуждането му. Вече си на пътя на Самоусъвършенствуването.

ЛЮБОВТА Е ПОСТОЯНЕН АТРИБУТ ВЪВ ВСЕКИ НАШ ПРОБЛЕМ, ЩОМ ПРИЕЛИ СМЕ ДА ЖИВЕЕМ ПО НОВ

НАЧИН, т. е. ДУХОВНО!!! След любовта се нареждат останалите Духовни критерии, по-важните от които са:

- Да живеем по Истината, по Мъдростта, по Правдата,

- Да живеем по Доброто, Съзнанието, по Разума в името на Светлината, Свободата и Вечността, за да достигнем някога Съвършенство и Безсмъртие. Смисълът на живота седи в Съвършенството, което се постига само с любов към Бога и служенето Му.

Който се занимава с недъзите, слабостите, пороците, дефектите, слабостите, недостатъците, т. е. с отрицателното (негативното) в човека - НЕКА ЗНАЕ, ЧЕ ТОЙ САМИЯТ Е ТАКЪВ; ТОЙ САМИЯТ Е ТОВА; ВСИЧКО КОЕТО У ДРУГИТЕ ВИДЯЛ СИ, СЕ ОТНАСЯ ЗА ТЕБЕ.

ЗАПОМНИ!!! - ЗАБЕЛЕЖКА НЯМАШ ПРАВО ДА ПРАВИШ...

С лошото човек се доуспива, а не се събужда; никога не мислете, че човекът е лош или глупав или че ти самият си такъв. Никога не се самоосъждайте и унижавайте, никога не се подценявайте и самоубивайте, никога не се критикувайте и не казвайте, че нищо не струвате или сте лош - това са начините, по които човек приспал се е и до сега още спи непробудно!!!

Пробуждането започва от Съзнанието и неговото приложение в абсолютно всичко, което днес ви се случва от сутрин до вечер, като не забравяте, че и утре е днес, когато дойде.

ВТОРИ УРОК: ВЪВ ВСИЧКО ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЛЮБОВТА.

ТРЕТИ УРОК: ВЪВ ВСИЧКО ВЛОЖЕТЕ СЪЗНАНИЕТО СИ.

ЧЕТВЪРТИ УРОК: ПРИЛАГАЙТЕ ЛЮБОВТА И СЪЗНАНИЕТО В БУДНОСТ.

ПЕТИ УРОК: САМО ИСТИНАТА ГОВОРЕТЕ И ПРАВЕТЕ, МИСЛЕТЕ И ЧУВСТВУВАЙТЕ.

ШЕСТИ УРОК: ВСИЧКО НАУЧЕНО ПРИЛАГАЙТЕ.

СЕДМИ УРОК: ПРИЛАГАЙТЕ ВСИЧКО ОТ “Пожелание за ВРЪЩАНЕ!”

Кой не е готов за Истината? - Само глухият, слепият, заспалият, статичният, неподвижният, стоящият, чакащият, спрелият - това са все характеристики на мъртвеца, но не му се сърдете, не го корете и забележки не му правете. Оставете го, вашият път е пред вас, в него гледайте и по него вървете.

Всички дивиденти са за онези, които знаят, мълчат и вярват...

Колко просто е: РОДЕН СИ СЛЯП, ЗА ДА ПРОГЛЕДНЕШ, А НЕ ГО ПРАВИШ. И знаеш ли защо е така? Защото забравил си, че освен в материята, трябва да се събудиш и в Духа!!! РОДЕН СИ ЗАСПАЛ, ЗА ДА СЕ СЪБУДИШ. И двете са кармични! РОДЕН СИ МЪРТЪВ, ЗА ДА СЕ РОДИШ ОТНОВО ПРИЖИВЕ - и това е кармично. ЩОМ СИ НА ЗЕМЯТА, ВСИЧКО КОЕТО СИ, Е КАРМИЧНО: от горе сам си си избрал такъв на земята да слезеш!!!

Сега какво правиш и какво става? Кой кого носи? Ти живота или той тебе? А как изглежда от към тебе? - пита Беинса Дуно и веднага дава отговора: Като жребче те носи Живота... Той те носи и това не е добре...

МЪДРОСТ + ДУХОВНОСТ = ДУХОВЕН ПЪТ

ЗНАЕНЕ + ДВИЖЕНИЕ = СЪБУЖДАНЕ

ДВИЖЕНИЕ + ЗНАЕНЕ = МОМЕНТНО

ПРОБУЖДАНЕ ЗНАНИЕ + БУДНОСТ = АКТИВНОСТ

ПРОМЯНА + БУДНОСТ = ЗРЕЕНЕ

ПРОМЯНА + ИСТИНА = ПРОЗРЕНИЕ

ПРОМЯНА + ДВИЖЕНИЕ = НАПРЕДЪК

ИСТИНА + СВОБОДА = БУДНОСТ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Share

×
×
  • Създай нов...