Jump to content

Recommended Posts

1941-1942 година

От книгите: Двете божествени посещения.

Който има уши, да слуша. Буден ум и будно сърце.

Последното добро. Опорни точки

Всеки светъл лъч, който прониква в мозъка на човека и всеки топъл лъч, който прониква в сърцето му, не са нищо друго освен разумни същества, които го обичат. Ако човек не приеме тези подаръци от висшите същества, мисълта му отслабва. Който се мисли за голям, преждевременно остарява. За да не остарява, човек трябва да има готовността на детето да възприема от всички, за да може да расте и се развива.

* * *

Обличайте се добре и с вкус. Винаги да сте спретнати и чисти. Ангелите и светиите са красиво и чисто облечени. Светията не може да бъде лошо облечен, нечист, окъсан. Неговото тяло е динамо, то изхвърля и най-малката нечистота навън, нищо нечисто не може да се държи на тялото му. Лицето му е светло и красиво. Докато стане светия, пости, но щом е вече светия, не пости. Той яде всичко, което му се дава с любов.

* * *

Добре е човек от време на време да боледува, за да даде нещо от себе си.

* * *

Хигиенично е човек да ходи гологлав; мозъкът не търпи никакви тежести. Шапките, които носите, трябва да са леки. Пък и никой не се е родил с шапка или чадър.

* * *

Бог е навсякъде, във всички форми, във всички видове материи. Ако дишате правилно и с любов, ще изпитвате необикновена свобода и лекота в дробовете си. Ако приемате светлината, храната, въздуха, водата с любов, всякога ще бъдете сити, защото Бог е в тях. Ако се оплаквате от тъмнина в очите, от задух, от температура, от слабост, от сърцебиене, от кръвно налягане, приемайте повече светлина и въздух, пийте чиста вода, яжте чист хляб, за да се подобри здравето ви. Онзи, Който присъства във водата, въздуха, светлината и храната, ще ви излекува.

* * *

Силен човек е онзи, който е пестил енергиите си, който не се е удоволствал с тялото си за щяло и нещяло, който е придобивал повече, а изхарчвал по-малко. Който уравновесява сметките си, който не изразходва енергиите си напразно и не изразходва повече, отколкото придобива, във физическо, духовно и умствено отношение той може да се радва на дълъг живот.

* * *

Всяка вечер да измивате краката си в топла вода, а ръцете си по няколко пъти на ден, да бъдат всякога, всеки момент чисти. Блъскате краката си натук-натам, наранявате ги и после искате да сте добре, търсите различни мехлеми, за да лекувате раните си.

* * *

Правило: никога не се спирайте да гледате безобразни неща, грозни неща. Ако можете да помогнете, да, спирайте се, ако не можете, отминете. Карат се някъде, не слушайте, ако не можете да уредите въпросите им, отминете.

* * *

Много консервативните хора имат много изпъкнали скули. Хора с изпъкнали скули мъчно приемат новото, прогресивното. С много малки скули, това са хора, които си менят убежденията, без да ги проверяват.

* * *

Докато човек мисли само за топлото си легло, да спи колкото може повече, да се завива в топли юргани, всякога ще бъде далеч от новия път. Който е ленив и мисли за удобствата, никога не може да възприеме новото.

* * *

Който има крака, а не може да се държи на тях, не може да ходи, той няма основа на живота си. Изкуство е човек да знае как да ходи, как да прегъва коленете си. Няма по-голямо благо за човека от това да ходи изправен и да се движи хармонично. Правилното движение е музика, хармония.

* * *

Научете се да обличате грозните неща в красиви обвивки, както прави природата, за да не се разстройвате и гневите за нищо и никакво.

* * *

Всяка болест се дължи на известни нечистотии в капилярите, които тровят кръвта, предизвикват натрупвания във вените, наслояване по стените на вените. Кръвта трябва да се пречисти, защото чистата кръв преодолява физическите и психическите неразположения.

* * *

Има числа, приложението на които се отразява нездравословно върху организма. За пример числата 20, 22, 23, 24 и 25 се отразяват болезнено върху човека.

* * *

При бързото дишане окисляването на кръвта става бързо, поради което част от нея не може да се пречисти, горението в организма става неправилно и тогава част от горителните материали не могат да изгорят и се натрупват във вид на утайки по артериите и вените.

* * *

Дишайте дълбоко при всички случаи в живота си и не се страхувайте.

Няма болест, която да не може да се излекува чрез пра-вилното дишане. Знайте, че Бог е във въздуха и трябва да се държите пред Него както трябва.

* * *

Едно упражнение за дишане: дланите, свити в юмрук, поставете на раменете. Разтваряйте бавно ръцете настрана, вдишвайте дълбоко въздух, задръжте го и след това спущате бавно ръцете надолу, отстрани на тялото, и бавно издишвате, по този начин кръвта се раздвижва и кръвообращението се усилва.

* * *

Вечер, преди да си легнете, отделете десетина минути да си дадете отчет как сте прекарали деня, какви погрешки сте направили, изправете ги мислено, подишайте дълбоко и си легнете. Дълбокото дишане успокоява нервната система.

* * *

Колкото повече задържате въздуха в дробовете, толкова повече енергия приемате от него. Като дишате, така и нечистият въздух няма да се отрази зле, защото по-малко въздух ще приемете, а с това по-малко прах и нечистотии. Като дишате, гръбнакът да бъде изправен, да образува успоредна линия с правата, която съединява центъра на слънцето с центъра на земята. Гърдите напред изпъчени, а не свити и хлътнали навътре.

* * *

Ако имаш тения, настанила се в стомаха ти, ще изпържиш и изпечеш тиквено семе, ще го изядеш, така главичката на тенията се отлепва от стените на червата, тенията се замайва от семето, много го обича. Вземаш очистително и я изхвърляш навън.

* * *

Хора, които имат ситно къдрави коси, са крайно упорити и не се поддават на чужди съвети.

* * *

Могат ли ескимосите да бъдат вегетарианци? Вегетарианството може да се прилага само при добри условия, а не при лоши.

* * *

Колкото по-груб е човек, толкова по-тежко, по-шумно ходи.

* * *

От време на време човек трябва да се подлага добро-волно на глад. Гладът усилва организма, има смисъл да се гладува, но не и да се измъчва човек и да прекалява. В нищо да не се прекалява.

* * *

Гладният усеща едно особено дразнене в слънчевия възел. Става активен, очите му се отварят широко, обонянието се изостря, стават ред химически реакции. Наситят ли се взаимно елементите, настава задоволяване. Това, което мъчи хората, не е гладът, а нещо друго, то е пресищането. Гладът продължава живота. Когато срещнете гладен човек, ще знаете, че Бог го е посетил. От сития Бог е далече. Който гладува, се подмладява. Ще ядете малко, за да не дебелеете. Гладът събужда красиви подтици.

* * *

Нечистите мисли и желания са паразити, които изяждат човека.

* * *

Сила и красота се крият в глада.

* * *

Природата не търпи никаква лъжа. Защо ще правиш косата си черна? Има естествен, вътрешен начин за почерняване на косата. Косата побелява по наследствен път, от много скърби и грижи. Жизнерадостният и весел човек мъчно побелява. За да почернее косата, бъди весел, разположен, не се безпокой, нещата ще се уредят. Че вън вали или има мъгла, или е студено - всичко да ти е приятно. Ако някой те обиди, считай, че по-добри думи от тези не си чул.

* * *

Да ходите нощем по барове, по гости, по веселби и забавления - това не е живот, а разрушение на силите на организма.

* * *

Светлината, която слънцето праща по всички планети, показва, че там живеят високоинтелигентни и разумни същества.

* * *

Една от причините за разстройството на паметта, за отслабването й е разстройството на нервната система.

* * *

Когато наруши някой закон във физическия свят, човек сграда от коремоболие.

Преяждането и недояждането са еднакво опасни за стомаха. Червата, стомахът, коремът страдат, когато се нарушат физическите закони.

Всяко нарушение на духовните закони разстройва дробовете; всяко нарушение на законите на умствения свят произвежда разстройство в главата.

* * *

Маговете са носили някога пръчка, но тя е била магическа, а сега вие защо носите бастуни?

* * *

Ходете тихо, без шум. Ходете винаги с чисти обуща, от време на време се събувайте и ходете боси, краката да са свободни, да дишат.

* * *

За да се лекуваш с гореща вода: 5-6 чаши гореща вода, да се изпотиш обилно, една след друга ще изпиваш чашите; или чрез абсолютно отказване от вода 3-4 дни, без вода и без храна.

* * *

Правата мисъл коригира кривите линии.

* * *

Вдъхвайте миризмата на цветята отдалеч, за да усилвате обонянието си.

* * *

Не се измива лесно психическата нечистота. Огън е потребен, за да се пречисти светът от физическата и психическа кал.

* * *

Ако не благодари човек за всичко, което му е дадено, преждевременно остарява.

* * *

Като отивате на планина или се разхождате из гора, вслушвайте се в клокоченето на водите, в шумоленето на листата, в бучението на вятъра, в песента на птичките. По този начин ще развивате слуха си и музикалното чувство. Откажете ли се от външния свят, тревожите ли се, слухът ви ще затъпее и постепенно ще го изгубите. Обикновените и дребнави работи запушват ушите. Явява се ушна кал, която трябва да се чисти. Започнете ли да човъркате много ушите, слухът се разваля. Който пее, не оглушава. Който обича Истината, не може да ослепее. По сетивата и по органите на човека може да се съди за неговото психическо и физическо състояние.

* * *

Човек, който има в себе си Любовта, Мъдростта и Истината, притежава магнетическа сила на тялото си и не усеща студ. Чрез магнетизма си той запушва порите на тялото си така, че студът не влиза в него.

* * *

Водородът и кислородът не образуват водата, но дават условие за проявяването й. Водата е носителка на живота.

* * *

Хората са много нехайни по отношение на очите си, не ги движат и малко кръв приижда в тях, а това е една от причините за тяхното отслабване.

Очите отслабват и от неправилно мислене, чувстване и постъпване, и от порочен живот. Когато мислите, чувствата и постъпките са чисти, човек не се безпокои, не се страхува.

Каквито болести и да дойдат, той остава неуязвим. И да се разболее, болестта ще мине и замине бързо. Здравето, силата и разположението се дължат на чистата кръв. Вътрешната чистота дава чиста кръв и прави човека привлекателен. Нечистотата отблъсква хората. Нечистият има грозна, тъмна аура и отблъсква.

Ако погледнете човека с очите на ясновидеца, ще видите около главата му светло сияние или ще усетите, че от него излиза мека, приятна топлина. Който живее според законите на Бота, той всякога е здрав и бодър.

* * *

Ако не знаете как да се справяте с твърдата материя, не можете да се лекувате от болестите, които тя е причинила. Ревматизмът се дължи на твърдите частици, натрупани около ставите. Недоволството е причина за ревматизма.

* * *

Предаде ли майката нечиста кръв на детето си, то цял живот ще носи последствията на тази кръв.

* * *

Резките промени в температурата на храните се отразяват вредно на стомаха.

* * *

Болен си. Сутрин, обед и вечер ще ядеш суров лук. 4-5 дни ще правиш така. След това сутрин, на обяд и вечер по една хубава ябълка.

* * *

Изпълнявайте волята Божия, за да бъдете здрави.

* * *

Храната, която човек употребява, трябва да бъде и физически, и психически чиста, без никакви примеси и лоши влияния.

* * *

Човек не трябва да яде какъвто и да е хляб, нито да чете каквато и да е книга, нито да вярва в каквото и да е.

* * *

От преяждане, угаждане и препиване човек се разболява от подагра.

* * *

Всяка болест е задача за човека. Който правилно реши задачата си, той сам извлича благото, което е скрито в болест, а колкото повече роптае, толкова повече болести го нападат.

* * *

Който е неразположен, да мирише роза или да натърка носа си с листенцата на розата ушите, устата и ръцете си. Розата може да лекува и психически, и физически.

* * *

Кога става човек гъгнив? Когато много говори, а малко работи.

* * *

Всяко съмнение, недоверие, подозрение, безверие внася тъмнина в съзнанието, а оттам и лицето на човека потъмнява и погрознява.

* * *

Дойде ли часът за заминаване, добре е сами да сте скъсали всички връзки със земята, да сте се облекли с нови дрехи, с нови обуща, добре вчесани и умити, захвърлили всичко старо, и така чисти и пременени да се явите пред Господа.

* * *

В познаването на Бога се крие разрешаването на въпроса за безсмъртието.

* * *

У човека са вложени методи за лекуване, но той не ги знае и търси помощ оттам, откъдето не може да дойде. Преди години дойде при мене един богат софиянец да го лекувам от неизлечима болест, като ми предлага много пари, като мисли, че като даде десетина хиляди лева, ще направи нещо. Когато се лекува някой, той трябва да даде всичкото си имане, нищо да не оставя за себе си, при това, след като се излекува, да посвети живота си на Бога. Защо човек да не даде всичко за Онзи, Който му е дал всичко? Обаче този господин се замисли и до ден днешен още мисли, не се е явил да ми отговори.

* * *

Бог лекува всички болести и недъзи на хората. Любовта повдига и възкресява.

* * *

Растенията, плодните дървета и животните не са невежи, а представляват енергии на висши, разумни същества. Благодарете, че се ползвате от техните енергии.

* * *

Човек, като яде хляб, като мисли за източника, откъдето той произлиза, се свързва с онази категория слънчеви същества, които изпращат енергията си за създаване на хляба. Различни същества изпращат различни енергии от слънцето и на специфични места. Има същества на слънцето, които специално се интересуват от България. Те предвиждат за нея специален бюджет, колко жито, колко плодове да изпратят, колко деца точно трябва да се родят, колко хора ще се женят и колко ще умрат. Слънцето представлява една мощна съвкупност от светли, разумни същества.

* * *

Има една тъмна зона около земята, в която витаят всички отрицателни човешки мисли и желания, и дела. Докосне ли се до тях, човек настръхва. Когато възвишените същества минават през тази зона, те като Мойсей вдигат тоягата си и я разделят, отварят си свободен път. Който има знания, лесно минава тази зона, който няма знания, удавя се в нея. Мостът, който свързва тъмната зона със светлата, е много тесен, като конец, но праведният лесно минава по него, а грешният, като минава през него, завива му се свят и пада в пропастта. Затова е казано, че като заминава човек за другия свят, трябва да се откаже от всичко земно, нищо да не носи със себе си. Така само може да мине благополучно през тази зона.

* * *

Когато мисълта е неподвижна, това показва, че човек има малко фосфор в кръвта си.

* * *

Избягвайте всякакви отношения с хора, които нямат любов, не служат на любовта.

* * *

Когато житото се мели с камъни, се отнемат хранителните му вещества. В бъдеще то няма да се мели сухо.

* * *

Ясните и бистри очи показват, че човек е изработил в себе си прави мисли, чувства и действия.

* * *

Когато растителност в човека е силна, той се радва на дълъг живот. Растителност в дробовете, мозъка, стомаха трябва да се усили. Растенията знаят законите за дългия живот по-добре от хората. Има дървета, които живеят със стотици и хиляди години.

* * *

Често хората заболяват от рак по причина на голямата си алчност към парите, имотите, вещите, къщите.

* * *

Гръмотевиците действат обновително.

* * *

Чрез светлите слънчеви лъчи у вас влизат разумни същества, които ви носят нещо ценно. Всяко същество се представя чрез специален цвят - син, жълт, червен и т.н. Човек е създаден от светлина.

* * *

Новият човек разбира Словото Божие и го прилага. Това му придава особена вътрешна красота, но и външна. Главата е добре оформена; чертите са правилни и красиви. От всяка клетка излиза живот и енергия.

* * *

Ако ви заболи някъде, сложете си ръцете на болното място, съсредоточете мисълта си и кажете: „Това е живот вечен да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, когото Си изпратил. Това е живот вечен да позная любовта, мъдростта и истината“.

* * *

За да се борите със злото, ще бъдете пластичен. Мускулите да са яки и пластични, че като ви хване злото, да се изхлузите.

* * *

Като дъвчете повече хляба, повече ще излезе, обедът ще ви бъде по-дълъг и по-полезен.

* * *

Условията ги дават разумни същества.

* * *

Като дойде смъртта, ще кажете: „Аз имам работа, не съм свършил работата си, ще чакам“. Ще умираш само когато си свършил работата си. Щом не искаш да свършиш някаква работа, ти лесно умираш.

* * *

Всяка вечер, преди да си легнете, потапяйте краката си в топла вода и после помилвайте всеки пръст поотделно и на ръцете, и на краката си, покажете любовта си към пръстите, за да са здрави.

* * *

Ако силите на вашия организъм не са в общение със силите на земята и слънцето, вие все ще сте болни. Краката са проводници, ушите, очите, устата, сърцето, умът са проводници.

* * *

Особено важно е да се мият често ръцете и краката, специално дори да се измиват палците и последователно и другите пръсти на дясната ръка и на лявата ръка. Същото ще правите и с пръстите на краката. Така ще влезете във връзка с ония сили, които са свързани с тялото, и без да искате ще влезете несъзнателно в правилни отношения с природата и светли същества от пространството.

* * *

Едно желание, изпълнено преждевременно, е вредно, но и като закъснее е вредно.

* * *

С безразборните желания потъмнява умът ни, после потъмняват и чувствата ни.

* * *

Когато материалната тежест се увеличава, положението се влошава.

* * *

Не е хубаво вратът да е много тънък или много дебел.

В никакъв случай да не е по-голям от 39 см. При дебелия врат имаме напластявания на известни вещества, които препятстват на умствената дейност и на кръвообращението; също - да текат електрическите токове правилно и на магнетизма да тече правилно.

* * *

Природата е определила точно какви да бъдат удовете, тя математически и геометрически е определила точно колко трябва да бъде величината и размерът на един уд. Късите вратове винаги са свързани със стомашната система. Дългите вратове са свързани с дихателната система и с умствената дейност. Трябва да се държи едно равновесие, да се поддържа хармонията, която съществува между дробовете и стомаха. Краката и ръцете да се подчиняват на стомаха. Ако стомахът спре да изпраща храна на ръцете и краката, те ще отслабнат.

* * *

Животинските торове не са хигиенични. Това, което дава слънцето, почвата, водата, листата на дърветата, само то е хубава тор.

* * *

Йоните, електроните, атомите, молекулите са в основата на един неразбран и неорганизиран свят. Неорганизираната материя не я събирайте на едно място.

* * *

Идеята е тя, ако не е организирана, да изчезне.

* * *

В живата природа няма страдание, което да не е осмислено.

* * *

Който не се е отворил да възприеме, не може да задържи слънчевите лъчи. Пъпката е интервал, ако не се отвори, какво ще придобие?

* * *

Знанието трябва да внася светлина в ума, топлина в сърцето, сила във волята. Това е знание.

* * *

Как да примирим хората? Това, от което в даден случай се нуждаят, дайте им го.

* * *

Има известни музикални тонове, които вдигат камъните. Музиката туря всичките съставни части на камъка в широка площ и камъкът сам по себе си се вдига.

* * *

Вие мислите, че когато се роди човек, тогава започва да съществува. Човек, преди да се е родил, е съществувал. Той не е съществувал в тази форма, в която е сега, но той е съществувал в някаква друга форма.

* * *

Дишането е един божествен процес. Гледането, слушането, обонянието, ходенето, яденето, мисленето, чувстването, това са все божествени процеси.

* * *

Само узрялото жито знае какво нещо е ДО в петата октава. Пет октави и пианото го няма. Като дойдеш до петата октава, ще бъдеш като житото, за теб страданията няма да са нищо. Онзи, който е узрял плод, и да го мелиш не страда. Житото, след като го смелят, омесят, опекат, като влезе в човека, пак израства.

* * *

Когато цъфти и зрее житото, много е приятно да минете през нивата и да вдъхвате от неговото ухание.

* * *

Слабата жена помята. Едно дърво, което не може да издържи плодовете да узреят, има някакъв дефект в него.

* * *

Много силен трябва да бъде човек, за да върви по права линия.

* * *

За едно ядене клетките на стомаха могат да работят час, час и половина, после ще ги оставите да почиват. Не яжте трудносмилаема храна, за която се изискват 4-5 часа работа, работят ли тези клетки повече, вие ще се осакатите.

* * *

Много от вас заболяват, понеже прекалено напрягат ума си, мозъка си, искат да разрешат Вселената крайна ли е или безкрайна, като че ли, ако разрешат този въпрос, много ще разберат нещо. Само влошават състоянието си.

* * *

Човек има дванадесет тела, които трябва да се организират. Засега се знаят седем, а за другите пет хората ще узнаят едва когато те изработят своето умствено или причинно тяло. Тогава хората ще узнаят причините на нещата – защо нещо става така, а не иначе.

Отгоре, над ухото и малко назад се намира центърът на устойчивостта. Който има този център развит, не може болест да го гази. Има също една костичка зад ухото и когато тя е издадена, показва, че човек може да се бори със смъртта.

* * *

Ако сте обезсърчени, сложете си двете ръце кръстосани на слънчевия възел, постойте така затворени в себе си и ще ви мине обезсърчението.

* * *

Ако един цигулар всяка сутрин излиза да свири на плодните дървета, те ще имат по-хубави плодове.

* * *

Неразположени сте. Материята е неорганизирана. Недоволни сте. Материята е неорганизирана. Организираната материя е благо.

* * *

Сутрин, като ставаш, не ставай изведнъж, но леко, бавно, да не разклащаш гръбначния стълб изведнъж и рязко. Не измъчвайте себе си. Седнете на леглото и благодарете на Господа, че сте станали.

* * *

Хубавата мисъл е магическа тояжка. Хубавото чувство - също.

Хубавата постъпка е тоягата на мага.

* * *

Когато ще лягате да спите, опънете хубаво тялото си, ръцете успоредни на тялото, краката и ръцете да не са сгънати.

Може да ви е трудно това положение, но ще правите опити да не спите с огънати крайници, да не спите по корем, по гръб и на лявата страна, да не слагате ръцете си на корема, нито на гърдите.

* * *

Понеже сърцето се е изместило малко наляво при инволюцията, понеже теченията първоначално са идвали от дясно на ляво, затова органът - сърцето, се е изместило малко наляво, тези сили, които са действали, са го изместили. По закона на еволюцията сърцето пак ще дойде в средата на гръдния кош, нито наляво, нито надясно. Онези, на които сърцето е вляво, слизат надолу. Като започне сърцето да се измества надясно, тогава ще се каже, че сте подели нагоре към небето.

При сегашните условия земята не е наклонена на 23 градуса, но на 22 и нещо, постепенно оста се изправя. Всяко изменение, което става на земята, става и у нас. И умът ни е леко наклонен. Един ден, когато земята се изправи перпендикулярно на своята ос, ще имаме умерен климат, добри условия за живот, умът ще бъде просветен, сърцето топло, волята силна, ще се спазват Божиите закони. Студеното сърце произвежда тъмни и студени мисли. Когато умът е тъмен и сърцето студено, тогава се ражда тъмнината.

* * *

При 40-41 градуса се сгъстява материята на човешкото тяло, внесена е известна дисхармония. Положението е критично - веднага трябва да се повишат вибрациите на тялото.

* * *

Ако си ясновидец, ще видиш, че в човека има едно колело, което се върти много бързо. Човек върви по една релса като велосипед. Изгубиш ли равновесието, ще паднеш.

* * *

Щом се измени температурата на сърцето, изменя се светлината на ума, тогава пак падаш. С изменение на топлината намалява се и светлината. Обидната дума е намалена светлина.

* * *

Щом сте слаб, трябва да бъдете умен. Слабостта зависи от светлината. Силният, каквото иска от вас - услужете му.

* * *

Музиката е, която поддържа сърцето. Биенето на сърцето е такт, ритъм. Сърцето постоянно поддържа този ритъм. Върху този ритъм се гради човешката мисъл.

* * *

Този с високото и открито чело има по-голяма топлина.

* * *

На ларинкса ще изпращате най-хубави мисли, за да се развива добре. От него излиза музика и говор. Колкото се може по-меко говорете.

* * *

Произнасяйте думите „добро“ и „любов“ колкото се може по-меко, като че ли мед капе от устата ви. Думите „съзнание“ и „знание“, „благост“ и тем подобни ги изговаряйте тихо и меко. „Приятен обяд“ няма да произнесете грубо, но тихо и приятно.

На дърветата, цветята, растенията ще им пеете - те са разумни.

* * *

Хубаво е от време на време да разтривате палците си. Левият палец - да се подтикне сърцето; десният палец - да дадеш устрем на волята.

* * *

Всички болезнени и здравословни състояния оставят отпечатък на лицето и в окото на човека. По ирисовата диагноза се определят всички състояния.

* * *

Всяко нещо, за което мислим, имаме нужда от него. Когато нашата мисъл е права, тогава енергиите правилно излизат от нас и правилно идват при нас.

* * *

Знанието идва от Бога, после от Юпитер, от Сатурн, от Слънцето, от Меркурий.

* * *

Ако някого ухапе змия, веднага ще изсмучете отровата от раната, ще я сложите в шишенце и с тази отрова ще лекувате болни.

* * *

Вашият ум е натоварен от вековете с непотребни работи, цял битпазар. Всичко това го турете на работа.

* * *

Вие не сте правили опит да се храните един месец с варено жито и да наблюдавате каква промяна ще стане у вас.

Ако направите опит с жито, което още не е узряло, което е още млечно, меко, е още по-хубаво. Ще имате една ценна опитност, ако се подложите на житен режим.

* * *

Щом хората стават лоши, плодовете се намаляват. Щом хората стават лоши по ум, зеленината започва да съхне, а пък по воля щом станат лоши, камъните започват да се разчупват и става едно слегване на планините. Човек със своите мисли, чувства и постъпки изменя постоянно повърхността на земята. И по-скоро остарява.

* * *

Ще се измиете хубаво, ще се облечете хубаво и ако сте здрав и свеж, тогава ще отидете да посрещнете слънцето. Не трябва нищо да ви безпокои.

* * *

Всички хора, които влизат във вашата сфера, това са възможности за вас. Всички хора, които ви ограждат, вие попадате в тяхната сфера, вие сте възможности за тях, те са за вас условие.

* * *

Свиването при коляното е за сърцето и горе на чатала за тялото, за физическия свят. Свиването при стъпалото има връзка с ума. Ако коляното се движи добре, сърцето функционира добре и дробовете. Ако горе свиването е добре, тогава стомахът функционира добре. Стъпването има отношение към мисълта. Ако не си свиваш коляното, сърцето ще се повреди. Ако горе при бедрото не свиваш крака, ще повредиш стомаха.

* * *

Съзнателно така да се движите, че да ви е приятно. Като свивате ръката си - да ви е приятно.

* * *

Слънцето е емблема на Бога.

* * *

Ако мислите хубаво, ако чувствате хубаво, ако постъпвате хубаво, всичките ви удове ще функционират правилно, нормално.

* * *

Под добър човек разбирам организиран човек, тялото му има хубав строеж.

* * *

Всички болести се лекуват чрез смирението.

* * *

Когато в нещо се прекали, се образува едно болестно състояние.

* * *

Смирението е движение нагоре. Гордостта е движение надолу.

* * *

Доброто функционира между смирението и гордостта и ги уравновесява.

* * *

Динята е много горделива, затова дава голям плод - да се изтъкне, да се покаже. Динята, тиквата, пъпешът са тщеславни, правят големи плодове.

* * *

Розата, туберозата, лимонът са много тщеславни.

* * *

Гордостта е силно течение, което завлича човека.

* * *

Най-красивият ритъм в природата е на сърцето.

* * *

Добре е да сварявате водата и млякото си на слаб огън.

* * *

Ако човек не пази хармония, той бързо се изтощава.

* * *

Сърцето не е достатъчно да даде необходимата енергия, затова умът често го кредитира. А душата пък кредитира ума.

* * *

Кръстът ще ви заболи, когато искате да свършите някаква работа, но не я свършите, или не навреме сте я свършили, или нещо сте бързали, не сте работили планомерно и сте се пресилили. Глава ви заболява, защото искате бързо да забогатеете. Желанието да имате много е тежест. Богатството затиска ума. Всяка мисъл има тежест. Мислите на богатството започват да тежат върху нервната система и я разрушават. В живота е определено колко богатство е предназначено за всекиго. Не ви се позволява да имате повече злато, отколкото можете да носите. Някои хора са богати молекулярно, някои хора са богати атомно. Колко молекули злато имате в себе си?

* * *

Болният трябва да яде много малко. Десет-петнадесет дни да пости ще бъде чудесно. Нека отслабне, нека се изтощи - туй вещество, туй натрупване, което има, не му е потребно. Всяка болест е смяна в тялото - трябва да се сменят известни застояли неща в организма. Непотребното нека си отиде.

* * *

Вие можете със силните трептения на мисълта си и най-жестокия звяр да ослепите. Един звяр не може да ви нападне, ако вашата мисъл е силна. От силната светлина на мисълта той няма да вижда. В Индия има места, където минават тигри, кобри, но адептът седи спокойно, тялото му е развило невероятна топлина, той така интензивно мисли, че те не го закачат. Докато е концентрирана неговата мисъл, зверовете минават и заминават, не го закачат. Щом допусне най-малкото отклонение на мисълта, те ще се нахвърлят върху него.

* * *

Всеки да остави от плода си на хиляда сто, за да ги оберат приходящите. Вие обирате до стръкче, до плод, до шушка всичко за себе си, не мислите нито за бедни, нито за животни, нито за птички.

* * *

Човек е построен от много разумни същества. Почти цялата природа е взела участие в създаването на неговото тяло.

* * *

Всеки един живот, добър или лош, се наслоява, отпечатва върху човешкото тяло. У тъжния човек тъгата се наслоява в очите му.

* * *

Ако носите вода или друго нещо, ще гледате и двете ръце да носят по равно тежест.

* * *

Мисълта дава красота; човек, който не мисли правилно, е грозен.

* * *

Хора, които постоянно са недоволни и се нервират, кожата им става суха. Гневът има смисъл само тогава, когато става изпарение на чрезмерните чувства. Няма ли излишък от влага, гневът е безпредметен.

* * *

Когато сипвате на някого било супа, било чай, винаги наливайте догоре, дори да прелее е по-добре, отколкото да сипвате по малко. Когато режете филийки, режете ги по-дебели, давайте по-щедро.

* * *

Давайте на другите цели неща, не снадени; за вас също, ако си правите нещо, да е цяло, да не е снадено.

* * *

Който не пее, скъсява живота си. Доброто пеене продължава живота. Да си продължиш живота, това е ценното.

* * *

Не смесвайте старите работи с новите. Стари и нови работи не ги носете едновременно. Яли сте сушени сливи, а след това ядете пресни череши - не смесвайте пресни плодове и стари, не смесвайте маслото с олиото, не смесвайте сухия хляб с пресния, не смесвайте старите идеи с новите.

* * *

Хапнете си малко от сипаното в паницата и винаги оставете малко, не дояждайте всичко.

* * *

Кръгът е условие, за да измените външните условия, които ви стягат.

* * *

Яденето е закон за обнова, тон на живота. Да имате желание да ядете, това е тон. Ако нямате желание да ядете, нямате тон.

* * *

Любовта към храната е, която повдига, но прясната храна, която можете да вземете направо от дърветата, тя ще ви ползва.

* * *

В деня, в който и най-малко се поколебаеш в Любовта на Бога, ти започваш да остаряваш и да умираш.

* * *

Хората страдат, защото не проявяват любовта. Любовта задържат в себе си, а до другите не я допускат.

* * *

Като нямате настроение, десет пъти помилвайте безименния си пръст, който аз наричам слънчев, музикално ще броите до десет и ще видите, че ще настане една промяна в настроението ви. За да смекчите малко характера си, пак този пръст милвайте.

* * *

Когато човек е нервно изтощен - да яде краставици. Прекали ли с яденето на краставици, човек става крайно своенравен и понякога еротичен.

Краставицата лази по земята, нависоко не расте, но краставичният сок действа обновително на човека, а който няма развито честолюбие и достойнство, да яде дини, ако тщеславието е слабо развито - да яде пъпеши. Миризмата на пъпеша сякаш казва: „Ето ме, вижте ме, как така ще ме подминавате?“

* * *

Кожата не бива да се трие жестоко; кирта може да излезе и с деликатно миене. Най-добре се чисти кожата с водица и вътрешно изпотяване.

* * *

Основният ритъм в природата е човешкото сърце. Този ритъм показва какво е нормалното състояние на човека. Сърцето показва дали човек е в хармония с природата или не. Когато сте в хармония, сърцето ви бие по един начин, щом сте в дисхармония, бие по друг начин. Някой път, когато този ритъм се наруши, като спре, хората умират, излизат от ритъма навън. Тогава изчезва земният живот. Ритъмът регулира мисълта и човешката воля. Каквото е сърцето, такъв е и умът, каквото е сърцето, такава е и волята. Какъвто е умът, сърцето и волята, такова е и проявлението на душата.

* * *

Доброто е, което дава сила.

* * *

Ако не служиш на Истината, тялото ти не може да бъде здраво.

* * *

Яденето на плода от забраненото дърво е месо.

* * *

Ако искаш да измениш характера си, ще измениш храната си. Ако се храниш един месец само с череши, един месец само с ябълки, сливи, картофи, жито, ориз, грах или само с гулии, или с боб, или с грозде, ще видиш какво различно влияние ще окажат тези храни върху теб. Всички тези храни имат различно влияние. Всеки плод или зеленчук има особени качества, които се предават на човека. Плодовете знаят по-добре да хванат силите, които идват от слънцето, да ги приготвят, да ги обработят за хората.

* * *

Едно упражнение за дишане за една седмица: първият ден дишайте и мислете за показалеца, поставяте десния показалец върху левия, движете го до основата на левия и вдишвайте, и обратно движете показалеца, като издишвате. В основата на палеца ще придобиете повече чувства, а при първата фаланга (върха) - повече ум. Правилното дишане трябва да развива светлина в мозъка, топлина в сърцето и сила в тялото.

Първата фаланга образува светлина, втората - топлина, третата - сила. С дишането се доставя енергия в мозъка, топлина в сърцето, сила в мускулната система. Когато енергията не е правилно разпределена в мозъка, в дихателната система и в мускулната система имаме едно болезнено състояние, една дисхармония. По същия начин ще се продължи това упражнение с дишане и издишване с всеки пръст поотделно. И така цяла седмица с всеки пръст на двете ръце.

* * *

Когато човек е пълен с истина, с добро, с разумност, той седи изправен. Щом е празен, сгушва се.

* * *

Студена вода и неузрял плод не вкусвайте. Водата може да е позатоплена, но да не е студена. Не яжте гнили плодове.

* * *

Хълбоците - това е физическият живот, физическият човек.

Рамената - това е духовният човек.

Главата горе (на темето) е божественият свят.

* * *

Никога не започвайте големи работи. Малка работа, но добре свършена. Не оставяйте работата си недовършена.

* * *

Горният клепач дава положителна енергия на окото, а долният - отрицателна. Ако горният и долният клепачи престанат да обичат окото, то заболява.

* * *

Добре е да ходите гологлави, за да приемете повече светлина и енергия. Българите са се осакатили доста от тези дебели калпаци и то кожени, дето ги носят и зиме, и лете.

* * *

Ако ти привилегироваш някои клетки на стомаха си, даваш им колкото искат, а на дробовете не даваш колкото искат, ще настане анархия обща в организма.

Ако на всяка част на организма не даваш неговото право, ще се намериш в безизходно положение. Заболи те кръстът, това значи, че ти си господар, който не е дал правото на гръбначния стълб да постъпва както той знае.

* * *

Свинското месо може да го ядете само за цяр. Здравите да не ядат свинско месо. Болните може да ядат и овче, и пилешко, и яйца да ядат.

Аз считам за вегетарианци тези, не които седят пред мене и не ядат, но които нямат желание да го ядат, не им е естествено да се хранят с месо. Месната храна е много нечиста. Тези, на които им се прияжда много месо, особено като им замирише, то е защото по атавизъм у тях е останало желанието да ядат месо.

* * *

Ако ги не допущаш светлина до твоите очи, очите ти след време ще се атрофират. Ако ти не допускаш колкото е потребно въздух до дробовете си, те ще се атрофират. Ако не ядеш, клетките на стомаха ще се изопачат.

* * *

Скъпоценните камъни, както се носят, предпазват от известни зли ни, те са оръжие. От лоши влияния ще се пазите, като носите къс диамант самороден.

* * *

Щом човешките мисли и чувства са благородни, ръката е мека, приятна, нито суха и груба, нито влажна.

* * *

Дъхът ти мирише, защото не даваш правилно, или стомахът ти не е в ред.

Някои боледуват, защото са подпушили чувствата си.

* * *

Човек и на деветдесет, и на сто и двадесет години да е, да е свеж и бодър, да е радостен, да е с хубави чувства, да има сила в тялото.

* * *

Ако искате да бъдете здрави, носете по две стомни вода, поливайте цветята, плодните дървета, пийте бистра, изворна пода. Вие се срамувате да носите вода и боледувате. Не носете тежки съдове, най-много по три килограма за едната рька и три за другата. Вечерно време ще носите вода, щом се срамувате да не ви се смеят.

* * *

Няма нужда да съдирате дрехите си от пране. Ще ги накиснете от вечерта с настърган сапун и на другия ден привечер ще ги изплакнете с няколко води и толкоз. Водата да е топла. Със студена вода не се пере. Вие харчите много време и много енергия, но за какво, не знаете.

* * *

Защо ви е страх от хремата? Хремата е пречистване, нека ви пречисти, не я спирайте, нека изтекат нечистотиите. Всичко трябва да бъде отворено, да се проветрява.

* * *

Щом се приберете, събуйте обущата си - не внасяйте калта и прахта вътре. Дойде ли някой у вас, да се събуе, дайте му възможност да си измие краката, дайте му нови чорапи. Всичко да бъде чисто.

* * *

Мърморенето е един лош навик, освободете се от това постоянно мърморене. Начумерени, кисели, недоволни, какво е това?

* * *

Всичко да се държи в изправност. Очите ви са болни от мърморене, ушите - също, устата - също. Остарявате от мърморене. Щом престанете да мърморите, всичко ще оздравее и ще се обнови. Когато престанете да мърморите, животът ви ще се подобри.

* * *

От крушата нищо не хвърлям. И дръжката запазвам, употребявам я за лекуване.

* * *

Ще дойде някой при тебе, ще се долепи до ухото ти, за да ти каже нещо. Никога не позволявай да ти говори който и да е близо до ухото.

* * *

Умирането е свалянето на старите, износен дрехи и обличане в нови. Няма защо да ви е мъчно, че ще захвърлите старите си дрехи.

* * *

Отровната храна, която човек яде в рая, е причина да затънат в грехове хората. Тази отровна храна внесе смъртта. Христос донесе друга храна, от дървото на живота. „Който ме яде, има живот в себе си“.

Защо си остарял? Защото не си чел, не си мислил и не си обичал.

* * *

Никога не правете една работа, която не обичате! Никога не правете някому нещо, като не го обичате! Мълчете п отминете.

* * *

Когато поздравявате някого, първо си наведете главата, да се поклоните леко, сдържано, учтиво и веднага нагоре си изправете главата. Този поздрав е най-добрият, който значи: „Аз ще работя и за тебе, но да знаеш, че преди всичко ще работя за Господа“.

* * *

Светлината е храна за ума. Без светлина умът линее, без топлина сърцето линее, без сила тялото линее. Това са съществени храни. Храни, които са събрана, компресирана светлина. Знанието е потребно като храна, а не като залъгалка. Има едно знание, което храни, което носи светлина.

* * *

Когато космите са груби, приемат по-груба енергия. Тази енергия не доставя това, което душата изисква.

* * *

Не зная един човек колко е напреднал, щом не може да върви и щом не може да се примири с всички, с които се е скарал.

* * *

Всеки човек, който живее порочен живот, не може да види лицето на Бога.

* * *

Плодът на доброто и злото в райската градина беше несъвместим с другите плодове. Всеки, който смесва една храна с друга, меси доброто и злото в едно, смъртта идва като резултат.

Като не си ял правилно, като не си чувствал правилно, не си мислил правилно, не си се движил правилно, как искаш да си здрав?

* * *

Един човек, който те посещава в дома ти в новолуние, той ти носи щастие. Дойде ли при пълнолуние, носи ти злощастие -нещо ще ти се случи, нещо няма да ти върви, ще се оплита.

* * *

Ориз с водица и мъничко сол - това е едно чудесно ядене.

* * *

Жаждата се утолява с най-хубавата вода. Любовта утолява всички жажди, които съществуват в човека.

* * *

Старият човек колкото повече яде, толкова по-зле.

* * *

Карма значи да допуснеш в своя ум неща, които не са божествени.

* * *

Хора, които имат хубава кожа, са се родили при хубави условия.

Грубият цвят на лицето и ръцете показва, че са се родили при неблагоприятни условия. Според мисълта е и цветът.

* * *

Там, където няма истина, търпение, благосклонност, подмладяване не може да има.

* * *

Без сол ще приготовлявате яденето - оставете всеки да си соли яденето колкото иска.

* * *

Ако сте се простудили, може да си хапнете нещо люто. Лютото лекува.

* * *

Бобът има масло, което не се свързва с никаква друга мазнина, затова ще го готвите много просто - само с вода и лук.

* * *

Човек, за да е здрав, винаги с любов трябва да яде.

* * *

Скъпоценните камъни боледуват и като боледуват, загубват блясъка си. Ако един скъпоценен камък го носи здрав човек, той ще възстанови първоначалния си блясък.

* * *

Ако майката обича много своето дете, то няма да умре.

* * *

Ако жената обича много своя мъж, той няма да умре. Хората умират от безлюбие.

* * *

Житните зърна са разумни същества, които са излезли от небето и са станали жертва за хората, за да могат те да се повдигнат. Животът на Бога е скрит във всяко зърно. Чрез житото Бог се жертва за тебе.

* * *

Ако залюбиш скръбта, тя ще се превърне в радост. Обикнеш ли скръбта, тя скоро си отива, гониш ли я, недоволен ли си от нея, тя стои дълго време.

* * *

В ангелския свят житото става по дърветата, там са като ябълки едри житните зърна и са много сочни и сладки. Като туриш две-три зърна в джоба, цял ден ще минеш с тях, те не оставят никакъв излишък и са като нектар.

* * *

Хората страдат от безлюбие и скържавост. А всичко има в преизобилие. Всяка година преизобилно се изпраща от слънцето, но благата не се разпределят правилно, затова има гладуващи.

* * *

Някои ядат повече, за да станат тлъсти или загладени. Яденето не е в натрупването на гърба материал, но в придобиването на живота и да бъдат полезни и на другите.

Някои се страхуват да дишат, за да не изстиват. Щом дишате и изстивате, това показва, че дишането не е пълно и е бързо. Бавно, полека дишайте, в една минута най-много три вдишки да направите. Когато е топло времето, можете и повече вдишки в минута да вземете.

* * *

Голям е товарът на нашето сърце - от него излиза и чистата, и нечиста кръв; нечистата праща в дробовете да се пречисти и пречистена пак се връща в сърцето и тогава то я праща по цялото тяло.

* * *

Ако правилно вземете тонът ФА, пулсът ви ще е редовен, няма да има прескачане.

Докато човек страда, сърцето е чисто, страдането е ралото, което не бездейства. Щом сърцето престане да страда ръждясва.

* * *

Гласните струни са тясно свързани със сърцето. Ако пеете, ритъмът на сърцето ще е правилен.

* * *

Ако хората пееха, много малко болести щяха да ги нападат.

* * *

Имаш някакъв дефект, нетърпелив си, пей ФА. Не чакай да ръждясваш. Вложи страданието в музиката. Музиката образува най-добрата връзка между мозъка, сърцето и тялото, между всички удове. Музиката е езикът на природата, навсякъде има музика. Когато вятърът вее, когато дърветата цъфтят, когато реките текат, в бурите, в облаците - всичко е по закона на музиката.

* * *

Човек не може да уреди една външна мъчнотия, ако не е умен, ако не е търпелив и не е силен. А пък вътрешните препятствия в живота не може да се уредят, ако човек няма външни възможности. Условията и възможностите трябва да се допълват.

* * *

Когато в ума има достатъчно светлина и достатъчно топлина в сърцето и сила в тялото, човек пее правилно и е здрав, защото силата седи в тия два тона: любов и справедливост. Силата е в палеца, който е хванал другите два пръста.

* * *

Тялото ще се обнови със сила; сърцето ще се обнови с топлина, а мозъкът - със светлина.

* * *

Във Вселената има планети, цели направени от злато, има и планети, направени от диаманти.

* * *

Объркването на ума се дължи на неразбирането. За мене най-малкото може да стане безкрайно голямо и голямото може да стане безкрайно малко.

* * *

Дозата, която дава сладко грозде, е умна, знае как да абсорбира слънчевата енергия, да образува сладчина. Разумно същество живее в нея, както и във всички плодове живеят спящи ангели, които са дошли в плодовете само за да пожертват за хората себе си.

* * *

Слънцето прави видими земята и другите планети. Благодарение на слънцето имаме всичко необходимо за поддържане на нашия живот. Слънцето е образът на Бога. Бог е, Който ни дава живот. Благородните чувства, правите мисли Бог ги внася в нас. Най-достъпното същество, което прониква в душите ни, това е Бог.

* * *

Само любовта цери проказата. Христос лекуваше проказата с любовта. Проказата е един нисш живот. Само висшият живот може да измени състоянието на проказата. Любовта, като дойде, ще ви очисти от всички нечистотии.

* * *

Ако обичате Господа, краката и ръцете ви няма да изстиват.

* * *

Студът изстудява човешкото сърце. Студът иска да си доволен и да не мърмориш.

Студът върви по стъпките на страданието. Когато човек започне да страда, той трябва да се върне при себе си, при ума, при сърцето и тялото си, да довърши работата, която има.

* * *

За да се ползваш от музиката, трябва цялото ти тяло да пее.

* * *

Преобладаващите черти на характера дават форма на ухото, форма на очите, на веждите, на косата (дали е тънка или дебела), на пръстите, дали са дълги или къси.

* * *

В духовния свят, като преглеждат човека, го събличат гол. Всичките обвивки на тялото ги снемат една по една, докато дойдат до обвивката, която Бог му е дал. Едничката обвивка, която не разгръщат, то е тази, която Бог е направил около човешката душа. Тази обвивка никой не я е пипал никога.

* * *

Здравословното състояние на организма се поддържа само с доброто. Доброто държи човешкото тяло в свежо състояние.

* * *

Правата мисъл помага за преустройване на човешкия организъм.

* * *

Тялото ще се обнови със сила; сърцето ще се обнови с топлина, а мозъкът - със светлина.

* * *

Във Вселената има планети, цели направени от злато, има и планети, направени от диаманти.

* * *

Объркването на ума се дължи на неразбирането. За мене най-малкото може да стане безкрайно голямо и голямото може да стане безкрайно малко.

* * *

Дозата, която дава сладко грозде, е умна, знае как да абсорбира слънчевата енергия, да образува сладчина. Разумно същество живее в нея, както и във всички плодове живеят спящи ангели, които са дошли в плодовете само за да пожертват за хората себе си.

* * *

Слънцето прави видими земята и другите планети. Благодарение на слънцето имаме всичко необходимо за поддържане на нашия живот. Слънцето е образът на Бога. Бог е, Който ни дава живот. Благородните чувства, правите мисли Бог ги внася в нас. Най-достъпното същество, което прониква в душите ни, това е Бог.

* * *

Само любовта цери проказата. Христос лекуваше проказата с любовта. Проказата е един нисш живот. Само висшият живот може да измени състоянието на проказата. Любовта, като дойде, ще ви очисти от всички нечистотии.

* * *

Ако обичате Господа, краката и ръцете ви няма да изстиват.

* * *

Студът изстудява човешкото сърце. Студът иска да си доволен и да не мърмориш.

Студът върви по стъпките на страданието. Когато човек започне да страда, той трябва да се върне при себе си, при ума, при сърцето и тялото си, да довърши работата, която има.

* * *

За да се ползваш от музиката, трябва цялото ти тяло да пее.

* * *

Преобладаващите черти на характера дават форма на ухото, форма на очите, на веждите, на косата (дали е тънка или дебела), на пръстите, дали са дълги или къси.

* * *

В духовния свят, като преглеждат човека, го събличат гол. Всичките обвивки на тялото ги снемат една по една, докато дойдат до обвивката, която Бог му е дал. Едничката обвивка, която не разгръщат, то е тази, която Бог е направил около човешката душа. Тази обвивка никой не я е пипал никога.

* * *

Здравословното състояние на организма се поддържа само с доброто. Доброто държи човешкото тяло в свежо състояние.

* * *

Правата мисъл помага за преустройване на човешкия организъм.

Когато на грешния Бог каже: „Непременно ще умреш“, то ако грешният измени живота си, няма да умре.

* * *

Така ги правите упражненията, че вместо полза имате вреда. Искате да клекнете, изведнъж трябва да знаете как да свиете краката и ръцете си. Винаги ръцете и краката да са опънати, а не едвам-едвам, вяло, да се движите. Ако не знаеш как да прегъваш крака си, ако не знаеш как да слушаш, ако не знаеш как да миришеш, как да ядеш, как да работиш, как да ходиш, как да спиш, как да ставаш, как да сядаш, какво представляваш? Това са елементарни работи, но и тях не вършите както трябва.

* * *

Всяка мисъл, която смущава човешката душа, я оставете навън. Влезе в окото ви една малка песъчинка, тя не съставлява част от вас. Това е твърда материя, дошла отвън. Дълго трябва да плаче човек, за да може чрез сълзите да изхвърли твърдите песъчинки. Скръбта идва, защото някоя песъчинка или прашинка е влязла от външния свят в духовния свят и вие цял ден страдате, искате да се освободите от тази прашинка.

* * *

Не е мъчна работа да се подмладите. Щом обикнете всичките хора и като не виждате никаква погрешка в никого неусетно ще се подмладите.

* * *

Човек може да се пречисти чрез любовта, мъдростта и истината - те са като филтри и докато човек не мине през тези филтри, не може да се пречисти.

Ако някой е боден - намажи го със зехтин, помоли се зa него; сложи ръката си на болното място (ако те заболи зъб, направи същото).

* * *

Да се магнетизира човек, това значи да се увеличи топлината на тялото.

* * *

Духовно да се лекуваш значи да внесеш хармония между ума, сърцето и душата, да влезеш в хармония с Битието.

* * *

Христос казва: „Да бъде според вярата ти“. Ако ти обикнеш Господа и Христа, зъбът ти ще мине, няма да те боли. Срещаш твой познат, моли те да му услужиш нещо, ти отказваш и вследствие на това зъбът те заболи. Ако ти оправиш погрешката, зъбът ти ще мине. Лъжата подпушва кръвообращението, образува се едно наслояване било около зъб, било в ухото, на корема - навсякъде.

* * *

Ако ние живеем по законите на Божията Любов, Божията Мъдрост, Божията Истина, щяхме да имаме здрави тела, здрави умове.

Някои от болестите, които минаваме сега, се дължат на миналото, в предишни животи сме правили какви ли не погрешки, а сега плащаме.

* * *

Ако не можете да направите злото приятел, тогава не сте силен човек.

* * *

Злото само външно може да ви служи, вътрешно - никога. Вътре ще направите доброто слуга; само доброто може да служи. Сега хората са направили обратното. Вътре служи злото, отвън служи доброто.

* * *

Новото учение не препоръчва брашното. Новото учение не препоръчва лесния живот. Лесният живот е брашното. Новото учение не препоръчва да носиш голям товар на гърба си.

* * *

Оставете кожата сама да се чисти, няма защо теляци да ви мият.

* * *

Всяко едно добро разположение на сърцето ви, което чувствате, то е присъствието на Божия Дух.

* * *

Престанете да ядете от забраненото дърво. Толкова години гледам пред мене как го ядете. Намислил съм да ви отуча да го ядете.

* * *

Пазете палците си. Палецът е доброто, най-важният пръст. Ако ви отсекат палеца, няма да можете да мислите, нито да чувствате, нито да приложите доброто.

* * *

На най-високото място на главата се намира хилядолистникът - всичките Божии благословения са в тази чакра.

* * *

Една паничка ядене ще вземете, не искайте два пъти да ви дават. Колкото и да е сипано, два пъти не искайте да ни доливат.

* * *

Доброто е подкрепа за тялото; справедливостта поддържа ритъма на сърцето; светлината поддържа ума.

* * *

Когато душата се храни, човек е силен. Когато сърцето се храни, човек е благороден. Когато умът се храни, човек е просветен. Просветата идва, но не както мислите само от четенето на книги. Човек се ражда с тези възможности.

* * *

Като се просветите, главоболието ще изчезне. Щом станете добър, краката няма да ви болят. Като станете благороден, сърцето ви ще бъде здраво.

* * *

Водата и светлината са носители на божествената сила.

Който криво мисли, не може да се подмлади, нито учен може да стане, нито добър.

* * *

Причината за вашето неразположение седи в това, че храната, която възприемате, не съдържа достатъчно светлина в себе си, скрита активност не съдържа, достатъчно живот не съдържа, или достатъчно топлина, или достатъчно сила. Всяка храна трябва да носи сила, топлина и светлина. Ако храната съдържа малко светлина, тогава умът остава нераз

*

Липсват страници 190, 191

*

екстракт от картошки и в тях турени две капки добро. Доза от череши, три капки от светлината, от сгъстената светлина. Туй ще бъде храна за мозъка. За да бъде добре и да се учи добре, човек не трябва да има никаква нечиста мисъл в ума си. Отвън може да има кал, но в ума не трябва да влиза.

* * *

Много от хората страдат от сърдечни болести. Такива болести в света не съществуват. Сърцето е един такъв голям свят, че болест не го хваща. Всичко може да заболее, но сърцето - не. От осем хиляди години носи всичките болести, искат да го уморят, но то пет пари не дава. Ако е човешкото сърце, най-чудесната машинка. Сърцето работи денем и нощем и само се монтира. Богата градина е сърцето.

* * *

Нервирането е беднотия.

* * *

Изворът на всяка наука е от Бога. Тя извира от Бога.

* * *

Бог е, който открива нещата на учените.

* * *

Нечистата кръв е поквара за хората. Мътните очи, жълтият цвят, черният цвят, говорят против хората. Сенките под очите говорят за едно тягостно, недобро душевно състояние. Вратът не бива да е много дебел, нито много тънък. Дебелият врат говори за лошо кръвообращение. Натрупаните мазнини по него спъват силите, които влизат в мозъка през нервната система. Много от болките, които усещате в крак, ръка, кръст, се дължат на това, че енергиите, които минават от мозъка през дванадесетте нервни двойки на гръбначния стълб, тия канали, през които минава нервната енергия, се подпушват с мазнини, тогава не може да минава достатъчно енергия, не се изпраща достатъчно кръв в тази част, тя се подпушва и човек заболява. Животните, които знаят този закон, често се излагат на слънце, к.но станете сутрин, попечете гърба си поне половин час на слънце, да се стопят тези мазнини по гърба ви.

* * *

Един светия, който е носил една дреха двадесет години, тази дреха е просмукана с неговите мисли и размишления, със светлината му, с най-хубавите вещества, затова болният, като се допре до нея, ще оздравее.

* * *

Парфюмираните дрехи нищо не струват, те не лекуват. Парфюмът като течност нищо не ражда и нищо не дава, а черната земя, която е огрявана от слънцето хиляди години, дава плодове.

* * *

Храна, която е стискана и дъвкана със зъби, е здравословна. Зъбите са магнетични центрове, затуй добре сдъвканата храна това е божествената сила, която минава направо, трябва да се дъвче. Дъвкането е мислене.

* * *

Ядете ли, пиете ли, гледате ли, слушате ли, мислите ли, чувствате ли, каквото и да правите, всичко вършете за слава Божия.

* * *

Добрият и отзивчив човек е добър проводник на Бога, той няма киселини в стомаха си, та по десет пъти на ден да се мени.

* * *

Една вяра в Бога трябва да произведе цял преврат и в костите, и в мускулната система, и в главата, и в дробовете, и в ноктите да се преобрази човек.

* * *

Земният рай в слънчевата система е на слънцето.

* * *

От земята десетина души има, които са ходили на слънцето.

* * *

Сегашното състояние на съзнанието на хората, каквото е, ясно е, че те не могат да живеят на слънцето. Човек, който е построен на земята, невъзможно е да живее на слънцето с такова устройство.

* * *

За кръвоизлив: взема се серива вълна (естествена вълна - бел. ред.), да се изгори на една свещ, да стане на пепел и от тази пепел на върха на една лъжичка се взема и се посипва на мястото и кръвта спира. За вътрешен кръвоизлив тази пепел се изпива.

* * *

Хора, които живеят в чиста атмосфера, не мигат. Неспокойните хора много често мигат.

* * *

Ако се пресилваш в работата си, ще повредиш своята нервна система.

* * *

Скъпоценните камъни знаят много нещо. Един диамант може да те предпази от някои болести. Сапфири, смарагди също помагат и лекуват. Те са като страж.

* * *

Има атоми, които са организирани. Еволюция съществува и атомите. Има атоми, които са минали в първата степен, през физическото тяло, има атоми, които са минали през духовното и божественото тяло. Еволюция има на самата материя и тя еволюира. Всичко еволюира в нас и извън нас.

* * *

В сънно състояние човешкият двойник излиза да се разхожда. На земята човек има две тела. Двойникът излиза от него, за да си почине физическото тяло. Има работници, които остават в човека, в дробовете, стомаха, мозъка. Човек трябва да излезе, за да се пречисти тялото, и сутрин, като се върне, намира всичко почистено и отпочинало. Това може да стане по собствена воля също, стига да знае човек как. Тук оставя тялото си, а с двойника отива до Америка например, или където иска, но това са хора, които са напреднали и разбират законите.

* * *

Човек засега работи само с пет сетива, в шестата раса ще бъде развито шестото чувство, сетиво, а има още седем в спящо състояние. Когато човек завърши своята еволюция, всичките негови 12 сетива ще бъдат развити до съвършенство.

* * *

Учен човек е този, който създава скъпоценните камъни, който разбира какво нещо е душата, какво нещо е духът.

Човешката душа не е нещо фиктивно. Има закони, по които може да се проучва. Човешкият ум и човешкото сърце също имат свои закони. Човек може да предвижда далечното бъдеще. Има неща, които пророците и Христос са казали и сега се сбъдват.

* * *

Безверието показва един слаб ум, вярата показва един отличен ум. Човек, който във всичко вярва, е лековерен, а който в нищо не вярва, е безверник.

* * *

Само умопобърканите хора могат да отричат Господа.

* * *

Който забравя, който губи паметта си, се е тревожел за щяло и нещяло.

* * *

Любовта е, която ще подобри и форми, и хора. Тя е, която ще внесе лек за тях. Ще ги обнови и възкреси.

* * *

Човешките мисли и чувства се отразяват върху растенията. Ако човек има покварена мисъл и си опре гърба на едно дърво, дървото изсъхва.

* * *

Ако човек постоянно съгрешава и не се оправя, изгубва своята интелигентност и своята доброта. Добротата е свързана със сърцето и когато човек греши, тогава сърцето става лукаво и се започва една аритмия. Почне ли сърцето много да хлопа, никакъв цяр няма за него. Остане ли с лекарства да лекувате вашето сърце, вашата работа е свършена. Сърцето и мозъкът не може с церове да се лекуват. Човешкото сърце се лекува с обич, с любов, с доброта, с кротост, с въздържание, лекува се със специфична храна. Най-хубава и отлична храна ще давате на сърцето. Външното сърце е подтик. Извън физическото сърце има ред ганглии, жлези, слънчев възел. Този слънчев възел направо е свързан със слънцето. Мозъкът е свързан с луната.

* * *

Според мен един човек, който има мозък 1200 грама, неговият ръст не трябва да бъде по-висок от 165 сантиметра, раменете му да не са по-широки от 54 сантиметра.

* * *

Сърцето е, чрез което животът минава.

Мозъкът лекува човека.

Мозъкът е едно електрическо динамо. Затова, ако човек работи само със своя мозък - изсъхва. Много интелигентните хора изгубват мекотата на сърцето си, по-нервни са и по-лоши. Всеки човек, който изгубва мекотата и добротата си, става много сух, лицето му добива един изсушен вид. Трябва да се спазва известно равновесие между ума и сърцето.

* * *

Ако не учите, не изучавате нещата и не наблюдавате, ако не мислите интензивно, мозъкът ще изпосталее, ще започне да се разрушава. Знанието носи живот за мозъка. Чувствата носят живот за сърцето.

* * *

Грехът е една духовна проказа. В началния период проказата може да се лекува, щом обхване цялото тяло, е нелечима. Проказата трябва да се локализира, така по-лесно може да се лекува. По никой начин да не позволяваме тя да се развива у нас. Не оставяйте едно лошо желание да се загнездва у вас. Мъчно се лекува едно лошо желание.

* * *

Когато сте във връзка със съществата от невидимия свят, те понеже са разумни, всичко имат наготово и само като тропнете, те веднага сглобяват исканото от вас и ви го поднасят. Има индуси, които посаждат една семка и в продължение на четири часа семката израства в дърво и дървото дава плод, но те знаят как да концентрират мисълта си. Опитват плода и след малко дървото изчезва. Те разбират закона на растенето в света.

* * *

Когато видя една светла звезда, зная, че светлината показва степента на интелигентността на този свят. Нашето слънце е населено от много разумни същества, не като нас, разбира се, и не с такива тела. Тези петна, които ние забелязваме на слънцето, това са врата за разумните същества, през тези врата те излизат и отиват на работа. На 150 хиляди километра се изхвърля един огнен стълб. Има лаборатории, в които се произвежда температура от 30-40 хиляди градуса - от само себе си ли дойде тази температура? Тя се дължи на разумните и високоинтелигентни същества.

* * *

Ако искате да сте здрави и силни, трябва да дишате бавно и дълбоко. Дишането в Бога е медлено. Бог прави във вечността само една вдишка. Като издишва, създава цял един свят - това е свят от единица с петнадесет нули накрая. Учените знаят кое е това число, то не е нито квадрилион, нито секстилион, но едно много голямо число.

* * *

Всеки един атом носи Божието благословение в себе си. Йонът и електронът са носители на вечните блага.

* * *

Като отида при Господа, ще кажа: „Господи, не изпълних Твоята воля както трябва, много малко страдах. Поодраскаха ми дрехата, искам да изпълня Твоята воля, че както и да ме драскат да не загубя равновесие“.

* * *

Всичко, което виждате в природата, това е език на Бога. Бог ви говори.

* * *

Не е почит това да те почитат за парите. Да те почитат за твоя ум, сърце и душа. Това е почит.

* * *

Когато започнеш да дишаш дълбоко, може мислено да четеш молитвата „Отче наш“. До края на молитвата все ще четеш и все ще приемаш въздух. И като дойдеш до края на молитвата, ще издишаш. При вдишването, задържането и издишването все ще четеш „Отче наш“.

Когато се увеличават нечистите мисли, увеличава се въглеродният двуокис, а той е отрова. Ако са прави постъпките,пък, се увеличава кислородът, намалява се въглеродът. Правите постъпки увеличават кислорода в тялото. Правите чувства увеличават кислорода в сърцето и правите мисли увеличават кислорода в човешката мисъл.

* * *

Слънцето отива ту в Южното, ту в Северното полушарие. Южното полушарие показва състоянието на човешкото сърце, а Северното - състоянието на човешкия мозък. Понеже оста на земята е наклонена на 23 градуса към нейната орбита, това показва, че има някакво отклонение, станало в човешката мисъл, и вследствие на това земята показва само отклонението. Един ден, когато се намести отклонението в ума, ще се оправи оста. Затова трябва да сте изправени, да не сте приведени. По някой път се прегърбвате на 23 градуса. Числото 23 е скандално число.

* * *

Когато един организъм е изхарчил кредита за своята деятелност, тогава идва смъртта. Човек ще се върне към смъртта, за да се пречист от своята грандомания.

* * *

Когато си гладен - ще ядеш, когато не си гладен - ще постиш.

* * *

За онзи свят има точно определен път. Има методи, чрез които вие може да се научите как да направлявате дядо си, като е умрял накъде да върви.

* * *

В чистата кръв трябва да има достатъчно кислород, да няма токсини. Кислородът на мисълта, сърцето и волята прави кръвта чиста.

Кръвта носи всичките блага. С мисълта си ние създаваме една хубава течност - еликсирът на живота. Безсмъртието ще дойде от абсолютната права мисъл, от абсолютното прано чувство и от абсолютната права постъпка.

* * *

Възкресението е светлина. Най-приятната светлина, най-приятната топлина и най-приятната сила, която човек в даден случай може да приеме.

* * *

Ако носите диамант и той потъмнява, изгуби своя блясък, значи, че сте болен, той ви предупреждава да вземете мерки. Камъните се заразяват от хората.

* * *

В пълноценното и хубаво ядене няма никакъв излишък.

Щом имате излишъци, още не знаете как да ядете.

* * *

Когато човек се задушава, това показва, че има въглена киселина много в себе си. Трябва да се увеличи веднага кислородът.

* * *

Мислите: „Има ли задгробен живот или няма?“ Няма задгробен живот. Там е всичката лъжа именно. Човек може да умре или да живее - това зависи от него.

* * *

Вие, докато не си свършите работата на земята, не може да я напускате. После извън земята никъде не може да отидете. Тя ще ви носи, със земята ще пътувате, след като умрете.

* * *

Идва време, когато въздухът ще стане по-рядък и всичките хора, които са свикнали да дишат гъстия въздух, ще се задушат. Светлината и топлината ще се увеличат.

* * *

Духът е същественото. Водата е материалът, от който Духът създаде човека. Водата е носителка на живота. Духът работи във въздуха и светлината.

* * *

От половата деятелност се размножават клетките, но и от половата деятелност човек се изтощава.

* * *

Тайно да плачете, няма защо да ви гледат хората, в затворена стая ще плачете и сълзите ви да не падат по земята. Ще си ги събирате в чиста кърпа или в шишенце, сълзите са нещо свещено. Очите се повреждат, когато сълзите пада: по земята и особено когато падат на нечисто място. Между сълзите и вас има вътрешна връзка. Между думите и вас има също вътрешна връзка.

* * *

Не говоря за сълзите, които изгарят човека, а за сълзите, които оплодяват живота. Ако плаче човек, това трябва да е за оплодяване на мисълта, сърцето и тялото. Сълзите са едно благословение. Сълзите имат топлина, светлина и сила.

* * *

Този човек, който знае как да се храни, живее дълъг живот - 100, 120, 130 години. Адам, който знаеше закона, живя 930 години. След това животът почна да се съкращава, защото хората вече съгрешаваха и се хранеха с месна храна.

* * *

Всичките храни трябва да се вземат в своя естествен вид, както те съществуват в природата.

* * *

Щастлив е онзи, който има очи да вижда, който има уши да чува, който има отличен нос да схваща всичките ухания в природата. Всички неща в природата имат ухание. Светлината, музиката имат ухание. Всеки тон има ухание.

* * *

Смъртта е страшна за онези, които не се отказват от себе си, но смъртта е благо за всички, които се отказват от себе си.

* * *

На болния, като пееш, и той не оздравява, значи не пееш правилно.

* * *

Неправилният живот разрушава костите и зъбите на хората. Неправилните мисли разрушават зъбите. Ред поколения, на които половата деятелност не е била правилна, разрушава зъбите. Голямата активност и припряност, тичане, препускане изтощават хората.

* * *

Няма престъпление в света, което да не е оставило отпечатък върху тялото, и няма добродетел, която да не е оставила белег на тялото. И големите, и малките грешки и добродетели са се отпечатали върху него.

* * *

Всички бягат от дъждовните капки, защото не знаят, че те са носители на жизнена енергия. На болните препоръчвам да излизат в дъждовно време, да си приказват с дъждовните капки, да знаят, че те са лечители, че те са от Бога благословение.

* * *

Всичко имаме, но не го използваме. Всички страдаме от преяждане, от препиване, от излишества.

* * *

Доброто винаги дава. Злото взема.

* * *

Човек не бива да заминава за другия свят преждевременно. Като узрял плод да паднеш точно навреме.

* * *

Ухапе те комар - плюни отгоре на ухапаното място. Също, ако някой те обиди, с което ухо си чул обидата, на това ухо ще мазнеш малко с плюнка. Ако не можеш да разрешиш някакъв въпрос, плюни на пръста си и тури пръста си на челото. Не можеш да помниш или да си спомниш нещо, плюни на пръста си и се пипни по средата на челото там, където е центърът на паметта. Христос, като срещна един сляп, плюна, направи кал и намаза очите и тутакси прогледна слепият.

* * *

Центровете, чрез които възприемаш божествените мисли, трябва да ги отпушиш. Ако центърът на любов към Бога, горе на темето, не се отвори, не може да минат божествените енергии на Божията Любов. Когато дойде божественото, ще почувствате свещен трепет в себе си, тогава умът е силен и бистър, сърцето е силно. Всеки човек, който люби Господа, става гениален.

* * *

За всеки плод, който човек изяжда, трябва да благодари, той е една кондензирана слънчева енергия, изпратена от слънцето.

* * *

Сладчината в света е излязла от тези, които обичат. Всички сладки плодове, всичките сладки сокове на цветята идват от цветовете на Любовта. Тази любов е излязла от сърцето, дошла в нас като нещо външно, като сладчина. Всичките отровни работи са излезли от сърцата на лошите хора. Човешката мисъл трябва да разнася ухание. Човешкото сърце трябва да разнася сладчина, а човешкото тяло да разнася стабилност. Светлината е, която идва от божествения ум, топлината е, която идва от божественото сърце, силата е, коя го идва от божественото тяло.

* * *

Има същества от невидимия свят, които се занимават изключително с първото измерение. Има същества, които се занимават само с второто измерение; трети се занимават с третото измерение и т.н.

* * *

За в бъдеще космите по човешкото тяло ще бъдат съвсем малко. Цялото тяло ще бъде голо. Човек е отличен възприемател. Той възприема чрез тялото си много работи от невидимия разумен свят.

* * *

Сърбежите, крастата идват от лошите мисли. Онези около вас, които мислят лошо, или пък вие, като мислите лошо за тях - всичко това се приема взаимно и усещате сърбежи по различни места по тялото.

* * *

По някой път човек страда само от лошите си мисли. Лошите мисли, чувства и постъпки се дължат на една неустойчива материя, която е неорганизирана вътре у вас.

* * *

Всички плодове и растения, като ги ядем, ние прогресираме, но и те прогресират с нас заедно. В природата има и взаимоспомагателност между всичките живи същества.

* * *

Пеенето е божествен език.

* * *

Музиката е един велик божествен метод, чрез който се внася топлина във всички мозъчни центрове.

* * *

Първото нещо е човек да бъде доволен при всички недоволства и несгоди.

* * *

На земята има известна материя, в която няма съзнание. В камъните няма пробудено съзнание. Но има възможност в камъните да се пробуди съзнанието. Не всичко на земята е неразумно.

* * *

Съзнанието излиза от човешкото тяло и се връща.

* * *

Като ядем правилно и дъвчем добре, придобиваме храна чрез езика си. Който не придобива сила чрез езика си, който яде и не мисли, той не може да бъде силен и здрав, все едно, че не е ял. А пък недоволен ли е от храната, все едно, че се трови.

* * *

Организмът трябва да почива от време на време. Работата е красиво нещо, но когато стомахът не работи, нужна е почивка.

* * *

Носът показва какви са дробовете, челото показва какъв с мозъкът. Сърцето не може да бъде здраво, ако не се свърже със слънцето. Има начини за свързване с енергиите на слънцето. Мозъкът не може да бъде здрав, ако човек не знае как да се свърже с месечината. Стомахът не може да бъде здрав, активен, ако не се свърже с Марс. Има известни енергии, течения, с които трябва да сте свързани.

* * *

Трябва да си образувате вече органи да дишате етер, да си създадете такива дробове, с които да може да пътувате до месечината и до другите планети.

* * *

Ние страдаме от зарази, от нечистотии, дишането не е дишане, яденето не е ядене, мислите не са мисли. От хората излиза смрад, защото нещо се разлага.

* * *

Лекарството е във въздуха, в светлината, водата и чистата храна.

* * *

Кислородът и водородът придават на водата мекота. Кислородът, ако беше във водно състояние, в дробовете щеше да ни направи пакост, затова дробовете изискват елемент, който поддържа горението. По този начин се пречиства кръвта. Чрез въздуха се предава енергия - прана в кръвта, неоценимо благо, което се разнася по цялото тяло. Дробовете заболяват затова, че кислородът и водородът се съединяват в дробовете. Щом престанем да обичаме, ние разваляме дробовете си и за всички белодробни заболявания няма по-добро лекарство от любовта. За нервните заболявания също няма по-добро лекарство от любовта; за стомашните заболявания - също.

* * *

Щом те посети някой от тъмните духове, умът ти потъмнява, сърцето ти потъмнява, тялото отслабва. Всякога, когато те докосне един дух на тъмнината, губиш силата си.

* * *

Кармически студът произлиза от лошите мисли. Отрицателните сили в природата поглъщат всичката топлина, всичките блага, всичко, което е хубаво.

* * *

Как ще се изцериш, когато коремът те заболи? Ще се примириш с жена си, със съседите и колегите си; ще говориш любезно и мило, музикално с всички.

* * *

Всяко нещо, което може да се направи, то може и да се поправи.

* * *

Когато искаш да коригираш нещата, сам трябва да знаеш да ги направиш.

* * *

Когато човек отрича света на любовта, считам го, че е извън света на любовта, че изобщо не се е докосвал до любовта.

* * *

В съботния ден не ти се позволява да вземаш пари, откъдето имаш да вземаш. В съботния ден ти е позволено да занесеш един чувал брашно на някоя бедна вдовица, да лекуваш болни, да освобождаваш затворници, да запалиш нова мисъл в ума си; да запалиш нов огън в сърцето си и тялото си, който ще внесе здраве и спокойствие.

* * *

Твърдото състояние на материята заема най-малко пространство.

Жидката материя заема по-голямо пространство, газообразната още по-голямо, а етерната най-голямо. В жидката материя молекулата играе роля; в газообразната - атомът; вчера - йонът.

* * *

Господ създаде очите, за да възприемат най-фината материя. Различни са категориите на цветовете, които идват от слънцето и влизат в очите. Най-ниските трептения, ония, които виждаме, имат 400 билиона, други имат повече и достигат до 800 билиона трептения. Така се образуват цветовете. Ако в човека не влиза червеният цвят, той не може да се прояви, не е подвижен, жив, жизнерадостен. Ако портокаленият цвят не влиза в очите, личността на човека ще остане недоразвита, неговата индивидуалност няма да се развие. Ако жълтият цвят не влиза - умът остава неподвижен, не прогресира. Ако зеленият цвят не влиза - растежът ще спре, освежаването ще спре. Ако синият цвят не влезе, вярата ще се атрофира, мир няма да има. Светлината има отношение към целокупния живот на човека. Бог се проявява чрез нея.

„И пак пишеше“, НБ , София, 8.2.1942г.

* * *

Ако знаете как да управлявате физическото тяло, ще знаете как да управлявате и духовното.

* * *

Болен си. Нямаш пари за лекар. Изпей си нашата песен „Красив е животът“ два-три пъти и ще оздравееш. Също можеш да си изпееш „В начало бе Словото“ и ще оздравееш.

* * *

Когато времето стане лошо и бурно, това показва, че в света съществува голямо безлюбие. Безлюбието образува зимата. Обичаме ли се, времето ще се смекчи. Безлюбието в ума намалява светлината, в сърцето намалява топлината, в тялото безлюбието намалява силата.

* * *

В мозъка се намалява фосфорът, понеже любовта се е намалила. Всичките елементи, които съществуват на физическото поле, трябва да ги има и в тялото на човека. Всички елементи, които съществуват на физическото поле, се подчиняват на любовта, а също и тези елементи, от които е създаден духовният и умственият свят.

Който елемент обичаш, ти го привличаш.

* * *

Щом започне челото да става топло - това е лош признак.

* * *

На месечината има доста злато и сребро. Среброто е емблема на месечината и действа лечебно.

Златото се ражда, тъй както се раждат плодовете, то расте постоянно. Има известни микроби, които ядат злато. Златото трябва да влезе в състава на мислите, чувствата и постъпките. Едно злато, което не е минало през органическия свят на живота, е още в ниска степен на развитие.

Златото, което имате, трябва да мине през вашето сърце и тяло и да се облагороди за в бъдеще.

* * *

Бог присъства в житото. Ние мелим Господа, когато мелим житото, и най-хубавото от житото излетява.

* * *

Житото, пък и човек, трябва да се жертва, за да се повдигне.

* * *

Артериалната кръв е любовта, която идва от Бога, венозната кръв е, която се връща в сърцето да го пречисти.

* * *

Когато човек е здрав, ходи изправен. Пазете се. Почнете ли да се навеждате, земята ви привлича, изгубвате равновесието си.

Не се огъвайте, дръжте гръбнака и ръцете си изправени. Когато тялото е перпендикулярно на земята, светлината и топлината идват върху него правилно.

* * *

Щом сте неразположени, ще обичате луната, за да оздравеете скоро. Ако го разболеете при празненето на луната, болестта лесно ще мине.

* * *

Този човек, който лъже, има особена миризма. Колкото лъжата е по-голяма и миризмата е по-голяма, той се разлага. Добрият човек, честният човек мирише на роза, на карамфил.

* * *

Всякога, когато трябва да любиш, а не любиш, ще се роди едно болезнено състояние.

* * *

Духът в човека никога не говори като човек или много рядко говори. Езикът на духовете е толкова съдържателен, сбит, че едва ли човек може да схване нещо от говора им. Една дума на едно гениално същество в духовния свят е цяла реч от десет хиляди думи. И когато ти каже една дума само, ти никога не можеш да я забравиш. Веднага умът преработва.

* * *

Някой мисли, че е гениален, а той е само този, който се подписва, само един свидетел, а друг е творецът.

Гениалният се държи за Бога.

Гениите имат особени линии, особено устройство на очите и всички останали линии са съвсем другояче устроени.

* * *

Хората най-много от страх остаряват.

* * *

Един паметник е затвор за вас.

* * *

Златото е проводник на слънчевата енергия.

* * *

Когато дойде смъртта, ще дойдат вашите приятели от горе. Най-напред ще се появят двама ангели, облечени в светлина, ще ви вземат и ще ви ръководят, няма да ви говорят за смъртта, те с любов ще ви изтеглят и ще напуснете тялото, като че излизате от къщи, и ще си заминете.

* * *

Един ден идва при мене един болен и казва: „Закъсах“ Аз му казвам: „Иди си, ще оздравееш. - Как ще оздравея?

Иди си, ще оздравееш“. Най-после му креснах: „Иди си, ще оздравееш!“ След един месец идва, благодари, че е оздравял без нищо. Ако не оздравееш, ела при мене. Като ти казвам, че ще оздравееш, вярвай.

„Да изповядваме!“, НБ , София, 29.3.1942г.

* * *

Материята, от която е създаден физическият свят, е твърда и се дели на безкрайност. Духовният свят е жидък, мяза на вода. Умственият свят е въздухообразен. Божественият свят е твърд и неделим. От него се образува голямото тяло, а от физическия (вят се образуват малките тела - има едно подобие между тях.

* * *

Народ, който не служи на Бога, ще си отиде.

* * *

Войната при един грешен свят е необходима, но при един праведен и разумен свят не е на мястото си.

* * *

В подсъзнанието си човек трябва да има предвид влиянието на земята, на слънцето и на месечината заедно и да е свързан с центъра на слънцето. Според мене центърът на слънцето тона е интелигентността на слънцето. Слънцето е разумно. Земята и месечината са разумни. Между тези разумности има отношение. Видимата земя е тялото на земята. И земята има душа, и слънцето има душа.

* * *

На всички материалисти умът им е помрачен. Безверници-те имат тъмен цвят на лицето, има нещо в тях развалено.

* * *

Човешкият череп показва дали човек вярва в Бога или не. Ако най-горната част на главата е издадена, изпъкнала, човек е вярващ.

* * *

Като ти дотегне животът, няма защо да мислиш за самоубийство, но вземи да гладуваш 20, 30, 40 дни, за да прецениш какво нещо е животът, и ако не ти е домилял, тогава продължавай да постиш.

* * *

Никога не осъждай баща си за една постъпка, която е направил, за да не изпаднеш в същите горчиви опитности на баща си. Всякога имай в душата си едно зачитане към човека.

* * *

Учен е този, който, каквото каже - става.

* * *

В илюзиите прираст няма. Всякога, когато има илюзии в човешкото съзнание, човек губи от своята тежест, от своята сила и от благородството на своето сърце.

* * *

Главоболието понякога се дължи на нечиста кръв, някой път на неправилно разпределение на силите в мозъка някъде се набира повече сила, някъде по-малко, някой път за това, че сърцето не е разположено.

Когато мозъкът е неразположен, винаги коремът страда. Сърцето е неразположено, главата страда.

* * *

Когато някой боледува от нечиста кръв, лекарите му слани инжекции от чиста кръв, за да се обнови кръвта. Когато някой път хората потънат в грехове, лъжи и престъпления, трябва да дойде човек от невидимия свят, да тури чиста инжекция върху истината, любовта, знанието. Това са елементи, които трябва да влязат в умовете и сърцата на хората, за да се обновят. Човек не може да се обнови без светла и чиста мисъл, без благородни чувства, без добри постъпки. За да се обнови физическото тяло, трябва чиста кръв, а това се постига чрез чист въздух, чисти мисли, добра и подходяща храна.

* * *

Един брат беше готов да си върви за онзи свят, не можеше да се помръдне, казваше, че са се вцепенили краката му. Намерих, че това е духовно вцепеняване, поговорихме си около двадесет минути, казах му: „Стани!“. Той стана от леглото. Питам го: „Ти вярваш ли в болестите? - Не вярвам. - Я стани съвсем от леглото и се изправи“. Той стана и се изправи. „Я сега походи малко из стаята“. След два дни този човек оздравя. Беше адвокат и отиде да си гледа работите. Питат го лекарите: „Какъв цяр ти даде господин Дънов?“ „Каза ми да стана и аз станах. Каза ми да тръгна из стаята без ничия помощ и аз тръгнах“.

* * *

Видях, че дяволът го беше вързал. Вързал краката, гръбнака и ръцете. Изваждам ножчето и прерязвам тези конци един по един и гои се размърда, после тръгна. Като му приказвам, той не усети как прерязах тия конци. Ножчето трябва да е остро.

* * *

Човешкото тяло постоянно се изменя, сменя материята през всеки седем години и от материята, която е била преди седем години, нищо не остава. Като направиш една погрешка, след седем години пак си чист. Това е единствен метод за чистене, понеже нечистотата е вложена вътре в самата материя.

* * *

Ако човек би живял чист и свят живот, щеше да бъде много силен.

* * *

Чисто ли е тялото, и дрехите ще са чисти.

* * *

Ако през човека тече божествен сок, никаква нечистота не би останала по тялото. Майката трябва да бъде винаги разположена, търпелива, магнетична, красива, до 120 години да бъдат чертите й хубави, да бъде изправена, да ходи като млада мома. Като стане на 120 години да каже: „Искам да си замина за онзи свят“ - и ще повика всичките си приятелки, ще даде едно угощение, ще се оттегли някъде и ще си замине.

* * *

Радиото на слънчевия възел е свързано със слънцето и каквито новини стават на слънцето, се съобщава. Всички новини, които стават на месечината, се съобщават в ума. Вечерно време нагласете радиото си на гази вълна, за да слушате новини. Около сто, сто и петдесет хиляди души има на месечината и то все учени хора. Не зная в слънчевата система дали има друга планета, освен месечината, от която да се правят по-хубави наблюдения на небето от нея. Идеално положение за наблюдения има само на нея. Небето е ясно и чисто, бури няма. Чистилището е там. Ако трябва да се чистите, там ще ви пратят. Праведните са чисти и като умрат, там ги пращат. И като ги пречистят съвършено, отиват на Меркурий, на Венера и после ги връщат на земята. Месечината не е мъртва - там има градини, но не са на повърхността, а под кората й. Дишат етер, облечени са в етерни тела жителите и плодовете са етерни. Портокалите се топят в устата ти, а не като тук, да ги дъвчеш, че след това да ги плюеш.

* * *

Всичките диаманти са минали през умовете на ангелите, на напредналите същества. Тази материя, която е излязла от техните умове, се е кристализирала. Единственото нещо, което ангелите са оставили, това са скъпоценните камъни.

В минералите - също. Ангели са всички разумни същества, те са на степени. Има ангели, които са оставили плодовете, други - цветята. В света на Божията мисъл е създаден човекът. Във вас има от всички по нещо. От всички нисши същества по нещо и от всички висши същества по нещо.

* * *

Едно време сте били лъв, мечка, тигър, боа, кит, какво ли не сте били. Докато не се освободите от всички форми на миналото, светии не може да бъдете. От всичко животинско ще се откажете. Едно време дядо ми беше лъв, няма да живея като него. Едно време дядо ми беше боа, няма да живея като него и т.н.

* * *

Онези духове, които не са искали да служат на Бога, са станали канари, да спят. Те не са искали да работят. Господ поставил най-голямата тежест върху гърбовете на тези същества. Канарите са спящите духове, а земята, това са спящите души.

* * *

Всичките хора, в които не е Господ, са нещастни.

* * *

Нека има нещо в живота, което да не сте постигнали. Тогава ще бъдете щастливи. Щом постигнете всичките си желания в живота, ще бъдете нещастен човек.

* * *

Според мене всички, които обичат Бога, са добри, патриоти. Който може да се жертва за Бога, е добър патриот. Който обича Бога, той обича и човечеството, и обществото, и народа си.

* * *

Илия дойде след време във формата на Йоан Кръстител, но не го познаха.

* * *

Арийската раса е в главата, семитската в сърцето, а монголската - в стомаха. Евреите са в сърцето.

* * *

„Не мога да понасям еди-кого си“. Ще намериш една добра черта в него и ще му служиш беззаветно. Все трябва да има една добра черта.

* * *

Любовта е цяр срещу всички болки.

* * *

Пеперудата е ангелско дете. Бащата на пеперудата е ангел. Бащата и дъщерята правят пъстрата дрешка.

* * *

Болният се нуждае от нещо. Внеси в него това, от което се нуждае, и той ще оздравее. Всички болести произтичат от един вътрешен недоимък на божествената светлина.

* * *

Кой е най-големият враг на човека? Самият човек, низшето в човека. Ще го обичате. Врагът е вътре у вас.

Ще го обичате. Това е плътта. Този враг, който създава всичките ви страдания, трябва да го обичате.

* * *

Никога не носи ти подаръците, за които са предназначени. Нека всеки сам да си ги вземе.

* * *

Истината е родена от любовта и мъдростта.

* * *

Съвършените слизат да работят за онези, които не са допили съвършенство. Засега други работят за нас да станем съвършени. Ние, като станем съвършени, ще слизаме да работим за други, които не са станали съвършени. Предстои пи една велика работа. Сега над нас работят съвършени души.

* * *

Яж плодове такива, каквито природата ти е приготвила. Без захар, без масло, без мазнина. Доматите няма да ги готвиш. Така ще ги ядеш, хубаво измити. Хляб няма да ядеш, но жито много добре сварено.

* * *

Ще ядеш малко, да остава малко празно пространство в стомаха. Ако не оставяш празно пространство, ще дойдат ред болезнени състояния.

* * *

Очите не се целуват. Прати светлина към очите. Прати мека светлина, мек поглед, няма защо да целуваш очите. На болния няма защо да му казваш, че го обичаш. Кажи му: „Стани!“. И ако стане, оздравее, ти го обичаш.

* * *

Пушенето не е голямо зло, дори по някой път е приятно, дори лечебно, но рядко, по малко, да се запали по една цигара.

* * *

Да направиш едно добро не е лесна работа. Изисква се голяма мъдрост да направиш добро.

* * *

Като дойде Господ, червеят става пеперуда, престъпникът става светия. Докато не е дошъл Господ, всеки ще си остане в своя порядък. Вълкът ще си остане вълк. Вълкът ще пасе заедно с овцата, но това ще стане, когато дойде Господ и ги научи. И ще се засели между тях. И светията, и ангелите, и гениите ще ви ръководят, докато дойде Господ да ръководи света.

* * *

Земетресенията стават, кога го има несъответствия, когато хората станат много лоши. Тази енергия, която се развива при триенето на пластовете, може да се хване и използва за отопление и осветление, а тази енергия може да се складира, за да има гориво винаги, а сега всичко отива на халос в пространството. За в бъдеще и гневът ще се използва като енергия.

* * *

Във Вселената има същества, които се хранят само с мисъл; други се хранят с думи, трети - само с добра постъпка.

* * *

Човек, какъвто е сега, не може да издържи температурата, нито културата, нито атмосферата на слънцето. Там има налягане от 16 хиляди тона, което ще го направи на сол, по-скоро ще го превърне в газообразно състояние. Човек няма нужната интелигентност, за да издържи. Само доброто и любовта могат да устоят на това налягане. При нисшите форми налягането е слабо. Колкото човек се качва по-нагоре, толкова и налягането се увеличава.

* * *

Бог изпрати разумни същества, да ви направят разнообразни плодове, които станаха жертва за вас. Вие не знаете кой е скрит в една ябълка. Не знаете кой е скрит в една череша. Ние се храним с децата на ангелите.

* * *

Сегашните хора с лошия си живот стават причина светлината, която идва от слънцето, да не може да остави всички те благословения на земята. Те са си причина да не могат да приема! Божиите благословения. Ако ние не вложим доброто като основа и правдата като разпределително средство, и ако не приложим разумността, не може да се издигнем, а ще бъдем като дресирани животни.

* * *

Ако с внушение може да се умъртви един човек, защо с внушение да не може да се подмлади? Прокарвате ръката си често около тялото, с мисъл за подмладяване и се подмладявате. Повече сте склонни обаче чрез мрачни внушения да си създавате нещастия. Ако бащата и майката вярват сто и едно на сто, че от детето им ще стане нещо, то наистина ще стане.

* * *

Човек е една формула.

* * *

Помислиш за хляб, и хлябът дошъл. Помислиш за вода, и водата дошла. Помислиш за ябълки, и те идват. Това става и е много приятно нещо за тези, които мислят правилно.

* * *

Един народ, щом се отклони от доброто, справедливостта и разумното, Божиите блага бягат от него.

* * *

Добрите хора са кредит. Увеличат ли се в един народ добрите хора, благата идват.

* * *

Колкото човек се повдига по-високо, толкова по-разумен става. Повече същества живеят в него. В човека живеят много разумни същества. Милиарди разумни същества живеят в него и колкото по-напреднал е и по-разумен, толкова повече същества живеят в него.

* * *

Никога не можете да се избавите от страданията, ако нямате център, за който да се държите.

* * *

Щом страдаш, значи си излязъл извън божествения порядък. Страдаш за своето непослушание.

* * *

Започнат ли да се опетняват умът, сърцето и тялото, болестите са дошли.

* * *

Онзи човек, който има знание, би си направил дреха от слънчеви лъчи. Вълната, храната, всичко идва от слънцето. Човек, който има знания, ще събере своята храна, своето гориво от слънцето. Няма да дава пари за храна и въглища, няма да се кара с никого, защото няма да има за какво.

* * *

Хората нямат достъп до духовния свят, защото нямат органи за този свят. С органите, които има, не може да припари там. Божественият свят пък е затворен за духовния. Духовният и божественият свят са затворени, понеже са организирани. Ако един човек влезе в един по-висок свят, той е вече невидим за тебе. Ако влезе в духовния свят с физическата светлина, нищо няма да види.

* * *

Физическият свят има ниски трептения; духовният има по-високи трептения, а божественият има съвършено силни трептения.

* * *

Болният не може да оздравее, докато не повиши своите трептения.

* * *

От черните лъжи се образуват най-тежките заболявания, неизлечимите болести.

* * *

От белите лъжи се пораждат: хрема, треска, простуда, ревматизъм, болки в кръста и врата, зъбоболие, ечемици на очите.

* * *

Единствената миризма, която не мога да изтърпявам и от която бягам, е лъжата. Няма по-отвратителна миризма от| миризмата на лъжата.

* * *

Колкото по-малко влиза въздух в дробовете, толкова повече е изложен човек на заболявания.

* * *

Сърцето не се лъже - то знае. Щом страда, излъгано е. Щом умът се помрачи - излъган е.

* * *

Всякога, когато човек иска повече, отколкото трябва и отколкото му е дадено, тревогите и безпокойствата идват.

* * *

Ако приемем светлина или въздух, или храна повече, отколкото трябва, ще се чувстваме недоволни и нервни.

* * *

Три пъти на ден да благодарим за мислите, за въздуха, за храната, които Бог ни е дал. Ще ги приемаме и благодарим. Ако спазваме това правило, ревматизъм, коремоболие, главоболие няма да има.

* * *

Ако един човек не е свързан с Венера, за какви чувства ще,e говори? От планетата Венера излизат известни влияния, които се предават по етера, невидимо, както светлината. Тези влияния оказват влияние на малкия мозък и до известна степен на предната част на мозъка.

* * *

Мислите ли, че един баща, който пиянства, и една майка, която живее разпуснато, разгулно, че чрез тях ще се родят възвишени души?

* * *

Гениалните хора се раждат при особено съчетание на планетите и на слънцето. За да се роди един гений, между мъжа и жената не трябва да има никакво противоречие. Ако техните умове са раздвоени, ако те нямат любов, гениално дете не могат да родят. Какви деца ще родят тези мъже и жени, които не излизат от нощните свърталища?

* * *

Дъждът е в състояние да ви лекува и да ви пречисти, но и за това се иска знание. Българинът не може да пречисти нечистите ги мисли, защото бяга от дъждовните капки, бяга от слънцето.

* * *

Слънцето е видимата страна на проявлението на Бога.

* * *

Храната е сгъстена светлина.

* * *

Маслото е есенциален продукт на природата.

Всяко прекъсване на връзката между Бога и нас носи боледуване.

Свързването на човека с божествения свят му носи здраве, топлина за сърцето, светлина на ума и човек се повдига.

* * *

Който има знание, само с едно минаване покрай един болен, болният ще оздравее.

Ако хората се пекат на слънце, също ще оздравеят Слънцето може да изтегля болестите.

Около обяд и след обяд обаче слънчевите лъчи са много силни е опасно да се излагате на преките слънчеви лъчи. След десет часа ще носите сламени шапки.

* * *

В природата има писани книги, които Бог е писал. Който знае как да чете, той ще намери ония неща, които са необходими за неговия живот.

* * *

Процесът на подмладяването е процес на божествения свят. Като възприемете божествената любов, ще се подмладите.

* * *

Ако си неразположен, излез навън, изложи гърба си на слънце, концентрирай ума си и лекарството от слънцето ще дойде. Аз така правя и всичко, каквото ме смущава, изчезва в продължение на десетина минути. Като се пека на слънце, нагаждам се така към лъчите, че да ме огреят, а аз пращам енергиите си към стомаха и не закусвам - най-много една-две череши или две-три зрънца грозде, или само топла водица, и така се пека на слънце. Тази вода привлича енергиите, които идват от слънцето. Каквото човек пожелае, това пече знаят от слънцето и го изпращат. Туй реалното, което лекува, ни го изпращат от специфично място. Тази енергия идва по права линия.

„Разумни и незлобиви“, НБ , София, 14.6.1942г.

* * *

Да ви кажа магията. Когато обичаш човека и когато той те обича, всичко ще направи за тебе. Така е и със слънцето и водата. Щом ги обичаш - ще направят нужното за тебе.

* * *

За всеки едното е дадено повече, отколкото е потребно да има и отколкото той очаква.

* * *

Истината е, която внася безсмъртие, повдига човешкия дух, повдига човешкото сърце и създава ново тяло.

* * *

Умът ви всякога трябва да бъде буден, като направите една погрешка, да я изправите.

* * *

Топлата вода дава нещо на човека, а студената само взема. Пиете ли топла вода, ревматизъм няма да ви напада.

* * *

Човек пие студена вода, яде лед, яде месо, коняк и вино пие, ром пие, абсент пие, пуши и мисли, че това е култура и иска да.бъде здрав!

* * *

За модата съм, когато се облечеш, да знаеш как да съпоставиш цветовете на дрехите, с които се обличаш, какви обувки и каква шапка да сложиш, да знаеш как да се срешеш, как да се белосаш и червосаш. Ако умствено си слаб, носи жълти цветове; ако си слаб във вярата, носи сините цветове, ако те тъпчат хората, носи портокалов цвят, око си слаб, болнав, носи виолетов цвят.

* * *

Жълтите цветя разполагат само с жълтия цвят. Червените цветя казват: „Даваме само червен цвят, защото ни е излишен“. На сините цветя им е излишен синият цвят и т.н. В човека обаче жълтият цвят показва недоимък, защото води нечист живот, и другите цветове не бива да ги има по лицето си човек, ами да има един особено приятен цвят на зряло жито, който да е в постоянно движение. Много е важно да се научиш да бъдеш проводник на смесените цветове, а те са повече от 400. Наука е да знаеш какъв цвят да привличаш. Недоимъкът на цветовете може да се набави от известни храни. Цветовете са форма на светлината, а светлината е носителка на божествената храна. Ако не знаете как да сгъстявате и как да възприемате светлината, не може да сте нито много умен, нито здрав, нито благороден. Трябва да имате знание, да си служите с цветовете на светлината. Бог е светлина. Светлината е форма, по която Бог изпраща живота в света.

* * *

Ревматизмът е малък комар, който си е забил хомотчето в крака ви. За един комар вие ще ходите да търсите лекар да ви тури инжекция, като може само да го духнете и да си отиде.

* * *

Какво ще стане от вас е написано на лицето, на черепа, ма ръката ви, на цялото тяло, на челото е написано и в хороскопа ви. Който умее и разбира, той точно може да определи дали от вас поет може да стане или художник, дали изобщо това, което желаете, ще станете. Вие целият шпорите какво ще стане с вас.

* * *

Не ви препоръчвам да имате за приятел човек, който има студени ръце и крака. Студенината е недоимък.

* * *

Опасен човек е този, който, когато говори с вас, все в земята гледа.

* * *

Обикнете ли един златен наполеон, често ли го гледате, п да го изгубите, той ще се върне отново у вас. Казвам ви ш като факт, пък вие го разбирайте както искате. Водата, която отива в океана, се връща през въздуха пак на сушата. Става кръвообращение.

* * *

Има прости хора, които знаят как да лекуват някои болееш. От тях излиза нещо, те нещо дават, за да лекуват. Хора, които имат изобилен живот, дават от себе си.

* * *

Децата, които много са обичани, много са целувани като бебета, стават по-нежни, по-умни, по-привлекателни.

* * *

Аз, ако съм домакиня - къщовница, никога няма да мета и да вдигам прах, само с влажен парцал ще обирам прах и боклуци.

* * *

При едно шевно състояние умират милиони клетки от твоя организъм.

* * *

В любовта престъпление няма. Щом има любов, грях няма.

* * *

Щом човек ще се разболее, предава своята болест и на растенията.

* * *

Цветята обичат да хващат слънчевата енергия, да я използват, като си образуват приятни ухания, а тези ухания са много благотворни и здравословни за човека.

* * *

Ако умът ти е недоразвит, ще обръщаш повече внимание на жълтия цвят, ще събираш мислено лъчите му и ще го препращаш в мозъка. Жълтият цвят събужда ума. Не е ли развита вярата ти, ще си служиш с ясносиния цвят, той подхранва вярата.

* * *

Ако не искаш да ядеш, ще се разболееш, ако много ядеш, ще затлъстееш. Ще ядеш толкова, че да се образува една мускулна тъкан, да се образува един отличен мозък и една отлична симпатична нервна система.

* * *

Човек боледува, защото не се движи, защото го мързи, особено това се забелязва между банкери и религиозни. По цял ден им дай да седят.

* * *

За да развиеш ума, ще мислиш за светлината, за красотата, за най-хубавите неща, мисли за сърцето. Вземи една хубава ябълка - изяж я. Една слива, половин кило череши - изяж ги. Черешите действат особено благотворно на сърцето.

* * *

Ако искате да бъдете здрави, никога не трябва да задебелявате буквите. Много хубаво упражнение е да се учите гласно да произнасяте или да пеете гласните букви - А, О, И, Е, Я, У.

* * *

„Ония, които чакат Господа, ще се подмладят“. Щом остарявате и не се подмладявате, това показва, че не търсите Господа.

* * *

Колкото и да са големи болките, наведете се, изправете се, пак се наведете. Не се ли навеждате, вашата работа е свършена.

„Малкият подтик“, ООК , София, 8.10.1941г.

* * *

Никога не си фиксирайте как да премине вашият живот. Да бъде както е определил Господ. Дал ви е златна уста, за да не излиза нито една горчива дума от нея. Дал ви е скъпоценни очи като диаманти, да излиза от тях най-хубавата светлина и никога крив поглед да не излиза от тях.

* * *

Някой е пожълтел, защото кръвообращението не е правилно.

* * *

Законът на доброто е законът за подмладяване. Законът на злото е закон за остаряване.

* * *

Чувствата трябва да подтикват човека към работа. Когато турим чувствата да ръководят, а мислите да помагат, тогава ти не си от умните. Не разбираш Божия закон.

* * *

Има ли петна по ноктите - нервната система не е в изправност.

Набраздени ли са ноктите - стомашната система не е в изправност.

Когато ноктите са закривени надолу и изпъкнали, имаш навиците на граблива птица, користолюбив си, само гледаш да използваш другите. Когато ноктите са извити нагоре, това говори за опак човек.

* * *

Ако си само кожа и кости - малко вода имаш, чувствата са изгубили нещо от своята красота.

* * *

Загрубееш ли много, ставаш космат.

* * *

Гледайте ръцете да не огрубя ват.

* * *

Някой път станете и се измиете на две-на три и готово. Не. Ще измиете всичко. Всяка сутрин, като станете, ще си умиете тялото. Оправдавате се, че нямате бани. Обществените бани не са хигиенични, вкъщи ще си измивате тялото, всяка сутрин, това да е за вас закон. Ако нямате условия, мислено си направете баня при най-чистата вода, после се погрейте на слънце, облечете се и излезте на разходка.

* * *

Всеки ден ще повтаряте: „Не съм стар“ - и ще видите, че не сте стар „Аз ще се подмладя“ - така ще си казвате всеки ден до 12 часа най-късно.

* * *

Когато човек е нарушил законите на Истината, тялото му започва да страда.

Когато е нарушил законите на Мъдростта, главата му започва да страда. Когато е нарушил законите на Любовта, сърцето му започва да страда.

* * *

Лекарите не лекуват. Те само облекчават болката, а болестта остава.

* * *

Защо ви боли глава? Кръвта се покварява от намаление на светлината. Когато имате светлина и топлина, кръвта е и изправно положение, мозъкът - също. Когато човек мрази, образува се едно вътрешно, психично състояние, което сгъстява течностите на живота, замразява ги.

* * *

Ума си ще храниш със сгъстена светлина. Плодовете са сгъстена светлина. Крушите, ябълките, сливите, картофите, морковите, това са степени на сгъстена светлина. Не може само с картофи да се храниш, нито само с ябълки. И най-хубавата храна е вредна, щом само с нея се храниш.

* * *

Когато хората много се приближават физически, духовно се отдалечават

„Учение и обич“, ООК , София, 15.10.1941г.

* * *

Всяка сутрин и по десет пъти на ден трябва да миете ръцете, лицето.

* * *

Никога не късайте и не яжте зелени плодове, за да не създавате анархия в себе си.

* * *

Едно правило. Щом се скарат двама души, стоплете вода, умийте си ръцете със сапун и намокрете главата си с вода.

* * *

Ако вярвате в Господа и Го обичате, ще бъдете красиви, подвижни, приятни.

* * *

Старостта е неорганизирана материя, която се намира в ставите, в нервите.

* * *

Молитвата е начин на пречистване на ума, сърцето и тялото. Да се пречистиш - това е работа. Когато човек боледува често пъти, предава болестта на близките си. И здравословното състояние също се предава.

* * *

Ще ви влияят и ще влияете - това е божествен закон.

* * *

Хората остаряват, защото са със силно развити лични чувства. Те искат да бъдат уважавани, почитани.

Всички противоречия, които съществуват в тялото, ще се превърнат на добро. То е Божия работа.

* * *

Щом твоите трептения са по-силни от тия на едно животно, то няма да те нападне, а ще бяга. Мъчнотиите в живота приличат на страшните животни. При големите душевни мъчнотии ще опиташ Божията сила. Има моменти, когато никой не може да ти помогне. Изгубил си пътя в една гъста гора, нощта е студена и непрогледна. Божественото начало вътре у тебе ще ти покаже по кой начин да излезеш от мъчнотията.

* * *

Не е хубаво да засъхва гърлото ви или очите ви, но нито голямата влага е полезна, нито голямата сухота.

* * *

Някаква голяма динамичност ли ви е обзела, очите, по-скоро клепачите почват да се зачервяват.

* * *

Вярата има в главата един център, но има и жлеза. Един ден учените ще я открият.

Щом вярата ти е отслабнала, работите тръгват назад.

* * *

Знаете ли защо не може да спите? Кокошките по кое време си лягат? Те знаят, че когато залезе слънцето, има много тренове за другия свят и съобщенията с другия свят са много добри, но по-късно, след 10 часа, 11, 12 часа (бел. ред. - 22,00, 23,00, 24,00 часа) треновете са редки, ще трябва да се чака доста, не може да се отиде до другия свят и тогава ще чакате, няма да спите, за да не изпуснете трена.

* * *

Не само c центъра на зрението може да се вижда, но и с жлезата на зрението, ако тя се е събудила.

* * *

Често от много работа хората осакатяват най-нежната, вътрешната страна на върховете на пръстите си. Пръстите трябва да бъдат много чувствителни, особено тази част.

Попилите - не трябва да загрубяват. Като пипнеш с тази част някого, може да разбереш дали е здрав или не.

* * *

С мисълта започва красивият живот.

* * *

Смелите хора имат силни трептения.

* * *

Не може слънцето да ти предаде своето благо, понеже теченията, които стават от сутрин до вечер, са разнообразни: човек до обяд възприема теченията, които са благоприятни, а след обяд, понеже вече е натоварен, намира се в негативно състояние и почти нищо не може да възприеме.

* * *

Нещо ви измъчва, събрала се е сякаш топка в слънчевия ви възел. В такива моменти ще пеете. Да имате вяра, надежда и любов в такива моменти и да пеете, това е небесна музика. Дойдат ли тези прекрасни неща у вас, скръбта ще изчезне.

* * *

От пресилване, от много тормоз и работа, от преяждане много хора умират, от страх - също, но от глад никой не е умрял. Гладът е един божествен подтик.

* * *

Обикновено хората не знаят да почиват. В почивката ще оставиш всичките мускули свободни, отпуснати, спокойни.

* * *

Оставете всяка клетка да си почине. Усещате, че ви дразни носът, или окото, или ухото, или устата. Оставете ги, не ги чоплете, нека си почиват.

* * *

Не мъкнете големи товари, като ви гледам, ви съжалявам. Никаква милост нямате към удовете си. С мъкнене нищо не се придобива. Винаги се движете и товарете според икона на хармонията, а не да се изкривявате под тежестта на раници и торби.

* * *

Има теории, според които студеният хляб е по-здравословен. Според мен топлият хляб е по-здравословен. Студеният хляб за пълните хора е на място, но за сухите не е на място.

* * *

За сухите - мекият, топлият хляб е на място, току-що изваденият от фурната.

* * *

Любовта е единствената сила, която успокоява и засилва човека.

* * *

Има хубави места, има красиви хора, чудесни къщи, има чудни цветя, красиви скъпоценни камъни, каквото и да видите красиво, спирайте се да го гледате, за да си почивате. В нервните състояния се губи грамадно количество енергия. Старостта е недоимък на тази нервна енергия. Не трябва да я иждивявате напразно.

* * *

Смехът е здраве и успокоение. Смехът действа лечебно.

Начумерването докарва болест.

* * *

Когато топлината се разпредели правилно по цялото тяло, никога не може да боледува коремът. Крака и ръце студени - това значи, че топлината се е съсредоточила другаде и трябва да се вземат мерки, опасно е главата да е топла, а ръцете и краката - студени.

* * *

Светлата мисъл лекува. Щом вярваш в Бога, ще мислиш, че всичко е разумно направено, макар че не го разбираш.

* * *

Заболи те корем, има причини. Погрешка си направил във физическото поле, стомахът е свързан с физическото поле.

Също ако отношенията ти към околните и близките не са добри и правилни, стомахът заболява. Премахни причините и болките ще престанат. Може болката да идва и от неправилни чувства, от сърцето, от духовния свят, а може причината да идва и от умствения свят. Причините много мъчно се премахват, затова и болките не минават лесно.

* * *

Бих ви дал много медицински правила да се лекувате, но за всеки от вас ще са отделни, за всяка болка и лек, за всеки човек отделно.

Човек е динамо, пълно с енергия. Тази енергия трябва правилно да се разпредели. Има два центъра на енергията, единият център - мозъчният, е динамото, от което излиза енергията, електричеството, което се образува горе. Когато туй електричество намалее, хората нямат достатъчно енергия да мислят, животът им става безсмислен. Щом се набере много енергия, човек става много динамичен. Другото динамо е в симпатичната нервна система, магнетизмът, насъбран там, образува туй разположение, радост, мекота. Магнетизмът и електричеството са еднакво необходими, за да се проявява животът.

* * *

Цветята много бързо, веднага разбират един човек болен ли е или здрав. Болният мине ли покрай тях, те се свиват, дори изсъхват.

* * *

Носът може да се поддържа в добро състояние чрез вдъхва не на уханни треви и цветя. Не е лошо да отглеждате в домовете си уханни цветя. Плодните дървета пък държат в изправност вкуса ви.

* * *

Цветовете, светлината лекуват очите. Цветовете лекуват и носа, и устата.

Добрите градинари не боледуват.

* * *

Някой път, когато не сте разположени, вземете леген, налейте бистра вода, измийте ръцете и лицето си, погледнете водата и после я излейте на чисто място, на цветята например. Чистата вода от лицето на чисто място ще изливате.

* * *

Приятна е онази храна, която ти доставя това, което искаш. Неприятна е онази храна, която взема повече от теб, дава по-малко.

* * *

Има дървета, които издават тона ДО, други издават тона РЕ и т.н. Цветята още по-сложно предават музиката.

* * *

Трябва да обичаме живота, докато имаме работа, която трябва да свършим на земята.

* * *

Малко ще ядете и малко ще спите.

* * *

Някой от вас има възпаление на крака. Като започнем всички да пеем, ще се премахне възпалението. Има болки в става, които могат да се премахнат, когато им пеете, или пък накарате някой музикант да ви свири.

* * *

Който носи любовта със себе си, няма какво да говори, топлина излиза от него, а от онзи, който мисли добре, светлина излиза от него. Сърцето на онзи, който мисли, е друго, друг е пулсът, който бие.

* * *

Като се намери човек в трудно положение, да работи. Каквато и да е работа, но да работи. Да впрегне ума си, сърцето, тялото си в някаква работа.

Много е грубо още човешкото ухо, още не може да чува песента на Всемира, нито на земята, нито на цветята. Музика два от лъчите на слънцето. Лъчите на слънцето носят музика, а месечината моделира тази музика.

* * *

Хубавото ухание е песента на цветята.

* * *

Безпокойството е проказа.

Който само се безпокои, се демагнетизира и хората бягат обикновено от такъв човек. Мрачният човек отблъсква хората.

* * *

Когато вземеш хляба, разбира се, винаги преди това трябва да си умиеш ръцете, благодари на Бога. Ако искаш да си здрав, благодари на Бога постоянно за хляба и храната.

* * *

Почнете ли много да се безпокоите и нервирате, ще дойде някое болезнено състояние. Всякога гледайте да утихнете.

* * *

Много закони и правила съм дал в беседите си, за да живеете правилно, но вие пак си карате както знаете. Казаното не ползва.

* * *

Цяла година, като дишате поне по десет минути на ден, ще бъдете здрави. Ако при яденето не бързате и дъвчете добре храната си, ще бъдете здрави. Ако всяка вечер измивате краката си с топла вода, цялата година ще бъдете здрави. Ако никак не се тревожите, ще бъдете здрави.

* * *

Кой кога ще си замине, това ще предоставим на Бога, когато е определено, тогава. Не трябва да се месим в това кой да си заминава и кой да остава. Някои хора си заминават преждевременно, живели в неразбория, но ако са живели по волята Божия, нямаше да си заминат. Шестдесет години - това е зенитът, върхът. Истинската работа започва от 60 години нататък. Няма какво да бързате да заминавате за онзи свят. Като отидете на онзи свят, пак ще искате да дойдете тук, на земята.

* * *

Дойде ли безпокойството, започнете да пеете. Само песента да е в ума ви, за нищо друго да не мислите.

* * *

Болестта взема от тебе, затова си неразположен.

* * *

Има много жлези в тялото, с които се занимава човешкото сърце, от тия жлези зависи състоянието на човека. Има жлези на радостта, има жлези на щастието, на говора, в гърлото, има жлези за дълъг живот.

* * *

И като дишаш, и като издишваш, да благодариш на Бога за въздуха. Колкото и да си скръбен, ако можеш да възприемеш въздуха отвън и да го прекараш в ума си и се поставиш в едно възприемателно положение, да благодариш за въздуха, като го задържиш за известно време, да извадиш скритото в него и да го издишаш бавно, с благодарност, ще смениш скръбното състояние с радостно. Във въздуха има нещо, което е изпратено за тебе. В тебе може да влезе само това, което е твое. Когато влезе твоето, ти си здрав, когато влезе чуждото, ти си болен.

* * *

Заболи те крак - това показва, че в тялото има излишни енергии, които ти трябва да изпратиш навън. Всяко безпокойство се дължи на нещо чуждо в тебе. Лекувай се със закона на любовта. Боли те крак. Като вярваш в Бог и мислиш за Него, поискай да престане тази болка. Боли те стомах - помисли за Бога. Да мислиш за Бога, това е една възможност да се лекуваш. Туй, което ви казвам, не е да лекувате хората, на другите да помагате, но на себе си в даден момент да помагате, да бъдете лекар пи себе си. С любовта и обичта ще може да се лекувате.

* * *

Любовта има две големи жлези, няма да ви кажа къде са и кои са. Тия жлези, като разберете Божия закон, ще знаете къде са. Като разберете къде са, тогава ще търсите другите, спомагателните, малките жлези. Ако поставите пръста си на двата центъра на философията, веднага въпросът, който ви интересува, се разрешава. Питате се защо обичате даден човек. Като турите пръста си на центъра на разсъждението, ще знаете защо го обичате. Този човек, когото обичате, все ви е направил някога добро. Вие сте задължени към него и затова, като го видите, го обиквате.

* * *

Хляб не се хвърля. Никога не го хвърляйте.

Всяко нещо, колкото и да е малко, е ценно, още повече хляба ще го държите в съзнанието си като нещо свещено.

После от този хляб на любовта няма да давате комуто и да е. От този хляб на една свиня няма да давате. Хлябът е нещо свещено.

„Любов и Обич“, ООК , София, 26.11.1941г.

* * *

Земята крие големи богатства, това са малките мистерии.

Малки тайни носи земята, а слънцето носи големите тайни.

Има любов по-голяма от тази на земята, тя е любовта на слънцето.

* * *

Хлябът идва от слънцето, от разумните същества, те наблюдават как вие ядете и съответно толкова благословение ви дават чрез него.

Когато мислим чрез обичта или когато мислим чрез любовта, тогава плазмата в човека се обновява. Щом този закон на обичта и на любовта не действа, плазмата, от която човек е създаден, остарява, не се обновява плазмата и се изгубва. Първоначални капиталът, който Бог е вложил в плазмата, се разтопи и трябва да напуснеш земята, защото нямаш капитал. При процеса на любовта и обичта плазмата се обновява, обновяват се червените кръвни телца. В един кубически милиметър кръв има пет милиона червени кръвни телца и пет до десет хиляди бели телца. Те са стражарите. Любовта е процес, който обновява живота. Тя е обновителен процес за болните. Любовта е в състояние да премахне вашите болести от какъвто и характер да са те.

* * *

Колкото по-бързо дишате, толкова сте по-сприхави.

* * *

Плесна пред лицето ви с ръце и вие веднага затваряте очите. Пак ги отворите. Такива плесканици стават и в нашето съзнание, и затова често мигаме. Това мигане трябва да се спре.

* * *

За да ви върви, научете се да говорите сладко.

* * *

Ти живееш в Бога, а го търсиш вън от себе си.

* * *

Всички хора не умират. Някои хора са ги заравяли, но след това не са ги намирали в гробовете им.

* * *

Златото трябва да дойде от мозъка. Тогава човек е богат. Ако не е богат, ще страда.

* * *

Всяко нещо, което съществува в света, има отношението към нас и ни въздейства.

* * *

Аз съм разглеждал толкова философии от памтивека досега, много работи са писани и говорени, но същественото ме определят.

* * *

Множеството е един недъг на човечеството, един голям недъг, който се дължи на отклонението на човешката душа от правия път.

* * *

Българинът много обича с „Чужда пита помен да прави“, той свои пари не обича да дава. До лев може. Когато има да взема пари, много бърза. Когато има да дава, всякога закъснява. Все ще му се случи нещо и все ще закъснява. От какво зависи закъсняването? У него чувството на страх е развито. И личните му чувства са развити. Страхът и личните му чувства са в борба. И той се бори в себе си. Когато се боите да направите нещо или не, това е от страх. Страхувате се, че може да не е така. Мислите ли, че всички хора, каквото казват е вярно? Някой, когато казва „Аз обичам истината“, това вярно ли е? Относително вярно. Той държи на тази истина, когато тя се отнася до него, когато е в негов интерес, но дето истината не е в негов интерес, той почва да се колебае. Направил едно добро дело, дал 1000 лева за благотворителни цели. Че какво добро е направил? Тези пари не са негови. Единственото нещо, което е направил, е, че ги е дал. Те не са негови, но той на всички вече е казал, че той ги е дал. Или е дал жито, плодове или нещо друго някому и вече цял свят знае. Светлината, слънцето, влагата и прочее са работили, за да стане житото и плодовете.

* * *

Щом Господ те е направил, как може да бъдеш лош?

* * *

Чрез добрите хора в света Бог говори, а чрез лошите хора Бог възприема лошото и работи. Бог едновременно работи и в добрите, и в лошите хора.

* * *

Грешката може да се прости, но греховете - не се прощават. Греховете са на дявола, а погрешките - на хората. В погрешките има страдания, а в греховете - смърт. Като направите погрешка, кажете си: „За погрешката съм готов да отговарям и да я поправя, но грехове не правя“.

* * *

Това, което носи живот, е любовта.

* * *

Трябва да обичате, защото иначе ще изгубите своята топлина, а пък щом изгубите топлината на духовното си тяло, вие не може да имате добро разположение на сърцето и умът си има своя топлина. Докато умът има тази светлина, която трябва да има, той има и нормална топлина. Щом светлината се намали, ще се намали и топлината му. Всяка мисъл, която е права, носи светлина. Всяко чувство, което е право, носи вътрешна топлина, понеже е понятна. Всяко страдание възстановява вътрешната топлина. Без страдания хората щяха да изстинат, щяха да замръзнат, да се вкоченят.

* * *

Щом сте нечисти, ще бъдете в света на илюзиите. Ако искате да бъдете в истинския свят, ще бъдете чисти. Затова се говори за чистота на мислите, на чувствата и на тялото.

* * *

Разболявате се, защото не знаете да обичате и не знаете да любите. Разболявате се, защото ядете храни, които отвън са вкусни, отвътре са нечисти. Стомахът и кръвообращението се развалят от нечистите храни. Започнете да се храните с хубава храна, веднага ще дойде подобрението. Хубавите мисли, чувства и постъпки, това е най-хубавата храна, тя крепи човека.

* * *

Най-хубавото ядене, ако не знаете как да го ядете, ще ви причини зло. Начинът, по който ние сега ядем, е елементарен. Когато се усъвършенстваме, ще стане подобрение. Но най-първо трябва да започнем с ума - да има мир в ума и да няма противоречия в сърцето. Да настане една вътрешна хармония.

* * *

Новото в света няма да дойде по механичен път. Всички хора трябва да се родят отново.

* * *

Ако можеш да повдигнеш трептенията на организма си, болестта ще изчезне.

* * *

Бодилите на цветята и дърветата са отдушници за лошите състояния, които имат. Трънът е отдушник на събралата се енергия вътре в цветето или дървото.

* * *

Бог ни е поставил господари на положението да изберем чистото, което ни е дал. Щом намерим, че нещо не е божествено, да не се занимаваме с него. Божественото е, което съгражда ума и сърцето, което повдига душата.

* * *

Пеенето е един начин за самоусъвършенстване. Без пеене болестта няма да си замине.

* * *

Всички, които сте нетърпеливи, не дишате правилно. Всички, които сте меланхолични, не дишате правилно. Всички, на които сърцето не бие правилно, които не могат да спят, които ядат без желание, не дишат правилно.

* * *

Ако имате гневливо дете, побутнете леко върха на нослето му.

* * *

Музиката е такт на живота и чрез нея вие можете да моделирате всичките си удове. Може да моделирате веждите, космите, ушите, дробовете си, стомаха. Има тонове, които като вземете, може да станете невидим. Ако искате да станете видим, ще вземете други тонове.

* * *

Заболи ви корем - сложете ръцете си отгоре, така по-лесно ще ви мине. През ръцете минава положителна и отрицателна енергия, те неутрализират насъбралата се вътре излишна енергия.

* * *

Органическите болести са наследени от майка и баща и от ред предишни поколения и доста мъчно се лекуват. Има разлика между органичните заболявания и натрупванията на енергия в различни части на тялото.

* * *

Божествен закон: онова, което давате на хората, ще се даде на вас. Вие сами определяте своята съдба - колко да ми дават хората.

* * *

Всеки човек, който се стреми да се повдигне, той едновременно помага на цялото човечество.

Всеки човек, който не иска да се повдигне, той спъва цялото човечество.

* * *

Листата, тревата, растенията, цветята са създадени да помагат на хората, те са лечебни. Помиришете някой лист, ще се подобри състоянието ви. Очите ви са отслабнали от безпокойство, погледайте жълтия цвят, ще се успокоят очите ви. Очите могат да отслабнат и ако се подлагате на силен вятър да ви духа, тогава става едно свиване на капилярните съдове.

Измивайте очите си по няколко пъти на ден с приятно топла вода, за да се привлече кръв.

* * *

Само с топла вода ще перете дрехите си, за да не осакатявате ръцете.

* * *

Да се изправим хубаво и да гледаме хубаво.

* * *

Никога не носете тесни обуща, после кожата на обущата да е тънка и мека.

* * *

Дъждовните капки, пролетни и летни, са пълни с благословение и магнетизъм, пълни са със здраве. Двадесет летни дъждовни бани, като направите, ревматизмът ще си отиде.

* * *

Щом дойде страданието, ще кажете: „Това е една необходимост за развитието на моята душа“. Не смесвайте терзанието, мъченето със страданието.

Страданието е една мощна сила, акустика е за радостта. Страданието прави хората ценни.

* * *

Азотьт е много необходим, без него човек не може да мисли.

* * *

Мисловният свят във физическия свят е главата. Чувственият свят са дробовете, а волевият свят, това е стомахът. Тия три свята съединени в едно, съставят физическото тяло. Главата има общение с мисловния свят. Нашият мисловен свят е свързан с месечината. Както и да мислите, изведнъж няма да се свържете със слънцето, понеже човешкият мозък не е достатъчно организиран, ако приеме енергия направо от слънцето, ще разстрои мозъка. Тази енергия на слънцето трябва да мине през месечината и от месечината да дойде в мозъка. Или другояче казано, слънчевата енергия се поема чрез слънчевия възел, жлезите, които образуват стомашния мозък, и оттам енергията се предава горе в мозъка. Трябва да се трансформират слънчевите енергии, за да са поносими за сегашното развитие на човека.

* * *

Ако постоянно стискате устните си, ще нарушите кръвообращението, няма да се минат и десетина години, ще се увеличи венозната кръв. Оставете устните свободно да се докосват леко. Само за лошите думи стискайте устните си, да не излизат. Придайте един хубав червен цвят на устните си. После формата да е хубава, леко краищата на устните да са извити нагоре.

* * *

Как трябва да се хармонизирате? Всяко нещо да го поставите на място. Когато ходите, да хармонирате краката си, да не ги удряте, да стъпвате леко.

* * *

Човек по естество е непоправим. По същество е добър, създаден е добър, а по проявление е лош.

* * *

Електричеството - това е капиталът, магнетизмът е мястото, където този капитал ще се обработи.

* * *

Щом човек се уплаши, губи топлина, щом се обнадежди, повишава се топлината, а вярата регулира топлината. Всяка влага трябва да се регулира. Топлина и горение са две различни неща. В топлината няма изгаряне. В изгарянето има излишна топлина, която нарушава хармонията, която съществува между клетките. Изгарянето прекратява функциите на тялото. И в студа става изгаряне, и при голямата топлина пак клетките изгарят. В големия студ човек може да си повреди удовете и органите. В голямата топлина - също. Любовта е онази сила, която уравновесява всички божествени блага. Тя регулира всичко в човека. Всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка трябва да се урегулирват - това е здраве, това е приятно разположение. Никога не дръжте в ума си отрицателни мисли.

* * *

С телата си трябва да бъдем много внимателни, да не ги пресилваме във всяко отношение. Да имаме идеална обхода с косите, ушите, очите, носовете, ръцете, краката си. Всички органи и удове да бъдат здрави. Когато нещо ви «боли, намажете мястото със зехтин, малко позатоплен, и отгоре малко посолете чер пипер и малко оцет, и помолете някой по-магнетичен човек да ви поразтрие. Вие все чакате наготово някой да ви лекува. Простудили сте се малко, пак чакате на мене да помагам. Вземете си малко десетгодишно вино, домашно, стоплете го, турнете чер пипер, 5-6 бучки захар, като изпиете една чашка, ще се стоплите, ще мине настинката. Хем ще ви стане приятно, хем ще ви мине настинката, ще се развеселите, но всеки ден такива банкети няма да правите.

* * *

Зехтинът е много лековит.

* * *

Всякога, когато човек се обърне към Бога, лошите условия се смекчават.

* * *

Желанието да стоплите ръцете си веднага всмуква топлина и тя минава по цялото тяло. Ако пиете студена вода, ще се стоплите ли?

* * *

Когато навън е много студено, а трябва да излизате по работа, намажете си лицето със зехтин.

* * *

Щом сърцето ви се смущава и умът ви се смущава, вие сте в неорганизирания свят на мисълта.

* * *

Сърцето е цял един свят. Безброй същества в него живеят.

* * *

Който мисли криво, се осакатява, щом мислите за дърветата, за животните, за хората лошо, се осакатявате. Щом мислите лошо или зло за природата, още повече се осакатявате.

* * *

Ябълката, крушата, хляба може да целувате, но сърцето, ума, душата и духа не можете да целувате.

* * *

Който изпълнява волята Божия, той всякога може да оздравее.

* * *

Целта никога не оправдава средствата.

* * *

Не пълни главата и сърцето си с кал и безпокойство, не пълни тялото си с нечиста храна. Ще ядете най-хубавата храна.

* * *

„Красив е животът“ - това е песен за сърцето, за освобождение, за изхвърляне всички тежки раници вън.

* * *

Смирението е най-хубавото състояние, което може да има човек.

* * *

На това напрежение, на тия отрицателни мисли, които се носят из атмосферата, вие трябва да дадете отпор, контраофанзива, а не да се оставяте натегнатата обстановка да ви въздейства.

* * *

Ревматизмът е инертна материя, като започнете да й пеете, вие я развивате и я чистите.

Иска ли човек да се освободи от една болест и да прогресира, да се учи от месечината. За чистене месечината е авторитет.

* * *

Когато Господ те хване и те разтърси, това е благословение. Веднъж, като те хване Господ, човек ще станеш. Божието наказание е благословение.

* * *

Ако божественото говори чрез теб, не трябва да имаш размътен и разсеян поглед, не трябва да имаш бял език, не трябва да имаш хрема или бели петна по ноктите, ръката ги не трябва да е суха или груба.

* * *

Силата, която регулира нашите чувства и нашето здраве, е вярата. В каквото и положение да се намираме, щом имаме вяра, ще се измъкнем от него. И на дъното на ада да сме, вярата ще ни извади оттам. Любовта и вярата ще ни помогнат.

* * *

Младостта е едно божествено благо. Старите хора с белите бради и коси, с бръчките, с немощта си са карикатури на природата. Младото, изявеното, красивото, пъргавото, с хубавите линии, чело, лице, очи, нос, от което лъха нещо свежо и хубаво. От ангелите, Божиите служители излиза нещо хубаво. Ние сме остарели преждевременно. Те са на милиони години и не си остарели, а ние на 10, 20, 60 години вече сме стари. Не бива да остаряваме така скоро.

* * *

Когато сте нервни, когато започнете от всичко да се дразните, склерозата идва. Аз я наричам дяволски цимент.

* * *

Щом се раздразниш - пей! И наум и на глас - пей! Всичките болести са за това, да заставят хората да пеят. Пеете ли, болестта ще мине. Болестта не е нищо друго освен трептения на един особен живот, който е в противоречие с живота на нашия ум, на нашето сърце и тяло. Не се плашете от това изказване, защото по някой път болезнените състояния доставят известен материал за живота. Великите хора са минавали болезнени състояния. Не е лошо човек да боледува, но да не боледува по един и същи начин, а да има разнообразие в болестта му. Ако те болят пръстите на краката, причината е горе в ума. Ако те болят колената, причината е в сърцето. Ако те боли хълбокът, причината е в стомаха. Заболят ли те пръстите, ще ги намажеш със зехтин, ще им попееш, ще хармонираш ума си. Мажете, пейте, но не се поддавайте на болката. Като се тонира умът, тонирват се и сърцето, и тялото.

* * *

Уханието, което излиза от цъфтящите дървета, е музикален тон.

Трептенията на цъфтящите дървета са най-силните, това е тонът СОЛ - доминантата. Тези трептения упражняват голямо влияние върху носа.

* * *

Ако е за дълговечен живот, златото е дълговечно, желязото умира и другите метали, щом се окисляват, умират.

* * *

За ваше добро е да не остарявате предварително, за ваше добро ви казвам да пеете и да се вслушвате в песента на цялата природа.

* * *

Светът е създаден музикално. Всички ангели, взели участие в създаването на света, са пели. И постоянно пеят.

* * *

Трябва да пеем, за да можем да мислим. Трябва да пеем, за да можем да чувстваме и да сме здрави. Трябва да пеем, за да се радва душата. Трябва да пеем, за да се весели нашият дух. Трябва да пеем, за да се веселят всички, които ни слушат.

* * *

Има същества, които вземат ДО вярно и ако вие го вземете вярно, веднага се свързвате с тяхното съзнание. Има същества на тона РЕ и вие, като вземете РЕ правилно, свързвате се с тяхното съзнание. Като изпеете така цялата гама, всички тия същества ще се заинтересуват от вас.

* * *

Говорът ви да бъде музикален, звучен. Мислите и чувствата ви да бъдат музикални, звучни, както и тялото ви. Всичко в нас да диша мелодия и хармония.

* * *

Вие мислите, че за да бъдете духовни, трябва да имате вид на светци. Мислите, че всеки човек, който физически е представителен, че е умен. Може понякога да е така, но това не е винаги меродавно.

* * *

Безпокойството да се намалява, но възможностите за духовно развитие да се увеличават. Духовното развитие е свързано със сърцето на човека и с неговия ум.

* * *

Добрината е свързана и със здравето, с физическия свят Справедливостта е свързана с духовния свят, със сърцето. Справедливият има добро сърце. Щедрият има отлични линии на тялото.

* * *

Един човек от бялата раса може да пожълтее, когато заболее, но в шестата раса жълтина няма да има.

* * *

Болестите са чужди вещества, които заставят човека да мисли.

Една болест не е нищо друго освен връзка с един по-нисш живот. Ако си умен, всички тия нисши същества може да ги хванеш и да ги туриш на работа. Като не можеш да ги туриш на работа, те те измъчват.

Имаш грамадни сили - няма нищо в природата, което да не можеш да не подчиниш на волята си.

* * *

Всяка сила, която произвежда болка, не е в хармония с тебе. Ще намериш ония сили, с които си в хармония.

* * *

Никога не пийте вода веднага, след като сте се нахранили, нека минат поне 40-50 минути и тогава пийте, но на глътки, не изведнъж.

* * *

Ако приемеш една храна без любов, тя няма да ти е от полза.

* * *

Всяка храна има особени сокове, затова трябва да се възприема, да се всмуква бавно, без бързане, с любов и размисъл.

* * *

Гладен си - яж. Не си гладен - не яж, това е природният закон. Щом житото или царевицата са престояли няколко часа сварени, не ги яж. Топли, пресни ще ядеш всички житни зрънца. Ако искаш да водиш един духовен живот, трябва да имаш здрава философия за храненето. Животните по-добре знаят да се хранят от нас, те знаят каква храна им подхожда.

* * *

Ако приемеш въздух, но в ума ти има отрицателни мисли, ти тровиш себе си. Не можеш да извадиш праната, ценната енергия от въздуха, щом си неспокоен.

* * *

Нещата в природата се предават. Прокаженият, ако пипне хляба и ти изядеш този хляб, веднага ще дойде проказата у тебе. Користолюбивият, злобният, лъжецът, крадецът, каквото и да са пипали, го предават на другите. Добрият човек предава доброто. За в бъдеще, тези, които ще месят хляба, трябва да са не само специалисти, но и най-добрите хора, от тях зависи здравословното състояние на хората. Чрез всички зеленчуци, които продава градинарят, предава своите разположения или неразположения.

* * *

От хигиенично гледище най-нечистата храна е месото. В печената кокошка са всички лайнушки на кокошката, в месото на телето са всички лайнушини вътре. Даже и растенията имат нечисти елементи. Каква полза ще имаш от едно растение, което е торено с човешки изпражнения?

* * *

Знаете ли колко красиво нещо е един здрав бял дроб? Един мозък е нещо много красиво, когато е добре организиран и хубаво устроен.

* * *

Умът трябва да бъде висок и да има широчина, сърцето да бъде обширно, тялото в малко пространство да бъде, но добре организирано. Има хора, които са така организирани, че дървеница не може да се приближи до тях.

* * *

Когато започнат от физическия свят хората да минават в духовния, винаги стават много чувствителни, много нервни.

* * *

След като се наядеш, може да се ядосаш, но преди ядене - внимавай. Гладен си - хапни си, за да не възбуждаш черния дроб.

* * *

Хубавите мисли, хубавите чувства, привличат хората, те са храна.

* * *

От светията излиза нещо хубаво, което храни хората.

* * *

При лошите хора гладът се увеличава.

* * *

Нещо се разсърдиш - изпей си наум гамата. Преди да направиш скандал - изпей гамата или клекни един път, после стани, после пак клекни.

* * *

Всяка част на тялото отговаря на един тон. РЕ засяга едни мускули, ДО засяга други мускули и т.н. Най-деликатните места, дето нищо не може да проникне, там музиката прониква. С вяра ще пеете.

* * *

Животните, понеже слязоха в гъстата материя, изгубиха пеенето.

* * *

Музиката е превозно средство за по-висши същества от нас. Вие, ако пеете, ще образувате превозно средство за по-напреднали същества, за да дойдат и ви помогнат. Ако не пеете, няма да се интересуват от вас. Като пеете, образувате превозните средства. Около вас се образуват известни енергии, привличате и енергия от природата. По този начин започва да се организира умът ви, сърцето и тялото.

* * *

Всяко движение, което не е музикално, е престъпление.

* * *

Желанията имат форма. Мислите имат форма. Всички форми трябва да са съвършени.

* * *

Кирта, която излита понякога от търкането на тялото, ще я събирате, ще я поставите в шишенца и ще я държите като нещо свещено.

* * *

Един ден всичките ви погрешки ще се превърнат на музика.

* * *

Ще кажете на вашата кашлица: „Отивам на едно свещено място. Ако можеш да мълчиш, добре дошла, но ако не можеш, остани отвън“. После попейте на кашлицата. На хремата, на кашлицата, ще съчините по една песен. Понеже не сте пели, кашлицата и хремата идват, те са груби музикални упражнения.

* * *

Кашлицата е това - каналите се запушват от образувалите се неорганични вещества при един непорядъчен живот; запушват се каналите и вместо да излизат навън тия вещества, слизат в дробовете, а после развалят и стомаха. Тия вещества мъчно се смилат. Оправите ли мислите и чувствата си, и тия работи ще се оправят.

* * *

Когато дойде лошото време, влез в стаята си и отвътре гледай, не ти трябват забавления. Скрий се вкъщи и от прозореца наблюдавай как духа вятър, как вали сняг или дъжд, как гърми. Като премине бурята и лошото време, излез навън, порадвай се на всичко.

* * *

Пейте винаги, понеже музикалните тонове регулират електромагнитните течения в тялото. Дали разбирате музиката или не, дали вие пеете или друг - няма значение. Светлината е толкова музикална, че може да регулира тия течения. Има и етерно пеене.

* * *

Човешката мисъл е проводник на светлината. Човешките чувства са проводник на топлината. Без добрите чувства не може да се прояви топлината. Силата се проявява в постъпките. Една добра постъпка е проводник на силата.

* * *

Не къдрете космите си, не ги мъчете, защото енергиите обичат по права линия да вървят, електричеството върви по права линия. Всичките тоалети и козметики, които правите, трябва да бъдат в унисон със законите на природата.

* * *

Няма по-красиви линии от линиите на тялото. Когато една дреха пада по тия линии, тя е красива.

* * *

Ако от лечителя излиза магнетична сила, той може да лекува.

* * *

Някой има да ви дава. Оставете този въпрос настрана, ликвидирайте с въпроса. Простете отвътре и си гледайте спокойствието.

* * *

Като ходите, концентрирана да е мисълта ви.

* * *

На умрелия му пеят тъжни песни, протяжно му пеят, с удължен ритъм. Хубавите песни не ги пейте на умрелите хора, за да не разваляте песните. На умрелия няма защо да му се пее. Без песен и без плач, нека свободно да си замине човекът, не го смущавайте.

При 42 градуса ти не можеш да опечеш едно яйце, а казваш, че заминаваш на онзи свят. Защо човек умира при 42 градуса температура? Защото той сам иска да умре. Ако иска, човек и при 37 градуса може да умре.

* * *

Умният човек желае неща, които са постижими.

* * *

Има хора, които няма да умрат и да бъдат погребани.

* * *

Без любов все едно, че сме мъртви.

* * *

Заболи ви носът, заболи ви бъбрек, заболи ви гръбнак - пейте. Нищо повече.

Ако ви заболи ръка, насочете мисълта си върху ръката, така ще приижда повече кръв там, а ръката за момента от това се нуждае.

* * *

Какво става без музика? Тялото се стеснява, капилярните съдове се стесняват и кръвообращението не става правилно.

* * *

Щом излезете извън Господа, вие боледувате.

Музиката е най-добрият проводник на божествените сили.

* * *

Ако пеете хубаво, правилно, тялото е по-издръжливо.

* * *

Продадете на природата хубава стока, оценяват я по-скъпо. Продадете калпава стока, не я оценяват. В природата има един закон на пълна обмяна. Музика, в която умът не взема участие, в която сърцето не взема участие и волята, това е галиматия.

* * *

Музиката внася вътре в тебе онова, което нищо друго не може да внесе.

Злото без музика не може да се победи. Най-лошите отрови се зараждат без музика.

* * *

Светлината е музика за ума. Умът без светлина е много груб. Топлината е музика за сърцето. Без топлина сърцето е много грубо. Силата в света е музика за волята. Без сила волята е много груба.

* * *

Музиката продължава живота. Тялото, сърцето и умът се изграждат чрез музика. Кратко живеят тези, в които музи-калното чувство не е развито.

* * *

По-хубаво козметично средство от пеенето и доброто настроение няма.

* * *

Има болести, които се дължат на това, че вие сте се натоварили повече, отколкото можете да носите. Разтоварете се.

Обновителната работа започва с процеса на пеенето. Дойде една светла идея - ето една възможност, чрез коя то душата може да се освободи от голямо страдане. Като пееш, ти ще привлечеш най-възвишените духове, които ще ти помогнат.

* * *

Грехът е свързан с гъстата материя.

* * *

Ненужните и нечисти мисли образуват една тъмна атмосфера около вас.

* * *

Ако дробовете ти не са добре устроени, винаги ще бъдеш кисел.

* * *

Ако ти не умееш да владееш мисълта си, това ще оста ви отпечатъци по тялото, ръцете, лицето ти, линиите ще се деформират.

* * *

Вкусна храна е онази, която съдържа сила в себе си. Хлябът дава сила и свежест на тялото. Хлябът е добрата храна.

* * *

Най-здравословни са къщите, направени от стъкло, през които светлината преминава свободно.

* * *

Растенията знаят да сгъстяват светлината и да образуват най-хубавите плодове. Те имат не едно, а хиляди очи, всеки лист си има око. Има растения, толкова чувствителни, че ако се допре до тях разбойник, те изсъхват.

* * *

Когато един човек умира отвън, умира нещо в нас. Които един човек се ражда, и в нас се ражда нещо.

* * *

Пръстите на краката, ако са много къси, показват, че човек е двояк, неправолинеен. Краката показват физическият човек какъв е, ръцете показват духовният човек какъв е.

* * *

Силните чувства и страсти правят хората черни. Щом ядеш от забраненото дърво, ти си чер. Щом ядеш от дървото на живота - ти си бял. Причината е в яденето.

* * *

Боли ви ръка. Ще се опитате в името на онзи ум, който Господ ви е дал, да се излекувате сами, като изпратите една хубава мисъл на ръката, да не се смущава. Боли ви ръката, защото клетките се карат. Примирете ги. Някой път се скарат клетките на гърдите, ще ги примирите. Болката е караница.

* * *

Казвам на болния: „Ти си се разболял, защото любовта ти към Бог е малка“. Усили с два градуса любовта си, ще оздравееш. Ако я усилиш с два градуса, не ти трябват рецепти, всяка болест може да изчезне.

Ти си банкер, скубал си хората, хваща те една болест. За да оздравееш, всички тия, от които имаш да вземаш, ще ги зачеркнеш от тефтерите си или ще ги изгориш всички тефтери. Разболееш ли се, ликвидирай с всички вземания и давания.

* * *

Не се молиш, ще боледуваш. Ако ти знаеше как да се молиш, нямаше да боледуваш.

* * *

Вие не сте дошли на земята сами, а на групи от души. Дошли сте от някъде 100, 200, 300, 500 хиляди души наведнъж. Никой сам не идва. Тия души са на разни степени на развитие; едни са като деца, други възрастни, женени с деца, семейства, някои от тях са по на 120 годни. В тази група едни души идват, други си отиват, у тях има всичките фази, като започнете от най-малката степен до най-голямата. По някой път чувствате, че сте млади, понеже сте свързани с младите души на вашата група, а когато сте свързани с възрастните души от вашата група, се чувствате като възрастни и т.н.

* * *

Всякога мозъчните заболявания стават, когато няма едно правилно отношение към Бога, към природните закони, към околната среда. Мозъкът не търпи големи температури, той е студен и много мъчно се изменя. Много е устойчив и е много добре организиран.

* * *

Като наливате на себе си или на другите кафе, чай, супа, вода, оставете да прелее малко, а не да има празно по един-два пръста. По-добре е да прелее, отколкото да не е пълна чашата.

* * *

Ръцете са силови линии, по които протича жива енергия. С вдигане на ръцете известни духовни сили са в активност, пращат енергии в пространството и едновременно приемат сили от природата.

* * *

Продължителното дъвчене на храната няма за цел само асимилирването й, но и за да имат нервите на небцето, венците и езика достатъчно време да всмучат жизнената сила или праната от храната. Нужно е храната да стои известно време в устата. Това се отнася не само за твърдата храна, но и за течностите. Водата, млякото и всички течности да се поемат на глътки, за да може праната, която се намира в тях, да се използва, както трябва. Същото се отнася и за въздуха и светлината.

Една храна, каквато и да е тя, не е само материална, но зад нея има разумни сили.

* * *

Храненето не е само физически процес, а преди всичко е духовен процес.

* * *

Когато се яви дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система, тогава се явява болестта рак: някои клетки стават свободни, не се подчиняват вече на хармоничните сили на главния мозък и на симпатичната нервна система, на божественото в човека, и почват да се делят по свой почин, а не с оглед на нуждите и интересите на целия организъм.

* * *

Бъдещите хора ще се наричат синове на светлината. Те ще бъдат прозрачни - божествените подтици, светлината, топлината и силата ще минават през човека свободно.

* * *

Ако правя добро, турям основа на своя живот. Основата е твърдостта. Нищо в света да не е в състояние да те отклони, да те разклати, каквито и бури да дойдат. Тази основа не можеш да имаш без доброто. Само доброто може да бъде основа на един разумен живот.

* * *

Чистият е здрав. Чистотата държи в здравословно състояние сърцето и тялото.

* * *

Ако вашето сърце и вашият ум са затворени за природата, тогава вие нямате никаква полза от книгите, които четете.

* * *

Чистотата е най-хубавото лекарство против всички болести.

Червеният цвят се придобива чрез чистотата. Не можеш ли да добиеш червения цвят, все ще боледуваш. Чистотата е проводник на основния тон на червения цвят. Червеният цвят носи онзи материал, от който се съгражда животът. Този цвят в дъгата не е основният червен цвят. Основният червен цвят, щом го приемете, ще внесе у вас радост, светлина, сила, топлина. Това е Божията Любов. Божията Любов, щом докосне човека с най-малкия основен червен цвят, веднага внася светлина, чистота, сила в тялото.

* * *

Не се подмладявате, защото не сте чисти.

* * *

Боден си, защото не мислиш добре. Болен си, защото си се занимавал с чужди работи.

* * *

Щом човек пие вино или ракия, става проводник на духове, на неразумни същества. Всяка мисъл, която обърква ума ви, всяко желание, което обърква сърцето, и всяка постъпка, която обърква волята ви, да не ядете от тях, да ме ги употребявате. Тъмна мисъл да не приемате, тъмно желание и тъмна постъпка - също.

* * *

Всички болести се дължат на престъпления, на неизпълнение законите на любовта.

* * *

Докато мисълта е трезва и чиста, човек е здрав.

* * *

Нервният има малко магнетизъм, затова е болен, не може да привлича Божиите мисли.

* * *

От това, че се колят безразборно животните за ядене, в астралния свят настава голяма бъркотия, размътва се цялата атмосфера, а ние при това положение искаме да бъдем здрави. За тази несправедливост, че отнемаме живота им, още дълго, дълго ще страдаме.

* * *

Каква нужда имаше Христос да слезе на земята между хората? Той дойде на земята между хората да вложи доброто чрез своя велик Дух. Той е оставил на земята своите добри мисли и чувства като велико благо, от което един ден всички да се ползват.

Ако днес гонят евреите, гонят ги за това, което са вършили в миналото. Много жестоки са били тогава и Мойсей се оплакваше от тях. Не им е дадено още да разбират божествените закони, въпреки че са избран народ. 36 хиляди обещания е дал Господ на евреите и ще ги изпълни. Не може един народ, минал през толкова страдания и такава дисциплина, да се свърши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...