Jump to content

Recommended Posts

1940-1941 година

От книгите: Всеки ден по една добра мисъл.

Най-лесното. Съгласуване на мислите.

Новият човек. Възможности за щастие

Човекът на новото учение трябва да бъде свеж, бодър и на сто години да е, да не е кекав. Краката и ръцете да са пъргави като на малко дете.

* * *

Един начин за дишане: при вдишване ще кажеш: „Живот, сила, здраве“. При задържане на въздуха - същото ще кажеш, и при издишване - същото, по три пъти.

* * *

Като дишаш бързо, приемаш студения въздух изведнъж и простудяваш дробовете си. Ако направиш две вдишки в минута, ще стоплиш гърдите си. Туберкулозните умират от изстудяване на гърдите.

* * *

Хубаво е естествено да дойде хубавата миризма от ума, сърцето и тялото. Може в краен случай да се поръсите с розова вода. Понякога може да се намажете със зехтин, лицето ще стане по-свежо, но не да се мажете с кремове и пудри, които запушват порите.

Външният въздух отнема онези мазнини, които имаме, и се получава една сухота.

* * *

Изсуши ли се кожата на ръцете - то е липса на влага в чувствата, в тялото.

Така да вървите стегнато и бодро, изправени, че да служите за пример на целия свят.

* * *

Не е хубаво да си давате дрехите. Ако ги давате, давайте ги на хора, които са добри и които ви обичат. На лош и болен - не давай.

* * *

Ако разбирате пътя и законите на червения цвят и го използвате, щяхте да имате розово лице и красиво, щяхте да имате чиста кръв, щяхте да сте жизнерадостни, а не както сега сте се сгушили.

Омърлушени сте, защото го няма червения цвят. Ако знаехте законите на жълтия цвят, щяхте да имате отличен ум, който веднага и правилно разрешава въпросите.

* * *

Когато купувате дреха или плат, купувайте най-хубавото.

* * *

Скръбта се лекува с топлина. Човек, когато изстине, нали го лекувате с топло?

* * *

Който иска да е красив, да яде ябълки.

* * *

За да сте здрави, яжте доброкачествена, прясна храна, макар и скъпа.

* * *

Лукът и чесънът са лекари.

Не се нахвърляйте, не бързайте да давате преценка. С преценката на нашите ближни и приятели ние си създаваме бъдещия живот. Вашето бъдеще зависи от преценката. От преценката Бог ще ви даде своето благо.

* * *

Духовното тяло не обича да го пипат. В невидимия свят целувки няма. Трябва да знаете, че всяко нещо, което се пипа, се разваля. В невидимия свят има преливане. Две същества, като се срещнат, ще се прелеят едно в друго.

Невежите да се прегръщат и целуват, а учените да се четат и изучават.

* * *

Всеки човек, който живее изключително за себе си, е лош. Всеки, който живее за другите, е добър.

* * *

Отпред на челото има едно място, където се намира центърът на търпението, там гледайте да е изпълнено мястото, да не е вдлъбнато.

* * *

Живот е това, каквото помислиш и поискаш да го имаш.

* * *

Съвършенството не е във времето и пространството, то е в дадения случай, в момента. То е една минута, извън нашето време и пространство.

* * *

Божествената любов седи в малките работи, а не в големите.

Дойдат ли мъчнотии - добър е Господ. Той всичко ще оправи.

* * *

Рани и екземи се мият с хладка вода.

* * *

Словото Божие е чистата храна.

* * *

Не поправяй човек в погрешка, която ти сам имаш.

* * *

Не може ли без страдание? Когато човек поумнее, може без страдание.

* * *

Да се спираш пред злото и да се смалиш пред доброто. Като се смириш пред злото, то те оставя и си заминава, а като се смалиш пред доброто, то е в тебе. Доброто посажда семенцата си и си отива. Така ще си запазиш кожата, за да не ти я одере злото, и ще си напълниш торбата с плодовете на доброто.

* * *

Лекарството против страха е вяра. Само вяра.

* * *

Три милиарда и 6000 милиона жители има в главата. Всяка клетчица си има къщица и своя специфична работа.

* * *

Може да имате много желания, но гледайте да не сте вързани. Не се свързвайте с никого. Единственият, с когото трябва да бъде свързан човек, това е Бог. Детето, преди да се е родило, трябва да бъде свързано с майка си. Ако туй дете е свързано с много майки едновременно, нищо няма да стане от него. Една връзка трябва да има човек - Бог.

Не перете дрехите си в повече от 41 градуса вода. Много хора си осакатяват ръцете, като перат първо в топла вода, а после препират в студена - първо се разширяват ръцете, после се свиват, втвърдяват. Изобщо резките температурни промени са опасни.

* * *

Не носете дреха, която не обичате; не яжте нещо, което не обичате. Не правете нищо, което не обичате.

* * *

Тъжно ви е. Сложете една златна монета в чиста водица, да постои няколко минути, и пийте от нея.

* * *

Ти можеш да ядеш само сух хляб, но ако умът, едно от най-големите благословения, които Бог е дал, присъства при яденето, ще се ползваш много повече, отколкото ако ядеш пищна храна. От пищната храна дори можеш да пострадаш.

* * *

Плачеш за масло. Нямало никъде масло. Из въздуха може да вземеш, пълно е с масло във въздуха.

* * *

Ако човек е лаком, ще предаде тази лакомия на клетките си - те са малки същества, но и в тях се заражда лакомия. Ще ги възпитаваш на въздържание.

Челото всякога трябва да е малко хладно. Ръцете и краката да са топли. Боли те рамо, крак, гръбнак. Мисли си концентрирано за болното място, то има нужда от твоята мисъл, любов, топлина. Боли те кръстът, помисли си за него. Ти никога не мислиш за тях. Колко е важен гръбначният стълб, а ти кога си помислил с любов за него?

* * *

Щом престанат хората да те обичат, ти остаряваш. За да се подмладиш, ти обикни.

* * *

Често пъти от потиснати чувства се стига до рак. За рак да се яде печен лук и непрекъснато да се казва: „Не съм болен, добре съм“ - това няколко месеца. Да се пие топла вода, да се обикнат хората, да се усили вярата.

* * *

Ако нямате устой, азотът ви е малко. Ако нямате активност - кислородът ви е малко. Ако нямате мекота - водата ви е малко, ако нямате стремеж към растене, към развитие - въглеродът ви е малко. Трябва да има една правилна пропорция между елементите, нито да са малко, нито много, за да не се пораждат болезнени състояния.

* * *

Ако не дишаш дълбоко, носът се сплесква. Ако носът е сплеснат, човек не е добър. Ако устата е стисната, човек не е добър. Ако ушите са грозни, неугледни, човек не е добър. А човек трябва да е добър, за да поддържа нормалното състояние на сърцето си и на кръвообращението.

* * *

Не яжте лакомо, но сдържано и винаги да оставяте малко от яденето в чинията.

Осветлението в света става от същества, които мислят. Всички светли същества като ангелите мислят, образуват слънчевата светлина и я изпращат тук на земята. И светиите, като мислят на земята, образуват топлината. Отгоре идва светлата мисъл като светлина, а пък тя на земята се превръща в топлина. Ако не са добрите хора и светиите тук на земята, тя би замръзнала. И слънцето би замръзнало, ако един ден ангелите престанат да мислят.

* * *

Боли ви кръстът - станало е подпушване на център, на чакра. Деятелността на тази чакра трябва да се препрати нагоре, да не отиват енергиите й надолу. Престанете да мислите, че сте стари. 85-годишен бил някой и се смята за стар. Че какво са 85 години за космоса? Вие сте едно бебче още. Животът е вечно подмладяване. Ще отивате в божествената работилница, ще се подмладявате, тука ще остарявате, пак ще се подмладявате и така няколко пъти, докато сами се научите да се подмладявате. Дружете с хора оптимисти, с хора, които знаят да обичат.

* * *

Докато твоят палец се движи, ти живееш - силата седи в него.

* * *

Когато човек яде повече, отколкото трябва, и по-малко, отколкото трябва, все е болезнено състояние.

* * *

Слънчевият възел е орган, който събира слънчевата енер-

тия. А умът е орган, който събира енергията на луната и на всички други планети и звезди, събира светлината, складира я и от това прави фините материали, образите на мислите.

* * *

Ако съзнанието не се отдели от организма, човек не може да си почине - спането е почивка. Като излезе съзнанието, идват работници да почистят и обновят тялото. Като се върне съзнанието, намира тялото организирано, готово за работа. Човек влиза в тялото и излиза навън и не подозира дори колко същества работят за него.

* * *

Когато хората се обичат и започват да боледуват, любовта не е на място.

* * *

Покаянието е като рициновото масло; трябва да се взема от време на време.

* * *

Този човек, когото ти не обичаш, е свързан с хиляди, а ти, като му изпращаш лоши трептения, пакостиш на всички, които са свързани с него. Затова е казано да любиме враговете си. Злото със зло не се лекува. Ако ти мислиш зло на този, когото не обичаш, заразяваш се сам, покваряваш ума си.

* * *

Някой човек се ръкува с вас и вие се разболявате, а друг се ръкува, но вие оздравявате. Ръкуването не е проста работа.

* * *

Много хора са се осакатили, като са се подигравали с някой, който заеква. Подражавайте на хубавото, лошото отминавайте.

* * *

Певците не бива да миришат цветята отблизо, защото тяхната любов - ухание, отделя такива прашинки, които развалят гласа. Не съветвам никого да къса цветя. Цветята са изложба на духовния свят, не бива да се късат. Може само да ги погалиш и нежно да им говориш.

* * *

Никакво излежаване! Щом се събудиш, ще станеш и ще мислиш.

Нямаш право да ругаеш хората. Който се сблъска с този, който го обича, ще се разболее.

* * *

На болните ще подарявате по едно Евангелие. Много, много не им говорете, но ще кажете: „Четете Евангелието и каквото ви допада от стиховете, приложете го както разбирате“. Заедно с Евангелието ще давате по една до три капки лайкучка. Горчива е лайкучката, но лекува. И скърбите са горчиви, но лекуват.

* * *

За да бъде щастлив, човек трябва да има един гениален ум, едно гениално сърце и една гениална воля. Това може да се постигне, но с работа и усилие.

* * *

Дойде лекар, претупа болния на две, на три, пипне пулса, напише рецепта и излезе. Така не се лекува. Има болести, които произтичат от обезсърчение или от задната част на главата. Други произтичат от разрушителните способности; трети от неправилното хранене или от смесване на различни храни. Едни болести произлизат от волята, други - от надеждата, трети от раздвояване на ума и сърцето. Някой нарушава закона на любовта, заболее от туберкулоза. Наруши ли се законът на вярата, човек заболява от нервна болест, нервната система се разстройва. Има ли раздвоение между мозъчната и симпатичната нервна система, пак се поражда нервно разстройство. Наруши ли се законът на надеждата, става разногласие между мускулите и костите, на едни места се събира повече кръв, на други места повече енергия. Някои болести се дължат на това, че човек е в стълкновение с другите хора.

* * *

Една рецепта за кашлица: мед, черен пипер, ленено семе, индийско орехче, смесва се всичко, взема се всеки час (всичко е счукано много добре и размесено). Кашлицата представлява насъбрана нечиста материя, която иска да излезе навън, да се освободи.

* * *

Неспокоен си - това се дължи на неорганизираната материя у тебе.

* * *

41 градуса е голяма температура за тялото и човек не издържа, понеже тази температура има голяма гъстота. Когато материята е много гъста, тогава се образува едно триене вътре и температурата е готова.

* * *

Съблазните, нечистите желания ще ги държите отвън, ще

ги изучавате, няма да им се поддавате.

* * *

Не разслабвайте мозъка си с тревоги, за да е силен умът ви.

* * *

Като дойде инфлуенцата, ще я лекувате с топла вода, чист въздух и светлина.

* * *

Двойникът, с който е облечено тялото, поддържа енергията и деятелността на тялото. Двойникът излиза и влиза в тялото, но понякога, когато е вън на разходка, иска да се върне, но не се намества добре, и в тялото вследствие на това разместване се зараждат болести - ту в пръстите, ту в краката. Тогава, ако разбирате как, ще го накарате да излезе вън и после ще го наместите както трябва. Изгубването на паметта пак на двойника се дължи - трябва да се намести двойникът.

* * *

Неврастеникът да яде по три кюфтета, направени от праз - на обяд и вечер, така десет дни, и неврастенията ще изчезне. Праз лук, малко брашно или галета, масло, яйца.

* * *

Ако стомахът е разстроен - три супени лъжици сок от ряпа да се взема сутрин, на обяд пак три лъжици и вечер - също. Десет дни по три лъжици, три пъти на ден и всичко ще се оправи.

* * *

Черният цвят означава ограничение, но е хубаво от време на време човек да го използва.

Онези думи са съдържателни и мощни, които като ги произнесеш, чудеса правят. „Стани и ходи!“ - и наистина ставаш и ходиш. Казваш „Огън!“ - и огънят се проявява. Като кажеш „Любов“ - и любовта се появи. Кажеш „Мир или сила“ - и те се появяват.

* * *

Паметта отслабва, когато умът и сърцето са в противоречие. Обичайте младите, за да се подмладите.

* * *

Всеки ден мислете за подмладяването.

* * *

Боли те рамото - влезли са неканени, неорганизирани същества между ставите, образуват възпаление, спъват кръвообращението или пък става свиване на капилярите, кръвта не може да функционира.

* * *

Когато се насъбере много нечиста кръв, тя усилва движението на сърцето и тогава пулсът се ускорява.

* * *

Ако си добър, сърцето бие по един начин; ако си лош - по друг начин. Ако дойде любовта, гамата се изменя; пулсът не е обикновеният. Ударите на сърцето са различни при един любовен акт от тези на човек, решил да живее по Бога. Броят на ударите на любовта се различава от броя на ударите на доброто.

* * *

Светлината в ума е любовта; топлината в сърцето е любовта, силата в тялото е любовта.

Хората изгубват паметта си, когато сърцето вземе надмощие над ума. В човешкото небе се е насъбрала толкова влага, че нещата не са ясни.

* * *

Лещата е лекарство за очите; бобът е лекарство за бъбреците; грахът е за красота, за хубав тен и за нервите.

* * *

Яденето е свещен акт. Ще ядеш хляба с всичкото благоговение. Господ е в него.

* * *

Дко аз не обичам, вредя на себе си, боледувам, ако когото обичам не приеме любовта, вреди на себе си - той ще боледува.

* * *

Ако всички хора пееха и свиреха, паразитите по дърветата щяха да си отидат.

Пийте от онова вино, което е без пари, чисто в природата, което внася живот у вас, а не от онова, което ви прави шашави.

* * *

Лекарят лекува с това, което излиза от него. Христос лекуваше с това, което беше у него.

* * *

Лекуването става от Господа, а не от хората.

* * *

Човек, като умира, 150 хиляди милиарда души се освобождават и всички тия души отиват там, откъдето са.

Които са от растенията, отиват към растенията; други, които са от минералите, отиват при минералите, трети в органичния свят - всяка клетка се връща откъдето е.

* * *

Когато се мели житото, етерните масла излитат; щом се залее брашното с вряла вода, други мазнини излитат, после в пещта други вещества излитат. Житото трябва да се яде така както е. Ще го дъвчете като сакъз.

* * *

Белите кръвни телца са разрушители на организма, а не защитници, както вие мислите.

* * *

Човек с благ характер и спокоен характер може да доживее до дълбоки старини.

Силата, която се получава от консумиране на плодове и зеленчуци, е много по-трайна, отколкото получената сила от месото. Повече сила се изразходва за асимилирането на месната храна и тогава каква е ползата?

* * *

Светлите мисли, високите идеали усилват другите тела на човека, пък и физическото тяло.

* * *

Болният да не се жени. Само здравият физически, морално и умствено може да се жени, но само за да създаде поколение, а не и за удоволствие. Половата енергия да се използва за духовни цели, да се канализира разумно, да се препраща в по-горните центрове на тялото.

Разрешаването на наболели въпроси може да стане чрез концентрираната мисъл. Ясно и добре може да се работи, когато не се пилее мисълта.

* * *

От атома до слънцето всичко е Бог. Във всяко нещо е скрит Бог, във всичко има условие за напредък и подобрение.

* * *

Жизнената сила - това е чистата кръв.

* * *

Паметта е тясно свързана с чистата кръв.

Човек мисли, защото е индивид, а не вид. Минералите, растенията, животните са видове, те си приличат. При човека един човек с друг не си приличат. При човека баща и син не си приличат. Всеки човек поотделно си е нещо особено, специфично. Човеците са нещо много разнообразно. При ангелите обаче има едно външно еднообразие, а вътрешно - неимоверно разнообразие.

* * *

Човек е ръководен от свой личен, вътрешен дух, докато животните са ръководени от техен групов дух, който работи върху тях отвън.

* * *

От телата на човека, физическото, макар и най-низше, е най-добре организирано и за в бъдеще ще достигне до съвършенство. Сега е все още далеч от съвършенството. Другите тела ще се развият в далечно бъдеще.

Христос беше развил и 12-те си тела.

* * *

В безлюбието животът е механичен, има ледени, дебели стени между хората. В любовта е истинският живот, истинското познаване, изобилието.

* * *

Понякога епидемиите, отпадналостта, намаляването на съпротивителните сили на организма са в тясна зависимост от космическите и атмосферните фактори. А човек се чуди какво става с него.

* * *

Старостта не е нищо друго освен неорганизирана материя. Лошите мисли, подозренията, недоволството са образували утайки, отлагания около нервната система - това е атеросклерозата.

* * *

Щом имаш някакъв божествен порив, изпълни го, не му противодействай, за да не се осакатиш.

* * *

Всякога трябва да държите едно състояние, което е меко. Никакво противоречие не дръжте във вашето сърце.

* * *

За да не остарява, човек трябва постоянно нещо да работи, да не стои нито миг без работа.

* * *

Краката ви болят, защото основата - добродетелта, е разклатена.

По някой път твой близък го боли някъде, но и теб по симпатия те заболява на същото място.

Болестите идват, защото не поемате достатъчно въздух, достатъчно светлина и достатъчно сила. Светлината ви е малка, затова се спъвате. Топлината ви е малка, затова дишането ви е слабо. Силата ви е малка, затова и работата, която вършите, е малка.

* * *

Болезнено състояние е човек да престане да пее.

* * *

Имаш някаква болка. Ако вземеш правилно тона ДО, болката ще мине. Ще търпиш, ще пееш на болката и всичко ще мине. Болката показва, че сте влезли в дисхармония с някого от висшите светове.

* * *

Дъждът е пълен с магнетична енергия. Може да развали фасона ви, може да ви изцапа, но ползата от него е грамадна.

* * *

Като ви боли нещо, не ходете по хората, тук и там да разправяте за болката си.

* * *

Това, да забравя човек дори и името си понякога, се дължи на големите безпокойства, на насъбралата се млечна киселина в мозъка. Когато се намали млечната киселина, пирамидалните клетки, от които зависи човешката мисъл, не могат да функционират. Живите клетки имат крачка, когато човек мисли, те съединяват крачката и теченията стават правилно, токовете минават правилно. Когато се намали млечната киселина, клетките свиват крачката си и мисълта се разкъсва.

* * *

Лошите мисли се наслояват в пръстите, коленете, ставите, в гръбначния стълб, в храносмилателните органи, в кръвта и в мозъка, и те нападат какви ли не болести.

* * *

Когато симпатичната нервна система не е развита или не работи нормално, човек не е симпатичен, сприхав е, кисел е, постоянно и от всичко се дразни.

* * *

Ограждане:

„Господи, огради ни с благия Си Дух, да можем да изпълним Твоята свята воля. Господи, огради ни с благия Си Дух, да осветим Твоето име на земята. Господи, огради ни с благия Си Дух, да работим за идването на Твоето царство на земята.

Да бъде благословен Господ Бог наш.

Амин“.

* * *

Когато очите не се движат, те отслабват. Ние си движим главата, врата, но очите малко ги движим. Вместо да обръщаме врата си, ще движим само очите си, за да видим нещо отстрани.

* * *

Направиш една погрешка, не я поправиш; направиш втора - не я поправиш, трета - също, и току-виж - очите отслабнали. После на онзи, когото обичаш, виждаш погрешката за малка, а онзи, когото не обичаш, неговата погрешка е голяма. Човек, който изправя малките погрешки, тези, които никой не му ги вижда и знае, очите му са здрави, ушите му са здрави, изобщо е здрав. Болестите се дължат на погрешките.

* * *

Любовта е, която лекува. Дружете с хора, които ви обичат и ще бъдете здрави. Минавай по улица, която обичаш. Щом не обичаш нещо, не го прави. Когато се миеш, не търкай силно и грубо очите си, когато ги избърсваш, нежно ги бърши. Грубото отнасяне към вашите удове е престъпление.

* * *

Никакво почесване, никакво грубо, рязко сресване на косите!

* * *

Като станеш сутрин, ще отпуснеш сърцето си, ще обърнеш ума си към Бога и ще кажеш: „Благодаря ти за всичко, Господи. Нека бъде Твоята воля“. Ще оставиш всички противоречия настрана, ще се отпуснеш; ръцете спокойно отпуснати надолу, лицето спокойно, цялото тяло да е спокойно, във възприемателно състояние, да приемеш Божието благословение. Тялото да е свободно, да се чувства, че има господар, който разбира Божия закон. Ръцете, краката, очите да не са напрегнати. Веждите да не се свиват. Поставяш в ред и порядък стаята и излизаш за работа.

* * *

Очите се повреждат и от много взиране.

Като те заболи ухото, нищо няма да му туряш, нито ще го човъркаш, а ще отидеш при слънцето и ще кажеш: „Моля те, помогни ми“. Светлината, като влезе в ухото, лекува. Колко деликатни трябва да бъдем в обходата към себе си.

* * *

Всякога, когато стомахът не функционира правилно и симпатичната нервна система не е в изправност, човек страда тогава от главоболие. Не функционира ли мозъкът правилно - стомахът боледува. Не смесвайте симпатичната нервна система със стомаха или с корема.

* * *

Никога не оставяйте в себе си една крива и неустановена мисъл и нито едно желание неизправено. Погрешките се дължат на един космически прах, който преминава през твърдата почва, през вашата глава, през мозъка ви и се наслоява в клетките. От нечистите мисли се зараждат много болезнени състояния. Ако вие оставите най-чистата стая затворена и се върнете след една година в нея, ще намерите най-малко половин сантиметър прах в стаята. Откъде е дошъл?

През пукнатините на вашите очи, уши, нос, уста, през седемте милиона пори толкова космически прах може да влезе, че вие ще се намерите в чудо. Дисхармоничните и лоши мисли, желания и постъпки - това е своето рода космичен прах.

* * *

С вяра и гореща вода може много болести да лекувате.

Никога от болен човек не вземайте нищо, особено от тежка заразна болест.

* * *

Много здравословно е да се ядат черници, особено са хубави за тези, които имат слаб стомах.

Различните плодове различно действат на човешкия мозък. Има плодове, които въздействат на личните чувства. И листата, и кората, и корените, и плодовете на черницата са полезни. Чрез яденето на плодове Бог изпраща своето благословение за всички удове и органи.

* * *

Ако работите за Бога, и дърветата, и водите, всичко ще работи за вас. Ако сте земеделец и работите за Бога, дъждът навреме ще дойде, нивата ви навреме ще се изоре, навреме ще се ожъне, всичко навреме ще стане.

* * *

Единственото нещо, което повдига човека, то е работата. Работата е свещено нещо.

* * *

Добротата носи винаги сила със себе си. Човек, който иска да бъде силен, той трябва да бъде добър. Добротата е храна.

* * *

Постоянната любов постоянно дава.

* * *

Ако имате ревматизъм, препоръчвам ви да носите по три пъти на ден вода от един километър далеч. Носете вода с

две стомни или с кобилица на рамо, но тежестта да е еднакво разпределена от двете страни.

* * *

Пейте на болките и ревматизмът ще ви напусне.

* * *

Като благодарите на Бога за всичко, което ви е дал, болестите ще си отидат.

* * *

Като узнаете, че имате кръвно налягане, започнете да мислите: „Дали ангелите имат кръвно налягане“ и се свържете с тях. Ако живеете между хора, които се държат нечисто, ще се заразите от тях. Имате да давате някому пари, как няма да дойде кръвното налягане? Когато човек минава от едно състояние в друго, тогава се ражда кръвното налягане, или изгубите богатството си, изгубите вярата си, тогава кръвта се сгъстява.

* * *

Бременната жена, ако открадне нещо и я хванат, каквото движение направи и пипне някъде тялото си, откраднатото ще бъде вече отбелязано на същото място на тялото на детето. Всяка мисъл оставя отпечатък по тялото.

* * *

Някой човек се намусил, проточил лицето си, това вече не е Господ в него. Лицето трябва да е весело.

* * *

Не вярвайте на болестта, не вярвайте на кръвното налягане. Болестите са илюзия, нещо като когато спите и сънувате, че ви гони мечка, или вълк, или змия, вие тичате, плашите се, като се събудите, нищо няма - всичко е минало. Щом се намали вярата или надеждата, или разумността у човека, кръвното налягане идва. Намали ли се активност на ума и на сърцето - кръвното идва. Не се плашете от кръвното налягане, но почнете да развивате в себе си надеждата.

* * *

Ако човек няма вяра, ще боледува често.

* * *

Хремата е едно почистване за Коледа, а треската едно почистване за Великден.

* * *

Истинският лекар, роденият лекар, има особена магнетическа сила, с нея той лекува, затова не всеки лекар може да лекува.

* * *

Водата лекува. Хубаво е човек да ходи на някой хубав извор и оттам, колкото и да е далече, да носи вода.

* * *

За да усилите зрението си, вглеждайте се в тъмните нощи, търсете звездите, изучавайте ги, но най-добри са тъмните нощи без никаква светлинка.

* * *

Обикнете болест, обикнете тези клетки на мястото, където ви боли. Клетките страдат, като ги обикнете, ще им помогнете.

* * *

Там, където се проявява болест, духът не е господар на положението.

Ако вземете един тон правилно, кръвообращението се подобрява, силата се проявява. Ако пеете правилно, мисълта се подобрява.

* * *

Щом направите погрешка, сърцето почва да бие неправилно. Безпощадни са разумните същества. Някой път не можете да се сдържите в кожата си. Тогава от невидимия свят започват да ви атакуват. Добре че Бог е всеблаг, та регулира нещата.

* * *

Осакати ли се растителната система у човека, болестите идват.

* * *

Хората, ако не дишат с любов, жизнената прана не влиза в тях.

* * *

И на слънцето има реки и води, които текат, и вода хиляди пъти по-чиста от тази на земята. Ако имате една бутилка от слънчевата вода, то всички българи биха се подмладили, ако им се даде само една капка от нея.

* * *

Богатството се определя от количеството злато, което човек има в кръвта си. Богатството е точно определено и не може да ти се падне, ако нямаш злато в кръвта си.

* * *

Предвидено е точно колко трябва да бъде висок и широк един човек, колко да бъде буден, умен и прочее.

Правилно е в детството светлината да е малка, при възрастните се усилва, в старите вече да е в зенита. Ако искате да станете млади, ще намалите светлината, ще се подмладите. После ще започнете да усилвате светлината до дълбока старост. Старостта показва голяма светлина.

* * *

Щом се прегърбва човек, това значи, че се подготвя да влезе в утробата на майка си, затова още отсега се свива.

* * *

Дръжте перпендикулярно положение спрямо земята и слънцето - то е здравословното състояние.

* * *

Дайте почивка на тялото си, не го измъчвайте. Дайте почивка на краката и ръцете си, на очите и ушите. Не измъчвайте ума и сърцето си.

* * *

Има известни лъчи, които минават през земята и заминават. Има една светлина от слънцето, която не можем да я спрем, тя не прави никакво пречупване, тя само преминава. За тази светлина нищо не знаем, за този свят, който ни осветява, нищо не знаем.

* * *

Човек трябва да пожелае да умре само когато е изпълнил своята мисия на земята. Да отидете преждевременно на оня свят, то е все едно да отидете във Франция или в Англия неподготвени.

Онези деца, на които майките им си заминават рано, изгубват много добри качества. Тези деца остават малко грубички и нещо им липсва в характера.

* * *

Какво ще стане с овцете, кокошките и другите птици и животни, ако не се ядат!1 Загрижили се хората за равновесието в природата! Как за всичко си намират благовидни оправдания!

* * *

Аз отдавам положителната любов на артериалната кръв, а отрицателната любов на венозната кръв. Кръвта, която излиза от сърцето и отива по цялото тяло, това е Божията Любов, която излиза от Бога.

Кръвта, която от повърхността се връща към сърцето и отива да се пречисти, това е обичта. Тя носи известни материали, които трябва да се подобрят, да се обработят, да се организират и наново да се върнат по цялото тяло. Така че става едно пълно кръвообращение.

Без мляко можеш цяло година да минеш, но без вода и 40 дни не можеш, ще изсъхнеш. Водата е същественото.

* * *

Като срещнеш един човек, който те обича, твоят живот ще се продължи най-малко с една година. Ако десет души срещнеш, които те обичат, десет години ще се продължи животът ти. Няма болест, която любовта да не я лекува.

* * *

Чрез целувките се предават най-големите зарази. Проказата, сифилисът и всички болести - това са състояния на безлюбие.

* * *

Ако живеехте един спокоен живот, щяха да израснат вашите косми такива, каквито трябва да бъдат. Ако се докоснете до косите на един свят човек, това ще ви придаде спокойствие. Светията е събрал енергия от слънцето.

* * *

Ако сте неразположени, помилвайте косите си и веднага ще почувствате сила и успокоение. Ако мислите хубаво, ще имате хубави коси. Мислете хубаво, за да измените космите на главата си - това е важно правило. Косите издават своето рода светлина. Който има хубави коси, е живял съобразно закона на любовта. Не бива да ги разпилявате косите и да ги хвърляте, но ще ги събирате.

* * *

Външната обвивка на ореха става за цяр. Мазоли може да лекувате с нея. Орехът съдържа много качества. Яжте орехи, за да мислите по-добре.

* * *

Някой път очите се обезсилват, като приемат направо светлината. Те не са нагодени направо да приемат светлината, но чрез въздуха. Светлината трябва да се смекчи малко, за да бъде полезна.

* * *

Царевицата ще я ядете цяла сварена или на зърна, но не и мляна.

* * *

Казвате за някого: „Не го обичам този човек“. С този израз ще си създадете цяло нещастие. Не обичате този човек, понеже не сте го поставили на фокус.

* * *

Някои се оплакват, че не могат да помнят. Непомненето се дължи на това, че се безпокоят за нищо и никакво. Ученикът, който учи хубаво и знае целия материал, какво има да се безпокои.

* * *

Всяка болест се дължи на известна нечиста материя, която се е залепила за човека, или на известни полуорганически вещества, или на един нисш живот - на микроби. Щом човек възприеме любовта, кръвта се пречиства, за тези микроби няма храна и те си заминават. Живеете ли нечист живот, имат достатъчно храна, живеят у вас и кръвта има неестествен цвят.

* * *

Светлината създаде главата на човека. Лице, което не отразява светлината, то не е красиво. Гърди, които не отразяват топлината, не са в ред. Когато гърдите заболяват, това значи, че са лишени от топлината на живота. Когато тялото се лишава от своите сили, тогава здравето изчезва.

* * *

Като сте недоволни, вземете една мотика и покопайте в градината. Колкото сте по-недоволни, толкова по-надьлбоко ще копаете.

* * *

От петната на слънцето произтичат големите магнетични бури. От тези петна зависи и плодородието на земята. Кога-го има повече петна на слънцето, годината е по-плодородна. Когато има повече петна на слънцето, повече хора се женят и повече умират, тогава стават големи пертурбации в нервната система, сърдечни разриви, мозъчни апоплексии, болки в гръбнака, в бъбреците, хората стават шашави.

* * *

Казвате, че някой човек умрял. Според мене той не е умрял, само се преструва, че е умрял. Също както в театъра. Мушнат героя, потече кръв, на другия ден гледаш артистът ходи, не е умрял. Нищо не изчезва в природата. Смъртта е едно преходна състояние, минаване от едно състояние в друго.

* * *

Онези, които дълго време са изучавали закона на храненето, употребяват по 50-100 грама ориз на ден и са здрави. Със сто грама масло ти половин година можеш да живееш. Със сто грама кашкавал цяла година може да живееш. Тази наука я владееше Христос - с пет хляба нахрани пет хиляди души и 12 коша трохи останаха. Този хляб дойде от въздуха, увеличи се хлябът, но Христос знаеше законите, можеше, вярваше и обичаше. Той живееше според законите на Любовта, Мъдростта и Истината. Всеки човек, който живее по тези закони, същото може да направи.

* * *

И в най-дълбока старост мисълта трябва да е светла и чувството топло. Когато човек има светлина, той е силен. Щом изгуби светлината и топлината си, той отслабва.

* * *

Когато искат да смирят човека, пращат му болестта. Има неща по-страшни от злото - това е човешката гордост. Гордостта в света става причина за всичкото падение на хората.

По-неустойчива машина от човешкото тяло няма. Трябва да имаш отличен ум и отлично сърце, за да можеш да запазиш своето равновесие.

* * *

Божият Дух работи във всички хора на земята. Каквото прави за едното, прави го за всички.

* * *

Много от болестите се дължат на лъжите на миналото. Животът на нашето минало върви след нас като сянка и ние не можем да се освободим от тази сянка и от последствията на това минало.

* * *

Хора, които водят порочен живот, лицето им помътнява, почернява, сбръчква се, погрознява, красотата им изчезва.

* * *

Всякога, когато човек дава толкова, колкото приема, той е здрав. Щом престане да дава или дава по-малко, той се разболява. Щом дава по-малко и повече взема, пак се разболява. Природата не обича лакомия. Някои хора са лакоми и в умствено отношение - искат да знаят, да трупат знания колкото се може повече.

* * *

И цар да си, и патриарх да си, и президент да си, и папа да си, каквото и да си, ако стомахът ти не работи както трябва, краката отслабват. Здрава, прясна храна, добри отношения с всички, това иска стомахът. За ума - най-хубави мисли. За сърцето - най-хубави чувства.

* * *

Ако болестите и страданията не засягаха хората, те щяха да бъдат крайно жестоки и твърди. Благодарение на тези два благословени метода хората влизат във връзка едни с други.

* * *

Когато космите са черни и изобилни на главата, винаги организмът е пълен с енергии. Космите говорят за характера. Когато човек е упорит, своенравен, космите са дебели. Когато мисли благородно, възвишено, космите са тънки, прави, фини.

* * *

Има места, дето космите са ненужни. Космите са потребни при един по-груб живот - животните цели са покрити с косми. Човекът, който се е повдигнал в умствено отношение, е намалил космите.

* * *

Има ли човек хубава и гъста коса на главата, това показва, че има повече магнетическа сила. Изгуби ли космите си човек, изгубва и магнетизма си и тогава идват болестите. На учените косите са малко, на тези, които много се тревожат - също. При големите тревоги се насъбира млечна киселина, която корени космите. От страх и тревоги, от излишни безпокойства човек изгубва това неоценимо богатство.

* * *

Ада ние сами си го създаваме. Ако не се храним както трябва, ще създадем ад в стомаха. Сами си създаваме туморите, рака, сифилиса, проказата, какви ли не болести, вследствие един неестествен, неправилен живот.

* * *

Космите падат, когато почнеш да стискаш само за себе си.

* * *

По някой път се счита за късмет, ако имаш косъм от светия или от много добър човек. Цялата история на един човек може да се прочете на един косъм от главата на човека, какъв е характерът му, какви са били родителите му и т.н. Един косъм съдържа грамадна енергия.

* * *

Ако космите почнат да падат много, това показва, че тези, които са се грижили за вас от невидимия свят, престават да се грижат.

* * *

Едно хубаво средство за възстановяване на косите: да си прекарвате пръстите през косите и с любов да ги приглаждате. Колкото пъти се сетите, правете го това упражнение. Поне три пъти на ден - сутрин, на обяд и вечер, преди да си легнете.

Човек едновременно живее в трите свята. Главата е свързана с божествения свят, със света на чистия разум. Сърцето на човека е свързано с духовния свят, със света на чувствата. Волята и мускулната система са свързани с физическия свят. Щом турите ръцете си на главата, става една обмяна между енергиите на ума и енергиите на сърцето ви. Ако тази обмяна не стане, не може да има равновесие в организма. Заболи ви корем. Направете опит - турете ръцете си на корема, концентрирайте се и ще мине всичко. През ръцете протичат две течения. Лявата страна е отрицателна, дясната е положителна, като поставите ръцете на болката, протича тази енергия. Човешкият мозък също е разделен: лявото полушарие е отрицателно, а дясното - положително. Лявата страна е на сърцето и е отрицателна, дясната е положителна - така става обмяна на енергиите.

* * *

Онези деца, които майките им са ги милвали, целували като малки, са по-умни от тези, които не знаят какво е любов и нежност. Ако някой, който не те обича, прокара ръката си по главата ти, цял ден ще бъдеш неразположен. Но ако те помилва човек, който те обича и ти го обичаш, цял ден ще си радостен, нещо приятно е дадено. Обичащият човек е проводник на божествена енергия, която помага на всяко живо същество.

* * *

Умът е физическата страна на божествения свят. Духовното в нас представлява съдържанието на живота, представлява физическата страна на духовния свят. Нашата воля е за по-нисшите светове - ние за тях сме идеал, божества.

* * *

Онази светлина, която не може да реагира върху нашите очи, тя се представя като тъмнина за нас, а онази светлина, която реагира върху нашите очи, се представя като светлина. Следователно нашата светлина за другите същества е тъмнина, а нашата тъмнина, която настъпва вечер, е светлина за по-напредналите същества. Тъй щото в света всичко е светлина.

Всякога страдате, когато се намали светлината в мозъка ви. Всякога се радвате, когато се увеличи светлината. В сърцето се радвате, когато се увеличи светлината, в сърцето се радвате, когато се увеличи топлината. Божествената топлина, която съгражда, по някой път ни посещава и ние усещаме нещо много приятно, подобно на ангелско състояние. Божествената топлина е, която носи живот и съдържание на живота.

Някога водата е била среда на човека, но днес е условие. Когато водата престане да бъде условие за човека, той ще придобие вечния живот. При това положение водата ще бъде реалност за човека. Тя не извира от него. Водата изразява будическото тяло на човека.

* * *

Живата природа обича ония хора, които имат високи идеали. Живата природа се интересува от умните, добрите, трудолюбивите хора и на тях им съдейства, другите тя ги оставя в избите си до второ разпореждане.

* * *

Където е Бог, животът и смъртта са едно.

* * *

Един косъм е като една книга, може да се чете, има съдържание, в него са описани опитностите на хиляди разумни същества, които са живели преди тебе. Ползваш се от тяхната мисъл.

* * *

Една жена без любов, красива и добра не може да стане и не може да се прояви.

На какво се дължи нашето остаряване? Желязото в нас е ръждясало, златото е изчезнало, фосфорът е изчезнал и мисълта е престанала да действа.

* * *

Ухото трябва да се развива, за да чувате нежните тонове на доброто. Много хора покваряват своето ухо със слушане на нецензурни работи. Цял ден, като слушат какви ли не изрази, като се критикуват постоянно един друг, какви уши ще имат?

* * *

Тялото трябва да знаете как да го обичате. Сърцето, умът да съзнават, че вие ги обичате. Ако обичате клетките си, те ще ви помогнат, когато сте в нужда, защото са специалисти.

* * *

Каквото направите, ще ви го направят. Някой ден имате спънки. Направете едно добро на когото и да е, окажете внимание и ще се оправи всичко.

* * *

Всяко движение трябва да бъде съзнателно. Някои от вас, като вървят, се клатушкат, някои си държат главата наляво или надясно, назад или напред. Някои имате гърбици, на някои носът е асиметричен или устата е изкривена - всички тия неща се дължат на отклонения отвътре. Ще изваете своя нос, като дадете ново направление на ума, на мисълта. Хубаво оформени уши, очи, уста, брада, чело, нос, пръсти ще има човек, когато отвътре е оформено, когато е хубаво и правилно направлението, което се дава на ума, сърцето, волята. Има ръце красиво оформени, така приятни по вид и израз, че в душата ви внасят нещо много възвишено и благородно. Ако сте ясновидец, ще видите, че от ръцете излиза особена светлина, от всеки пръст излиза особена светлина.

* * *

Ако не мислите, за да не повредите главите си, тогава именно ще ги повредите. И сърцето се поврежда от не-работене. Когато сърцето не функционира, и мозъкът не функционира, тогава се повреждат.

* * *

Като погледнете един човек, който има отличен ум и от-лично сърце, веднага у вас ще потече една особена струя, ще се насърчите.

* * *

Всеки микроб, който отделя от себе си лоши вещества, е зловреден. Всеки човек, който отделя от себе си добри вещества, е добър. Ако отделя лоши мисли, в умствено отношение нещо куца.

* * *

Лимонът е хубаво лекарство за черния дроб. Под лимонена киселина разбирам неща, които не са ти приятни, да ги обикнеш. Лимоните чистят.

* * *

Мислите създават болестите. Човек, като си внуши, че е болен от известна болест, той след време наистина се разболява. Няма по-страшно нещо от внушението.

Не пожелавайте на хората зло. Светът е страдал от това и сега хората страдат от същото. Внимавайте какво мислите. Чистете мисълта си.

* * *

Не мислете, че ако човек е само здрав, ще му бъде по-добре. Болестта е малко нарушение, за да се върти колелото. Ако има равновесие, няма да има движение. От движението на ума човек се развива.

* * *

Ако космите на главата са по-малко от 250 хиляди, започва да не ви върви. Имате седем милиона пори, седем милиона антени при всеки прозорец (пора). Ако някои от тези прозорци са запушени, няма да върви. Всички прозорци - пори, щом станете сутрин, трябва да ги отворите; антените настроени така, че всичко да възприемате.

* * *

По-хубаво радио от мозъка няма. Има антени специално за слънцето, други антени за месечината, за Юпитер и т.н. За всички звезди и съзвездия, за всичките Вселени. Тези антени искате изведнъж да започнат да работят. Затова още не сте готови, но може поне да развиете антената, която ви свързва със земята, да схващате най-близкото.

* * *

Според мене болестите се дължат на едни малки животинки, загнездили се в организма на човека, бързо се умножават, ядат и пият за сметка на човека и оставят изверженията си там. Човек дори от вонята им само се разболява. Изпъдете ги навън, да вървят по широкия път, кажете им да си излизат, да не ви тровят, не им давайте да ядат.

След като постят петнадесет-двадесет дни, те няма да се размножават. С пост може много болести да лекувате. Ракът може да се лекува също с пост - 40 дни пост. Проказата - 40 дни пост, абсолютен глад. Като се подложите на 40 дни абсолютен пост, няма да мислите ще се излекувате ли. Ще се излекувате - това да е основната ви мисъл.

* * *

„Все, що попросите в мое име, ще бъде“. Ще бъде, когато главата е на място, когато сърцето е на място, когато волята е на място.

* * *

Във въздуха има един елемент на безсмъртие. Този елемент всъщност идва от слънцето. Хората имат знания, дишат и не могат да извлекат еликсира, той минава през тях и не остава в тях. Индусите, въпреки толкова много системи за дишане, също не са се докоснали до тази тайна на природата.

* * *

Всяка животинска клетка си има стомах, черва, нечистотии, извержения. Като яде човек тези свински, овчи, говежди клетки, яде и изверженията им, наречени токсини. Най-малко токсини има в растителната и плодната храна.

* * *

Един народ, ако иска да бъде здрав, не трябва да изсича горите си безразборно. Така са свързани дърветата, растенията с хората, че понякога, когато се отсече дърво, в замяна един човек умира. Ако се отсекат две дървета, двама умират. Безотговорно не може да се постъпва с природата.

Всеки човек, който обича, е проводник на мощни сили. Даже едно животно, което ви обича, е проводник на благотворни сили.

* * *

Има три много силни витамина. Ако тях ги гълтате, всичко ще се урежда както трябва. Това са надеждата, вярата и любовта – Н. В. и Л. Аз съм правил опити с тези витамини и зная, че действието им е много ефикасно и благотворно.

* * *

Бели и хубави зъби показват добродетелен и щедър човек. Белият цвят показва, че трябва да даваш постоянно, от теб трябва да изтича нещо.

* * *

Ако поддържаш това, което не е, ще отслабнеш. Ако поддържаш това, което е, всички блага ще дойдат при тебе.

Клетките, от които сме образувани, са умни същества, тяхната колективна деятелност е, която ни освежава. Благодарение на тяхното колективно, общо направление ние сме добре. Няма ли единство, клетките на сърцето например не бият ритмично, прескачат. Това се дължи на противоречията в чувствата.

* * *

Всичко е концентрирана светлина. Плодовете, растенията - всичко е светлина.

* * *

Във всеки един човек има зародиш на безсмъртието.

Вечният еликсир го има в човека.

Дотогава, докато вие не грешите, еликсирът е у вас - кандидат сте за безсмъртието. В деня, в който ще съгрешите, този еликсир ще го вземат, ще го изкарат вън от вас.

* * *

Като не живееш по Божия закон, твоят стомах отслабва, храната не се смила добре, образуват се киселини, горчивини, започваш да охкаш, да се въртиш, не можеш да използваш Божиите блага.

* * *

Умират ли малките деца, това значи, че майките им не са ги родили както трябва. Всички деца, които не са родени навреме, умират.

* * *

Преди изгряването на слънцето няма да ядеш. В момента, когато то изгрява, вземи си закуската. Обедът ще го вземеш точно когато слънцето минава меридиана. Вечерята ще вземаш винаги преди слънцето да е залязло.

* * *

Цяло изкуство е да знаете как да умрете. Но когато не знаете как да умрете, е цяло мъчение. Някои много се мъчат, не знаят да умират.

* * *

Животните са изостанали същества, неразумни, които не са изпълнили волята Божия както трябва. Човекът е възпитател на животните, но как ги възпитава? В повечето случаи ги яде. Той трябва да дойде до съзнанието да бъде в тяхна защита.

Животните и растенията са азбука на човешката мисъл. Хората, които не се отнасят добре с тях, нарушават езика на нещата. А и животните, и растенията носят нещо много хубаво за човека. Всички Бог ни е създал, а ние, като не се отнасяме добре с тях, значи, че не сме създадени от Бога. Ако една майка ражда дете и то умре, Божието благословение не е било с детето.

* * *

Лошите хора и престъпниците, като се убиват, стават по-лоши. Една отрова в шишето е по-безопасна, а като се излее е опасна. Христос, като срещнал беснуемия и го питал за името, той казал: „Легион сме. Молим те, пусни ни да влезем в свинете“. Като влезли в свинете, те се издавили в морето до една. В другия свят престъпникът има много по-големи възможности да прави пакости, отколкото тук, на земята.

* * *

Човек не е сам в света. Той е свързан с цяло общество. Ако ти направиш услуга някому, ти правиш услуга на цяло общество. Всеки човек представлява цял народ. Дори всеки един от вас представлява човечеството. В организма на човечеството вие може да сте вежди или очи, или уши, крак, ръка, нокът, косъм, клетка. В големия космичен човек все сте нещо.

* * *

Неумолим закон на природата: всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство, всяка лоша постъпка се отразява зле върху тебе, внасяш в себе си някаква деформация.

Ако теб те хранят с илюзии, ти отслабваш и олекваш. Щом олекваш, си на крив път. Защо боледуват хората? Идват при мене постоянно, за да им дам лек. Казвам някому: „Имаш един съсед, на когото дължиш 1500 лева“. Дай му ги и ще оздравееш. Плати и ще оздравееш. Цярът е в туй - да платиш. Ако не платиш, няма да се освободиш. Неговата мисъл те преследва, работи върху тебе, а ако платиш, той ще те благослови, няма лоши мисли да ти праща.

* * *

Никога не се ръкувай, когато ръката ти е студена.

* * *

Един камък няма да разбира любовта като нас, но според съзнанието, което има, и той ще участва с малкото си любов във всеобщата любов. И камъните имат съзнание, и в тях има живот, макар и малък. Те не са мъртви както мислим. Нищо в природата не е мъртво. Тия камъни след хиляди години, като се търкалят по земята, ще минат от едно състояние в друго. За в бъдеще хората ще се ползват от тяхната енергия, от тяхната опитност.

* * *

В злото човек добива повече сила, но любов не добива. В доброто добива повече любов, повече живот, по-малко сила. Всички силни хора са лоши. Това, което може да ви направи пакост, може да ви направи и добро, зависи как и колко сте се доближили до злото. Не мислете, че като обичате някого и го прегръщате, че това е добро. Прегръщането не е любов. И целувките не са любов.

Ако някой ви обича, като насочи своите чувства към вас, го е целувка.

Човек се мъчи, пържи се, седи, потънал в мрачни мисли, но когато любовта посети сърцето, човек става богат, подобрява се неговото кръвообращение, очите светят, лицето, цялото тяло светва. Човек се развеселява и се подмладява.

* * *

Жизнерадостните хора са пълнички в лицето, а мрачните, понеже са критично настроени, понеже стомахът им не е в ред, имат хлътнали бузи.

* * *

Гневливият човек е болен.

* * *

Грехът е вътре в човека. Ти може да не си целунал никого, но щом си го пожелал, ти си го целунал. Може да не си откраднал, но имаш желание нещо да притежаваш: „Само да ми падне, ще го направя“. Силен човек е онзи, който и в ума си не се съблазнява.

* * *

Любовта е най-мощното движение, което съществува във Вселената. Постоянно движение, и по-мощно от него не съществува, и по-бързо не съществува. Любовта се намира едновременно навсякъде. Няма място в света, дето тя да не присъства.

* * *

Никой в света не може да ви обере, докато вие не сте го научили как да ви обере.

Не разчитайте на своите слуги! Разчитайте на своя ум и на своето сърце. Разчитайте на туй, което Бог ви е дал.

* * *

Там, дето има любов, престъпление няма. Там, дето няма любов, престъпление има. Там, дето има светлина, погрешки няма. Там, дето няма светлина и любов, погрешки има.

* * *

Човек трябва да бъде толкова умен, че да не се докача никога от никого.

* * *

Смъртта - това са най-ограничителните условия, в които човек може да влезе.

* * *

Не можеш да помогнеш на човек, когото ти не обичаш, не можеш да помогнеш и на себе си, ако не се обичаш.

* * *

Всяко нещо, което става без любов, носи нещастие -това е една проста истина, в която няма изключения.

* * *

Божественото изключва понятието назаем.

* * *

Няма нужда да се слага сода на хлебното тесто. Няма нужда да се разтваря медът във вода.

Тук, под лъжичката има едни апарати и те може така да се развият, че всичко да узнавате, като при радиото, само като завъртите копчето. В себе си вътре всичко може да чувате.

Едно богатство, което ти е дадено на тебе, ти нямаш право да го раздаваш.

* * *

Никога не казвай, че всичко знаеш. Признавай, че нещо знаеш и признавай, че нещо не знаеш.

* * *

Всичко е любов и мярка, това е съвършенството.

* * *

Погрешките на миналото се ликвидират с война или с други големи катастрофи, щом не се ликвидират разумно, с любов.

* * *

Страданията произтичат от фактите. Несгодите произтичат от законите. А добрият живот, благото на човека зависи от принципите. Принципът е, който показва новия път.

* * *

За глупавия животът е тежък и всичко е едно нещастие. За мъдреца, за умния всичко е едно благо.

* * *

Любовта е живот. Ще умрете, ако не обичате.

Защо съм слаб? Защото не си добър. Защо нямам живот? Защото не обичаш.

* * *

Човек, който говори истината, той никога не прави погрешка.

* * *

Ако прадядо ви, дядо ви, баща ви не са вървели в пътя на истината, и вие не може да вървите по пътя на истината.

Има сили, които произтичат от мозъка; има сили, които произтичат от симпатичната нервна система и има трети сили, които произтичат от тялото. Тялото е проводник на една енергия. Симпатичната нервна система е проводник на друга енергия и мозъчната система е проводник на трета.

* * *

Една болна жена трябва първо да оздравее и тогава да се жени. Не като се ожени, тогава да се лекува. Нужни са здрави хора по ум, по сърце и тяло, за да създават добро поколение.

* * *

Щом една мисъл е вярна, тя веднага произвежда светлина; щом едно чувство е вярно, то веднага произвежда топлина - животворна. Щом един организъм е здрав, произвежда сила. Светлината идва от Бога. Топлината идва от духовния свят; силата идва от физическия свят.

* * *

Всяко нещо, което се върши без любов, е престъпление.

* * *

Добри хора са тези, които обичат тялото си.

* * *

Всяка мисъл е форма на едно разумно същество, което пребъдва в света.

* * *

Има хора, които са образ на Божията Истина.

* * *

Всеки народ, който гони избраниците си, които Бог е

пратил, няма успех, няма бъдеще. Всеки човек, който гони своите хубави мисли и чувства, няма бъдеще.

* * *

Един ден земята ще се освободи от тези милиарди хора, дето я населяват. За в бъдеще ще останат около един милиард - за толкова души тя има хубави условия за живот. Останалите хора ще отидат в други светове да работят.

* * *

Тялото, сърцето и умът са създадени по законите на Любовта. Всичко в човека от петите до главата и космите се създава по тези закони. Човек е силен, когато обича. Изгуби ли любовта си, няма сила, едвам се влачи.

* * *

Който има слаби венци, да нажабури устата си с вино.

* * *

Мъже и жени, ако се съединят в името на онези закони, които съществуват в природата, може да се преобрази целият свят.

* * *

Развращаването на сърцето се дължи на нисши същества, също и на ума.

* * *

Като видите един човек с живи очи, свежо лице, с уста изразителни, с лице красиво, дръжте това здраво и красиво лице в ума си - този човек е изразителен, защото е магнетичен, носи животворна сила в себе си. Тази животворна сила може да я почерпите от въздуха. Без хляб може да се изкара 40 дни, без вода 15-20 дни, но без въздух едва ли може някой човек да изкара 4 часа, и то някой напреднал адепт, който може би ще може.

* * *

Хора, които са лоши, на които умът им не е на място, имат лошо кръвообращение. Всички добри хора имат добро кръвообращение, което произвежда истинската топлина в тялото. Когато говорим за доброто, ние разбираме онзи източник на жизнена енергия, която оживотворява тялото. Когато говорим за добрите чувства, разбираме онази топлина, която се произвежда от сърцето. Когато говорим за човешкия ум, разбираме онзи източник, откъдето светлината идва. Защото умът, след като приеме известна енергия от сърцето, енергията се превръща в светлина. Тази светлина се образува в нас и се проектира навън. Светлият ум, топлото сърце и силното тяло само чрез божествената любов се добиват.

* * *

Въглеродът има свойство да втвърдява нещата, водородът има свойство да прави нещата меки; кислородът - запалителни, а азотът прави нещата право да мислят. Човек, който няма азотни вещества в мозъка, не може да бъде разумен. Ако няма въглерод в природата, костите и всички твърди неща ще почнат да се разкапват. Когато човек изгуби своята стабилност, се разлага. Когато водата започва да губи своята стабилност, започва да се вмирисва. Сърцето загазва. Ако човек изгуби своите кислородни вещества, мисълта му се обърква.

* * *

Колкото човек е по-тежък, толкова е по-неразумен.

Много често главите на хората оголяват от недоволство. Вие не знаете как да се вчесвате. Не позволявайте друг да ви вчесва, освен някой, който ви обича и е магнетичен, весел, открит, разположен. Да е с хубаво, високо чело, широки рамене, здрав, като ви среше три пъти с гребена, ще ви придаде енергия.

* * *

250 хиляди косми имате на главата си - най-хубавото украшение, но същевременно тези косми имат отношение към външния свят. Някои от тези косми са поставени върху центъра на вярата - те възприемат вълните на вярата. Има косми, поставени на центъра на съвестта, други на твърдостта и т.н. Тези косми, които приемат тези вълни като храна, извършват една велика работа. Когато оголее главата на човека, той няма с какво да се храни. Като има прекалено много косми, пак не знае как да се храни, защото няма никаква ориентация, няма определена посока накъде да върви и откъде да си набави храна. Да мислите, това значи да възприемате. Не мислете, че някой може от само себе си да създаде мисъл. Мисълта трябва да я привлечете от същества, които стоят много по-високо от вас - за хармоничната мисъл говоря. Да чувствате благородно - това значи да привлечете чувствата на по-възвишени същества. Божествената мисъл отвсякъде се предава: със светлината, въздуха, почвата, чрез растенията и животните се предава, чрез камъните. Онзи, който разбира законите, отвсякъде може да черпи.

* * *

Сърцето дава храна и продължава живота.

* * *

Божествената мисъл, която носи светлина, идва отгоре. Колкото човешкото чело е по-високо и широко и се повдига нагоре, толкова повече човек става проводник на божествената мисъл.

* * *

Заболяването на гърдите произтича от едно голямо противоречие на чувствата, които са в стълкновение с ума. Ако един човек е привързан много към богатството и се случи така, че го изгуби, той ще охтичаса. Ако една мома обича един момък, но той се ожени за друга, тя ще заболее белодробно, ще стане охтичава. На охтичавия турям серум: да обича. Независимо от това какво ще обича. Може плодни дръвчета да обича, може цветя и прочее.

* * *

Не е хубаво да се изяжда всичкото ядене в паницата, нека остане малко; същото се отнася до чая, кафето.

* * *

Искате плодородна година. Свирците да свирят, певците да пеят. Весело ли е, светло ли е, и здраве ще има, и плодородие ще има.

* * *

Болестите се дължат на нечистите мисли и желания, на нечистите постъпки и нечистата кръв.

* * *

Щом започнат да огрубяват ноктите, и вие огрубявате.

* * *

Има неща, които не мога да ви разкрия, има неща, които и природата крие, не ги казва. В ноктите на човека има много неща скрити.

* * *

Никога не забравяйте, че във всяка една душа, във всяко едно сърце, във всеки ум, във всеки дух се крие нещо божествено.

* *: *

Външните неща не са наши. Всичко, което съществува вън от нас, то е само условие за нас. Важно е онова, което имаме вътре у нас, в нашето тяло. Човек, който има злато в кръвта си, е и богат, и здрав, и умен. Има ли само външно злато, това не е от значение. Ако доброто е вътре у тебе, в кръвта ти, ти си добър. Ако имаш достатъчно фосфор в мозъка си, значи, че имаш светлина, че може да си учен.

* * *

Хиляди методи има в природата, чрез които тя иска да внесе божествените елементи в нашата мисъл, да внесе божествения елемент в нашето сърце и тяло.

* * *

Човек, като излезе от рая, се научи да яде месо. Не е лошо, но е съвсем друга култура вече. С тази култура се създадоха хиляди страдания. 75% от съвременните страдания на хората се дължат на безразборното изтребване на животните, които образуват в умствения свят цял катаклизъм, едно раздрусване. На това се дължи разклатената нервна система на бялата раса, на избиването на животните и на консервирането им, и изобщо на консервираната храна.

Ако е за разумност, всичко онова, което природата е направила, е така хубаво измислено и изчистено. В нея имаме най-хубавите методи, откъдето трябва да черпим. Ако слънцето не ни изпраща светлина, как ще мислим, как ще чувстваме?

* * *

Търсите някой отвън да ви научи какво да правите. Отвън са условията. Онзи, който ще ви научи, е отвътре. Той живее вътре в главата и в сърцето. В сърцето приблизително до физическото сърце, там живее този, когото търсите. В писанието се казва: „Сине мой, дай ми сърцето си!“. Дай да го организирам, да го изчистя, за да живееш добре.

* * *

Няма да се мине много време, когато въглища няма да има. Няма да има дим. Няма да горят хората дърва. Ще се впрегне електрическата и магнетическа енергия за отопление и осветление. Горе във въздуха, из пространството, над 500 километри над земята има цял океан от електрическа енергия. Тя ще се снеме, ще се използва, ще светне на земята.

* * *

Сприхавият човек светия не може да стане.

* * *

Сръднята е една разточителност. При всяка голяма сръдня умират хиляди клетки, по 4-5 милиона кръвни телца стават жертва на гнева.

* * *

Повечето от хората са неврастеници, защото енергията, която се заражда у тях, не я турят на място. Тази енергия

може да се прати в горните центрове на главата или отпред на челото.

* * *

Който много се сърди, разширява главата си повече, отколкото трябва.

* * *

Храна, която с любов ядеш и която внася светлина, топлина и сила в тялото, подмладява, освежава, укрепва. Храна, която подмладява, тя е определена за човека. За в бъдеще така ще се хранят хората.

* * *

Когато храната не е добре пречистена и приготвена, тялото отслабва. Когато чувствата отслабват, причината е в дробовете. Когато в умствено отношение хората отслабват, причината е в мозъка.

* * *

Менингитът се дължи на един прилив, на едно дисхармонично състояние на симпатичната нервна система, на сърцето. Охтиката и менингитът са болести на сърцето. С воля могат да се излекуват.

* * *

Щом човек не разбира ума си и сърцето си, охтиката и менингитът идват. Щом човек не разбира сърцето си, ударът идва в главата. Менингитът също така идва изведнъж от неразбиране.

* * *

Какъв е цярът за охтиката? Въздух и светлина. Охтичавите са много нетърпеливи, злонравни, нервни. Те трябва да се освободят от своето злорадство. Злорадството е заразителна болест също.

* * *

Мозъкът се организира от човешката мисъл. Белите дробове се организират от правилното дишане, защото те се регулират от симпатичната нервна система. Когато последната е добре развита, човек има едно отлично разбиране, едно любовно настроение. Ако в симпатичната нервна система има достатъчно количество насъбрана енергия, умният може и знае как да разполага с нея.

* * *

Тялото трябва да е много добре организирано, да няма мазнини.

* * *

При сегашните условия трябват знания, за да обичате някого, особено ако той е болен. Болните обичат да вземат, а не дават.

* * *

Духът никога не влиза в болно тяло. В болно и хилаво тяло Духът не живее.

* * *

Който не иска да живее - умира. И който не иска да умира - живее.

* * *

Повярвай и ще оздравееш. Не оздравееш ли, вярата ти е слаба.

* * *

Да кажем, че имате ужасна болка в коляното. Ако можете така да концентрирате ума си към коляното, да мислите, че то е здраво или да пропъдите болката, ще забележите, че тази болка ще изчезне. Може пак да дойде, пак се концентрирайте, пак ще изчезне. Щом изгубите равновесие, болката отново ще дойде.

* * *

Ще станете по-силни от болката и тя ще престане да ви мъчи.

* * *

Щом не работиш за слава Божия, за царството Божие и за волята Божия, така ще бъде - няма да можеш да ходиш.

* * *

Въплъщаването на земята е връзване. Всеки човек, който се е въплътил в тялото вътрешно, постепенно трябва да се развързва чрез процесите на човешката мисъл, чувство и постъпка. Има нещо в нас божествено - духът, който постоянно ни развързва. Като влезем в новата култура, тези процеси ще се усилят. Развързването ще ни учи как да работим. Не можеш да вържеш лесно един силен човек. Силен човек е само онзи, който разбира законите на любовта.

* * *

Жената носи велик магнетизъм - създава поле за работа. Ако няма жени, няма да има поле за работа. Ако мъже няма, поле ще има, само че няма да има какво да се сее. Като се свържат мъже с жени, ще бъде пълен хамбарът със семе, но няма да има къде да се сее. Като се свържат мъже с жени, магнетическото поле на жената с електрическото на мъжа, тогава се дава велик подтик в живота.

* * *

Тялото е полето, в което се сеят мислите и чувствата. Възмущаваме се понякога от живота, а възмущението произтича от неразбирането. Какво по-хубаво може да се даде на човек от един светъл ум, който е свързан със светлината? Какво по-хубаво може да се даде от топлината, която носи най-хубавото разположение?

* * *

Имаш ревматизъм - обикни болката. Боли те палецът -обикни го като живо същество. Това място, което не обичаш, то те боли. На необичаните места по тялото се явяват болестите. Щом обичаш тялото, щом обичаш сърцето, дробовете, стомаха, ръцете, болките ще престанат.

* * *

Човек трябва да мисли за себе си като за едно проявление на Бога. Да зачита тялото, което Бог му е дал, да го пази, да не го прахосва.

* * *

Цялото тяло трябва да бъде чисто. Миете често лицето и ръцете си, другите части на тялото я ги миете на ден по един път, я не.

* * *

Хората остаряват от невежество и от безпокойствия. Когато човек много се безпокои, се умопобърква. От учене, от задълбочаване не може да се побърка, но от тревоги за нищо и никакво.

* * *

Смъртта не е нищо друго освен събличане на старите дрехи, на износените дрехи и обличане в нови. Този човек, който е умрял тук, на друго място се е родил. Излязъл от една къща, отишъл в друга.

* * *

Ако знаете как да употребявате ушите, очите, вкуса си, устата, щяхте да усилите здравето си. Ако знаете магическата страна на уханията, които съществуват, ако знаете как да се докоснете до един предмет, щяхте да имате и здраве, и живот, и свежест. Има предмети, до които, ако се докоснете, веднага ще реагират и могат да ви отнемат цялото здраве. Ако се докоснете с ръка до сярната киселина, какво ще стане!1

* * *

Колкото по-дълго може да задържате въздуха в дробовете, толкова по-силен човек ще станете.

* * *

С лъжата животът се съкращава. Заменете лъжата с истината и ще се продължи животът ви. Плодовете на лъжата са най-горчиви.

* * *

Загубили сте 1000 лева и вече от тревога ще умрете. Цялата земя е ваша, а вие се тревожите за 1000 лева. Само 40 милиона тона злато има в океана разтопено, а отделно колко има в земята - не знаете.

* * *

В езерата и реките може да влизате, когато слънцето е на зенита, горе, перпендикулярно на земята, но преди да влезеш във водата, ще си умиеш настрана краката. Като приемеш тези слънчеви лъчи на обяд точно, ще възприемеш от слънчевите лъчи знание, което никой в света не може да ти даде.

* * *

Онзи, който те мъчи, и онзи, който те обича, е един и същ. Ако хубавия хляб го сдъвчеш добре, то е благословение за тебе, но ако гълташ от него цели парчета, този хляб ще ти причини болка. Хлябът е хубав, но ти не си свършил добре работата. Природата иска всяка работа, която вършиш, да я свършиш добре.

* * *

Сега жените перат, готвят, чистят с часове. За в бъдеще тази работа ще се съкрати до десет минути най-много. Къщата ще се почиства за пет минути.

* * *

Всичките болести, от които страдаме, това са все лъжи, които сме изричали, за които сега ни бият. Глава ни боли, корем ни боли, ръка, крак, всички болести се дължат на лъжи и отклонения от божествения път на нещата.

* * *

Има един свят, който го наричаме невидим, който много ни влияе.

* * *

Старият човек трябва да е изправен, като ходи от него да блика светлина.

* * *

Младият е цъфнала череша, възможностите на плода са скрити в него, а старият е узряла череша - плодовете са реализирани. Младият ще го помиришеш, старият ще го вкусиш.

* * *

Има хора, които като ги срещна, зная, че носят нещо хубаво и лечебно в себе си. Един от тези добри хора, ако си тури един само пръст в чашата с вода на болния и той пие от тази вода, ще оздравее.

* * *

Има хора, от очите на които излиза светлина, която е благословение. Има хора, от устата на които излиза една дума, но тя действа като диамант или като балсам, никога не можеш да забравиш такава дума.

* * *

В страданието ти си се натоварил с повече материя, имаш по-малка сила, потребно е да се освободиш малко от тази материя, да туриш повече сила. Всеки, който страда, има повече материя, по-малко сила.

* * *

Някога затлъстее сърцето, започват да се обвиват в мазнина и дробовете, после стомахът - страданието е дошло. Страда от много мазнини. Образуват се тумори в мозъка - трябва да се извади от мозъка тази материя. Туморите в главите се раждат от алчност. Туморите са като деца, които не могат да се родят. Една мисъл, една идея е влязла в ума, трябва да излезе навън.

* * *

Ако те хвърлят в една нажежена пещ, ти можеш да повишиш трептенията на своето тяло два пъти повече, отколкото трептенията на огъня и ще останеш невредим. Пък ако не можеш да повишиш трептенията си, ще се обърнеш на газ.

* * *

Земята сега излиза от тринадесетата сфера, която е място на нещастия, на зло, затова се мъчат така хората днес. Всичките лоши работи са в тринадесетата сфера. Цялата слънчева система сега излиза от тази сфера и се отправя към едно слънце - създава се нов свят. Пророците, които са чувствали това, са казвали, че Господ създава нов свят, ново небе и нова земя.

* * *

Не говоря за обикновената любов, която е много слаба сила, аз говоря за любовта, която внася в света безсмъртието, която примирява хората с всички противоречия и ги научава как да живеят.

* * *

Щом отречем божественото, умът се помрачава

* * *

Няма по-глупаво нещо от това да имаш дебел врат.

* * *

Злото не е нищо друго освен неорганизирана енергия, която се изпраща в света да се организира. Ако вие я организирате, ще се ползвате, ако не я организирате - ще страдате.

* * *

Има ръце, които като пипнете при ръкуване, ви е приятно, вие сте радостни с дни. Има ръце, които като пипнете, нещо усещате толкова неприятно, че друг път като срещнете тоз човек, бягате с километри далеч. От ръката изтича енергия, която чувствителният човек може веднага да схване.

В сегашното състояние, в което се намират хората, не могат да изтърпят трептенията, които божественият Дух има. Трептенията на този Дух трябва да минат през много съзнания, за да станат годни за вас.

* * *

Яденето е първото общение с Бога; дишането е второто общение с Бога, а мисленето е третото.

* * *

Цветът всякога показва събрания капитал. Човек, който разбира, може да се ползва от лечителната сила на цветовете. Цветът не е само етикет. Ако можеш да направиш цветовете подвижни, така както ги виждаш, те могат да ти бъдат много полезни. Ако обаче много дълго време се вглеждаш в който и да било цвят, той тогава ще произведе едно болезнено състояние. Някой човек, ако дълго се е взирал в зелената краска, може много да е израснал, но е изсъхнал, без листа е, сух. Ако прекалено е гледал червения цвят, е станал гневлив, избухлив, невъзможен. Обезвереният е гледал дълго време светлосиния цвят. Този, който иска силата си да покаже, дълго е гледал виолетовия цвят. Никога светът не е имал толкова много знания и никога не е бил толкова жесток, колкото сега.

* * *

Човешката форма не е в състояние да изрази онова, което е скрито вътре в човешката душа.

Ценно е само онова, което влиза в устройството на нашето тяло, което влиза в строежа на нашите чувства и мисли.

Един ден вълците ще изчезнат и всички месоядни животни ще изчезнат, ще се преобразят. Месната храна е вредна и тя не става за строеж на новите форми.

* * *

Животът, който идва чрез стомаха, е още много груб. Тази материя трябва да се префини, да мине през дробовете, да влезе в умствения свят и оттам да влезе в мозъка. Енергиите на човешката мисъл трябва да се префинят, за да се възприеме божественият живот и да се тури в работа, да се изградят новите клетки, които ще служат за устройството на новия човек. Ние умираме по единствената причина, че първоначалните клетки, от които сме създадени, ги изгубваме. Като изгубим повече от половината клетки (първоначалните), ние сме осъдени на смърт. Те не функционират, отровени са. Отравяне става и чрез мисълта, чувствата и волята.

* * *

Ако речеш да служиш на Бога, веднага здравето ще дойде.

* * *

Слънцето изпраща светлина на земята, растенията събират тази светлина, с корените изсмукват тази храна, организират я и поддържат своя живот. Излишното, във вид на плодове, приготовляват за човека. Те са като фабрики, които приготовляват продукти за човека. Растенията засега са най-чистите същества на земята. Понеже Бог мисли за нас, растенията чувстват тази любов и са готови всякога заради Него да ни помагат, да ни служат. Растенията обичат безкористно, интензивно, много се привързват. Тяхната любов е устойчива. Случва се, че ако един човек, който ги е отглеждал и им се е радвал, си замине и те след него изсъхват.

* * *

Изпълнението на волята Божия винаги внася сила.

* * *

Глупав е този, който харчи божествената енергия безразборно, без да има добър резултат. Мъдрец е този, който изхарчва тази енергия за полза на ближния и за негова полза. Глупавият човек за никого не е от полза. Избягвайте глупавите хора.

* * *

Като изкачвате планинските върхове, вие укрепвате както мускулите, така и мозъка. Хората, които живеят по планинските склонове, се отличават по характер от тези, които живеят по долините.

Вие се плашите, когато изгубите много от килограмите си, а не знаете, че природата иска да ви освободи от едно нещастие. Тя всякога, когато отнеме нещо, в замяна дава друго. Като изгубите от физическото, ще спечелите в умствено отношение, винаги има равновесие, компенсация. Някога имаше грамадни животни, по 20 метра дълги, природата ги изпрати в духовния свят. Сега големите животни от миналото са у нас - това са нашите ненаситни желания. Но каквито и да са нашите желания, след години няма нищо да остане - всичко ще си замине. И слънцето ще се измени, и луната, и звездите, и ще се появи нещо ново. Жителите на новата земя ще бъдат други.

* * *

Лемурийците и в миналото, и сега са най-разпуснатите хора. Всички лоши работи, всички пороци, нечистотата, които съществуват по хората, се дължи на тях. Клането на животните и всички престъпления, които се вършат, са тяхно изобретение. Вие ги носите и досега тези лемурийци в себе си. Атлантската раса и жълтата раса създадоха насилието в света. Дойде бялата раса, за да внесе доброто, да даде подтик и те да станат носители на известна човещина. Пет раси - пет сетива. Всяко сетиво показва една епоха на културата. Било е време, когато човек се е занимавал само с впечатленията. Тези впечатления, които е придобивал, са останали в ръцете и лицето. Каквото е правел чрез тялото, то е било общо знание за външния свят. Втората култура е била вече свързана с вкуса, с яденето. Цялото животинско царство е възприемало света посредством вкуса. Човекът чрез дишането е възприел и възприема живота. И обонянието е дошло едновременно с дишането. Човек е започнал да се храни чрез мисълта и чрез въздуха. Културата, която идва, ще даде храна чрез ушите. Да слушаш, да схващаш и най-деликатните трептения и онова, което божествената любов носи. Всеки човек, който може да възприема любовта чрез слушането, той е от новата култура. Казано е: „Не само чрез хляб ще живее човек, но и с всяко слово, което излиза от устата на Бога“. С всяко слово, което излиза от устата на Бога човек може да живее. Имало е сила в яденето, в пиенето, в мирисането, но слушането сега започва.

Ако вървите по пътя на любовта, мъдростта и истината, ще бъдете господари на болестите, на смъртта.

* * *

Ако искате да сте здрави, без чужда помощ ще разкопаете един декар земя, сам ще го посадите с жито и ще пеете, ще благодарите на Бога. Сам ще го изплевите, ще го пожънете и пак ще пеете. Като го вършеете и варите, пак ще пеете. Като го ядете, ще благодарите на Бога и нито една лоша дума за когото и да е, нито лоша мисъл, нито лошо чувство.

* * *

Искате нови работи, но новото няма да дойде току-така. Свещена работа е нужна в нашия ум, сърце и тяло.

* * *

Един ден зъбите ще се посаждат, тъй както се садят лук, краставици и т.н. Заболи ви зъб. Ще го извадите и на негово място ще си посадите нов.

Белият цвят на зъбите говори за добродетели. Който има бели, хубави зъби е добродетелен.

За да ви бъдат здрави зъбите, не чупете орехи и лешници с тях; не яжте супи и никога след горещо студено и обратно не яжте.

* * *

Кое е по-хубаво: да се зарови в земята ли един умрял или да бъде изгорен? И едното, и другото имат своята добра страна. Когато се изгори лошият човек, започваме да вмъкваме неговия дух в нас. Погрешките стават общи. Като го турим в земята, тогава от нея и от плодовете ще дойдат у нас неговите влияния и погрешки. Най-добре е, като умре някой, да се пренесе на месечината. На земята трябва да се намери начин да не се погребват умрелите хора. При температура 15-20 хиляди градуси да мине човек, за да могат тия съединения на атомите и техните йони да се разединят. Злото е едно силно неестествено съединение. Злото и всички зли постъпки и добри постъпки са съединения. Лошите постъпки трябва да ги разложим. Ако ги разложим, ще може да ги поправим.

* * *

Много пъти, като се насъбере в мозъка млечна киселина, мозъкът става ленив, не може да работи, човек забравя, остава достатъчно електричество. После млечната киселина слиза в слънчевия възел долу, тогава се нарушава магнетическото поле на човека и той става неразположен, почва да се чувства недобре.

* * *

Летните шапки да са от лен или от рядка и тънка материя, материята да е лен, памук, коприна, бяла на цвят.

* * *

Често някои болести се явяват от някои думи. Има думи, които са причина да ви излязат пришки на езика или пък ще ви хване ревматизъм в коляното.

* * *

При нервните заболявания две неща помагат. Чистата и добре сдъвкана храна и когато ядете, да не мислите за странични работи, а да благодарите на Господа за благата, които ви е дал. Също, когато дишате, за нищо друго да не мислите, освен за въздуха, и да вземате колкото може повече от това велико благо. Дишането е хранене. Ако сте невъздържан, нервен, дишайте дълбоко, да се успокоите.

* * *

Човек, който не е музикален, не може да бъде съвършено здрав.

* * *

Ние незабележимо, но постоянно се усъвършенстваме. След време хората ще бъдат много по-добри. Но понеже сега светлината е по-голяма, и най-малката погрешка се вижда.

* * *

Накъдрените и сухи коси говорят за недоимъци у човека. Меките коси показват, че човек може да се владее, има самообладание, има и жизнена енергия.

* * *

Ноктите не бива да се начупват, или да падат - това, ако е така, е лош признак. Обрязвайте ги дъгообразно и не дълбоко до кожата, а на краката - в права почти линия. Хубаво е да има лунички на всеки пръст, това е бялото на нокътя. Ако нямате такива лунички, ще дишате дълбоко, за да ги имате. Гледайте да нямате бръчки по лицето, да се подмладявате. Думата „стар“ да не чувам, „остарявам“ - също.

* * *

Частите, от които е направен човекът, са били направени по разни места на Вселената и трябвало да ги събират от всички места, докато ги сглобят - човек е сглобен от много части, затова има разнообразие в характера. Много работи му липсват на сегашния човек, но един ден няма да е така.

* * *

Онези клетки, които живеят в мозъка, се различават от тези, които живеят в краката. И клетките на краката са разумни - те носят цялата тежест на човека, но техният свят не е така организиран, както света на клетките на мозъка. След милиони години клетките на краката ще се качат горе в главата, за да се организират, а клетките на мозъка ще слязат долу в краката - да става нещо като обмяна и кръвообращение. В това кръвообращение става инволюция и еволюция.

Не само клетките, но и сам човек слиза и се качва, за да придобие опитност.

* * *

Ако си неразположен, вземи една хубава круша, измий я и бавно я яж с пожелание да ти даде една хубава мисъл. Ако не помогне това, направи си хубав чай и глътка по глътка бавно го изпий и ако и това не помогне, вземи една хубава книга, най-добре със свещено съдържание и започни да четеш. И за трите опита - не бързай!

В сто грама хляб има достатъчно енергия, за да се нахрани добре човек, но трябва да се сдъвче добре.

* * *

Един светия, като се помоли на Бога, може да измени топлото течение в хладно и обратно, но той не чака само на Господа, а изпраща енергия от себе си и може да измени теченията на природата.

Някой, като направи погрешка, това веднага се отразява на цялото тяло.

* * *

Малокръвен сте. Обикнете светлината. Обикнете червения цвят. Обливайте се с тези лъчи.

* * *

Кой може да поправи човека? Който го е създал, Бог, Който го е създал, може да го поправи.

* * *

Всяка светла мисъл и всяко светло чувство носят мир, сила, здраве.

* * *

От преизобилието на вашето здраве - давайте. От преизобилието на хубавите ви мисли и чувства - давайте. От немотията няма какво да се дава. И в даването, и във вземането се изпълнява волята Божия в този свят.

* * *

Житеното зърно, водата, въздухът, плодовете са от божествен произход. Златото също е от божествен произход порядък. Един ден и него ще го ядем като хубавите плодове.

* * *

Каквото мислите, каквото чувствате и както постъпвате, така ще се строи лицето и тялото ви.

* * *

Едно дете плаче. Може леко да пипнете меката част на ухото му или върха на носа му и всичко ще мине.

Не изпълните ли обещаното, това ще се отрази върху вас, ще даде своите последствия върху тялото ви. Ако мислите хубаво, тази мисъл ще се отпечата върху строежа на главата ви. Ако обичате красивото и му се радвате, и вие ще станете красиви.

* * *

Хубавите мисли и чувства са сили, които пазят човека от външни нападения.

* * *

Когато ще се развали времето, първо идва едно електрическо течение от полюсите, а магнетическото идва от еква-тора, и когато се срещнат тези две течения, едното топло, другото студено, образуват се дъждовните капки. Електричеството изстудява човека. Хората на чувствата имат повече магнетизъм, а хората на мисълта имат повече електричество. В правата мисъл електричеството и магнетизмът са правилно разпределени. Мисълта не може да се изяви правилно, ако няма магнетическо поле.

* * *

Обикновено хората трябва да бъдат далеч един от друг, седнат ли един до друг, не са свободни, влияят си един на друг, аурите им се преплитат. Влиянията проникват и през дрехите, и през мозъка, отвред.

* * *

Човек по естество е повече добър, отколкото лош, но понеже не проявява доброто, то злото, което е в него, макар и малко, понеже го проявява, то се вижда, като че е голямо.

Небето е навсякъде, не може да се локализира на едно място, на някое място. То е навсякъде. Щом ви е радостно на душата, значи сте в него.

* * *

Щом остарее, човек започва да ходи кекаво, започне да заповядва на този, на онзи, иска внимание, да го слушат, че и на Господа заповядва. Остарееш ли, ще ходиш пъргаво, като малкото дете, никакъв мързел. Ще бъдеш свеж и бодър.

* * *

Един начин за дишане: при вдишване, като поемате въздух, ще кажете мислено: „Живот, сила, здраве“. Ще задържите въздуха и мислено пак ще кажете същите думи, и при издишване пак ще кажете тези думи. При вдишване ще in изговорите три пъти, при задържането и при издишването също - три пъти. Умът да е концентриран върху тия думи. Това е най-елементарен начин за дишане. По този начин ще се освежи мисълта ви.

* * *

При двеста и петдесет хиляди градуса човек не умира, но при четиридесет и два градуса умира, задушава се. Прекъсва се онзи божествен ток - ритъмът на сърцето и дишането. Всички същества дишат по един божествен начин. Ако вие не престъпвате Божия закон, дишането ще стане естествено и правилно, но щом престъпите Божия закон, вие излизате от общото течение и тогава дишането не е правилно. Като приемате студения въздух изведнъж и бързо, ще простудите дробовете си, затова ще дишате бавно и дълбоко и най-много по пет вдишки в минута, а не по 20. Ако дойдете до две вдишки в минута, най-добре ще бъде. Когато се разгневите, не бързайте да приказвате, а вдъхнете въздух. Кой от вас, който е казал отрицателни неща, е успял?

* * *

Преструвката е едно неестествено състояние, един недъг. Човек се издокара с нови дрехи, намаже се, парфюмира се, но това е само външно. Аз съм за козметиката, но хубавата миризма да идва от сърцето, от ума, от тялото. Външно не е лошо да се поръсиш с розова вода, или водица от карамфил, или от босилек. Помадата и пудрата запушват порите. Някой път може да си намажеш лицето със зехтин, ще стане по-свежо. Външният въздух отнема онези мазнини, които имаме и ние страдаме от една сухота. Ръцете и сухи да са, и влажни да са, е лош признак. Ръцете стават сухи, защото няма вече влага във вашите чувствания и мисли, сърцето е пресъхнало, месите се в чуждите работи, защото нямате свои; този обичал, онзи обичал, трети се развел и т.н. Учете се от любовта на хората, вие сте се изсушили от безлюбие. Който обича, ще отиде и остави ядене на любимата си, ходи, търси, да й купи най-хубавото, да я зарадва. Ще й занесе най-хубавия плод, най-хубавата дрешка. Във всичко е много деликатен и внимателен. Който не обича, не прави така. Бих искал всички да правите така.

* * *

Някои хора много отблъскват, те образуват една неприятна атмосфера около себе си, че не искате да ги видите.

Като вървите, да се отличавате с младостта на ума, сърцето и тялото, та да кажат: „Ето хората на новото учение - безсмъртни“. А не да ходите така (Учителя ходи наведен, едва-едва, неправилно, едвам се клатушка).

* * *

Кои са причините за навеждането на главата на едната или на другата страна? От мозъка зависи. На някои хора главата е наведена наляво, понеже дясната страна на мозъка е по-тежка и за да пази равновесие, се наклонява на другата страна. На други лявата страна на мозъка е по-тежка, югава главата надясно се наклонява. Ако в задната част мозъкът е по-тежък, главата напред се наклонява. Много пък изправените глави са като празните житни класове.

* * *

Които се обичат, да сядат един до друг, които се мразят, да бягат далеч един от друг.

* * *

Да мислите и да чувствате хубаво - това е здравето на човека.

* * *

Дреха имаш - тя е пропита с твоя магнетизъм, затова не е хубаво да си раздавате дрехите или ги давайте на добри хора, които вие обичате и те ви обичат, за да не страдате.

* * *

Материята няма памет за духовните неща.

* * *

Човек мисли само с предната част на мозъка си. Човек е религиозен само с най-горната си част на мозъка и то с много малка част. Човек е духовен с една малка част от мозъка си и е материалист само с една част от мозъка си. Човек отчасти е материалист, отчасти е духовен, отчасти е божествен.

* * *

Разните области на мозъка са свързани с планетите. Всички планети влияят на мозъка. Не само планетите, но и земята и всички звезди влияят. Мозъкът е възприемател на онова, което Бог е създал.

* * *

Когато купуваш, купувай най-хубавото, било жито, било дреха, било каквото и да е.

* * *

Като срещнете един човек, мислете за него най-хубавото. Гледайте го от добрата му страна.

* * *

Ако имате мозък, направен от най-финото вещество, това, което възприемате, ще бъде ценно. Но ако мозъкът ви не е построен от фина материя, тогава възприятията ви ще бъдат други, няма да бъдете нито добър, нито умен.

* * *

Волята не може да се усили, ако сърцето не дава подтик на ума и волята да работят.

* * *

Скръбта се лекува с топлина.

* * *

Кой човек е мълчалив? Здравият, умният, добрият човек е мълчалив.

* * *

Иска ли някой да е красив, да яде ябълки.

* * *

От обикновената храна се добиват болести, ту крак ще ви заболи, ту ръка, ту гръбнак, или мъка ще ви натисне - всичко идва от простите и евтини храни, от консервите. Чистата храна - това е водата, въздухът, светлината, плодовете, зърнените храни.

* * *

Бог е дал месечината, за да не оглупяват хората, а слънцето - да помага на сърцето, защото сърцето има нужда от помощ.

* * *

Дукът е необходим, но ще го турите във вода - гореща, за да се убие лютивината.

* * *

Човекът на любовта, на мъдростта и на истината е мощен, всичко може да направи.

* * *

Ако искате да живеете дълго, ще дишате плавно, бавно, без да се забелязва отвън, че дишате, да не се вижда, че гръдният кош се повдига, раменете също да не се движат, да не се чувства дори, че има някакво свиване и разпущане. Човек, ако диша правилно, ще чувства една музика при дишането. Клетките на дробовете са оркестранти.

* * *

Ако умът е буден, лошите мисли не се приближават. Щом се захласнете някъде, лошите мисли нахълтват.

Радвай се на който и да е човек, който е направил едно добро дело. Някой го прави някъде, но това е общо за всички.

* * *

Само по закона на доброто човек може да бъде щастлив.

* * *

Ти не можеш да бъдеш добър, ако не обичаш Бога, който те е пратил в света.

* * *

Всички клетки, от които организмът е създаден, са разумни. В човека има една клетка, която е царица, около която милиарди клетки са се събрали и образували един организъм. Ако той е лаком, ще предаде своята лакомия и на клетките. Те са малки същества, но в тях се заражда голяма лакомия. Ще ги възпитавате тези клетки, малко ще им давате, нека се задоволяват с това, което им е дадено. Ако от Божията Любов, която се излива чрез въздуха, чрез водата, светлината, храната, не можете да вземете нещо, откъде ще вземете?

* * *

Работете разумно, за да изработите стройно, стегнато тяло, във всяко движение да присъства мисълта. Ръцете да не са груби.

* * *

Намерете време да помислите и да обикнете гръбначния стълб, помислете и обикнете всички удове и органи на тялото си, за да сте здрави.

Всички мисли, чувствания и действия се отразяват в разните области на тялото. Ако мисълта за ядене преобладава у вас, ще почнете да пълнеете. Ако мислите само да уреждате материалните си работи, челото ви ще изпъкне в областта над веждите и ще полегне назад. Гневлив ли сте и винаги готов за бой, главата отстрани над ушите ще се развие доста. Ако много внимание отделяте на любовните работи, лицето ви ще стане валчесто. Ако станете много активен, лицето ви ще се удьлжи, а ако много мислите, ще стане крушообразно.

* * *

За мене погрешките на хората са въшки, бълхи. Ще се постараете да ги премахнете.

* * *

Престане ли човек да обича и престанат ли хората да го обичат, той бързо остарява.

* * *

Онзи ден дойде една жена при мен, около 35-годишна, и се оплака, че три пъти са й правили операция от рак и сега предстои пак да й правят - четвърта. Пита ме какво да прави. Рекох й: „Ти страдаш от потиснати чувства, много си добра, но между ума и сърцето ти има дисхармония. После ти обичаш мъжа си повече, отколкото трябва, и го ревнуваш много от другите жени. Главното е потиснатите чувства. Пък малко си и мързелива“. Дадох й ред наставления. Казах и да яде печен червен лук. Ще казваш: „Не съм болна“. Всяка сутрин ще казваш: „Днес съм по-добре“. Прави това, което ти казвам няколко месеца и няма да се оперираш повече. Ще пиеш гореща вода и вода, топлена на слънце, студена вода изобщо няма да пиеш. Ще обикнеш хората, ще им вярваш. Ще посещаваш болни и ще им услужваш като на свои деца.

* * *

Когато ръцете много огрубеят, това показва, че в тези хора има много малко вода. В органическия свят въглеродът служи за устройство на тялото, растенето от него зависи. Във водата придобиват гъстота, във въздуха - активност, в азота - устойчивост. Ако по характер не сте устойчиви, малко азот имате. Ако не сте активни, нямате кислород.

* * *

Много пъти болестите идват от неестественото натрупване на енергии. Натрупа се енергия, става напрежение на капилярните съдове.

* * *

Трябва да има една правилна обмяна между лявата страна на тялото и дясната.

* * *

Всички, които страдат от лошо кръвообращение, доброто у тях е слабо. Всички, които страдат от главоболие, имат слаба мисъл, не мислят правилно. Главоболието идва, понеже на известни места в мозъка се набира излишна енергия, непотребна, и това предизвиква напрежение. Ако се впрегне тази енергия в някаква работа, главоболието ще изчезне.

* * *

Главоболието се ражда от неразрешени въпроси. Сърцебиенето - също. Болките по тялото се явяват, че не знаеш как да постъпваш.

* * *

Когато усилиш доброто в себе си, сърцето няма да те стяга. Когато усилиш мисълта си, тя става по-активна и главоболието ще изчезне. Имаш болки в тялото, направи поне една добра постъпка.

Една стара сестра не можеше да се помръдне и като ме попита какво да прави, й казах да носи от извора вода с две стомни. „Как ще нося, като не мога да се помръдна от леглото?“. Ще лазиш, ще падаш, ще ставаш, пак ще лазиш, опити ще правиш да ходиш. Тя ме послуша и оздравя. Каже ли ти Господ: „Стани!“, стани и започни да пъплиш, няма да философстване Вие искате да бъдете богати, да имате къщи, жена, деца, че тогава да служите на Господа. И баба знае така. Като нямате нищо, тогава да служите. Като ви каже Господ: „Иди!“, да отидеш. Ще направиш, каквото ти се казва.

* * *

Вие се срамувате да се покажете такива, каквито сте. Казвате: „Аз съм силен, всичко мога да направя“. Като ви турят на изпит, не можете да направите това, което сте казали, тогава се засрамвате. Някой се срамува да обича или да признае, че обича. Защо? Тук има лъжа, политика някаква. Това вече не е хубаво. Защо да не кажеш: „Много те харесвам“. Гледайте се свободно и спокойно, не крийте истината.

* * *

Всеки, на когото дрехите са остарели, който е оголял па земята, трябва да отиде до оня свят, да му скроят нови дрехи, да му дадат ново тяло и ще се върне на земята. Раждане и умиране не е нищо друго освен старите дрехи да се сменят с нови. Щом се облечем с нови дрехи, пак идваме тук на земята, щом ги износим, отиваме в оня свят да ги сменим и това ще продължава дотогава, докато един ден се облечем с дрехи, които няма да остаряват. Сами по себе си ще се подмладявате.

* * *

За да функционира добре сърцето ви и да е силно, ще обичате. Здраво ли е сърцето, и тялото ще бъде здраво. Ако не обичате, кръвообращението няма да става правилно, в тялото се образува доста кал. Ако не обичате и не мислите, всички болести ще ви нападнат.

* * *

От безлюбие и преяждане умират хората, а не от любов и глад.

* * *

На европейците, които отиват да живеят в Америка, дробовете им се стесняват. Има микроби, които действат върху организма. Американците плитко дишат. Едва сега започнаха да се учат да дишат.

* * *

Пръстите трябва да се раздвижват, да се упражняват. Ако не се упражнява палецът, волята ще отслабне и любовта към Бога ще се занемари.

* * *

Когато устните се стесняват, засъхват и стават бледи, кръвообращението не е добро. Щом носът се сплесне долу, дишането не е добро. Щом ръцете загрубеят и станат сухи, черният дроб не работи както трябва. Ако лицето започне да загрубява, не може да възприема онази сила от природата, която идва. Затова кожата трябва да е пластична, за да възприема и да дава. Щом започне да взема повече, а да дава по-малко, затлъстява; щом дава повече, а взема по- малко - изсъхва, става много нервен. Затова непотребното за вас го раздавайте веднага.

* * *

В безсмъртието човек ще добие своята истинска свобода. Вътрешните възможности и външните условия ще се уравновесят, еднакво ще бъдат господари.

* * *

Болките в кръста се дължат на това, че енергията на този център слиза надолу, не може да се прояви. Обикновено старите хора ги боли кръст, защото подпушват енергията на юзи център, тя отива при тях надолу. Никога не мислете, че сте стари. 85 години - каква старост е това?

* * *

Ако се отнасяте добре с дърветата и растенията, ще живеете по-добре и по-дълго.

Колко хиляди години са били потребни на умни същества да ти направят палец! И още работят - палецът не е завършен. Гениално е направен, но има още да се прави.

* * *

Има същества, които идват от четвъртото измерение при нас, в нашия свят, който е затворен за нас, а отворен за тях, и те могат да вземат нещо от тебе, а ти да се чудиш, къде е изчезнало.

* * *

В сегашните времена хората бързо остаряват, понеже безразборно харчат своята енергия. Богатият тича, за да забогатее още повече, и така не усеща как остарява.

* * *

Човек, който иска да има живот в себе си, да има едно отлично тяло, да бъде радостен и весел, топлина да има, непременно да излиза и гледа слънцето, да му обръща внимание, да проследява пътя му, да се ползва от енергията му. Онзи, който се ползва повече от енергията му, той е с топла кръв. Онзи, който се ползва повече от луната, е със студена кръв, т.е. хладен, студен, хладнокръвен. Топлокръвните са свързани със слънцето. Центьрът, от който излиза топлината на живота, е слънцето. Силата за човешкия ум идва от месечината, а топлината за живота идва от слънцето.

Слънчевият възел е орган, който събира слънчевата енергия, а умът е орган, който събира енергията на луната и на всички планети и звезди. Умът е голям специалист. Събира светлината - събира и складира светлината и енергиите на планетите и звездите и от това прави фините материали, образите на мислите.

* * *

Когато спите, вашият ум и вашето сърце работят, но работата им остава неизвестна за вас, защото съзнанието ви не е пробудено. Спането е един процес, при който съзнанието трябва да излезе из организма, за да се обнови. Ако съзнанието не излезе от организма, човек не се обновява и казва, че не си е отспал, не си е отпочинал. Ако съзнанието ме се отдели от организма, човек не може да си почине. Като излезе съзнанието, идват работници да почистват тяло-ю му и като се върне, съзнанието намира тялото организирано, готово за работа.

* * *

Човек влиза в тялото и излиза навън, и други работят за него, той дори не подозира колко същества работят за него.

* * *

Ако ядете свинско месо, в което има трихина - паразити от рода на глистите, какво ще ви ползва? Това месо ще осакати организма ви. Адам и Ева ядоха трихина и досега още не могат да се освободят от тази отрова. Грехът е трихина - микроорганизми, които се развъждат и предават на мускулите. Свинята яде каквото й попадне, но стар неварен боб не яде. Избирайте храната, която ще ядете.

* * *

Любовта е духовно ядене.

* * *

Когато стомахът не е добре, вземете очистително, ако не ю вземете, в нисшия живот създавате тази неорганизирана материя, която ще изпрати отрови, главата ще почне да се върти, целият организъм се разстройва. Покаянието е като рициновото масло. Влизат постоянно лоши мисли у вас, това е като че ли сте яли лоша, недоброкачествена храна. Възприемате ли неестествени чувства, сърцето ще ви боли. Възприемате ли неестествени мисли, ще се явят болки в главата.

* * *

Не обичате някого - с това внасяте дисхармония в живота си. Този човек, когото вие не обичате, комуто изпращате своите лоши трептения, той е свързан с още сто, двеста хиляди души. Своето неразположение изпращате и на тях и вредите на всичките хора, с които той е свързан. Злото зло не лекува. Доброто лекува злото. Ако мразите един човек, това е зараза за вас. С лошите мисли покварявате ума си.

* * *

Сила в тялото, топлина в сърцето, светлина в ума - това са разумни сили.

* * *

От първата фаланга на пръстите, щом е добре развита, излиза светлина. От втората фаланга, щом е добре развита, излиза топлина и от третата фаланга излиза сила.

* * *

Тази светлина, която е в нашия салон, не може да освети целия свят. Но има една светлина, която може да освети салона и да направи онова, което хиляди свещи не могат да направят.

* * *

Чрез пипането ние предаваме нещо от себе си. Вие се ръкувате; щом обмяната при ръкуването е правилна, обмяна има и на вътрешните сили, които не виждате. С ръкуването може да познаете един човек мисли ли, не мисли ли, чувства ли или не чувства, има ли сили или няма. Някога ви е приятно, като се ръкувате с някого, а с друг ви е крайно неприятно. Само чрез едно ръкуване с някого, може да се разболеете, а ако сте болен и дойде някой ваш приятел и се ръкувате, може да оздравеете. Значи и ръкуването не е проста работа.

За да бъдат хората в хармония, да се разбират, трябва да бъдат физически на 12 милиона километри далеч един от друг - да няма никакво стълкновение.

* * *

Невидимият свят работи вътре у вас, във вашите умове, сърца и души. Един ден ще имате тела не като сегашните, няма да боледувате. Хрема, кашлица, туберкулоза, глад, няма да има.

* * *

Червеният цвят е, който дава живот.

* * *

Човек с хубави, здрави дробове, стомах, глава е благо и обществото и народа. Хора с хубави, здрави тела, със здрави сърца и умове са благословение.

* * *

Някои от вас имат слаба памет, защото умовете им са мети с много работи.

* * *

Над пъпа, под лъжичката е стомашният мозък, или слънчевият възел, или както някога са го наричали „сърцето на човека“ - това място е много важно. Там е живял човек, там е интуицията. Каквото ви се нашепва от това място, е вярно, каквото почувствате първоначално от това място, е вярно. Някой път умът се координира с интуицията, когато умът и сърцето са в съгласие. В една мисъл трябва да има светлина. Щом няма светлина, мисълта не е вярна.

* * *

В духовния свят старостта се определя от това колко пъти той се е прераждал на земята. Прераждал се е да кажем 500 пъти по сто години - петдесет хиляди години. Той е възрастен човек.

* * *

Винаги свързвайте любовта с безсмъртието.

* * *

Не съветвам певците да миришат цветята отблизо. Понеже от тази любов (уханието на цветята) се отделят такива прашинки, които развалят гласа. Дори не препоръчвам да носите цветя. Цветята влияят на гърлото - малките прашинки се полепват по гърлото и пречат на чистия тон на пеенето.

* * *

Някои искат да станат тънки, да имат линия. Аз съм за онези линии, красивите, които природата е турила, да има достатъчно материя, но не прекалено. Пръстите да не са по-дебели, отколкото трябва. Носът да не е по-широк, отколкото трябва, ушите да не са по-големи, отколкото трябва.

* * *

С каква храна предимно да се храним? От въздуха първо ще приемате храната. В духовния свят никакви излишъци не остават от храната. Там кухни няма, тенджери няма, помия няма. Там никъде нищо не може да хвърлиш.

* * *

Има болести, които произтичат от обезсърчение, или от задната част на главата, на мозъка. Има болести, които произтичат от основата на мозъка, други от центъра на разрушителните способности, трети от чувствата. Има болести, които произтичат от неправилно ядене. Човек смесва ли храните, пак ще боледува. Едни болести произлизат от волята, други от надеждата, трети от любовта. Щом се раздвои умът, раздвоява се и сърцето, и понеже се нарушава законът на любовта, човек заболява от туберкулоза или друга белодробна болест. Нарушението на закона на вярата засяга нервната система. Когато волята се раздвои, тогава също нервната система боледува, явява се вътрешно разстройство, щом симпатичната нервна система боледува, а тя е свързана с мозъчната нервна система и тогава кажи-речи човек е взел-дал. Става едно разногласие между мускулите и костите, на едни места се набира повече кръв, на други места - повече енергия и прочее.

* * *

Някои болести се дължат на това, че човек е в стълкновение с другите хора. Може да си обичал много едно същество, но след време си нарушил отношението си към това същество, болестта ти се дължи на това. Трябва да се изповядаш пред Господа. „Майка ми много ме обичаше, по аз я бих и тя умря, вярно е, че оттогава аз съм болен“. Рекох на този човек: „Сега ще започнеш да се молиш за майка си, да се възстанови мирът“.

* * *

Нямаш право да ругаеш хората.

* * *

Човек не трябва да е в стълкновение с тези, които го обичат. Ако се сблъскаш с онези, които обичаш, ще се разрушиш.

* * *

Рецепта за кашлица: мед, чер пипер, ленено семе, индийско орехче се разбъркват много добре - десет-петнадесет дни на определен час ще се взема по една кафена лъжичка сутрин.

* * *

Болният, за да повиши трептенията на своя организъм, трябва да възстанови надеждата, да повиши трептенията на сърцето и да повиши трептенията на мозъка, като повиши вярата.

* * *

Ако искаш да помогнеш на един болен, трябва да стане една обмяна между неговите сили и твоите. Ти трябва да си много силен и здрав, за да му дадеш, без да усетиш, че си дал, иначе, ако ти си болен, ще се разболееш още повече, решиш ли да помагаш на болния, в смисъл да го лекуваш.

* * *

Като срещнеш здрав човек, дръж го в ума си; здравият човек носи нещо много хубаво в себе си.

* * *

Един болен дойде при мене, иска да оздравее. Казвам му: „Излез си, ще оздравееш“. Той е недоволен, че съм го изпъдил, но аз няколко пъти му казах да си отиде, ще оздравее. След един месец идва и благодари, че е оздравял. Можех да го приема и по-добре, но за да оздравее и така може. Аз не искам той да вярва в това, искам, като оздравее, да се върне и благодари. Хубаво е да те изпъдят и да оздравееш. Хубаво е да дойдат в затвора и да ти кажат: „Хайде, излез вън!“

* * *

Все, що попросите, като вярвате, ще ви бъде, като се надявате, като любите, ще ви бъде.

* * *

Какво е кашлицата? Според мен има един чужд елемент, влязла е една нечиста материя, която търси път да излезе навън, която иска да се освободи. В света има една константна материя, чиста, от която зависи прогресът на човека. Каквото се направи в нея, остава вечно. Има друга материя, преходна, нечиста, неорганизирана, от нея се раждат всички противоречия в нашия живот и в чувствата, и в мислите, и в постъпките, и в разположението на човека. Ти си неспокоен, това се дължи на тази неорганизирана материя. Тя е малко количество, но е динамична, затова си неразположен.

* * *

Голямата температура (40-41 градуса) всякога има и голяма гъстота. Когато материята е много гъста, тогава се образува едно триене вътре и температурата идва.

* * *

Желаете много да сте богати. От този товар известна част на мозъка се сгъстява и като желаете дълго време това, един ден мозъкът ще заболее.

* * *

Каквато и да е идеята, колкото и духовна същина да е, която се проявява, все има някаква материя в нея. Не смесвайте плътта тук. Смятате, че плътта е по-нисш живот, по-нисшият живот съдържа константната материя. Като живеем добре, ние придобиваме от тази материя. Ако телата ви бяха направени от нея, вие нямаше да боледувате. Има същества, които имат такива тела, които са добили безсмъртие. Ние тепърва ще се стремим към този живот. Малки причини могат да ни лишат от живот. Спре сърцето или спре дишането - това е малка причина. Или изгубиш съзнанието и това е малка причина.

* * *

Като се разгневиш понякога, минават дни, докато възстановиш равновесието си. Хиляди клетки тогава стават жертва на твоя гняв или хиляди клетки стават жертва на твоето съмнение, подозрение, безлюбие.

* * *

Всеки човек е едно произведение на Бога. Като срещнеш един човек, на когото челото е хубаво развито и открито, ясно, той ти предава нещо от челото. Ако има отлични очи, от очите си ти предава нещо. Ако носът е хубав, от носа ти предава. Ако устата е хубава, от нея ти предава. Ако ушите са хубави, от ушите ти предава, от него излизат блага.

* * *

Тази неорганизирана материя, която е натрупана по нас от ред поколения, трябва да се справим с нея. С чисти мисли и чисти желания можем да си помогнем.

* * *

Нито на много слаба, нито на много силна светлина трябва да четете. Много силната и много слабата светлина повреждат очите. Мека трябва да е светлината.

* * *

Надеждата е метод, начин за придобиване сила на тялото.

* * *

Във всеки предмет може да оставим нещо в сърцето си и по нещо от своята мисъл, на всеки предмет можем да оставим известна специфична сила.

* * *

Щом се събудите - станете; не се излежавайте.

* * *

Във всеки човек има вътре един лекар, има и асистенти, има и аптека с лекарства, всичко е вътре, няма защо да чакате отвън да ви лекуват.

* * *

Щом мислиш добре, ти си по-силен от мисълта на едно животно, и то тогава не напада, стои надалече. Щом мисълта ти е по-слаба, веднага напада.

* * *

Силата на инфлуенцата се дължи на убийствените мисли, които се образуват на бойното поле. Хиляди хора мислят да убиват, да унищожават. Това става и на много други полета, затова идва и инфлуенцата, за да отвлече малко вниманието, влизат малки същества, почват да гъделичкат гърлото.

* * *

Мозъкът е силна електрическа батерия. Не разслабвайте мозъка си с тревоги, за да бъде силен умът ви. Никога не се тревожете, за да е пълна главата ви с енергия. Като дойде едно болезнено състояние, като изпратите една силна струя към тия малки същества - микроби, всички бягат.

* * *

Единственият цяр за инфлуенцата да бъде топлата вода, чистият въздух и светлината.

* * *

Сутрин вашият двойник, като се върне от нощната разходка отново в тялото, не се намества всякога идеално, както трябва в тялото, и вследствие на това разместване се зараждат болестите в пръстите, краката. Ще накарате двойника да излезе навън и отново да влезе, да се намести добре, както са направили по-разумните същества. Тогава не може да има никаква болка. Този двойник е толкова чувствителен, ако излезе три пръста навън от тялото и някой само да махне с ръка, ще почувствате, че ви е причинил голяма болка. Всички хора, които се подвизават духовно, стават чрезмерно чувствителни, двойниците им излизат навън, не са господари на двойниците си и затова много страдат, и това е дотогава, докато се издигнат, докато станат светии. Затова поне, като си лягате, ще се помолите за този двойник да излезе и благополучно да влезе в тялото ви.

Ако двойникът излезе и влезе както трябва, вие няма да страдате, ако не влезе както трябва, ще имате страдания и нещастия, не само физически. Човек, който забравя, който не помни, има изместен двойник.

* * *

Животът, който Бог ти го е дал, диханието, което е вдъхнал и ти си станал жива душа, този живот аз наричам двойник. Той трябва да влиза и да излиза на място. Молитвата, формулите, разсъждението, това са методи, с които двойникът на човека или неговата мисъл може да работи.

* * *

По-добре е цяла нощ да останете буден, да останете в тялото, отколкото да се върне двойникът ви и да не се намести.

* * *

Във вашия ум е вложен лек за болестите.

* * *

Брадавиците си ще лекувате в събота. Ще си откраднете малко сол отнякъде и когато се празни луната, и в съботен ден ще ги посипвате с малко сол (може и да не е крадена, но за да стане солта отрицателна, за препоръчване е малко да си вземете от друго място) и ще казвате, като ги обикаляте леко с пръст, ще правите кръгово движение: „Така, както се стопява солта, както се празни луната, както се свършва седмицата, да се стопи и брадавицата ми“. Ще обикаляте съсредоточено и после със замах ще премахнете мислено брадавицата.

* * *

На неврастеника ще направите кюфтета от праз лук. Ще нарежете праз лук на ситно, ще сложите после яйца, брашно и в горещото масло слагате по една лъжица от гъстата смес, и ще му давате на болния по три кюфтета на обяд, три на вечеря, и така десет дни подред.

* * *

Расите представляват състояние на материята. Съществата от четвъртата раса се ръководеха повече от своите желания и затова бяха потопени в среда по-гъста от тази, в която се намират съществата от петата раса. По-напредналите същества от четвъртата раса, които работиха усилено върху своя интелект, влязоха в петата раса. Днес и тази среда става гъста, затова тези същества се стремят да влязат в по-рядка среда. Сегашните хора трябва да свършат една велика работа и тази работа не може да се предостави на следващото поколение. За него е предвидена друга работа.

* * *

На този, който има болен стомах, ще му давате по три супени лъжици сок от ряпа. Сутрин, на обяд и вечер, и така десет дни.

* * *

Ще обичате здравето, за да го имате.

* * *

Като чуете ритъма на сърцето си, да се зарадвате. Като погледнете главата си, да се насърчите и кажете: „Тази глава, която Бог ми е дал, с нея всичко мога да постигна“.

* * *

Седемдесет и два удара на сърцето с елементарна сила, но абсолютно необходима.

* * *

Не може да имате ясна и правилна мисъл, ако не пеете. С тези тонове на вашата песен ще привлечете известна енергия, която отникъде не може да вземете. А за да пее, човек трябва да има красиви мисли, грубите трептения осакатяват гърлото.

* * *

Посети ли ви любовта, всичко превръща в здраве. Гледаш някой човек е като сухо дърво. Като мине любовта, ти веднага се оживи, пуща листа, цветове. Няма нещо по-мощно в света от любовта. Любовта внася светлина за ума, топлина за сърцето и сила за тялото. Аз наричам любовта „вечното слънце“ за човешкия живот.

* * *

Понеже хората не искат да служат на Господа, тогава ще им се даде дух на затлъстяване. Коремът ще е подут като па бременна жена, която трябва да роди, а все не ражда. Само ако дойде някоя болест, може да се освободи от тежестта си.

* * *

Казваш: „Ще оздравея“ и оздравяваш. Казваш: „Тази болест е опасна, оздравяване няма“ и наистина няма.

* * *

Бог, като ни обича, праща по някой път страдания едно след друго, за да отнеме излишното, което имаме у нас. Страданията са излишни енергии. Като страдаме, тези енергии отиват навън.

* * *

Разположеният човек ви предава магнетическа сила. Хората, които са сухи и нервни, да се срещат повече с магнетични хора, за да избягнат тая електричност, за да става обмяна.

* * *

Никога не допускайте в себе си една лъжлива мисъл, която нарушава мира ви. Щом имате една фалшива мисъл, тя понижава температурата ви. Щом имате едно фалшиво чувство, то понижава температурата ви.

За да се подмладите, трябва да знаете как да учите и как да служите.

* * *

Някой се оплаква, че го боли рамото. Влезли са неорганизирани вещества между ставите, които, като се движат, образуват възпаление, спъват кръвообращението, или пък става свиване на капилярните съдове, кръвта не може да функционира.

* * *

Материята, която не е организирана, е лоша. В този смисъл организираният човек е добър.

* * *

Когато умът и сърцето са в противоречие, паметта отслабва. Обичайте младите, за да се подмладите. Обичайте мъдрите, стари хора, за да поумнеете.

* * *

Има особен център, поставен в мозъка, който регулира движението на сърцето - 72 удара в минута. Някой път този център не регулира движението на сърцето, тогава то бие 80, 90, 150 пъти и повече. Когато се събере много нечиста кръв, тя усилва движението на сърцето, пулсът се увеличава. Когато човек се уплаши, също се увеличава пулсът. Религията може да урегулира движението на сърцето.

* * *

Различен е броят на ударите на сърцето при една любовна среща от ударите, когато искаш да бъдеш добър. Различават се ударите на любовта от ударите на доброто.

Има една лента, на която се отбелязват ударите и по тази лента можеш да узнаеш какво е било твоето състояние.

* * *

Сами трябва да си шиете дрехите.

Кожените обувки са по-хигиенични от гумените. За в бъдеще няма да има нужда да одирате едно животно, за да се обувате - изкуствени материали ще се създадат достатъчно.

* * *

Когато симпатичната нервна система не е развита правилно, песните са тъжни. Песимизмът е състояние на ума, а неразположението се дължи на симпатичната нервна система, на сърцето. Тъжните песни са хубави, понеже донасят повече влага, веселите донасят повече светлина. Има песни, които стимулират ума, други песни стимулират сърцето. Има песни, които стимулират тялото, волята.

* * *

Боли те корем. Изпий 2-3 чаши гореща водица, лъжичка по лъжичка.

* * *

На едно от телата не може да се въздейства, ако не се въздейства върху всичките седем тела едновременно. Боледува ръката - боледува ръката и в астралното, и в менталното, и в другите полета, не само на физическото поле.

* * *

Артериалната кръв съдържа повече земни елементи, земни вещества, отколкото венозната кръв.

* * *

Необходимо е човек да взема такава храна и такива питиета, които имат най-малко втвърдяващи вещества и същевременно да поддържат отделителните органи активни. Чистата храна, чистата вода, чистият въздух, чистите мисли ще ни опазят кръвта.

* * *

За да сме здрави, циркулацията на кръвта трябва да е свободна, да не се задръства.

* * *

В момента на вренето трябва да махнете от огъня завиращата вода. Една вода, колкото повече се вари, толкова повече земни вещества отделя от себе си.

* * *

Пресните плодове съдържат вода и захар в най-чист вид, затова ви говоря постоянно да си имате градини и да ядете естествени, чисти, неторени плодове и зеленчуци.

* * *

Великите, умните, мислителите имат доста по-голямо количество фосфор в мозъка си, отколкото обикновените хора.

* * *

При болестта жизнените процеси са отслабнали, вибрациите на болния орган са понижени, отслабнали. Повишете вибрациите си чрез молитва, пеене, изговаряне на формули, размишлявайте върху вярата, надеждата, любовта, милосърдието, доброто, чистотата, свежестта и т.н.

* * *

Ако към един болен се отправят струи на любов, добри мисли и чувства, той ще оздравее.

Микробите имат нисш живот, бавни вибрации, като се отправят светли мисли, възвишени мисли към болния, който е нападнат от нисши организми, то те ако са атакувани от възвишените мисли и не могат да издържат на тия бързи, живи вибрации и всичко отрицателно набързо се измъква.

* * *

Един праведник, един свят човек не позволява в тялото му да влизат нисши организми, нито кир да има. Той излъчва от само себе си такива еманации, че естествено се пречиства.

* * *

Ако само с външни фактори се лекува човек, едва ли ще се домогне до някакви оздравителни резултати, защото причината за заболяването си остава скрита вътре и рано или късно пак ще се появи, затова ще съчетавате външните методи за лечение с вътрешните, а именно с хармонизирането на всички сили за здраве.

Всичко, което правиш вън, събужда аналогичен процес и в съзнанието. Когато чистиш извори, реки, поливаш цветя и дървета, ти даваш възможност на изворите и цветята в глъбините на твоето естество да се радват. Когато нареждаш нещата вън, това внася ред в мислите и чувствата ти.

* * *

Има в природата смъртни и безсмъртни трептения. Смъртни трептения на светлината, но има и безсмъртни трептения на светлината. Също така има смъртни трептения на топлината и безсмъртни трептения на топлината. Мислете върху безсмъртната светлина и топлина, които носят живот в себе си. Човек може ли да постави тялото си, както и мозъка си на действието на безсмъртната слънчева светлина и топлина, той ще може да възприема такива звукове от слънцето, каквито никога не е чувал. Тези звуци идват от слънцето. Достатъчно е човек да развие в себе си тази способност да се свързва с безсмъртната светлина и топлина на слънцето и той ще може да се съобщава със съществата от невидимия свят, от горните светове. Ние сме в България, слушаме чрез радиото какво става в Лондон. Както е възможно днес да се съобщават хората помежду си от цял свят, така един ден ще е възможно да се свързват съществата от земята със слънцето и обратно. Вие днес сте повече от това, което сте били в миналото. Един ден ще бъдете повече, отколкото сте днес.

* * *

Когато мислите, че някой е умрял, ще знаете, че това са илюзии на живота, илюзии на човешкия ум.

* * *

Не трябва да говорим за злото лошо, за да се освободим по-лесно от него.

* * *

И като изгубите всичко, пак имате условия да спечелите всичко.

* * *

Възкресението се разбира само от възкръсналия.

* * *

Ако човек си дава значение и става проводник на божественото, неговото значение е на място. Но ако си дава значение, а същевременно засенчва божественото, неговото значение не е на място.

* * *

Някои искат да станат добри, като дават пари на бедните. С даване на пари човек не може да стане добър.

* * *

Ако всичко става както вие искате, значи вие вършите полята Божия. Ако всичко не става както вие искате, не вършите волята Божия.

Обичането няма да дойде отвън, нито от майка ви, нито от баща ви. Импулса може да ви предадат и любов дотолкова, доколкото те имат.

* * *

Мислите ли, че ако обичате Бога, вас могат да ви оберат разбойници?

* * *

Вие не сте правили опит да се лекувате с името Божие. Ако някой се разболее и стигне температура 41 градуса, всички лекари се произнасят, че този човек ще си замине, обаче, ако той призове името Божие от дълбочината на душата си, той може моментално да стъпи на краката си и и чудо на лекарите да се разхожда здрав. Името Божие, това е божественият еликсир, който внася вечното подмладяване. Когато в човека едновременно работят и трите съзнания: съзнанието на ума, съзнанието на душата и на духа, той се намира в обновителния процес, в процеса на подмладяването.

Господи, Боже мой, пребъдвай в мен, да изпълня волята Ти.

* * *

Онези, които се чувстват болни, отпаднали духом, обезсърчени, отчаяни, готови да се самоубият, могат да се пекат на слънцето от изгряването му до към десет часа сутрин и състоянието им ще се измени. Но те трябва да знаят как, кога и колко да се излагат на слънчевите лъчи.

* * *

За да оздравееш, трябва да повдигнеш мислите си, съзнанието си. Здравето зависи от един момент: ако повдигнеш мисълта си към великата мисъл, която прониква в целия живот, в съзнанието на хората, във всички растения и животни, в съзнанието на камъните, на светлината, ще оздравееш. Светлината има съзнание.

* * *

Всички процеси, които спират естествените процеси на живата природа, ние ги наричаме вредни. Това е морал. В това отношение човек много напакостява на себе си.

* * *

Когато небето изпраща някого на земята, то го осигурява с някакъв капитал. На всеки човек природата и небето са му дали толкова злато, сребро, желязо, цинк, олово, фосфор, колкото му е необходимо. Ако вземе повече, отколкото му е необходимо, човек прави престъпление по отношение общия ход на нещата. Ще се получи един нечист човек.

* * *

Ако човек разбира законите на малкото, той ще бъде свободен. Връзват един затворник. Ако той се смали дотолкова, че заеме форма наполовина на това, което е бил, той ще може да измъкне ръцете и краката си и ще се освободи. Ако пък напълно разбира законите на смаляването, той ще мине през всяка дупка и никакъв затвор не може да го задържи.

* * *

Благата в света не са еднакво разпределени. Благата се разпределят периодически, според състоянието на слънцето. Има ли тази година повече петна на слънцето, плодородието ще е голямо.

* * *

Всеки човек има едно слънце, което определя неговите щастливи години в живота му.

* * *

Всеки човек, добър или лош, всякога оставя своето влияние върху вас. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите, че о| всеки човек се отделя една тънка материя, която пада като сянка върху онзи, с когото се среща, и вследствие на ши сянка, този човек изпитва известно неразположение на духа. Добрият и чист човек не оставя такава сянка върху човека.

* * *

Великото в света е Духът. Когато Духът присъства в ума на човека, той се чувства другояче. Една приятна светлина излиза от неговия ум, той се чувства като с криле. Когато Дума работи в сърцето му, човек е мощен, готов за жертви за всички, изпълнен е с възвишени чувства. За този човек няма нищо невъзможно. Когато Духът работи във волята, човек е готов и най-невъзможните неща да направи с радост.

* * *

Да носите злато, диаманти, скъпоценни камъни не е суета и забавление - всички те са ценни за психиката на човека. Мислите трябва да са като златото - да не се окисляват, и чувствата - също. Всички елементи на духовния и божествения живот имат влияние върху човека. Може да се правят инжекции от злато. Ако се постави една стохилядна част от килограма злато в кръвта, в човека ще настанат положителни промени.

* * *

Всеки от вас трябва да излиза от тялото си поне пет-шест пъти през годината и да отива на разходка за известно време извън себе си, след което пак да се върне. Някои могат да излизат от тялото си, но това става несъзнателно. Важно е съзнателно да излиза човек от тялото си, да се поразходи и пак да се върне. Когато човек спи, излиза от тялото си, но това трябва да става съзнателно и по всяко време, когато пожелае. Като спи, човек излиза от тялото си, но това не става доброволно. Тогава той се намира в затвора и по желанието на други го пускат за известно време да се поразходи и пак го прибират.

* * *

Когато дойде до пълно обезнадеждаване, човек умира, после Бог го разлага на малки парченца и започва да търси някоя майка, чрез която отново да се прероди. Но преди да дойде на земята, ще филмират пред него целия му предишен живот - човек ще види всичко на този филм - от раждането му до последната секунда, и най-добрите, и най-лошите работи, които е вършил. Ще види най-лошите работи, които е вършил и за които никой не знае, ще се разкае и ще иска час по-скоро да слезе на земята, за да се коригира.

* * *

Волята на човека зависи от палеца. Ако го лишите от палеца, той ще остане без воля. Хора, които заболяват психически, палецът им се изправя, не могат да го подгънат, те не могат п да чувстват както трябва. Това е едно болезнено състояние. Щом не можеш да движиш палците си, пък и другите пръсти, умът ти също не може да функционира както трябва.

* * *

Всички животни, всички растения, всички плодни дървета се жертват за нас, но от любов към Бога. Той ги изпраща на земята да се жертват за нас. Те не са глупави. Растенията са деца на ангелите, а животните са деца на архангелите. Ние живеем благодарение на тези деца.

♦ * *

Всички болести, които имате, може да лекувате с жито. 11о ако ядете житото без любов, не може да извлечете това, което е скрито в него.

* * *

Европейците използват методите за дишане на индусите, по имат отрицателни резултати, защото ги прилагат механически. За да дишате правилно, вие трябва да свържете ума си с истината, да хармонизирате сърцето си, то да бъде в хармония с доброто, а волята в хармония с правдата. И тогава, като отправите ума, сърцето и волята си към праната, тя влиза в тялото и направлява неговите функции. При това положение вече човек може да бъде щастлив. Това състояние е блаженство - едно хубаво, мистично чувство в човека.

* * *

Така трябва да живеете, че всеки, който е в съприкосновение с вас, трябва да почувства, че вашите мисли, чувства и постъпки са божествени.

* * *

Недоволството, страхът, гневът разстройват целия организъм; количеството на захарта в кръвта се увеличава, цялата отделителна система и нервната система се разстройват, обмяната на веществата става ненормална. Демагнетизира се изцяло човек.

* * *

Скарването на двама души води към болест.

* * *

Най-мощната сила, която привлича всички елементи на здравето, това е Любовта.

* * *

Хората на лъжата и омразата носят смърт, а хората на Любовта, Мъдрост, Правдата и Истината носят живот.

* * *

Ако болният почувства Любовта на Бога, ако той познае Любовта и тя потече през него, той може да се излекува веднага.

* * *

Вярата и любовта повдигат нисшите, бавните трептения на организма и са в състояние да излекуват и най-лошата болест.

* * *

Паметта не се добива в един ден. С векове трябва да си работил ред поколения, за да бъдеш паметлив. И сега човек трябва много да работи съсредоточено върху даден материал или предмет, за да се усилва паметта. Когато сърцето вземе надмощие над ума - паметта отслабва и се загубва.

* * *

В човешкото небе се е набрала толкова влага, че нещата не са ясни.

* * *

Ако сте остарели и сте станали добри, добре е. Ако сте остарели и сте станали умни, добре е. Ако сте остарели и силни сте станали, добре е. Но ако сте остарели и не сте станали умни, добри, силни, за какво ви е тази старост?

* * *

Никога не вземай това, от което нямаш нужда.

* * *

Човек, който не знае да мисли, не може да бъде свободен.

* * *

Ако някой човек ви е дал нещо за ядене, но в храната и вложил лоши мисли, като ядете от туй ядене, ще почувствате мисълта или ще повърнете храната. В миналото хората, които са знаели тази тайна на природата, никога не са искали да ядат хляб, месен от лош човек, понеже знаели, че в хляба има нещо вложено, което не е приятно. Някой мм някой ви подари нещо, но на вас това ви е крайно неприятно. Някой човек пък е забелязал, че ако мине по една улица и му се случи нещо лошо, той вече не обича тази улица и избягва да минава по нея. Има улици, по които ако минете, ще изгубите разположението си. Може земните течения на тази улица да не съответстват на неговия организъм или мислите на хората, които живеят на тази улица, да не съответстват на неговите.

* * *

Ако вие слушате вашето вътрешно радио, ако се вслушвате в себе си, още сутринта ще ви кажат откъде да минете, къде да отидете, какво да направите.

* * *

Щом изпълнявате един божествен закон, вие ще имате подобрение на ума, сърцето и тялото си. Така се лекуват болестите. Дето някои хора не могат да се лекуват, то е по причина, че не са в божествения порядък, а са изцяло в човешкия порядък.

* * *

Ако са слаби очите ви - яжте леща; ако са недобре бъбреците ви - яжте фасул, без мазнина и хубаво сварен. За козметика - грах пресен. С яденето идваме в съприкосновение с Господа. Щом ядем, ние възприемаме божествения живот в нас, идваме в контакт с божествената сила и с божествената мисъл. Най-свещеният акт в света е яденето.

* * *

Ще ядем хляба с всичкото благоговение. Господ е в хляба.

* * *

В хармонията няма отлагане. Обичаш ли Господа и той ти каже: „Иди там и там“, и ти отиваш. Умуване няма.

* * *

Щом не пееш, щом не обичаш - ти си болен.

Казвам на един болен, че трябва да пее, за да оздравее. Той казва: „Защо да пея? Нека Господ ми даде здраве и живот, тогава ще пея“. Че ти досега не си пял на Господа. Кой от вас е пял на Господа?

* * *

Изгрее слънцето - изпей една песен. Видиш цъфнала ябълка, круша, череша, изпей една песен. Видиш една река тече, изпей една песен. Видиш узряло грозде, изпей му една песен и си откъсни един грозд. И здрави, и болни к.но сте, пейте.

* * *

Ако пеехте и свирехте на дърветата, те нямаше да боледуват, нито по тях щяха да лазят червеи. Има музика, която юни всички паразити от дърветата.

* * *

Онзи, който няма хляб, да яде пръст, разбирам, но онзи, които има хляб, да яде пръст - това е престъпление. Лекарствата не са единственият начин за лекуване. Има хора в света, които са пратени за лекари, но те носят лекарствата в себе си, те имат магнетична сила, която лекува. Лекарят лекува с това, което излиза от него. Христос лекуваше с онова, което излиза от него, което беше в него. Онази жена, която се допре до него сред стотиците други хора, Той пита: „Кой се допре до мене? Усетих, че сила излезе от мене“. И вие идете при такива лекари, от които излиза нещо.

Когато отидете някъде и чуете нещо, от което умът ви се забърква, не стойте там.

* * *

Лекуването става от Господа, не става от хората.

* * *

Докато мислите за Бога, ще живеете. Щом престанете да мислите за Него, почернеете, потъмнеете, обезсмисли се животът ви.

* * *

Може да си претовариш мозъка от чрезмерно ядене, от много постене, от много тревоги. Не си товари мозъка с отрицателни енергии.

* * *

Когато Духът ви говори, всякога в главата се образува много приятна светлина, много мека топлина се образува, нещо много приятно, тихо и спокойно е на сърцето. Усеща се една свежест в тялото.

* * *

Имаш запек - значи малко лигавина има в червата, насъбрали са се излишъци, червата са загубили своята динамика и не могат да изхвърлят нечистотиите навън.

* * *

Изчистването не е нищо друго освен свалянето на тежката раница от гърба.

* * *

Има някои болни, които не могат да се лекуват, защото са лоши. Някой турил риза на гърба си, после фланела, после жилетка, после палто, какво ли не е навлякъл и пак му е студено. Този човек е лош, щом не може да се стопли, все трепери.

* * *

Обедната светлина аз уподобявам на най-голямото благословение, което Бог ви е дал.

* * *

Малкото светлина, която приемат очите, така се превръща, че осветява целия свят. Всеки човек приема светлина и чрез светлината, която приема, осветява света. Няма по-съвършен орган от окото (уд).

* * *

Някой ден някой може да поиска да помилва очите ти. Разумно ли е да позволиш да ти милват очите? Трябва ли да дадеш да милват с ръце очите ти? (Нямат право.) Защо се позволява? Хората искат да внесат нова култура със стари разбирания. Дотогава, докато се милват очите с ръце, щастие не може да има. Дотогава, докато се милва човешкото сърце, щастие не може да има.

* * *

Направете така, че поне един ден в годината краката, ръцете, очите ви да са щастливи, да няма никаква преумора, никакви протести от тяхна страна, направете ги щастливи, уравновесени, да им е приятно. Те имат права и трябва да им се дават.

* * *

Никога не допускайте една отрицателна мисъл да ви обсеби. И да ви казват, че сте остарели, пак не вярвайте.

Старостта не е нищо друго освен неорганизирана материя в човека. Всички негови мрачни и лоши мисли образуват отлагания, утайки, отлагат се около нервната система, а това не е нищо друго освен атеросклероза.

* * *

Не пипайте пръстите си грубо, а много нежно.

* * *

Никога не противодействайте на един божествен порив, на една божествена идея, дайте й ход, за да не се осакатявате.

* * *

Ако можеш косата си да я боядисваш с боя, защо да не можеш да я боядисаш с мисъл? Ако можеш да сгъстиш светлината, косата ти ще почернее. Ще разредиш светлината и главата ти ще побелее.

* * *

Слънцето не изгрява на едно и също място никога. Всякога има едно различие в изгряването.

Всякога трябва да държите едно състояние, което е меко. Никакво противоречие не дръжте във вашето сърце.

* * *

Човек остарява от седене, подмладява се от работа.

* * *

Който иска да боледува, да носи гумени галоши. Кожената подметка е добър проводник между земята и тялото на човека. Още по-хубаво е да ходите боси по тревата и пясъка, да става правилна обмяна между енергиите на земята и тялото ти.

Болят те краката - основата на твоите добродетели е разклатена. Болят те ръцете - основата на твоята справедливост е разклатена.

* * *

Ако обичате баща си и майка си, брат си и сестра си, животът ви ще се продължи, в противен случай ще се съкрати.

* * *

Ларинксът е правен някъде във високите полета на духовния свят, не е проста ципа.

* * *

Голямата тежест състарява човека. По-добре е човек да носи малка тежест.

Като ви заболи кракът, изпратете му малко топлина. Един топъл компрес си направите. Като ви заболи нещо, не ходете да разправяте за болестите си. Ходите от къща на къща да разправяте за болестите си, че как ви боли хълбокът, че как ви боли това-онова. Вие ще оздравеете, но на този, на когото сте разправяли за болката, той се разболява. Предавате си болестта.

* * *

Минава някой човек по улицата и плюе или се изсеква. Вие го виждате и се намръщвате. Извадете си поука, никога да не го правите това.

* * *

Памет нямате, защото мислите за много работи едновременно.

* * *

Старайте се вечерно време, преди да си легнете, да почистите съзнанието си. Очистете съзнанието си от набраните мисли и чувства, които са неестествени.

* * *

Тялото, за да се обновява, не трябва да се претоварва. Чрез ума, чрез сърцето си ние разваляме тялото. Чрез нашите мисли и чувства ние покваряваме кръвта си, а нечистата кръв е носител на всички болести. Тогава лошите мисли започват да се наслояват долу в пръстите, в коленете, в ставите, в гръбначния стълб, в храносмилането, в дихателните органи и най-после в мозъка и ние сме неразположени, нещо ни мъчи, тъмно ни е.

* * *

Когато очите не се движат, не се упражняват много, те отслабват. Когато искаме да видим нещо, ние си движим врата, а очите не. Като станете сутрин, подвижете ги нагоре-надолу, колкото се може по-бавно, надясно-наляво, пак колкото се може по-бавно, до краен предел. Това упражнение заяква очите. С отслабването на очите ти започваш да виждаш и погрешките си не както са, чисто и просто ги недовиждаш. Направиш една погрешка, не я поправяш. Започваш да осакатяваш този божествен център - съвестта.

* * *

Онези, които имат хубави и здрави очи, са справедливи, веднага поправят погрешките си. Ако не поправяте веднага погрешките си, те остават за следващото прераждане и като дойдете пак на земята, не можете да ги изправите, понеже трупате още. Не говоря за погрешки, за които всеки може да ти напомни. Говоря за погрешки, за които никой не подозира, че ги имаш. Ако тях изправиш, по-лесно ще изправиш другите. Големите погрешки се дължат на малките. Като изправиш малките погрешки, които никой не вижда, и големите лесно ще изправиш. Тогава очите ще са здрави, ушите ще са здрави, дишането ще е правилно. Много от болестите се дължат на погрешките.

* * *

Някои лекари лекуват така: слагат инжекция, за да не се чувства болка. След операцията болката се удвоява и утроява. Природата е толкова умна, че наказанието, което иска да наложи за изправянето на една твоя погрешка, не може да го избегнеш, понеже с туй наказание тя те изправя.

* * *

Абсолютно забранено е духовният човек да е прегърбен.

* * *

Първо ще си измиеш краката и тогава ще стъпваш по тревата или тогава ще нагазваш в реката или езерото. С много студена вода никога не си мийте краката.

* * *

Не отивай при лекар, когото не обичаш. Лекарят трябва да те обича и ти да го обичаш. Този лекар без лекарства ще ти помогне.

* * *

Дружете с хора, които ви обичат, за да бъдете здрави. Тръгвате ли на път, изберете си този път, който ви е приятен.

Не рисувайте предмет, който не обичате. Изучавайте песни, които обичате. Никога не правете това, което не обичате.

* * *

Когато се миете, вие си търкате очите, пък и цялото тяло много грубо. Очите трябва да ги пипате много нежно и внимателно, когато ги миете.

* * *

Никакво почесване.

Косите ще решите леко и внимателно; няма да си скубете веждите.

* * *

Остави ума си свободен, сърцето си свободно, тялото свободно. Ще се отпуснеш, ще оставиш далеч всички противоречия, да се отпуснат всички мускули и клетки, очите, лицето, всички да приемат Божието благословение.

* * *

Като те заболи ухото, в никакъв случай няма да го чистиш с клечка, на която е завит памук, така няма да го чистиш, нищо няма да му туряш, ще идеш при слънцето и ще кажеш: „Моля те, помогни ми“. Светлината като влезе, лекува. Ще кажеш: „Много ти благодаря, мой лечителен лъч“.

* * *

Бъдете деликатни към веждите си, към очите си, към себе си. Тялото изправено, без каквото и да е напрежение.

* * *

Някой път човек е несправедлив спрямо ушите си - слуша това, което не трябва да слуша; друг път е несправедлив към очите си, гледа това, което не трябва да гледа, или пък, като е несправедлив към носа си, мирише това, което не трябва да мирише, или пък работи много повече, отколкото трябва и преуморява удовете си.

* * *

Ако работиш повече, отколкото трябва, ти сам нарушаваш хармонията на своето тяло. Остарява човек, защото харчи повече енергия, отколкото приема, разточителен е много. Разточителен в умствено отношение, в сърдечно и физическо отношение.

* * *

Не трябва да нарушаваш равновесието в себе си. Капиталът, който имаш в себе си, не трябва да го докосваш. Можеш да даваш от лихвите, но капиталът всякога да остава една и съща величина.

* * *

Всякога, когато мислиш или когато говориш, когато ходиш, да ти е приятно. Когато даваш някому нещо - също. В мислите, чувствата и във волята си човек да усеща приятност. Това е елементарна работа, но от нея човек може да се подмлади.

* * *

Свободно давайте и свободно вземайте.

* * *

Пазете се от лакомията. Природата е крайно взискателна никак не обича лакомията на хората. Към онзи, който взима най-малкото, тя е щедра, втори път пак му даде, но към онзи, който изведнъж иска да вземе много, тя е много взискателна. Искай едно благо, от което можеш да се ползваш.

* * *

Вие, когато четете някои книги за щастието, как да бъдете щастливи, нали четете по някой път такива книги, научавате ли се от тях как да бъдете щастливи? Разправя се как да бъдат воловете в дама (яслите) щастливи, какви трябва да бъдат яслите, гемовете (юздите) какви да бъдат, храната каква трябва да бъде. Каквато и храна да дадете на един вол, вие не можете да го направите щастлив. По някой път и аз съм чел книги за щастието.

* * *

Щастието е закон да знаеш да туряш всяко нещо на неговото място. Или щастието е закон, при който не се позволява абсолютно да не ограничаваш никого. Ще оставиш всичките живи същества свободни, всяко да се движи в своя си път. Или най-малко да му създаваш нов път.

* * *

Като тръгвате за някъде, тръгнете бавно и постепенно усилвайте ход. Природата започва с най-малкото, едва се помръдва, едва се вижда движението, а към края тя така ускорява движението си, че никой не може да я стигне.

* * *

Ако от главата на човека излизат и студено, и топло течение, то е правилно, но ако излиза само топло течение, това не е здравословно.

* * *

Горе на главата е месечината, челото е отражение на студената светлина, а в лъжичката е отражението на слънчевата светлина. На слънчевия възел като туриш ръката си, трябва да усещаш топлина. Слънчевият възел е сърцето на човека. Има три сърца. Едното сърце е лъжичката, другото е между дробовете и третото е отзад на главата. Когато слънчевият възел функционира правилно, когато сърцето движи кръвта правилно, това е нормалното състояние.

* * *

Най-хубавата температура, която трябва да поддържате във вашата стая, е 19 градуса. Щом се повиши топлината, нормата се нарушава.

* * *

Щом триенето между частиците на тялото е повишено, тогава се харчи повече енергия. Има едно здравословно триене, но щом то се увеличи, харчи се повече енергия и човек се чувства като обеднял. Затова е потребна права мисъл. Мозъкът да възприема толкова топлина, колкото е потребна. И волята да изхарчва толкова енергия, колкото е потребна.

* * *

Когато краката почнат да боледуват, тялото се разстройва. Ако ръцете почнат да боледуват, чувствата и умът се разстройват.

* * *

Всичките си болезнени състояния може да ги намерите отбелязани по ноктите, всички разстройства там са отбелязани като на книга. По ноктите ще познаете дали един човек е смел или страхлив, пестелив или щедър, сприхав ли е или спокоен, диша ли добре или не. Всички заболявания на сърцето, стомаха, дробовете, очите - всичко на тях е отбелязано.

* * *

Бедите петна, които се явяват по ноктите, говорят за една напрегнатост на нервната система, едно разстройство на нервите. Трябва да се успокоите, да се премахнат бедите петна.

* * *

Засега мисълта се поддържа от месечината. Слънчевият възел се поддържа от слънцето. Тези две системи са преплетени, а слънцето и месечината са два извора, от които човек възприема енергия.

* * *

Ако сте приятели с месечината, много малко ще боледувате.

* * *

Клепачите и очите на добрите хора са устроени по друг начин, не както при лошите хора. Клепачите на алчните са едни, на умните - съвсем други.

* * *

Външното богатство на човека се обуславя от богатството, което е в кръвта. Ти ще бъдеш толкова богат, колкото злато имаш в кръвта си. Ти ще бъдеш толкова умен, колкото азот имаш в мозъка си. Азот, кислород, но не външни, органически, а вътрешни, които са в кръвта, в тялото. Водород, въглерод, кислород, азот, фосфор, не външните елементи, а вътрешните, за тях се говори.

* * *

Паметта не произтича от разсъждението. Може да разсъждаваш много добре, а паметта да е слаба.

* * *

Божественото не може да дойде в един глупав човек.

Бог е възлюбил най-великото в човека, Истината, която живее в духа и душата, в ума, сърцето и волята на човека.

* * *

Щастието е един вътрешен стремеж и вечен процес, които зависи от мислите, чувствата и постъпките на човека.

* * *

От обичта ти към хората зависи твоето благоденствие.

* * *

Не обвинявайте София, че е мръсен град. София означава свят на мъдростта. Софиянци са най-добрите хора. От София идват най-добрите неща.

* * *

Новото идва в света, за да създаде едно здраво, красиво и силно поколение, силно в любов, в добродетели, силно във вяра.

* * *

Войната е благословение от Бога.

* * *

Щом се обичат двама и изключват всички други, това не е любов. Не можеш да обичаш едното, ако не обичаш всички души едновременно. Цялото човечество беше в Адама, когато сгреши.

* * *

Сегашният свят не е създаден от Бога, затова е обречен на изменение.

В подсъзнанието се намират всички неща на миналото. I.im се складират всички неща от цялата вечност. И ако ние повикаме законите, каквото ни потрябва от миналото, ще се обърнем към това божествено съкровище да го изтеглим. Всичко, каквото ни потрябва, в бъдещето ще черпим от подсъзнанието.

* * *

На милосърдния човек каквото и да му се случи, казва: „Няма нищо. Всичко е за добро“.

* * *

Ще дойде ден, когато по радиото ще слушате какво говорят на слънцето. (18.XI.1940 г., неделя. И словото бе Бог).

* * *

Понеже вярваш, че паметта ти е слаба, тя става слаба. Ако повярваш, че имаш хубава памет - ще я имаш. Но това не е еднократен процес.

* * *

Щом стане раздвояване на мислите и на чувствата в човешкото съзнание, човек тогава пада, губи равновесие. Ако раздвояването е рязко, ще паднете напред. Ако мисълта е концентрирана, може да минете през най-опасни места, без да паднете. Спъвате ли се, падате ли - това се дължи на раздвояване.

* * *

Като сте обезсърчени, седнете на гладки, хубави камъни на припек, наклонени на юг. Може да полегнете на камъните, които са изложени на юг, но не сутрин, а към 10-12 часа, до към 14 часа.

* * *

Красиво и пластично е тялото на човека, когато силите на ума, сърцето и волята действат в хармония.

* * *

Които имат големи кривини на гръбначния стълб, трябва да ги изправят. Ако при кръста е хлътнал, условията му за живот са били лоши. Ако има гърбица - вътрешните възможности са лоши. Като подобри вътрешните възможности и външните условия, тогава ще се оправи и гръбначният стълб.

* * *

Сега е активно лявото полушарие на мозъка, което управлява дясната страна на тялото. Дясното полушарие на мозъка е пасивно. Това има значение за смяна на енергиите.

* * *

За в бъдеще всички лекари ще бъдат ясновидци и тогава няма да режат тялото, за да видят какво има там, но без да го отварят ще знаят за какво и от какво е болен някой човек. За лекарите материята ще бъде прозрачна, а човешкото тяло осветено.

* * *

Природата, за да скрие нещо, го оцветява.

В природата има негативни сили, които отнемат естествената топлина на човека и създават условия за болестите. Всичките ония сили, които внасят топлина в човека, носят здраве. Щом попаднеш в областта на негативните сили, отнема ти се топлината и изпадаш в болезнено състояние. Когато дойдеш в онази област на положителните сили, които са в хармония с тебе, те ти носят здравето. Човек трябва да е в хармония с природата и в умствено, и в духовно, и във физическо отношение, за да е здрав.

* * *

Една негативна сила можеш да я трансформираш, само ако разбираш езика й. Черният цвят можеш да го употребиш за почивка. След дневната работа, имаш нужда от почивка на тъмно. Седем часа сън, това е достатъчно, дори предостатъчно.

* * *

Българинът често страда от стомах, една от причините е, че става нощем и пие вода студена, не на глътки, а наведнъж. После по време на ядене пак пие вода. Водата трябва да се пие гореща, на глътки и никога по време на ядене или веднага след ядене.

* * *

Дружете с хора, които са в хармония с вас.

* * *

Препоръчвам ви да си отглеждате някакво цвете в саксийка, ще го поливате, ще му се радвате. Може и да не е цвете, а да е друго нещо, което обичате, което да ви бъде нещо като талисман, което да ви тонира. Има цветя, които имат съвсем противоположни трептения с вашите. Има камъчета, които са в хармония с вас. Намерете си на небето някоя звезда, като я погледнете вечер да ви е приятно. Не всички звезди имат едно и също въздействие. Отделните звезди имат различна светлина.

* * *

Като срещнете човек, с когото си хармонирате, работите ви цял ден вървят добре. Всеки човек е благо за някого.

* * *

Мозъкът не може да възприеме направо слънчевата енергия. Месечината е трансформатор.

* * *

Като си постил дълго време, при отпостването няма да вземеш и се наядеш, но ще вземеш едно гроздено зърно, ще го разделиш на четири парчета и тези четвъртинки ще изядеш п продължение на един час, значи едно зърно за един час, за да могат стомахът и червата да се раздвижат. Така е и с любовта. Вие сте постили с години и като дойде любовта, наядете и' лакомо и тогава какво става? Една четвърт от зърното на гроздето ще поемете, това е дозата. По старата любов може пели семена, но по новото разбиране светлина трябва.

* * *

Запечен ли е стомахът ви, любовта не е на място. Щом и заболи коремът, процесът на любовта не е правилен. Всичките болки в стомаха се дължат на една неестествена промяна в любовта, на симпатичната нервна система. Защото болките не са нищо друго, освен ония енергии, с които е изпълнено тялото. Когато се набере повече кръв в някои капилярни съдове, тя силно напира, от което се получават болки. Тази кръв свободно трябва да минава, да тече.

* * *

Щом спрете процеса на вашата мисъл, усилва се процесът на вашето храносмилане. Ако човек спре да мисли, започва усилено да яде. Тогава надебелява. Но при този процес се изразходва повече енергия, отколкото работата, която натрупаните клетки свършват. Човек не може да работи пълноценно.

* * *

Като се обезсърчите, турете ръката си на сърцето.

* * *

Слънчевата енергия, която идва на земята, минава през етера, после във въздуха, като дойде в стълкновение със земята, образува светлина. Но тя не е тази, която идва от слънцето, тя се образува тук на земята. Онази светлина дава подтик на мисълта, аз за нея говоря. Най-слабият подтик в топлината тя е истинската топлина. Ако ти си свободен, може да усилиш светлината си. По-голяма или по-малка светлина, зависи от развитието на нервната система. Колкото по-хубаво е развита нервната система, толкова светлината и топлината повече се увеличават.

* * *

Докато мислиш за Бога, смъртта не те пипа.

* * *

Бог не ни налага това, което не искаме.

* * *

Ако не ме обича Господ, аз няма да бъда жив. Щом живея, Господ ме обича. Как може другите да обича, а мен да не обича? Аз не виждам никакво различие между мен и другите.

* * *

Има хора, които като срещнете, намалява се пулсът на сърцето ви, но има и хора, които като срещнете се увеличава пулсът ви, че чак ще изскочи. Трети пък го уравновеся ват.

* * *

Централната нервна система и симпатичната нервна система са преплетени и разклонени. Корените на симпатичната нервна система са горе, клонищата - долу, а на мозъчната обратно. Обърнати са. Като две дървета са преплетени. Процесите на сърцето са с посока нагоре.

Процесите на волята обхващат движенията, мускулите, мозъчната система им придава енергия.

* * *

Дръжте палеца си отвън и отгоре, не го крийте в другите пръсти. Хубаво е когато се обезсърчите, да вдигнете юмрука си нагоре и напред, а палецът да е отгоре.

* * *

Реалното в света е божественото. Щом божественото дойде в съприкосновение с нас, добиваме светлината.

* * *

Има един метод за подмладяване чрез разумния пост от десет дни. Най-напред лицето става жълто, но после се оправя, придобива хубав цвят. След такъв пост му се услаждат на човек водата и картошките.

* * *

Ако много скърбите, образувалата се топлина в очите поврежда очите. Кръвта на един скръбен човек се променя. Повредата може да е микроскопическа, но като се повтаря хиляди пъти, тази повреда влияе, става едно натрупване. Има една скръб, която пречиства нервната и симпатичната нервна система. Има една скръб музикална.

* * *

Ако не помните и ако не можете да разсъждавате, вашата памет е зацапана, тогава нямате и вътрешен устой. Трябва да чистите нервната система, за да може да мислите и помните.

* * *

Всякога, когато ще стане атмосферна промяна в природата, капилярните съдове се разширяват или свиват и вие чувствате неразположение, потискане. Това може да се случи и при големите горещини - лятно време.

* * *

Трябва сами да чистите съзнанието си. Не оставяйте прах в съзнанието си, нито в съзнанието на другите.

* * *

Ще дойде отрицателна мисъл, намерете начин да се отдалечите от нея. Отрицателните мисли се наслояват в нервната система и ти ставаш кисел, неразположен.

* * *

Слабата памет произтича от раздвоението на съзнанието.

* * *

От много тревоги и недоволство човек остарява.

* * *

Плачът може да го уподобим на дъжда - потребно е от време на време да вали, да се напои сухата почва, да се овлажни. Плачът е смяна на енергия. Той улеснява смяната на енергията в човешкото тяло. Когато човек е тъжен, а не плаче, мъчно се сменя енергията.

* * *

Ако човек успее да се свърже с един особен род слънчеви лъчи, които са много лековити, ще може да се излекува и от най-тежката и неизлечима болест, ще изчезне болестта.

* * *

Ашисът представлява нисшето начало в човека. Египтяните зачитаха ашиса повече, отколкото възвишеното и благородното в живота. Какво може да излезе от един народ, които се допитва до един ашис? Те пропаднаха, защото мярваха повече в ашиса, отколкото в божествената Истина, която освобождава човека. Заблуждението на сегашните хора е в това, че вярват най-много в парите.

* * *

Няма нищо така пластично направено, така моделирано хубаво, както човешката ръка. Ръцете на човека са цяла история, не само са удове, с които човек работи, но на тях е написана цялата история, на тях е показано какви са дарбите на неговия господар, неговото минало, настояще и бъдеще, ще бъде ли успешен животът, ще бъде ли богат, ще се жени ли, колко деца ще има, колко мъжки и колко женски. Всичко е написано на ръката. Една подробна история за живота е написана на ръката и всичко, което има да се случва на човека.

* * *

Досега на земята само двама души са се освободили от смъртта: Енох и Илия. Заминали са от земята на особени колесници.

* * *

Човек, който не е страдал, не може да бъде щастлив.

* * *

Водата, която тече пролетно време, се различава от онази вода, която тече лятно време и есенно време.

* * *

Любовта - това е божественият Дух, който се изявява.

* * *

Човешките мисли не са нищо друго, освен форми на божествената светлина.

* * *

Като върши добро, човек се повдига.

* * *

Няма нито един от вас, който да е дал една част от себе си на някого и да не е приел своята заплата.

Всяко извършено дело трябва да има светлина и топлина в себе си, да бъде облечено в дрехата на светлината и топлината.

* * *

Едно направено добро никога не се забравя. Ако човек го забрави, ангелите няма да го забравят. Ако ангелите го забравят, Бог няма да го забрави.

* * *

Под очите се намира центърът на красноречието.

Ако очите са хлътнали, мислител може да станеш, но не и оратор.

* * *

Смъртта не е нищо друго освен процес на изстиване, минаване от топлината на живота в топлината на смъртта. Топлината на смъртта вече образува гниене, разлагане, рушене.

* * *

Добрият човек трябва да слуша гласа на Бога: „Добър бъди“ и добър ще бъдеш. Силата ти е там.

Светлината е външната страна на мисълта, а виделината вътрешната.

* * *

Човек се учи, а ангелите служат. Служенето е по-високо.

* * *

Прераждането подразбира преработване.

* * *

Мисълта е мощна, когато сърцето, чувствата са чисти и когато волята е чиста.

* * *

Какъвто е умът на човека, такава е и неговата ръка. Каквото е разбирането на човека за справедливостта, такава ще бъде неговата ръка.

* * *

Няма нещо, което да сме поискали от Бога, и той да не ю е направил.

* * *

Ако хармонично мислим, ние ще бъдем в правилно отношение с центъра на земята и с центъра на слънцето. Животът ще бъде по-хармоничен. От пъпа надолу човек се регулира от центъра на земята, а от пъпа нагоре се регулира от центъра на слънцето. Ако не сме в хармония със земята, стомахът ни ще бъде слаб. Земята взимам като разумен фактор. Не мислете, че тя е неодушевена. Тя сама по себе си е нещо много разумно.

* * *

Истинската скъпоценна мисъл има най-голямата твърдост. Върху нея, каквото и да туриш, не можеш да я счупиш.

* * *

Когато се изпотите, стойте на слънце да ви грее.

* * *

Като гледате оптимистично на живота, то е все едно, че се греете на слънце.

* * *

Ако с години носиш само тесни обувки, ще започнеш да боледуваш. Ще си направиш широки и удобни обувки, които да не препятстват на кръвообращението.

* * *

Дрехите да бъдат широки, удобни и свободни, между дрехата и тялото да има междина, запълнена с въздух. Въздухът е добър приятел на тялото. Ако междината е голяма, тогава състоянието е друго, но лошо.

* * *

Паметта спада към природния ум и към духовния свят. Тя е нещо духовно. Паметливите хора се познават, както се познават и богатите хора.

* * *

Носът показва дали дихателните органи са добре развити. Очите показват състоянието на мозъка. Ушите показват състоянието на мозъка - горната част; средната част показва състоянието на дробовете, а долната част, меката, показва какво е състоянието на стомаха и на цялото тяло.

* * *

Ако средната част на ухото е издадена, показва активност. Дебелината на ухото също има значение.

Не само от широчината на носа зависи как диша човек, какво е състоянието на белите дробове, но и от кривите му линии и от целия му строеж.

* * *

По почерка на човека също може да се съди дали един човек е здрав или не. Здравият човек има равномерен почерк.

* * *

Човек мисли, че като яде месо, ще бъде по-здрав. Това не е така. По-енергични са месоядните животни, но по-силни са тревопасните. Един тигър по-силен ли е от един слон? Каква работа може да свърши един вол и каква - един вълк?

* * *

Ако желаеш повече отколкото ти трябва, тогава ти създаваш злото в себе си. Ще желаеш точно толкова, колкото ти трябва - ни повече, ни малко.

* * *

Всяко човешко същество съхранява в клетъчната си памет цялостния опит на човешкия род от началото на сътворението.

* * *

Когато човек започва да изгубва силата си, значи, че не е музикален. Болният човек не може да бъде музикален. Музикалният има сила, има светлина и топлина.

Когато носът е тесен, дишането е слабо и чувствата не-устойчиви.

* * *

Когато се губят някои от цветовете на светлината, губят се някои качества. Затова е потребно човек винаги да ходи в светлина. Никога не допущайте една отрицателна мисъл да засенчи цялото небе. Може да я допуснеш като малко облаче, но да допуснеш да покрие цялото небе, това ще даде неблагоприятно отражение.

* * *

Който не знае да пее, той затлъстява. За да се избавиш от психическо затлъстяване, трябва да пееш.

* * *

Затлъстяването произтича от една неорганизирана материя. Тази материя е преходна. При една тежка болест 20-30 килограма изчезват от теглото. Неорганизираната материя изчезва, но мозъкът никога не се губи, защото той е организиран, но тялото не е организирано. Един ден, ако тялото се организира, както мозъкът, хората ще станат безсмъртни. Сега човек умира, без да иска.

* * *

Ти не можеш да бъдеш здрав, ако си в стълкновение със средата, в която живееш, все едно, че живееш в една много хубава къща, но отвсякъде е обстрелвана - отляво, отдясно, отгоре, от запад, от изток.

* * *

Щом се изтощава един организъм, било нервно, било физически, той се състарява бързо, но бързо не може да се възстановява.

* * *

Искате ли да бъдете млади, трябва да сте жизнерадостни, да възстановите сърцето, мускулите си, костите, нервите, кожата.

Косите, ако са преплетени, разбъркани, невчесани, не можеш да свършиш работата си добре.

* * *

Гениалните хора имат едва два килограма мозък. Човек с голям мозък е много активен, сух. Големият мозък не позволява да се натрупват мазнини, защото всичко е в движение мри такива хора.

* * *

Колкото по-малко мислиш, толкова повече затлъстяваш. Ако не дишаш правилно, също ще затлъстееш.

* * *

Има места в природата, които веднага дават на човека едно хубаво разположение. Има скали така разположени, че като седнеш на тях, от каквато и болест да си болен, ще оздравееш. Има места, дето, ако седнеш, ще станеш лош. Когато си сред природата, трябва да знаеш къде има неща, оставени за тебе, и къде ти трябва да оставиш. Някои блага са скрити. Ще изучаваш живота и ще търсиш онова, което в оставено за тебе.

* * *

Ядеш някаква храна, но и след десет часа тя не може да се асимилира, явяват се газове, става разлагане, получават се неестествени процеси. Когато човек не може да разбере една идея, е същото.

* * *

Ако знаете да извадите онази енергия, скрита в житеното зърно, ще разберете голямата му цена.

Яденето е един вътрешен закон за придобиване на светлина. Всичките плодове са сгъстена, кондензирана светлина.

* * *

Вътрешната светлина укрепва и засилва очите. Втренчваш се повече, за да виждаш, а същевременно пращаш повече кръв в очите и ако продължаваш повече да се взираш, това ще се отрази благоприятно за зрението ти.

* * *

Вие често живеете само за да си уреждате живота, да се осигурявате. Сигурността на човека зависи от неговата мисъл, от неговите чувства и постъпки.

* * *

Човек, който мисли, чувства и постъпва правилно, винаги е здрав. За в бъдеще това ще бъде лекарството. Щом направиш погрешка и я изправиш, болестта ще си отиде.

* * *

Главоболие, ишиас, ревматизъм се дължат на липса на светлина, или на топлина, или на сила.

* * *

Мислите, чувствата и постъпките имат грамадно значение за здравето. Постъпките имат отношение към тялото. Чувствата имат отношение към кръвообращението, а пък мислите имат отношение към електричеството и магнетизма, които текат в организма. Ако мисълта не е правилна, течението на електричеството и магнетизма не е правилно.

* * *

Светлината влияе повече на мозъка, той работи чрез светлината. Сърцето работи с топлината, то без топлина изобщо не може да работи.

* * *

Не всякога приятното е добро.

* * *

Вие си позволявате да спите следобед, но природата не позволява денем да се спи. За ученика това е абсолютно забранено. Щом е светло, да не се спи.

* * *

Единственото нещо, което ни свързва в света, това са трептенията на музиката. Най-хубавите мисли, чувства и постъпки се предават чрез музикални трептения. И колкото по-музикално предаваш една мисъл, толкова тя е по-устойчива. Същото се отнася и до чувството, и до постъпката.

* * *

Вие ядете три пъти на ден и мислите, че това е малко. Толкова много е това! Ядете много, а колко малко от храната използвате! Малко ще ядете и много ще използвате и асимилирате.

* * *

Златото има по-хубаво и по-нежно ухание от това на карамфила.

* * *

Трептенията са превозните средства на светлината. С тяхна помощ тя се движи много бързо. Но светлината не е трептение. Тя е нещо живо и носи всичките блага в себе си - дойде, раздаде ги и си отмине.

* * *

Всички неща, които бавно се движат, те носят в себе си една по-ниска енергия, която ни спъва. Всички тела, които се движат бързо, те носят в себе си висша енергия, която се отразява добре на човека.

* * *

Умрелият, дето е умрял, дето е изтекла кръвта му, там ще го заровите. Там му е животът. Той не обича да го местите, да го возите с каруца.

* * *

Природата не обича грубо да стискаш една ръка при ръкуване, не обича да се харчи излишна енергия. Хлабаво, вяло, да се ръкуваш - също е лошо. Природата обича за едно действие да изхарчиш толкова енергия, колкото е определено. За всяко действие си има енергия, която трябва да се употреби. Ако при ръкуване бързо си оттеглиш ръката, не е хубаво. Леко да се задържи ръката и тогава да се отпусне.

* * *

Зимно време е, ръцете са измръзнали, как ще си помогнете? Имате повече електричество у вас, налягането отвън е по-силно, отколкото напрежението отвътре, тогава чрез своята мисъл ще увеличите вътрешното напрежение, ще изпратите повече кръв в измръзналите части. Ако не усещате действието на вашата мисъл, ръцете не се стоплят, тогава ще прибегнете до механически начин - печката, но ако сте навън, нямате печка, какво ще правите? Трябва да разчитате на себе си, на топлината, която имате, на светлината на своя ум, светлината да превърнете в топлина, а след това топлината и светлината да превърнете в сила. В човека става трансформиране на светлината в топлина, на топлината в светлина и на светлината и топлината в сила. Боледувате и си въобразявате, че един лекар може да ви помогне. Той може да ви излекува 25%, вие може да си помогнете 25%, а от природата ще чакате да ви помогне 50%.

* * *

Треската с вода се лекува, но сръднята с вода лекува ли се? Лекува се. Ако си сърдит, като те накваси дъждът, веднага ще придобиеш едно хубаво настроение.

* * *

Неприятна ли ти е храната, не ти ли е вкусна, не ядеш ли с разположение, тя не може да те ползва.

* * *

Човек, който не обича, не люби, не може да спи. Няма по-добър сън от любовта. Когато обичаш, ти заспиваш много добре. Като не обичаш, те пържат.

* * *

В средата на човешкия мозък се намира тъй нареченото „летящо око на душата или вътрешното слънце на човека“. Ако това слънце не грее в човека, нищо не става от него. То играе роля на трансформатор в човешкия организъм. Когато външната енергия прониква в мозъка, този възел или окото на душата препраща тази енергия по целия мозък. То има и други свойства, освен това да трансформира слънчевата енергия. В мозъка има и друг трансформатор, който препраща слънчевата енергия по цялото тяло. От правилното трансформиране на тия енергии зависи здравословното състояние както на организма, така и на чувствата. Значи, това око е трансформаторът на божествената енергия в човека и създава условия за неговото проявление. Когато това слънце свети в човека, в него има радост и веселие.

* * *

Няма да остане човек на земята, който да не е минал и да не мине през страданията на Йова.

* * *

Лоши условия няма отвън. Всички препятствия в живота на човека се крият в неговия мозък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...