Jump to content

БОГАТСТВО И БЕДНОСТ


Recommended Posts

БОГАТСТВО И БЕДНОСТ

Имаш ли, не си готов.

Нямаш ли, си готов.

Илюзия е, че нещо имаш,

 

че нещо притежаваш,

 

че нещо е твое. Не е.

Гол дойде и гол ще си тръгнеш.

Ошо.

Богатство и бедност поддържат силовата напрегнатост на човешкия организъм, от което то се нуждае, за да изпълни някога своето космическо предназначение: пожелавай богатството на другите, за да дойде и при теб. Бедност се носи с достойнство, а богатството е бреме, все някога ще се убедите!

Богатството на всеки е бреме, поверено му от човечеството: пази се да презираш - и двете са еднакво ценни за човека. Там където богатството расте, расте и бедността! Появява се бедност и бедност и едната е винаги по-богата от другата. ВСИЧКО В МАТЕРИАЛНИЯТ СВЯТ Е БЕДНОСТ!!!

Богатството е лошо, когато е ситост като пресищане и обезсилено е от мързела и леността, точно толкова, ако гладния заумира от глад. Бедността е за облажване, ако не означава лишения!!!

Днес е непростимо и един да страда от лишения на фона на общото имане. Дълг на човечеството е никой да не страда, ако брата е в тежко положение (като състояние) по собствена вина. За тук е помагането на нашите по-малки братя.

Богат ще е вечно всеки, който умее да ръководи и владее съдбата си, защото знае, че е в неговите ръце плюс всеки, който има благоприятна Карма. Постижимо е всичко, което може да се спечели с честен труд и здрав Разум, тогава не вредиш на противоположния полюс на бедните. Колкото и да сте богати винаги ще съществуват различия в количествата и качествата на вашите богатства, т. е. нещо трудно определимо и разрешимо. Всички различно виждат всички богатства къде са и кои са!!! Следва да задържиш полученото богатство. Следва да получиш и да задържиш каквото и да е богатство, само ако си способен да заплатиш пълната цена с пълноценни еквиваленти. Случва се да получиш и преди да си платил, както и обратното - да платиш и тогава да добиеш.

Следва не по-малкото изкуство - как богатството да бъде задържано.

Тежко, трудно и сложно е да се коментира най-шчекотливата тема от човешкото ежедневие, каквито са парите - тяхното имане и нямане, но някой трябва да обясни как точно стоят нещата, поне заблуда да няма, заблудени да няма.

ДУХОВНИЯТ ЗАКОН СОЧИ, че трябва всеки да мисли с цялата си воля, съзнание и вяра, за да образува формата и така да сметне всичко, че да му стигне докато е жив. Много малко могат това. Имаш право на неограничено богатство, но следва примирението, че всяко богатство по необходимост се заплаща ЕКВИВАЛЕНТНО щом получено е отвън, а си го имал в себе си!!! Изключения няма. Всеки получил богатство от завещание, например, ако не осигури по-нататъшна компенсация, ще загуби всичко, още повече, че било е съвсем наготово, т. е. всичко зависи от това дали точно според Духовния закон е сътворен импулса някога, за да дойде богатството правомерно. Лесно богатство, лесно изчезва, създадено когато е от импулс, но не поддържано от други импулси непрекъснато. Трудно постигнатото богатство пребъдва дори и у недостойни наследници. Тук няма несправедливост.

Беинса Дуно: По всяко време ти е дадена възможността да постигнеш това, на което си способен, а ти си способен да постигнеш онова, за което наистина владееш цялата си воля. Не смесвай желанията с волята си! Всяко желание може да се постигне, ако е изцяло в услуга на волята, като я скланя непрекъснато в указаната посока. Всяка своя насочена воля към богатството пази от завист!!!

За указаната тема не се наемаме да съветваме, защото е болезнена и сякаш дълбоко несправедлива, но ще говорим общо, по принцип и ненасочено, като вярваме, че ценни са Истините, които могат да ви изведат както до едното, така и до другото. Първото и най-важното казваме: И двете са ценни, защото са относителни, условни и уроци, през които всеки е минал или ще мине и пропуснат е нямало откак Парите съществуват и изобщо!!!

Беинса Дуно: Святи са парите - те са израз на всяка стойност създадена на земята от Духа чрез неговото въздействие върху материята. Парите са едновременно и междинното звено и носител на това въздействие.

Чужди пари не влагай в никое дело, защото не е ясен края, щом е казано ти да не участвуваш за другите. Духовните закони ще държат теб отговорен. Всеки сам се-беси награждава или наказва - това показват законите за Компенсация. В по-висшия смисъл на думата не съществува истинска парична собственост!!! Привидният собственик винаги е само временен разпоредител. Всичко зависи от всеки един. Когато се измъчваш за успеха на своя труд, ти нарушаваш Духовния закон и материалната ценност създадена от твоят труд не е красива. Какво казва Закона за Компенсацията: ЩЕ СЕ ДАДЕ КЪДЕТО ИМА И ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ ОТ КЪДЕТО НЯМАТ, т. е. този, който развие волята да придобива добродетели, ще получава неочаквани за него резултати и щедрости. Този, който не полага воля да се промени, ще му се отнема, за да се принуди да узрее!!! Закона за Компенсацията регламентира, че с появата някъде на едно нещо, веднага на друго място се появява неговата противоположност, като полюс и антипод, т. е. на ниво +144 се появява компенсаторно ниво -144. Смисълът е да няма унищожение на милиони от един вид!!!

БЕИНСА ДУНО: ВСИЧКО В КОСМОСА Е СРЕЩА НА ПОЛЯРНИ ЦЕНТРОВЕ: ВСЕКИ ПОЛЮС ИМА НУЖДА ОТ СВОЯ ОБРАТЕН ПОЛЮС. КОГАТО ПОЛЮСИТЕ ЗАПАЗЯТ ПЪЛНАТАСИ ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ, ИМА ЖИВОТ И ЧОВЕК ЕВОЛЮИРА!!! !!! !!!

Неизвестността е нещото, което винаги е тревожело хората и е разваляло отношенията помежду им, защото странно как - винаги се получава така, че който обещава, трудно изпълнява или не изпълнява, т. е. ето начина да се учим на търпение, смирение и прошка. Желан урок от мнозина Духовни, но неразбран остава той за масите. Точността е качество на Бога и на истинския окултен ученик, но е дефект на останалите. Хората не го познават и дори му се присмиват. Изобщо човек не знае кое е БОГАТСТВО и защо, а ако не е - защо идва бедност!!!

Притежаването на парите не трябва да е самоцел, а трябва те да са в непрекъснато движение. От това движение на паричната маса, всички се храним и живеем. Забележителното е, че когато ги имаш си по-духовен. ТОВА Е ИЗРАЗНАТА ФОРМА НА ПАРИТЕ!!! Всичко дължи съществуването си и своя произход на Духовни ценности. Колкото по-високи са сумите, които дадена ценност може да задвижи, толкова по-ярко е нейното утвърждаване в материалния свят.

ЧОВЕКЪТ ДАЛ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ МОЖЕ ПОВЕЧЕ... И КОГАТО ДАДЕ И ТОВА ПОВЕЧЕ, ТОЙ Е ДАЛ И ЗАРАДИ ДРУГИТЕ - ТАЗИ САМОЖЕРТВА Е ГРАНДИОЗНО НЕОЦЕНИМА!!! !!! !!! Размяната на благата се осъществява - ценност за ценност -, ако няма какво да дадеш, не бива и нищо да очакваш. Затова използувай във всеки богат да виждаш ЗАЛОГ ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОЯТА СОБСТВЕНА ЦЕЛ. Учи се да се радваш, че има богати, защото тяхното богатство е предпоставка за осъществяване на твоята воля!

По-важното е да не чакате печалба или краен резултат, а да работите, заради самата работа и заради самото творчество!!!

Скритата сила на парите никога не разочарова непоклатимото доверие съчетано със търпение. За всяка добре свършена работа, колкото повече са парите пуснати в действие и движение, отплатата е с лихвите.

Без скъперничество: когато се колебаеш да вложиш, ще изгубиш.

Външна и вътрешна страна има Богатството и Бог това знае. Не е без значение кой какво богатство иска и желае. Здравият, чутият и добрият са богати вътре!!! Паричният, имотният и материално богатият е външно такъв, но нека знае - това богатство е неспокойно, защото ТОВАР Е МАТЕРИАЛНОТО (все го мислиш и се страхуваш, вардиш го и се безпокоиш, притеснения имаш и главоболия), а СВОБОДА ВЕЧЕ НЯМАШ, вързан си.

Беинса Дуно: Уж господар си на богатството си, а не виждаш, че си му слуга и нещо по-лошо - болен си, стражар си, т. е. материалното богатство е господар на човека. Има разлика вътрешното от външното богатство в най-главното: едното никой не може да ти вземе, а другото - всеки! Виждали сме всякакви: добият някои неправомерно богатство по време и място или нечестно и ги видиш след време окаяни и с милион проблеми - стават по-голтаци от преди, но споделят: поне си отживях. Но не разбират, че са се самоубивали през цялото време. И под живот и под богатство хората разбират различни неща, коренно различни при Духовните и обратни при материалните. Отживелият си не вижда, че е мъртъв, но ТОВА НЕ СЕ ОБЯСНЯВА, а се преживява и после осъзнава, понякога късно естествено. Бог понякога допуска тези привидни шеги за назидание на бързането у младите да забогатеят преждевременно, както и имат възможността да видят на какво заприличват техните връстници от големите количества.

Сиромашия и бедност са две различни неща: бедният става рано да учи и работи, а сиромахът товар има на гърба си, от което не е доволен.

СУЕТА Е САМО ДА ЖИВЕЕШ БЕЗПОЛЕЗНО. Такъв трябва да се върже, защото само е ял и пил и се е самоубил, но да се запази оцелялото. Такива за Бога не мислят и Го не искат.

БОГАТ ЧОВЕК Е, КОЙТО УМЕЕ ДА ТРАНСФОРМИРА СЪСТОЯНИЯТА СИ ЧРЕЗ ДОБРОТО!!!

Богатство и бедност произвеждат два различни резултата в човека, защото бедни - доволни и недоволни има, както и богатите са като тях. Какво ще правим? Винаги два антипода, две противоположности с по два резултата. Кой ще изберете? Не е ли по-просто да си доволен и богат! Който не знае смисълът на живота и богат и беден, и доволен и недоволен, все ще е от другата страна - в болестите, бедността и недоволството. Това е така, защото си ДУХОВНО БЕДЕН, БЕЗ БОГ ЖИВЕЕШ И ДУШАТА СИ НЕ ПОЗНАВАШ!

Беинса Дуно: Парите са Духовен еквивалент на Стойностите, но нищо вечно не е с пари сътворено!!! Външното богатство е бедност. Ако вътрешно (духовно) си беден, гладен и нечист - болен си: забравил си, че ЕДИНСТВЕНО ВЪТРЕШНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ВЪНШНИТЕ!!! Не се стремете към преходното, временното и тленното, каквото е материалното. Външно богат, а вътрешно беден, е БЕДНОСТ ИЗОБЩО. Щастливо съвпадение е богатият, силният и ученият да бъде едновременно с това и добър, но Добрият всякога има условията да придобие богатство, сила и знание - от него зависи да постигне всичко което желае, докато другия изпит взима и после му се взима...

Бениса Дуно: Когато цели категории страдат принудително от едни и същи хора заради постъпките на собственика (богаташ), отговорността на отделния човек придобива огромни размери - дали ще облекчиш или ще утежниш съдбата на тези хора. Където работиш, каквото работиш, за когото работиш, носиш отговорност за поверената ти работа. Нищо не можеш да свършиш калпаво. И всички допуснати от теб грешки и нарушения на Духовните закони ще имат за теб последици - това е ЗАКОН. Ще работиш, все едно, че за собствено предприятие работиш. И най-лошото заплащане не те освобождава от задължението да се съобразяваш с Духовните закони. Ще мислиш и за другите, ако не искаш да бъдеш ощетен, че станал си причина други да бъдат ощетени. Твоето възнаграждение се отмерва от Духовните закони винаги по най-справедлив начин, в точно съответствие с вложения от теб труд - така, че всичко от което сега си бил лишен един ден ще ти бъде върнато до стотинка. По същият начин, ако ти е дадено повече един ден това повече ще се наложи да връщаш. Постоянното компенсиране и равновесие осъществено от Духовните закони не прави никаква разлика между отделните стойностни форми - така ще ти се даде или ще върнеш, ако е имало несправедливост или надплащане. Парите са еквивалент на всички материални ценности, а за Компенсацията и за Равновесието е без значение и напълно безразлично, чрез кои от тези ценности се самопостига, в това число и чрез парите, точно като еквивалент на всички материални ценности.

Понякога забогатяването предшествува работата върху себе си!!! като обръщане, живот и служене на Бога. След всяко придобиване следва сиромашия до постигане на абсолютната Чистота в МЧСДЖКТ и вярването за абсолютна воля, разум, любов, съзнание и добро, т. е. нова забогатяване, но най-голямото!!!

Закона на Редуването в три етапа градира сиромашията до постигането на Бога:

- Сиромашия (отрицателно) - за освобождаване и извисяване.

- Нова сиромашия - за тотално освобождаване, т. е. висше издигане.

- Последна сиромашия - за постигнати вече светлина и Духовност. На всеки от трите етапа, след каквото и да е там издигане, следва ново забогатяване, по-голямо, по-трайно и по-истинско, а след Духовността - просто пожелаваш каквото ти трябва и го имаш - вече си в Божието Царство. Честито!

Три са шансовете дадени да се изпиташ:

- Можеш ли да приложи това, което имаш, независимо колко е, и вътрешно богат да станеш. Може ли, ще ти се даде като богат да удвоиш богатството си. Понякога се дава обратно - на младини да имаш, а като стар да си беден. САМО СВЪРЗАНИЯТ С БОГА ГИ УДВОЯВА!!! Такава е идеята за богатството, а БЕДНИ НЯМА!!!.

Беинса Дуно: Изкупувам всяка сиромашия от години, но никой до сега не е дошъл да обяви сиромашията си за продан, което означава, че няма, а онзи, който действително няма, се срамува да дойде, той трябва да се срамува. Ако успея нечия да купя, така моят ред ще мине, а пък те отново ще я чакат.

БЕДНИ ХОРА В СВЕТА НЯМА: ТИ ПРОСТО НЯМАШ КОЛКОТО ИМАЩИТЕ, НО ДА ИСКАШ ДА ИМАШ - при всичко в себе си-, НЕ Е ДАДЕНО. ЩЕ ИМАШ ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛКОТО ТРЯБВА ДА ИМАШ. СЕГА Е ТВОЙ РЕД ПРОСТО ДА ИМАШ МАЛКО, НО ЩЕ ДОЙДЕ РЕД ДА ИМАШ И ПОВЕЧЕ - в зависимост от изпита е в момента. Накрая ще дойде време да имаш ВСИЧКО, но това не се добива отвън, а вътре в себе си ще намериш и имаш!!!

Дава се според Чистотата и Светлината, според Чистотата и Вибрацията, според степента на Съзнание, разбирането и знанието, но като ОПИТНОСТ, т. е. приложено.

Беинса Дуно: Бедността в тоя вид, в който я оповестяват опечалените и плачещите е човешко изобретение, смущение и притеснение, нямащо нищо общо с реалността такава каквато е за всеки. Лъжа е, че си беден: ти лъжеш себе си и хората. Бог знае, че ти по този начин и Него лъжеш, че не е вярно. ИМА БЕДНОСТ ВЪНШНА И ВЪТРЕШНА. Вътрешната е кошмарна за собственика, а външната говори на собственика - в скоро време и този с външната ще има колкото този с вътрешната, де-мек ХИЧ!!!

Нещата се добиват със или без пари, ако не днес утре, ако не тук и сега, по-късно. Парите подразбират труд и учение с приложение. ВСИЧКО е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ - Приложете го. ВСИЧКО Е У ВАС - Употребете го. Дайте пример, почнете първи, покажете, докажете, дайте, за да бъдете и пребъдете във Вечността!!!

Богатството се дава за едно единствено нещо, но до там през други пет се минава - учение, работа, служене, даване и взимане - ПОДВИЖЕН В ДВИЖЕНИЕ ВЕЧНО ДА СИ!!!

Беинса Дуно: Сиромахът беден е, защото три неща му липсват - ТВЪРДОСТ, ТЪРПЕНИЕ И ТРУДОЛЮБИЕ. Бедността се дава, за да те направи ДОБЪР. Щом придобие човек забогатява. Равенството и братството идват след проявление на любовта: само обичаният слагай редом със себе си и равен като брат.

МЪДРОСТ + ДОБРО = БЪДЕЩЕ

ЗНАНИЕ + ДОБРО = УЧЕНЕ

ХАРМОНИЯ + ДОБРО = ХАРМОНИЯ В РАСТЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...