Jump to content

Recommended Posts

1942-1943 година

От книгите: Факти, закони, принципи. Лъжата.

Бъдещето верую. Проявление. Вечното благо.

Новият светилник. Силите на природата.

Новото начало. Вечно подмладяване

Дръжте носа си в изправност. Пазете го и почитайте като свещен уд. Щом носът е добре, ще знаете, че и очите, и устата, и ушите ще са добре. Носът е красив планински връх, където се трансформират енергиите на човешкия организъм.

* * *

Не навеждай главата си нито на едната, нито на другата страна. Не дръж ръцете си нито отзад, нито отпред. Не кръстосвай краката си. Това са стари навици, от които трябва да се освободите. Дръжте главата си права, тялото свободно, спокойно.

* * *

В главата е мястото на божествения свят - там се намират всички апарати, с които той работи. Ръцете и гръдният кош представляват ангелския свят. Стомахът е човешкият свят. Всеки момент и едновременно човек работи и с трите свята, затова трябва да ги държи в изправност.

* * *

Ако коремът е много голям, ще си наложите пост, за да възстановите нормалното положение. При поста се явяват ред реакции - това да не ви плаши. Ще имате резултат, ако едновременно се въздържате и от лоши мисли, чувства и постъпки. Такъв пост крие в себе си магическа сила.

* * *

Деца, които се раждат без любов и обич, са неспособни и недъгави.

* * *

Ако един мъж е лъгал много моми, или бездетен ще остане, или децата му ще мрат.

Ако майката хвърли око на някой друг мъж, мъжките й деца ще умират.

* * *

Щом на едно цвете наливате вода, а на друго не наливате, едното ще изсъхне. Обичайте всички хора еднакво.

* * *

Обичайте здрави хора, за да сте здрави.

Болният да обича здрав, а здравият да обича болен, но ако е силен да носи.

* * *

Който обича, ще оздравее, който обича постоянно - ще оживее. Щом слънцето обича всички, и аз мога да обичам всички.

* * *

Зрънцата са, които хранят света, а не онази плява, с която е обвито зърното.

* * *

Не ви съветвам да ядете плод, в който има червей. Никога не яж плод, който вече е наяден от друг.

* * *

Заболи те кръст - окрякваш орталъка. Защо? Ти никога не си обичал кръста си, гърба си. Обикни ги, мисли за тях, обърни им внимание, попипай ги, помилвай ги. Боли те глава, корем, имаш ревматизъм. Обикни ги, помилвай ги, направи си топла баня, намажи болните места със зехтин.

* * *

Болестта ти казва: „Тъй както вървиш, не става тази работа“ - хубави мисли са ти нужни. Ще направиш едно угощение, ще се развеселиш. Боли те корем, боли те сърце - направи угощение, дай нещо от себе си, не се стискай. Без любов не се живее. Каквото и да те боли, извикай 12 сестри, нека те пипнат на болното място, нека се помолят да оздравееш. Всеки човек, който е направен по образ и подобие на Бога, от ръката му излиза лечебна сила. От цялото му тяло излиза лечебна сила. Всеки човек, без да знае, носи лечебна сила. Ако искате вие да помагате на болни, трябва да обичате и да имате знание. Знанието, силата и подмладяването не могат да дойдат без любов.

* * *

Има дрехи, които горят, без да изгарят. Една дреха може да се оцвети, без да се боядисва. През призмата не може ли да се боядисват дрехите, и то в какъвто цвят искате? Нещата, които се боядисват, без боята да остане там, тя е истинска боя, не избелява.

* * *

В камъните, в дърветата е скрита специфична божествена енергия, и като се докосвате до тях, тази енергия минава у вас. Един лист на едно дърво носи божествена енергия, както и всеки човек. Тези енергии са лечебни.

* * *

Опасна е похвалата, когато човек не отговаря на това, което се казва за него.

* * *

Долу в бутовете действат други енергии и затова не е добре бащите да носят децата си на рамото, както обикновено правят българите. Нисшите енергии на детето и висшите на бащата са в стълкновение.

* * *

Има физическа холера, но има и духовна холера.

Има бацили, които са полезни - като влязат в кръвта, изяждат туй, което е непотребно.

Има и трети бацили, които се загнездват някъде в кръвта или в мускулите, или в главата, и там започват да правят своите жилища - образуват тумори.

* * *

Казваме, че има Бог, че в нас живее, но имаме ревматизъм. Казваме, че Бог живее в нас, а имаме тумор и туморът остава. Господ не може да живее в една глава, където има тумор. Господ не може да живее в едно тяло, където има язва или охтика. Когато тялото стане абсолютно чисто и свободно от всички болести, може да влезе духът Божий и да живее в него. При сегашните условия, при този размътен мозък, колеблив ум, при тази нечистота Господ не може да живее в тебе.

* * *

Главата показва колко и какъв е капиталът на човека, вложеният капитал в мозъка. Лицето показва колко от този капитал е в обръщение, в работа, а пък ръката показва колко от този капитал принася полза, колко приходи може да има. Един човек с къси пръсти може да изучава история, но не и математика. Добрите математици имат дълги пръсти, дълго лице и развито чело.

* * *

Влезте в съприкосновение с природата, дишайте пресен, чист въздух и тя ще ви даде това, от което се нуждаете.

* * *

Непроявената любов, тя е реалната, а пък проявената е временна.

* * *

Отзад на главата, горе, има един център, който ако е развит, човек обича да заповядва. Да се налага.

* * *

Блажен е всеки човек, който спомага за твоето божествено и духовно развитие. Враг е всеки, който те спъва.

* * *

През цялата вечност през туй място, гдето сега минаваме, няма да минем вече. Този живот, който сега живеем, няма вече да го живеем. Много пъти сме се подмладявали, много пъти сме остарявали, заминавали сме си, пак сме се връщали, но никога не е било едно и също едно преживяване.

* * *

Във всеки пръст текат особени енергии и колкото по-правилно са сформирани пръстите, толкова по-правилно ще протичат тези енергии. Ръцете привличат божествени сили. Някой път, като прокараш ръката по пръстите си, светлината ще се усили. Пръстите са направени от Бога и трябва да бъдеш в съобщение с благородното (показалеца), със справедливото (Сатурновия), с възвишеното и красивото (безименния), с практичното (най-малкия пръст).

* * *

Както е потребна водата, за да се изперат дрехите, за да се полеят цветята, така по някой път, ако вършим малки престъпления, има нужда от кръв за чистене. Понеже престъпленията са големи, милиони хора трябва да измрат, за да се очисти напоената земя от престъпленията, за да можем да живеем ние.

Ще дадете доста кръв, докато се очистите.

* * *

Дишането е процес на чистене, яденето - също. Чистата храна и чистата мисъл са методите, чрез които ще се чистите. Всички засега сме в процес на чистене. Едва за в бъдеще ще започнем да живеем, ще вкусим от плодовете, които сега образуваме. Ако живеем добре, един ден ще вкусим от собствените си плодове (дела). Мислите и чувствата ще са като красивите плодове.

Ще отидеш при някой свой приятел, ще му занесеш от най-хубавите си мисли и чувства, ще му разкажеш за някое благородно дело. Онова, което Бог ви е дал, ще дадете от него на другите хора, като направите другите хора съпричастници на божественото, което е у вас. Колкото повече давате от любовта си, толкова повече приемате.

* * *

Лъжата е най-страшната отрова в цялата Вселена.

* * *

Не са лоши някои хора, но са студени като лед – не трябва да бъдем близо до тях. Има хора, които са толкова горещи, че и до тях не трябва да бъдем много близо.

* * *

Най-хубавата и най-прясната храна, това са вашите светли мисли, хубави чувства и добри постъпки.

* * *

Бог е започнал да организира света с мекия елемент. Когато светът се устрои добре, хората нито мъже, нито жени ще бъдат. Мъжът представлява външния образ на света, а жената - вътрешния образ на света. Целият свят е създаден по образ Господен.

* * *

Вие се оплаквате от въшките, гнусите от тях, но те са ваше изобретение и не знаете, че лекуват проказата и сифилиса. Тези две болести с въшки и бълхи могат да се лекуват, като хиляди въшки ги наслагате да попъплят по тялото на болния. Те нападат прокажения и изяждат болестта.

* * *

Ние пазим все пак физическото си тяло, външното облекло, но не пазим другите облекла, с които сме облечени. Сърцето има тяло. Душата има тяло. Човек не живее само в това тяло, което виждаме.

* * *

Ако влезете в същинското си тяло и разбирате неговите закони, преспокойно може да се движите, да идете до слънцето, до месечината, да минавате през пространството спокойно, безпрепятствено.

За да живеете на земята, непременно трябва да има някой да ви обича.

* * * *

Прегърбеният човек не е добър, движи се към материалното. Ако едното рамо е нещо изкривено наляво, надясно, няма значение, и това не е добър признак.

* * *

За в бъдеще хората няма да се раждат по плът, а по Дух. Сега се организират другите тела на човека.

* * *

Някой се разболял. „Учителю, помагай!“. В лекуването всички трябва да вземат участие. Когато един уд боледува, цялото тяло взема участие. Ако всички служите на любовта, болни няма да има. Имате ревматизъм - малка любов имате. Всеки един се е скрил в себе си, никой нищо не дава от себе си. За да оздравее болният, трябва да му се даде това, от което има нужда. Нуждае се от хляб - дайте му. Нуждае се от топлина - дайте му. Обикни болния и той ще оздравее. А и болният щом обикне - ще оздравее.

* * *

Заболи те глава. Обикни Бога, главоболието ще изчезне. Като се разболееш, обикни един човек, ако няма такъв човек, обикни едно дърво, едно цвете, едно животинче, болестта ще те напусне.

Не може да обичаш и да бъдеш болен. Щом обичаш, лицето не може да бъде тъмно, то ще грее. Щом обичаш, очите ти не може да са мътни. Любовта носи живот. Вие сте опитали и познавате отчасти човешката любов, от която хората умират, а аз ви говоря за друга любов.

* * *

Има една билка, казва се Христовото око, като вземете от нея четири листенца, ще ги сварите и ще пиете против малария.

* * *

За да боледуваш, има две причини: или ти не обичаш, или теб не те обичат.

* * *

Един чист човек не трябва да образува кир.

* * *

Само като минете покрай някой човек, може да разберете какъв е. Лошият мирише лошо, добрият - ухае на хубаво.

* * *

Любовта на физическото поле зависи напълно от яденето. Знаеш ли как да ядеш, няма да те боли корем. Любовта е здраве. Щом те заболи корем, проявлението на физическата любов не е нормално. Тогава и черният дроб се разстройва. Ставаш нервен, капризен, взискателен. Никой не може да ги у годи.

* * *

Плодът, който обичате, той действа лечебно. Не гледай нещо, което не обичаш. Спирай погледа си само на това, което те радва, слушай само хубави разговори. Не пипай груби неща, а само такива, които са ти приятни и ти правят хубаво впечатление.

* * *

Човек с остър и груб характер мъчно се лекува.

* * *

Когато любовта ми намалее, хлябът бързо мухлясва; молците бързо ми прояждат дрехите.

* * *

Всякога, когато не изпълняваме волята Божия както трябва, идват противоречията в света.

* * *

Вие не любите никого, вие сте извън Бога, затова ви нападат болести.

* * *

Човек се подмладява, когато се усмихва. Който учи Божията истина, той не остарява.

* * *

Защо си скръбен? Доста влага и тъмнина има в тебе -светлината не може да проникне.

* * *

Свещено място е носът, през което е минало диханието на Бога.

* * *

Когато идва някой човек при тебе, не го посрещай със студени или мръсни ръце. Първо ги измий хубаво със сапун, постопли ги и тогава може да се ръкуваш. Ще кажеш: „Много се радвам, че те виждам“. Ако е така, ако не се радваш, нищо не казвай.

* * *

Като гледам някой как диша, вече ми е ясно каква работа може да свърши, зная и как учи. Нищо скрито-покрито няма. Всяко нещо, което човек прави, дава своя отпечатък на очите, на устата, на носа, по цялото лице и по тялото.

* * *

Не вярвам на един светец, чиито крака миришат, на когото коремът е издут напред, комуто гърдите са хлътнали навътре. Не вярвам на светец, комуто очите са гуреливи, косата мръсна и невчесана. Устата миришат ли му - край! Никакъв светия не е той.

* * *

Добрият човек е буден, когато всички спят. Когато всички боледуват, той единствено е здрав.

* * *

Човек без любов вегетарианец не може да стане. Без любов е винаги месоядец.

Най-нечистата храна е месото, най-чистата - плодовете.

* * *

Нездравословните състояния пречат да се разбират нещата правилно.

* * *

Ще приемаш светлината, за да пречистваш мислите си.

* * *

Много силната светлина поврежда очите и нервната система.

* * *

Ако пиеш вода повече, отколкото трябва, ще пострадаш, ако пиеш по-малко, пак ще пострадаш.

Ако ти ядеш добре както трябва, и умът ти ще мисли добре.

* * *

Пазете ушите си, не желайте всичко да чуете и узнаете. Говори ли ви някой нещо, не слушайте всичко. Четете ли, четете най-хубавите книги.

* * *

Всеки човек, който е болен, той прави угощение на хиляди същества от най-нисш произход. Тези нисши същества ядат и пият, а пък човек плаща за тях.

* * *

Бистрите очи показват, че атмосферата на душата е чиста, а пък мътните показват, че много мъгла има.

* * *

Ако някой ви обича само с ума си, вие ще замръзнете.

* * *

Ако и вие обичате само с ума си, може да бъдете чисти, но студени. Благодарете се, че съществува сърцето, та да ви стопли. На този свят нищо не расте без топлина.

* * *

Хубавите уши, хубавите очи, хубавите коси се дължат на любовта, която минава от Бога в човека.

* * *

Трябва да бъдем разположени в сърцето си, защото тогава можем да възприемем светлината от сърцето.

* * *

Дъвкането е човешката любов. След като сдъвчеш храната, усещаш сладчина и тази храна влезе в стомаха, то е ангелската любов. След като тази храна се превърне на сокове и върви по цялото тяло, това е божествената любов, когато всички малки клетчици добият дажбата си.

* * *

Дойде ти някой на гости; няма какво толкова да му готвиш. Дай му прясно омесена питка, три ябълки и малко шарена сол.

* * *

Хубаво е, ако сте болен, да ви поразтрие някой магнетичен човек. Никога не давай да те пипа сух като пастърма човек, който само може да вземе от тебе, а не може нищо да даде. Магнетичният човек има пухкави в основата си пръсти, от него лъха живот и радост.

* * *

Който води духовен живот, може да бъде мощен.

* * *

Ако имаш хубава мисъл и хубаво чувство за един човек, ги си наблизо до него - обичате се и сте близки.

* * *

Мечките са изостанали човешки души от далечното минало.

* * *

Ще носите свободно ушити ленени дрехи, препасани със златни колани.

* * *

Има хора, от ръцете на които излизат лечебни свойства. Като положи ръката си такъв човек върху заболялото място, на макар и от разстояние, болестта изчезва. Такъв човек, като те погледне, главоболието веднага минава. Сила лечебна излиза от очите.

* * *

Някой път ние се заразяваме от недоволството на околните. Недоволството е заразително като проказата, като чумата. От един порочен човек трябва да сме далече, за да не се заразим от болестите и слабостите, които той има.

* * *

Хора с хлътнали очи и хлътнали бузи са много сприхави.

* * *

Яжте със затворени уста, да не влиза въздух, когато поемате храната. Мястото на въздуха е в дробовете, а не в стомаха.

* * *

Човек, който иска да се подмлади, трябва да услужва на всички и винаги. Старият, за да се подмлади, трябва да оценява нещата.

* * *

Житените зърна и всички сладки плодове показват какви са жителите на слънцето.

* * *

Наследствените черти, добри или лоши, се онаследяват. Тук, което сте наследили, от него лесно не може да се освободите.

* * *

Умственото тяло, духовното и физическото си приличат, но материята, от която са направени, се различава. Най-тънка и фина е материята на умственото тяло.

* * *

Колкото мислите, чувствата и постъпките ти са по-чисти, толкова любовта ти е по-интензивна.

* * *

Една голяма чаша гореща вода да изпиеш, когато си простинал, лъжичка по лъжичка в продължение на половин час, да се изпотиш добре, ще се преоблечеш и всичко минава от горещата вода, всичко, което е запушено в организма ти. Топлината от водата трябва да мине в тялото ти.

* * *

Ако човек е заболял и ако прави по сто поклона на ден, бавно навеждане с опънати крайници и бавно изправяне, ще се изцери.

* * *

Сутрин, откакто изгрее слънцето, до обяд ще изговаряш сто пъти: „Аз ще се подмладя“, и ще видите, че микроскопически резултат поне ще имате.

* * *

На бременната ще кажеш: „Много няма да работиш, на високо няма да се изкачваш, много няма да се напъваш, няма да се тревожиш, ще гледаш само красиви неща, ще слушаш само хубави работи, ще бъдеш спокойна“.

* * *

По някой път, за да се очисти кирта, която се е набрала по нервните нишки и здраво се е закрепила там, само любовта като една мощна струя може да извади оттам тази кир. Нервните болести се дължат на тази кир, полепнала по влакънцата на нервната система, и не може правилно да се предава електричеството и магнетизмът по струните на нервната система и затова болният усеща като че се задушава от напрежение. На гръбначния стълб има 12 отвора от 12-те страни на прешлените, дето излизат нервите, които се разпространяват по цялото тяло, по ръцете и краката. По някои път се напълнят с мазнини около нервната система и тия нерви, които отиват до краката, не изпращат достатъчно енергия, не може да достигне кръвта до крайните нервни клетки и вследствие на този недостиг краката заболяват от глад, раменете, вратът заболяват от глад. Явява се ревматизъм. Не е изпратена достатъчно енергия до гърба, до кръста и т.н.

* * *

Уханието е говор на цветята. Когато миришете едно цвете, вие се разговаряте с него.

* * *

Устните ви трябва да бъдат естествено червени. За цяла година имайте предвид, когото и да видите, да му направите една услуга, макар и най-малката, и да ви е приятно, че можете да я направите. Може на човек, на дръвче, на животно - направете услуга и ще видите, че устните ви ще почервенеят.

* * *

Незаконното употребление на силите на любовта образува болестите.

* * *

Често идват при мене какви ли не болни. Един казва: „Боли ме крак“. Зная защо го боли. Много пъти духът му е казвал: „Стани, помоли се, наведи се, изправи се, подвижи се“. Той не го е направил и затова го борят краката. Много пъти духът му е казвал: „Дай на този човек, дай на онзи“. Той не дава - ще го заболи крак. Казва му духът: „Този човек е сиромах, помогни му“. Той отказва - заболят го очите. За друго нещо, което е отказал, ще го заболят ушите. Туй, което Бог говори чрез хората, чрез слънцето, чрез листата, чрез водата, ще го слушате. Това е пътят, по който може да се освободите от всичките болезнени състояния.

* * *

Не ви препоръчвам да живеете в места, дето има много кошери, а малко цветя.

* * *

За да бъде човек красив, има известни правила. Мозъкът щом функционира правилно, има достатъчно светлина. Щом слънцето функционира правилно, щом слънчевият възел и волята действат правилно, човек винаги ще бъде красив.

* * *

Лъжата е най-калпавият материал, с който се строи нещо ново в света. По-калпав материал няма от лъжата. Лъжата е най-силната отрова. Като отрова - руши. Като материал - руши. Като научен материал пак руши. Като религиозен материал още повече руши, навсякъде, където влезе, лъжата руши.

* * *

Има лъжи, които покваряват долната част на носа, има лъжи, които покваряват горната част или гърба, или основата на носа. Разни лъжи има. От лъжите се деформират носът, устата, езикът, ушите, очите. Цялото лице се деформира от лъжата. Лъжата е един материал, който дето влезе - деформира.

Да искате да се освободите от лъжата, е невъзможно. Хиляди години не можем да се освободим от нея. Туй, за което на нас са нужни хиляди години, на Истината са потребни 2-3 месеца, за да изчисти света от лъжата и нищо да не остане от нея. Деформирането на разните човешки култури, на образите им се дължи на лъжата, която са употребявали. В расите черният и жълтият цвят се дължат на лъжата, също и нечистият бял цвят. Лъжата е нещо, което спъва целия органически и психически процес на развитието. Тя е най-малката погрешка в света. С микроскоп да я търсиш, за да я намериш, но последствията са големи. Лъжата е основа на всички престъпления.

* * *

При лъжата винаги температурата се намалява, светлината и силата се намаляват. Всяка лъжа отнема от светлината на мозъка, от топлината на сърцето и от силата на тялото. Отнетото с нищо не може да го набавите. Днес отнема, утре отнема и вашата инсталация за светлината започва да намалява, също и за топлината, и силата се намалява. Щом се развалят тези инсталации, човек фалира на земята. Лъжата постепенно отнема светлината, топлината и силата.

* * *

Ако нещо те боли, сложи ръката си на болното място, помилвай го. Може някое същество нарочно да те е увързало, за да не можеш да се мръднеш.

* * *

Всичко в природата е създадено с цел да ни събуди, да излезем от онова инертно състояние, да намерим изходното положение.

* * *

Има същества, които дишат с цялото си тяло, чрез всичките си пори, други същества дишат чрез устата си, или чрез носа, или чрез хриле. Специфичното дишане е създадено в човешката мисъл. Мисълта е създала дробовете.

* * *

Без ядене няма светли идеи.

* * *

Първоначално яденето е било хармонично, а сега е дисхармонично. Няма човек, който след като е ял, да не е умрял.

* * *

Във всичките процеси на мислене, чувстване и постъпки има нещо унаследено. Трябва да се освободим от унаследеното ядене, мислене, чувстване и постъпване, защото те остават излишъци, които от своя страна носят отрови, от които хората умират. В първия човек това го е нямало, у него никакви излишъци не са оставали. Яденето е било чисто, без утайки. Днес всичко, каквото се яде, има утайки, и в мислите има утайки. Днес, каквато и мисъл да ви дойде в главата, давате й ход, дори й казвате: „Добре дошла“. Събираш, събираш на горния етаж на къщата (главата) и той, колкото и да е як, най-после се събаря, огъване се образува от тежестта.

* * *

Трябва да се обнови растителното царство, за да бъдат хората здрави. Боледуването на растенията е боледуването на хората. От растенията идва храната на хората. Растенията дават храна и кислород на хората. Те разбират отлични химията. Човек може ли да направи една сладка ябълка?

* * *

Ако обработвате плодни дръвчета, те ще внесат у вас от своите качества. Човек съвсем би загазил, ако не са сливите, черешите, крушите и всички плодове. Растенията са деца на ангелите и ако се занимаваш с растенията, ти се занимаваш с ангелите. Ако се занимаваш с животните, ти се занимаваш с херувимите и серафимите.

* * *

Светлината е връзка с едно от напредналите същества. Топлината е връзка с напреднали същества. Силата сама но себе си е израз на напреднали същества.

* * *

Добро и зло е неестествена храна. Тя е храна за боговете, а не за хората. Малките деца трябва да се хранят с майчиното мляко. Човек е прибързал да се храни с твърда храна и унаследил всички неестествен работи, които съществуват.

* * *

Дърветата са чисти, цветята са чисти, затова допре ли се до тях някой престъпник, те изсъхват, умират.

Цветята, дърветата, лозята, житните ниви оказват благотворно влияние върху човека, затова ви препоръчвам да ги посещавате.

Уханието на цветята събужда човешкия ум и разумност.

* * *

Здравето зависи много от гледането, от очите. Никога в природата не виждаш дисонанси или като видиш дисонанс, медната да го превърнеш в нещо красиво.

* * *

Смъртта е една бърсалка - заличава нещо написано.

* * *

Всякога гръбначният стълб да е успореден на лицето.

* * *

Черният цвят не е зло. Той представлява гъста, неорганизирана материя.

* * *

Има известна светлина и известна топлина, които са мозъчни, образуват се в мозъка.

* * *

Вода ще пиеш, ще се чистиш.

* * *

Сериозна работа е да изхвърлите калта от себе си. Най-големите болести идват от калта. Небето е място без кал.

* * *

Трябва да се учите да не се храните с кал. Колкото и малко кал да сте приели, с нея не може да стъпите в небето. После носът, устата, очите, ушите, ръцете остават кал. Научете се да се справяте с калта. Понеже калта съдържа доста злато, ако знаете как да я обработвате, бихте станали богати. Недоволството, обезсърчението, обезверяванего е кал; злобата и всички отрицателни прояви са кал. Ще употребите водата за измиване на калта. Струите на живота - вярата, надеждата, любовта, мъдростта и знанието са в състояние да измият тази кал.

* * *

Човек остарява и се прегърбва от дисонанси.

Разни мисли се залепват на разни части на мозъка или на тялото. Ако една мисъл не е залепена на онова място, което подобава, винаги сърцето рита. Тогава човек иска да изхвърли тази мисъл. Затова не бързайте никога да възприемете бързо някоя мисъл.

* * *

Винаги се стремете да бъдете чисти и външно, и вътрешно - по мисъл, по чувства, по намерения. Около вас да се носи едно хубаво ухание. Който мирише лошо, да се грее на слънцето, да изчезне миризмата.

* * *

Косите, дрехите, ноктите да бъдат винаги чисти. Някои косми възприемат енергия от природата, някои предават отвътре. Има известни косми, които предават човешките енергии, има други, които възприемат. Има клетки за приемане, има клетки за предаване на енергии.

* * *

Водата гаси огъня, но водата винаги усилва горенето. Като се миеш, се усилва горенето. Тази съставна част на водорода, щом се докосва до ръцете, усилва горението. Някой път имате слабо кръвообращение, понеже топлината е малко. Ако знаете как да употребите водата, ще се подобри кръвообращението.

* * *

Лежат ли болните, по-мъчно оздравяват.

* * *

Болезнените състояния облагородяват човека. Болният е внимателен, деликатен, ако човек не боледува, ще е груб.

* * *

Анормално е по цял ден да се занимавате с кусурите на другите хора, затова и остарявате.

* * *

Плачът чисти съзнанието, чисти очите да виждат ясно, чисти съзнанието да възприема светлината и да имаш правилно понятие за всичко. Който не плаче разумно, често в сълзите се образува кал. Има един плач, който чисти калта, тъгите, скърбите.

* * *

Сръднята е естествено състояние, но не на място. Тя трябва да се прекрати.

* * *

Ако един бял има сношение с черна жена, може в първото поколение да излезе бяло детето, но в четвъртото най-късно ще излезе наяве майката. Няма скрито-покрито нищо в природата. Все един ден ще се разкрие истината. Черният цвят има една по-гъста материя, която поглъща светлината.

Чувствителност е погълнала светлината и вследствие на това се образува черният цвят. Образува се повече пигмент, който поглъща светлината и дава повече удобства на сърцето, отколкото на ума. Черната раса е хроника за падението на хората. Когато човек е съгрешил, е влязъл в черния цвят. Отклонил се е от правия път на своето умствено развитие.

* * *

Светлината е свързана повече с мозъка, топлината е свързана с кръвообращението, силата на човека е свързана с всички функции на тялото.

* * *

Реален човек е човекът на движението, малко материя, много сила. Идеален човек е, който има малко материя, малко сила, а голяма разумност.

* * *

Гледайте краката да са здрави. Щом краката са здрави, всичко ще е здраво. Гледайте ръцете и очите да са здрави. Щом те са здрави, всичко друго ще е нормално.

Ако храносмилането става правилно, и другите процеси ще са правилни.

* * *

Възпитанието трябва да почне от яденето. Яденето е божествен процес. Всичката погрешка на Ева е, че не знаеше как да яде. Тя не послуша Господа, а послуша други, които я съветваха да яде от забраненото дърво. Като ядеш от туй, което хората ти препоръчват, всякога ще има вкисване и неразположение. Има едно вътрешно чувство в човека, което му подсказва какво да яде, него слушайте.

* * *

От многото желания идват страданията.

* * *

Желанието ви за ядене да бъде естествено. Радвайте се, че може да ядете. „Не само с хляб ще бъде човек жив, но и с всяко Слово, което излиза от устата на Бога“. Знанието, учението ще ги вземаш като храна.

* * *

Свиването на ръцете не трябва да е рязко, отсечено, а да образува движението на една крива, красива, плавна линия. В същото време да има замах ръката. Не е правилно да се правят резки движения.

* * *

Вие не знаете колко пакости си правите, когато гледате някого накриво! Кривият поглед е на черната ложа. Вие се осакатявате, като гледате накриво.

* * *

Щом не се обхождаш добре с носа си, с ноздрите си, гой ще се запуши, или ще се стесни повече, отколкото трябва. Ще се извиниш, ще обикнеш тези клетки. Щом обидиш сърцето си, веднага пулсът се изменя. Да не обиждаш сърцето си, нито ума си, да не обиждаш душата и духа си, и никога да не казваш, че ръката ти или друг уд не е красив. Ни най-малко ръката не е виновна за това, че е грозна.

* * *

На повърхност слънцето е електрично, студена светлина има вътре. Има една светлина вътре в природата, която е студена. Всички сили, които вървят по права линия, са студени, а всички, които вървят по крива линия, са топли. Правата линия не показва студенина, но трептенията са особени. Лятно време има един полъх на вятъра, който ви е приятен, този лек хлад е, който подхранва нещата. Електричеството подхранва магнетизма. Едно тяло, като се удари някъде, енергията се превръща в топлина. Вашият магнетизъм, с който сте облечени отвън, е гъвкав. Магнетични трябва да сте.

Доброто е топло, злото е студено, но заедно действат Борбата между злото и доброто е разумна, става правилна обмяна помежду им.

* * *

В топлата ръка има повече магнетизъм - това е женския! елемент. Електричеството е мъжки елемент.

* * *

Ако мислите, че ръцете или лицето са ви загрубели, препоръчвам ви да ги мажете със свинска мас. Свинската маг действа много по-хубаво от зехтина. Ако някъде ви боли, направете си компрес от едно парче чиста несолена сланина. За ядене не ви я препоръчвам, но само за лекуване.

* * *

Никога не късай плод, преди да е узрял.

Никога не говори за една постъпка, която не е извършена.

* * *

Ако една хилядна от милиграма злато се придаде на кръвта, за една година човек ще стане съвършено здрав. Отнеме ли се една хилядна от милиграма злато от кръвта, човек веднага се разболява. Когато сте неразположени, опитайте следното: измийте добре една златна монета, сложете я в чаша с чиста вода, да постои така час-два и пийте от тази вода бавно, на глътки, като лекарство. Гневът, обезкуражаването, отчаянието ще минат.

* * *

Всичко в природата не умира. Само ние тук, хората на земята и животните, умираме. Има същества, които не уми-

рат. Умиране значи минаване от едно състояние в друго.

* * *

Ако в света съществува само злото, тогава ще имаме само цветове и никакви плодове. След като цъфне и завърже, за да узрее този плод, доброто трябва да дойде и да накара този плод да узрее.

* * *

Циреят - това е злото, което царува на обхванатото място. Злото зло лекува.

* * *

Не е позволено на човека да пие нещо, което Бог не го е създал. Чистата изворна вода е най-хубавото вино. Божествените неща носят сила в себе си.

* * *

Всяка храна, всяка мисъл, чувство и постъпка, които не допринасят и микроскопично добро и сила вътре в тебе, за какво са ти?

* * *

Всяко нещо, което ви безпокои - извадете го навън. Безпокои ви трън в крака или лоша мисъл - извадете ги навън. Извадете ги навън и ги изучавайте.

* * *

Когато човек започне да мисли тъй както трябва, ушите му се отварят. Когато не може да мисли добре, неговият ум е затворен. Като мисли правилно човек, очите му са отворени. Хората ослепяват от неправилна мисъл и оглушават от неправилно чувстване. Очите са тясно свързани с мисълта. Ако умът е светъл, очите ще са здрави.

* * *

Хубавата мисъл придава нещо хубаво на тялото.

* * *

Всяко нещо дотолкова е полезно за вас, доколкото може да се ползвате от него. Водата, въздухът, хлябът, който си-опитали и сте намерили, че са хубави, те ще ви ползват, а не това, което се пише за тях.

* * *

Дишайте дълбоко, давайте храна на дробовете си достатъчно, за да живеете. Мислете, за да не линее умът ви Давайте свобода на сърцето, за да не линее.

* * *

Човешкият ум е, който изправя сърцето, то пък го прави смел и го изправя.

Човешката душа прави човека енергичен, а духът го прави мощен.

* * *

Човек трябва да бъде плътен, мощен, красив, интелигентен, разумен. Плътен на физическото поле, мощен в духовния свят, красив, интелигентен и разумен в божествения свят.

* * *

Човек трябва да знае колко да свива крака си, когато (е движи, защото и най-малкото движение се отразява върху характера. Ако свива горната свивка при бедрото неестествено - това ще се отрази върху физическото тяло, ако свива коляното неправилно - това ще се отрази върху сърцето, а ако свива долната свивка неправилно, при петата, това ще се отрази върху ума. Ако човек не знае как да свива ръката си горе, при рамото, това ще се отрази зле на тялото. Ако при лакътя не се свива добре, това ще се отрази недобре на сърцето. Ако свиването не е хубаво и както трябва при китката, това ще се отрази зле върху ума.

* * *

Искате правилно да мислите - ще правите упражнения с пръстите, ще ги свивате правилно, ще ги разпускате правилни. Слаба ви е волята - ще протегнете ръката си напред, ще отворите пръстите си, после полека ще свиете пръстите си в юмрук (палецът да е винаги отгоре), отваряте полека ръката, после пак свиете в юмрук. Това упражнение със свиването на пръстите в юмрук ще ви направи по-смели. Нужни са хармонични движения при гимнастическите упражнения, за да се развива хармонично целият организъм.

* * *

Мекият елемент е производителен, а силното само дава подтик. Силното не произвежда. Когато искате да напраните нещо, непременно трябва да имате мекота. Мекотата с подбудителната причина, а силата дава подтик. Сърцето произвежда, а умът подтиква.

* * *

Всеки узрял плод е събрана енергия по законите на четвъртото измерение.

* * *

Гръбнакът трябва да бъде напълно отвесен.

* * *

Ако не владееш при вървежа краката и ръцете си, ти не си свободен и здрав.

* * *

Ръцете си ще миете със сапун само когато са мазни, блажни. Щом си мазен, ще направиш всичко възможно да премахнеш мазнините, защото те запушват порите. Мазнините обаче дават повече топлина и за да не се простудяваш, все пак трябва да има малко мазнини.

Безпокойството винаги се дължи на вашето неразбиране.

* * *

Някой бърза да яде, да свърши с яденето час по-скоро. Ако искате да усилите волята си, яжте полека, дъвчете хубаво. Бързото ядене е опасно.

* * *

Едно упражнение: лявата ръка движете от рамото до лакътя на дясната - така ще въздействате на волята. Ако дяваш ръка движите от лакътя на дясната до китката, ще въздействате на сърцето, и ако лявата ръка движите по дясната до китката, ще въздействате на ума. Ако правите това движение върху показалеца, ще въздействате на личните си чувства. Същото движение, ако правите върху средния пръст, ще въздействате на социалните чувства, логиката и справедливостта, а ако го правите на безименния пръст, ще въздействате върху чувствата към красивите неща, изкуствата, музиката. Ако въздействате върху малкия пръст, ще възбудите у вас чувство към търговия, към ораторство. Българинът, като забрави нещо, туря ръката на челото, прави сметка някаква, туря пръст на центъра на паметта, за да си припомни нещо.

От двете страни на главата се намира центърът на сме доспа и затова, когато нещо закъса, българинът се хваща за главата c двете ръце, за да си вдъхне смелост. Ръцете са два полюса на живота, едната ръка е положителната енергия, а другата е отрицателна енергия. През тези ръце тече божествена енергия; от лявата отрицателна, от дясната - положителна. Енергиите, които текат през човешкото тяло, се предават на земята, непотребната енергия минава в земята. От време на време ходете боси по земята, та непотребното у вас да отиде в земята, това да стане най-добре на роена, слънчева поляна, тогава непотребното от човека отива п земята, а друга енергия от земята влиза в човека - става една правилна обмяна между човека и земята. Също, когато слънцето изгрява, точно когато се показва една чертичка от него на хоризонта, две-три минути да го гледате, това оказва много благотворно, здравословно, хигиенично въздействие върху очите, само две-три минути, не повече.

* * *

Въздухът асимилира в себе си светлина, а ако няма в себе си светлина, я отразява. Хубав е онзи въздух, който съдържа светлина, внася светлина в дробовете, която светлина се трансформира в мозъка. Тази светлина, която приемаме чрез очите, действа по един начин, а онази светлина, която се приема чрез въздуха, тя е като храна в дробовете. Дишането е хранене.

* * *

Сладкото показва, че работата е започнала добре. Горчивото показва, че работата не е започнала добре.

* * *

В разумните работи се образува сладчината. Сладките плодове ги посяха разумни същества. Там, дето има сладчина, има разумност. Горчивината служи за лекуване. Сладчината носи здраве. Горчивината изпъжда болестите.

* * *

Ще дадеш толкоз, колкото си взел. Ти не можеш да дадеш повече, отколкото си взел. Не пресилвай ума си да взема повече, отколкото може. Неестествено положение е да имате повече.

* * *

Човек, на когото дробовете са лениви, мисълта му е ленива. Мозъкът трябва да се освободи от ненужни натрупвания и безпокойства. Какво ли не влиза във вашия мозък отвън, от гостите ви, от близките, от самите вас.

* * *

Малко хора има, които ходят красиво. Ходът зависи от мисълта.

* * *

Навсякъде и всякога дишайте дълбоко. Не може да дишате добре и правилно, ако мисълта не е активна и чиста. Чистата мисъл привлича чистия въздух.

* * *

Вие мислите една идея изведнъж да израсне като диня. Великите мисли изискват време. Изискват почва за посаждано.

* * *

Ако нямате добри отношения към ръцете си, ако ги претоварвате с работа, не може да възприемете почти нищо ш висшите светове. Много пъти енергиите излизат от едната ръка в другата.

* * *

Слаби са възприятията на този, който като върви, много бавно движи ръцете си.

* * *

Ако носът е широк, дишането е добро, чувствата са развити. Ако носът е сплескан, чувствата не са развити, този човек не може да дава, дихателната система е слаба.

* * *

От лошите мисли, чувства и постъпки се деформират телата, ръцете, лицето, челото, особено пък ако ред поколения не са били разумни, обезателно челата ще се деформират; ако ред поколения не са обичали истината, очите се атрофират, загубват своята красота.

* * *

Стомашната система оказва известно влияние върху долната част на лицето. Чувствата оказват влияние върху лицето и скулите. Мисълта оказва влияние върху горната част на лицето, на челото предимно, а също върху цялото тяло. Всичко се моделира от мисълта.

* * *

Уморени ли са ръцете и краката ви, дайте им почивка, не ги преуморявайте. Дайте свобода на тялото си. Като се движите, да усещате радост, да сте весели и жизнерадостни, господари, свободни, да отдавате правото на своя слуга - тялото.

* * *

Дръжте косите си винаги вчесани и челото да е открито.

Прическата да не закрива челото и лицето; ушите също да са открити. Косата еднакво да е разпределена от лявата страна и от дясната.

* * *

Мисълта е, която държи нервната система в изправно положение. Всички функции на движението зависят от направлението на мисълта. Добрите чувства поддържат туй направление, оттам се дава направление, оттам се дава енергия. Ако не мисли правилно, човек не може да бъде здрав.

* * *

Неразположението се дължи на това, че умът не държи в изправно положение нервната система.

* * *

За вашето неразположение не търсете причината само отвън, то може да се дължи на една нишка в нервната система, която се е изместила малко.

* * *

Достойнството на човека седи в това да пази своето равновесие, да държи в изправност своята нервна система и симпатичната нервна система.

* * *

Ако човек яде само на дясната си страна, или само на лявата, лицето става асиметрично.

Вие трябва да сте потопени в любовта, за да може червеният цвят активно да ви въздейства.

* * *

Седемте краски на дъгата са елементи на космичното слово, а космичното слово е словото на Духа, което звучи в цялата Вселена и се изявява в небесната хармония и и словото на великите Учители. Когато над всички форми и природата видите божественото, то е Словото. Словото ще събуди божественото във вашата душа. Цветовете имат висши и нисши трептения и от човека зависи кой цвят ще привлече в своята аура - висшия или нисшия. Когато човек има една възвишена идея в живота си, когато иска да живее за Бога, той привлича висшите цветове, които действат благотворно за неговото развитие.

* * *

За да можем да използваме по-добре цветовете за работа, трябва да знаем, че всеки цвят съответства на един ден, на една планета, на един час, на един тон, на едно число.

* * *

ДО е на числото 9. Червеният цвят съответства на ДО, на числото 9, на Марс, на вторник.

Портокаленият цвят съответства на неделя, на слънцето, на РЕ и числото 1 (едно).

Жълтият цвят съответства на сряда, Меркурий, МИ, числото 5.

Зеленият цвят съответства на понеделник, на Луната, ФА, числото 2.

Ясносиният цвят съответства на четвъртък, на Юпитер, на СОЛ, на числото 3.

Тъмносиният цвят съответства на петък (и розовият цвят), Венера, ЛА и на числото 6.

Виолетовият цвят съответства на събота, Сатурн, тон СИ, числото 7.

Човек може да си въздейства с цветовете по няколко начина:

1. Като ги предизвиква в съзнанието чрез призма и се облива с цвета, който му е нужен, като наблюдава небесната дъга и се облива.

2. Като пее тоновете на гамата с движения, свързани с определените цветове и мислено съответно се облива с тези цветове.

3. Обливане с цветовете и четене стиховете, съответни на цветовете, дадени в завета на цветните лъчи.

* * *

Висшите трептения на цветовете, които идват от висшите светове, влизат в аурата на човека и създават красива гледка.

* * *

Трептенията, които идват от нисшите светове, създава! нисши настроения и придават тъмен цвят на аурата.

* * *

Ако сърцето ви нещо не е в ред, ще знаете, че сте в дисхармония с яркочервения цвят.

* * *

Когато човек води един чисто егоистичен живот, няма никаква възвишена идея, той привлича само нисшите, нечисти светове, а те постоянно разстройват тялото му.

* * *

Биенето на сърцето е един закон. Мисленето е принцип, каквото става в ума, такъв закон се образува в сърцето. Каквито закони съществуват в сърцето, такива факти, резултати, ще имате в тялото. Защо ви болят коленете? Не даваш достатъчно. Там, където е свивката на коляното, ако ви боли и за да мине, ще трябва да давате.

* * *

Ще ядеш, защото Бог е дал яденето, ще опитваш Божиите Блага. Ще изучаваш Божиите закони, ще принасяш придобитото при Божиите принципи. Пък те ще те свържат с Бога.

* * *

Здравословно е да се диша само през носа. Бог е турил и носа една лигава течност, в която като минава въздух, се филтрира и всички твърди вещества, които се носят из въздуха, се полепват по тази течност, ако я няма тази течност, значи жлезите не работят.

* * *

Ако сърцето има малко топлина, капилярните съдове се свиват. Човек трябва да е добре разположен, за да има добро кръвообращение. Хубавите, светлите мисли дават добро направление, движението да става правилно, безпрепятствено. Ние със своите мисли, чувства и воля регулираме кръвообращението.

* * *

Болката - това са любещи същества, влезли в тялото ви, и понеже ви обичат, ви стискат.

* * *

Болките са потребни като пипер - червен или чер. Без тях и без масълце яденето не става хубаво. Болките дават едно хубаво ухание, без тях животът би бил безвкусен.

„Факти, закони, принципи“, ООК , София, 23.9.1942г.

* * *

Пресният хляб е хранителен, старият е изгубил своята хранителност.

* * *

Всяка поза, която заемате, не е безсмислица. Не можем да си играем и да прахосваме божествената енергия, която ни се дава, и всяко помръдване на крака или на ръката, или каквото и да е движение, харчим енергия, за която ще даваме отчет защо сме я похарчили.

* * *

Ако си болен, трябва да дишаш дълбоко, да ядеш хубава, прясна храна и да пиеш хубава вода. Да имаш добро и светло жилище.

* * *

Ядене, пиене, лакомства, забавления, различни нисши импулси или спъване на различни импулси, готово е разстройството на черния дроб. Човек не трябва да противодейства на всички импулси. На всичко, което природата е дала и създала, ще дадете ход.

* * *

Човек вечно трябва да се подмладява. Подмладяването не е процес само в раждането.

* * *

Добре е да знаем да се ползваме от изгревите и от залезите на слънцето; също от изгряването и залязването на луната и звездите. Да знаем да се ползваме от поникването на растенията и от всички блага, които съществуват в природата. В другия свят подмладяват всекиго. Ще те приспят и ти няма да знаеш кога си се подмладил.

* * *

Използвайте белия цвят да развивате вашите добродетели. Раздавайте. Човек, който събира, си почива. Щом е тъмно, легни да си починеш, да си поспиш. Щом ти е светло, иди да работиш. Когато си радостен, ще работиш, когато си скръбен - ще почиваш, ще се молиш, ще съзерцаваш, ще се уединиш.

* * *

Има отровни мисли и отровни чувства и в човешкия, и в духовния, и в мисловния свят. Някой е нервен много, това са отрови, които някой ги е поставил в него.

* * *

Когато вашите близки загубят вяра у вас, вие бързо се състарявате.

* * *

Който пее, подобрява кръвообращението си и намалява болките си. Ще пеете, за да приижда повече кръв към болното място.

* * *

Като мислите, привличате кръв в мозъка си. Като чувствате, привличате кръв в сърцето си. Като работите с волята и с душата си, привлича се кръв по цялото тяло, така всяка клетка се храни и се обновява. Да мислите, това значи да се обновява вашият ум. Мисълта е храна за човешкия ум. Да чувствате, да обичате - това е храна за сърцето.

* * *

Не се занимавайте с погрешките на хората, за да не се осакатявате.

* * *

Вашето неразположение може да се дължи на хората, може да се дължи на заминали същества, на души. Не се поддавайте на внушения, които носят тъмнина. Изхвърлете ги. Внушения, които носят лоши състояния, не ги приемайте.

* * *

Всички много знаем, а остаряваме, всички много знаем, а губим паметта си.

* * *

Различните плодни дървета различно влияние упражняват върху нас - и ние също оказваме влияние върху дърветата. Хората още повече ни влияят.

* * *

В някои камъни е скрита огромна лечебна сила. Камъни, които дават повече, са лечебни. Други камъни има, които дават малко, приемат повече.

И вие задържайте това, което ви е потребно, не се товарете излишно.

* * *

Като минавате покрай някой извор, ако не пиете вода, топнете само пръстите си в него и ги близнете, а може и само един пръст да топнете в тази чиста водица. Минавате покрай някоя река, събуйте се и я преминете.

* * *

Мисли ли човек, че всичко, каквото е създадено от Бога, е добро, той може да пее и да се лекува.

* * *

Когато в сърцето се усилят чувствата, започват да се натрупват клетките с електричество и затова се усещат бодежи в областта на сърцето. Човек има две сърца, само че едното функционира, а другото е в запас. Набира се доста енергия и електричество, и тази енергия безпокои. Понякога тя е положителна, понякога отрицателна. По някой път привлича атмосферното електричество и тогава човек усеща, като че ли от него нещо се изтегля.

* * *

Всякога, когато вие не обичате удовете си или органите си и когато те не вземат участие в общата дейност, се раждат ред болести. Някой път ви мине през ума мисълта да се поразходите малко, но веднага друга мисъл противодейства и започвате да разсъждавате. Това противодействие е в разрез с първоначалното желание и се ражда един дисонанс, една болка. Щом искаш да излезеш навън - излез, поразходи се. Друг път се храниш. Нещо ти вика отвътре да спреш, ти продължаваш, преядеш и после си неразположен, молиш Господа да те лекува.

* * *

Чистота без топлина е анормалност. Светлина, топлина и сила - това са три неща абсолютно необходими за човека. Сила за физическото тяло, топлина за сърцето, за движение на краката, за движение на човешката мисъл, светлината е необходима.

Най-напред сърцето възприема слънчевите лъчи, после умът ги възприема. Мозъкът направо не възприема, той е обвит в коруба. Слънчевите лъчи много по-мъчно минават през тази коруба, а по-лесно минават през гърдите и сърцето. Под сърце се разбира и слънчевият възел под лъжичката, де го е центърът на симпатичната нервна система или на стомашния мозък. Задната част на мозъка вече съответства на нея. Той възприема тази енергия и я разпределя. Мозъкът има дажба от светлина от сърцето. В замяна на това умът изпраща повече енергия на сърцето, от която се е образувала тази топлина.

* * *

Дошла една болест - ще я приемеш. Защо ще искаш да си отива веднага? Ти си виновен, за да дойде тя, отклонил си се от природни и божествени закони.

* * *

Костите на човека съдържат мощна сила, такава, каквато съдържа житеното зърно. Цялата история на човека е написана на костите му.

* * *

Имаш леке на дрехата, вземи вода и сапун и веднага го изчисти, в мига, в който си го видял - не отлагай.

* * *

Обръщайте внимание на красивите неща, хора, дървета. Не се спирайте да гледате грозни и незавършени неща. Търсете красивото навред и доброто, добрите черти.

* * *

Този човек, който е умрял, той отдавна е започнал да умира, множество клетки на тялото му още преди десет години са започнали да се разлагат. Няма го в тялото пълноценният живот, а друг живот го е заместил.

Божественото в теб ще те напусне, ще остане смъртното. Бог оттегля Духа си, остане нещо в теб, но то е смъртно. То умира.

Ако не знаеш как да изваждаш жизнената енергия от земята и въздуха, страданията ще започнат да идват.

* * *

Плътта е нисшият живот, а духът - висшият. Плътта е едно вечно противоречие. Духът постоянно иска да обърне нисшия живот във висш, все възпитава плътта, както ние възпитаваме домашните животни.

* * *

Заболи ви крак например. Ще го измиете, ще го помилвате, ще кажете: „Извинете, мои клетници, че досега внимание не съм ви обърнал, отсега нататък съм на ваше разположение, ще ви служа така, както вие на мен сте служили“. Вие мислите за какви ли не работи, за оня свят, за ангелите какви са, а за краката и ръцете, за раменете, хълбока хич не мислите. „Досега вървях тежко и грубо, но сега ще бъда внимателен, ще ви мия често, спокойно и тихо ще вървя, няма да ви наранявам, няма да тропам. Няма да смущавам хората с нищо“, така ще говорите.

* * *

Сега ви дават по 250 грама хляб, малко ви е. Научете се така да го пипнете, че с пипането да се увеличи, да стане 500 грама. Друг път, като го пипнете, да стане 2 килограма и т.н.

* * *

При болния ще отидете не когато е облачно, а когато слънцето грее. Когато слънцето изгрява, ще кажете на вашия болен приятел: „Стани, излез вън на въздух и слънце“. Ако знаеш кога, как и какво да кажеш на болния, той ще оздравее.

* * *

Ставате сутрин неразположени. Вие нямате изток, затова сте неразположени.

* * *

Някои хора заболяват от безделие - не се движат, не си помръдват пръстите да направят нещо, не си движат очите и заболяват.

* * *

Студът е голямо налягане, което държи тялото плътно, без това налягане не може да се движи сърцето. Ако престане студът, ако престане това налягане, ние ще се разпаднем на частици. За да не се разпаднем, светлината и топлината, която произтича от любовта, законът на любовта въздейства, регулира силата, регулира студа, за да може да се поддържа тялото в нормално състояние. Студът е необходим. Студът без топлина и светлина е вреден.

* * *

Ръката и отгоре, и отдолу трябва да бъде мека и нежна. Грубите ръце показват груби чувства.

* * *

Водата, която пиете, не трябва да е варовита. Твърдата вода оставя много утайки. Въздухът да няма въглена киселина, тогава е добър за вдишване.

* * *

Краста - това са малки животинки, които се разплодяват по кожата и човек почва да се чеше. С чесане крастата не минава, само се разместват животинките, но едновременно правиш упражнения, които пък продължават живота. Крастата е благословение за този, който разбира.

* * *

Само доброто е, което пречиства хората. За злото и доброто нищо не бива да се говори.

* * *

Дойде ли някой да ви разказва новини, видяно-невидяно, чуто-недочуто, кажете му: „Чакай да ти попея малко, една-две хубави песни ще ти изпея“. Никога не слушайте празни работи. По този начин ще си спестите някои неразположения. Болестите се дължат на един неестествен живот, който живеете. Най-напред вие сте изпратени да изправите своя вътрешен живот. Чули сте нещо, не го разпространявайте. Обидил ви някой - не го разправяйте.

* * *

Един човек, който говори лошо за другите, осакатява устата си.

Един човек, който спира погледа си на неприятни неща, на грозни неща, осакатява очите си.

Един човек, който слуша неверни неща, осакатява ушите си.

Който не прави добро, осакатява ръцете си.

* * *

Ако говорите за лошите работи, ще се повреди езикът ви.

* * *

Щом дойде болестта, дайте й угощение, викайте съседите, угостете ги за здравето на болестта.

* * *

Във всяко болезнено състояние се крие един диамант от първо качество.

* * *

Ако сте храм Божий, няма да се разболявате.

Болката е една разтривка.

* * *

Всяка болест идва от невидимия свят. Гостите ще ги посрещнете много добре. Не се плашете от болките и болестите. Аз мисля, че трябва да сте щастливи, ако ви заболи нещо, защото ви се дава възможност да се погрижите за болното място, да го помилвате, да му поприказвате. Дошла е една болест, за да ви направи по-меки, по-нежни и добри.

* * *

Болестта е почивка, не се оплаквайте никому от нея и тя ще си отиде.

* * *

Щом ви посети хремата, дайте й сварено чисто кафе в една лъжичка, но ще го дадете на носа, а не да го пиете.

* * *

Имате болни, зачервени сливици, намажете ги с кафе.

* * *

Като дойде една болест, няма да се мусиш, да се мръщиш, а ще я посрещнеш весело, ще й пееш, ще облечеш най-хубавите си дрехи, ще се стегнеш като генерал.

* * *

Всичките заболявания се дължат на това, че има нечисти примеси, нечиста материя в мислите, чувствата и волята на човека.

* * *

Няма човек, който да се е борил със злото и да е прокопсал. Злото е нещо силно, мощно, стойте настрана от него. Не ви трябва да знаете какво нещо е то.

* * *

Ако се храниш с развалена храна, ако се храниш без радост и любов, без благодарност, как ще се подмладиш? Ще си приказваш с благата сладко и радостно, ще благодариш на Бога за благословенията, които ти дава чрез храната, и за голямата светлина, която ти дава.

* * *

Хубавите работи и доброто да ги задържаме в ума, в сърцето и в душата. Непотребните, лошите - вън с метлата. Без да видят хората - навън!

Ръцете ви да бъдат свободни, стабилни. Не носете товари с тях, а на гръб. Ръцете, краката, погледът - да са стабилни, устойчиви. Ако те са стабилни и волята ще е устойчива и стабилна.

* * *

Яденето е божествен принцип. Гладът е мощна сила.

* * *

Всички думи, които са мощни, силни, тихо да се произнасят.

* * *

Не могат лекарите да лекуват една сериозна болест. Човешкият дух и човешката душа лекуват. Ако човек вярва и се остави на своята душа и на своя дух, да им вярва, болестта сама по себе си ще си отиде. Лекарите са само помощници, асистенти на духа и душата.

* * *

Лекар, който е асистент на Господа, може да лекува.

* * *

Любовта е един вечен процес на подмладяване. Не се ли подмладяваш, много утайки остават по капилярните съдове, полепват навред по артериите и вените, а ти се чудиш защо това и онова те боли, защо не можеш да се движиш, защо те е хванала атеросклерозата.

* * *

Казано е: „Направи Бог човека от пръст“. Кал и пръст са две неща различни. Кал е туй, което човек прави. Пръст и дадения случай е онази материя, от която светът е образуван. Всяка една дума, всеки един поглед, даже светлината в даден случай може да причини вреда някому.

* * *

Божествената Любов е, която може да ви излекува от всичките недъзи. Малки недъзи има в сърцето, в ума. Петна има и в душата. Най-много петна и рани има в човешкото тяло.

Като мислите право, веднага ще почувствате една вътрешна радост в душата си и болките, ако сте имали, ще намалеят.

* * *

В страданието се намират лечебните средства.

* * *

Някой път светлината влиза през седемте милиона пори на тялото, прониква ги и лекува, оживява човека.

* * *

Човек трябва да диша и през сърцето си, за да възприеме божествената топлина на нещата.

* * *

Има седем вида червени лъчи, които действат върху човека. Някои от тях имат обратни движения, създават в човека едно неразположение, някой път създават цял скандал в него. Зависи как приема човек тези лъчи, които падат.

* * *

В стомаха колкото се може по-малко въздух да влиза, в ума колкото се може по-малко тъмнина.

* * *

Човек в божествената любов става волеви, в човешката любов няма воля. Там човек прави нещата, тъй както не трябва.

* * *

Палецът е голямото благо, което Бог ни е дал. Божественият свят е създал палеца.

* * *

Който яде от забранения плод, в света влиза. Покаяние е да не ядеш вече от забранения плод.

* * *

Ако не сте голям извор, не ходете като малък извор да примирявате хората. Опасна работа е. Мнозина искат да лекуват. Вие, като лекувате, пущате в себе си едно болезнено състояние и се свързвате с болния човек. Христос лекуваше, но той разполагаше със знание и сила и когато лекува, сила излиза от него.

После вие лекувате един човек, който няма любов. Събудете божественото в него и тогава той ще оздравее. Пък и защо един лош човек да не поболедува няколко месеца?

* * *

Главите побеляват, веждите побеляват, очите отслабват от вътрешни спорове.

* * *

Всяка вечер ще измивате краката си с топла вода, това да бъде закон за вас. Благодарете на Бога, че ви е дал възможност да окажете най-малката услуга на краката си. След като измиете било краката си, било лицето си, леко ще попивате влагата, с мека кърпа, а не да търкате грубо с кърпата.

* * *

През всеки седем години се променя формата на човешкото тяло.

* * *

Без разбирането на физическото тяло, което е най-близко до нас, другите светове ще останат непознати за нас.

* * *

Стар ли си, глупав ли си, кисел ли си, нямаш знание.

* * *

Разгневиш ли се, веднага започни нещо да работиш.

* * *

Има ангели, които ни пращат хубави мисли, но има и тъмни ангели, които изпращат тъмнина, пречат ни в работата, замотават я, замъгляват я и ние се чудим какво става. Те са майстори в това да смущават ума, сърцето и тялото ни. Всички болести са тяхно изобретение. Тъкмо имаш някакви постижения в духовното поле, станеш духовен - и ето, ще ти изпратят такава болест, която не може да се лекува. Тогава те казват: „Нали има Господ, защо не те излекува?“ Те го правят нарочно, за да те разколебаят във вярата ти.

* * *

Отровата на кобрата лекува рака и други болести, но за гова се иска знание.

* * *

Чувствата са, които развалят зъбите.

Чувствата и мислите са, които развалят очите.

От неправилните мисли и чувства оглушават ушите.

От неправилните мисли и чувства се образува една кал в нервната система, която прекъсва трептенията и не може да се предадат хубаво хубавите работи и човек оглушава.

Който чисто мисли, и до дълбока старост може да запази слуха си. Когато изчистиш мислите и чувствата си, ще се подобри слухът. Насъбралата се кал трябва да се изчисти и да не се образува нова кал.

* * *

Лакомията е нещо престъпно, но и прекаленото въздържане от храна е престъпно. Ще ядете толкова, колкото ви е потребно. Не съм за това да измъчвате тялото си. Постът с метод за уякване на волята. Пост, който отслабва тялото, отслабва сърцето, отслабва ума, не е на място.

* * *

Удоволствията от всякакъв род са една спънка в моралния живот.

* * *

Може да се лекуваш, но ако горе от невидимия свят светли същества не вземат участие, в никакъв случай не може да се излекуваш. Цярът е само проводник.

* * *

Има листа на цветя и дървета, които лекуват. Кората на ябълката и на черничевото дърво лекуват. Кората и дръжката на крушата са лековити.

Ябълката ще я белиш и тогава ще ядеш, а кората на крушата ще ядеш, но ще броиш крушите, много от тях няма да ядеш. Зарзалата също ще броиш и ще ядеш. Косъмчетата на зарзалата имат известна киселина, която произвежда цяла пертурбация в организма.

* * *

Който много яде, намалява своята интелигентност.

* * *

Щом се изгуби приятното чувство в яденето, болестите идват.

* * *

Ако вие сте красив, добър, справедлив, умен и разумен, ще се излекувате. Тогава и лекарствата действат.

* * *

Сегашната форма е една от последните форми, но не и последната, до която човек е дошъл.

* * *

Ако знаете как да произнасяте думата „благост“, и една година я произнасяте често, ще настане у вас едно голямо преобразуване.

Предават се мислите един на друг, в това спор не може да има, особено пък между близки.

* * *

Големите страдания понякога стават причина да приижда повече кръв към корените на косите, а това е храна за косите. В косата съществува едно вещество, което храни космите, като изчезне, главата оголява. Силни чувства - гъста коса. Голите глави са изгубили чувствата си.

* * *

Човек трябва да обикне поне себе си, за да разчита, че косми може да поникнат на голата глава.

* * *

Нервната система, симпатичната нервна система и мозъчната не могат да издържат на вибрациите, на трептенията на любовта и затова любовта кратко стои при човека.

* * *

Ако не свивате веждите си както трябва, ако не гледате, както трябва и ако не слушате както трябва, ще си напакостите.

* * *

„Няма Господ“, казваш някой път. Заболи те кръст, заболи те корем. Започнеш да се молиш и болката престане. Отречеш ли Бога, болката пак ще дойде. „Няма разумност и света“ - потъмнял е умът ти. Започни да се молиш, да се намести умът ти.

* * *

Каквото и да ви заболи - помолете се.

* * *

Как няма да оглушеете, как няма да остареете при тези разбирания, които имате, при този товар, който носите?

* * *

Сладчината дава мекота. Горчивината дава сила, енергия.

Ако работи душата, няма да остарявате така бързо, няма и да погрознявате. Ако сте правдив и умът работи добре, лицето ви ще издава светлина. Няма да усещате студ.

* * *

60 милиарда клетки съставят човека. И колкото повече души съставят човека и вземат участие в неговия живот, толкова той е по-щастлив.

* * *

Главата е Северният полюс, краката - Южният; стомахът е екваторът. Екваторът е най-топлото място и затова най-голяма дейност има в стомаха. Ако цялото ни тяло имаше температурата на мозъка, щяхме да замръзнем. Много устойчиво вещество има мозъкът и е чудесно организиран. В областта на стомаха е чрезмерно топло и всички опасни животни са в тази област.

* * *

Животните са изостанали души. Доста напреднали души и някои от животните са изостанали за леност, за непочитане, Господ нещо им е казал да направят, те не са го послушали и това са били напреднали духове.

* * *

Всичките болести произтичат от противодействието на Любовта.

* * *

Страхът е неорганизирано състояние - животинско състояние.

* * *

Аз считам, че в природата няма грешки. Ако ги има, то те не са нейни, а на същества, които са злоупотребили в името на природата.

* * *

Едно плодно дърво колко божествена енергия е събрало в себе си!

* * *

Ония същества, в които чувствата са много силно развити, сърцето е много благородно, косата е обилна, космите са гладки, лъскави.

* * *

Косите са проводници на божествена енергия. Най-умен е обаче езикът, той е без косми. Събуждането на човешката интелигентност зависи от езика. Човек първоначално не беше с изопачен език. Когато жената яде от забраненото дърво, тогава се изопачи езикът. В него се получи едно огъване, което не предава нужните трептения на божествения свят. Така се изопачи.

* * *

Ако черешата е наядена, гнила, ударена, с недъг, не я яжте. Яжте плодове само пресни, без недъг.

* * *

Веднъж в годината да ядете плод, но да е хубав. Веднъж да ядете мед, но да е от най-хубавия - бял мед.

* * *

Щом престанеш да се интересуваш от това, от онова, старостта бързо идва.

* * *

Очите и зъбите могат да се присаждат.

* * *

Когато се усилва вярата, човек има повече светлина в очите и в лицето.

* * *

Живееш ли в Истината, болест не може да те хване. Истината показва най-голям ред и порядък. В Истината, Мъдростта и Любовта болест не може да има.

* * *

Защо ви препоръчвам да пиете топла вода? Студената вода има примеси от известни енергии, които са опасни. Тази вода може да е била под влиянието на нощта, под влиянието на звездите и облаците. Ако тази вода не я сгорещите на слънце или на огън, като я пиете, ще ви навреди. Нощем може да пиете по две-три глътки вода при силна жажда, но не и цели чаши.

* * *

Здравият човек върви стегнато като струйка, а не се изкривява, няма чупене в движенията му, няма удряне на токовете, няма клатене, не върви като че е глътнал бастун, раменете не са надигнати, нито смъкнати. При здравия човек има едно леко, едва забележимо огъване, една пъргавина и пластичност, една красота в движенията.

* * *

Тези хора, които имат треска, не бива да ядат. След като им мине, пак да се въздържат, да ядат малко.

* * *

Хубавите мисли са най-хубавият строеж. Една сладка мисъл строи. Има мисли сладки, горчиви, кисели. Горчивите плодове са ценни, те носят енергия за човека и лекуват. Киселото прави човека активен. Сладкото ти дава приятно настроение, но киселото работи. Горчивото е продуктивно.

* * *

Щом започнеш да мислиш по-малко и да се тревожиш по-малко, ставаш дебеличък.

* * *

Целият гръбначен стълб е перпендикулярен, който свързва човека със слънчевата енергия и със земната енергия. Вечерно време, когато спиш, ако не знаеш как да поставиш тялото си спрямо земята, няма много да се ползваш от съня. У нас има насъбрани много непотребни сили, които трябва да отидат в центъра на земята. Непотребното да отиде в земята, а ние да възприемем новото. Ще поставим главата си на север, тялото право, изтегнато, ръцете до тялото опънати. Сутрин, като станеш, не знаеш ли как да възприемеш слънчевата енергия, по-скоро ще остарееш.

* * *

Никое цвете не може да се сравни с уханието, което излиза от един добър човек. Умните хора излъчват такава светлина, която не съществува на друго място. Светлината, която приемаме, е доста груба. Ние сме още в гамата на светлината, която има седем цвята. А колко още гами има светлината?

* * *

Щом горчивите мисли преобладават, лицето става тъмно, почти черно. Горчивината образува доста венозна кръв. Кръвното налягане е горчивина. Не може да яде сладко, не може да спи сладко, не ходи с приятност, недоволен е от живота, как кръвното налягане ще е добро?

* * *

Въглената киселина трови хората, но не трови растенията, а им дава храна. Ония растения, които са сочни, зелени, въглената киселина им дава живот.

Злото за едни е добро за други.

* * *

Злото добро може да стане и доброто зло може да стане.

* * *

Смъртта е най-голямото ограничение, в което човек може да попадне.

* * *

Всеки човек, който върви по божествения път, се подмладява.

* * *

По-добре е сутрин да закусите солидно, а на обяд и вечер да ядете по-малко, дори ако не вечеряте, още по-добре.

* * *

Остаряваме, оглупяваме, ослепяваме, оглушаваме от насъбралата се кал. Светлината, която постоянно влиза в нашите очи, оставя кал, замазва прозорците. Натрупаното знание оставя кал в ушите, в устата - навред. Навред по всички удове и органи има кал. Накрая се задушаваме от тази кал.

Човек трябва да има воля, себе си да почне да оправя, после да мисли света да оправя.

* * *

Седнеш на задницата, мекичко е, аз наричам тази част на тялото възглавница. Трябва да я пазиш тази мека възглавница. Ако я изгубиш, животът ти ще е нещастен.

* * *

Всеки, който се отказва от Бога, погрознява.

* * *

Страданието е една баня, да се пречистиш, да се облечеш в нова дреха, да дойде любовта.

С увеличаването на любовта страданието се намалява. При любовта дисонансите стават хармонични, образува се една акустична среда, която отразява музикално вълните.

* * *

Никаква гнилота не трябва да има в храната, а тя трябва да носи първоначалния божествен живот. Засега само плодовете са най-хубавата храна и от полза за човека, но пресните плодове.

* * *

Като ходиш, да се чувстваш като един ангел, който пътува от живот в живот. С любов в светлината и със светлина в любовта.

* * *

На всички болести причините са кармически. Мразиш един човек, ще дойде от невидимия свят (като дух), ще ти направи една пакост. Трябва да се примириш. Мойсей разбираше този закон и застави евреите да принасят жертвоприношение, да нагостят тия духове, които преследват човека, да им простят греховете. Когато грехът се прости на един човек, болестта минава. Проказата се лекуваше някога, но не винаги. Някой път са нужни за лекуване само някои фактори, за да оздравее човек: природата е един фактор, Бог е фактор и самият човек е фактор. Лекарят е четвъртият фактор, който може да те лекува, и петият фактор са окръжаващите, приятелите. Ако тия фактори са в една вътрешна хармония, всяка болест може да се лекува.

* * *

Истинският лекар отделя от себе си и дава на болния магнетическа сила, другояче не би могъл да лекува.

* * *

Всеки ден Господ ни милва чрез светлината, чрез въздуха, вятъра, водата, уханията и ние пак не сме доволни и все питаме къде е Господ.

* * *

За в бъдеще хората няма да умират, както сега да ги пренасят с катафалка, да плачат. Когато човек умира, ще се стопи, но преди това ще повика приятелите си, ще се сбогува и ще си замине, ще се разпръсне. Гробове няма да има.

* * *

За в бъдеще лесно ще се лекуват хората. Страдаш от някаква болест, ще направиш услуга на някоя череша, може да донесеш вода от Витоша 4-5 кофи и тогава ревматизмът от крака ти ще мине, ще изчезне. Боли те гръбнакът, 4-5 кофи вода от Витоша ще донесеш, ще полееш някое дърво и ще изчезне болест. Витошката вода лечебно действа на болест.

* * *

Хубава боза става от просото. Лечебно действа просото, може понякога да се използва за цяр. То е мъничко, но може да помогне. Но засега най-хранително, най-полезно е житото; то е дошло от Венера, растение на любовта. Житото е много устойчиво.

* * *

Небето е, което ръководи съдбините на народите, на човечеството.

* * *

Пожелавайте си доброто, разумното. На всичко живо, което виждате, пожелавайте му доброто, понеже Бог се проявява чрез всичко. Като не желаеш доброто, ти спъваш Божия процес, спъваш и себе си, понеже всичко, което става в света, е свързано с нас.

* * *

Свещено нещо са сълзите, а вие ги пилеете, не ги събирате в шишенца, не ги попивате в мека, чиста кьрпица, а така ги оставяте да капят на земята. Ако имате 2-3 мускалчета със сълзи, може да лекувате при случай с тях.

* * *

Много ли е студена водата, не я пийте, много ли е гореща - също. Ако светлината е много ярка, не я приемайте, ако е много слаба - също. Ако светлината е много слаба и имате слаби очи, бих ви препоръчал да се разхождате на нея, а не да четете. Замрежат ли ви се очите, излезте вън в тъмната нощ и се взирайте в тъмнината. При това усилие, което правите, ще дойде повече кръв в очите. Малката светлина поврежда нервната система. Тъмнината усилва нервната система. Около един час се разхождайте из тъмнината.

* * *

В тъмнината няма да страдате, но и погрешките не могат да се изправят.

В страданието човек придобива изправление. Щом светиш, ти обичаш.

* * *

Какъвто е човек в младините, такъв е и в старините, нищо не се изменя. Само че в старини маскира нещата, крие погрешките си.

* * *

Трябва да държиш някои неща в тайна, които са чисти, да не се опетнят.

* * *

Някой говори нещо, не коригирай мислите му. Нека говори.

* * *

Ако човек, след като яде месо, е здрав, нека яде. Ако човек, след като яде вегетарианска храна, се разболява, да яде месо. Нека плаща за в бъдеще. Едно време се биеха и убиваха и враговете си изяждаха, колкото убият, изядат ги. Ние сега сме се избавили от едно голямо зло - яденето на човешко месо. То е толкова диференцирано, че внася много голяма зараза. До известно време, докато сме слизали надолу, сме яли месо (инволюцията), сега можем да поправим погрешките и животните ще се ползват, и ние. Понеже човечеството е подело по обратен път на животните, еволюционен път, животните ще слизат и има хиляди години още да слизат, а ние възлизаме, за да им помогнем, не бива да ги ядем. Месната храна е голяма спънка за повдигането на човечеството и е причина за много от страданията му. В животните се образува голяма омраза към нас за това, че ги коляме, а омразата ражда най-силните отрови, най-силните зарази идват от месото. Който не се откаже съвсем от месото, ще остане назад в развитието си.

* * *

Никога не носете цветове, които не обичате.

Щом си нервно изтощен, носи черен цвят, той поглъща всичките лъчи.

Ако си много активен, носи бял цвят, той издържа.

* * *

Ако не е сърцето да изпраща кръв на човешкия мозък, всяка деятелност ще престане.

* * *

Само чистотата носи красота. Без чистота красота няма.

* * *

Цветовете са в три октави, в три степени. В третата октава цветовете показват едно възвишено състояние. Истинския син цвят например вие не сте виждали. Той е сто пъти но-красив от този, който виждате на небето. Той е синкава, чиста, светла, бликаща светлина.

* * *

Човек е станал човек по единствената причина, че Бог ю е докоснал. Той чрез словото ни е направил. Всички животни също са направени чрез Словото на Бога.

* * *

Гениалните хора се раждат само в любовта. Вън от любовта всичко е объркана каша.

* * *

Ако майката и бащата се обичат и обичат децата - децата им няма да умират.

* * *

Колкото движението е по-голямо, по-бързо, интелигентността е по-голяма, колкото движението е по-голямо, любовта е по-голяма. Човек, който се движи бавно, не го интересува нищо.

* * *

На болния дайте гореща водица да пие, пресен, топъл хлебец да си хапне малко, изнесете го на слънце да постои -около час, ако сърцето не е здраво, дайте му да помирише здравец, карамфил, роза и прочее.

* * *

Някой е тромав, а за любовта говори. В човека на любовта всичко е трепет, свещен трепет. Всичко трепти, звук има, гласът му пее, във вървежа, в яденето му има пеене, звучи любовта.

* * *

Лекарят не може да ви лекува, щом в него няма любов. Ще те потупа малко, ще пипне пулса, ще напише рецепта и ще ти вземе сто лева. За сто лева лекува ли се човек?

* * *

Нашата висша разумност, нашето сърце също се регулират от слънцето, от слънчевата енергия. Умът засега не носи светлина. Мозъкът е студен, мозъчното вещество е най-устойчиво, в него има голямо напрежение, но то издържа, не губи от теглото си при никакви обстоятелства. Сърцето, слънчевият възел е свързано със слънцето. Най-близко до сърцето е слънчевият възел или душата, тя именно е свързана със слънцето.

* * *

Тялото е облекло на душата. Реалното е душата. Тя е организирана. Сърцето е спомагателен орган. Сърцето създава топлината.

* * *

Кой от вас, като са го лекували лекарите, е оздравял? Лекарите не могат да лекуват лошите болести.

* * *

Лечение без любов не е лечение. Учение без мъдрост не е учение. Свобода без истина не е свобода.

* * *

Хубавите чувства организират материята. Има чувства и постъпки на хората, които играят важна роля в образуване на сладчината на плодовете. Колкото хората стават по-добри, плодовете стават по-сладки. Когато хората са били най-лоши, тогава са се създали кобрите, тигрите, змиите. Ако ние не станем добри, вълците няма да изменят характера си.

* * *

Всякога раните идват от това, че сме били в тъмнина. Хората умират, за да се подмладят. Старият не учи ли, още по-бързо остарява. Младият трябва да учи как да не остарява.

* * *

Не обиждайте никого, на никого зло не правете и за никого лошо не говорете. Не казвайте, че човек е лош, но кажете, че този човек не си е свършил още работата добре.

* * *

Някои искат да видят ангел, но това на земята сега е невъзможно. За да видиш ангел, ти трябва да се преустроиш. Енергията, която излиза от ангела, е толкова мощна, че ти не можеш да я издържиш, ще се простреш на земята. Искаш да го прегърнеш като човек, но това е невъзможно, трябва да стоиш далеч от него. Ангелът минава от една слънчева система в друга. Той минава милиони километри сам из пространството, така както изобщо човек не може да си представи.

* * *

Добре е да имате такива знания, че каквото кажете, да стане. Ако времето е облачно и вие кажете да се изясни, наистина ще се изясни. Ако кажете да завали, ще завали, ако кажете на цветята да цъфнат - ще цъфнат. Но какво знание е това, да кажете нещо, че ще стане, пък то не става.

* * *

Само Бог е в състояние да превърне злото в добро.

* * *

Един скъпоценен камък не излиза от земята, тя не го е създала. Туй, което създава скъпоценния камък, е съвсем друго нещо, но за всеки случай си има баща и майка. Скъпоценни те камъни си имат страдания, от много болести страдат и те, както хората. Понякога изгубват своята светлина, своя блясък, не могат да пречупват светлината, тогава трябва да се дават на някой здрав човек да ги поноси малко, за да възстановят блясъка си.

* * *

Ние сега се намираме в 13-та сфера, затова сме обстрелвани от всички страни като от артилерийски огън.

* * *

Слънцата са жилища на всички висши йерархии (ангели, архангели, серафими, херувими, власти, престоли, сили, господства, началства), а планетите са жилища за нас, хората.

* * *

Ако изхвърлите супите от вашето меню, ще бъде по-добре. Като дъвче, човек уякчава зъбите си, а с меки и течни храни се развалят.

* * *

Красивите жени носят греха на света, а грозните носят добродетелите. Красивата жена е благословение, без нея животът щеше да бъде ад. Но и без грозните животът щеше да бъде ад. Понеже на земята има и красота, и грозота, да благодарим: едните изкупват греховете на хората, а другите носят цел за човешката душа.

* * *

Всичко, което съществува в природата, е на мястото си. Няма нищо в природата, което да е лошо, всичко е добро. И злото е добро. Но ако злото не се употреби на място, и ако доброто не се употреби навреме и на място, са все зло.

* * *

Злото е един творчески принцип, който работи в света. Не го смесвайте с греха.

* * *

Не е хубаво да се кълне. Често майките кълнат децата си. Някога клетвата може да не се сбъдне, но по-често се сбъдва.

* * *

Една дреха, направена от чиста вълна, е магнетична, здравословна.

* * *

Всяка постъпка, направена с любов, е мощна и във вечност та пребъдва. Всяка постъпка, направена без любов, е престъпление.

* * *

В един скъпоценен камък е затворен един дух, който се учи. В едно растение е затворен един дух, може би ангел, а в някои човек може да е затворен един ангел.

* * *

Човек, който употребява груби думи, харчи много енергия и човек, който стъпва грубо на петите си, също. Енергията трябва да се пести.

* * *

Свободните и разумни движения дават подтик на ума, на сърцето и на волята.

Подозрението и съмнението пораждат органически болести.

* * *

Добрите хора почти нямат кир.

* * *

Човешкият ум е една силна батерия, грамадна сила. Ако знае човек как да използва тази енергия, всички микроби от себе си ще ги изтласка за половин час.

Страхът е, който парализира човека.

* * *

Целият човешки организъм е построен върху законите на доброто, справедливост, красотата и разумност. И ако се престъпи един от тези закони, това ще се отрази върху целия организъм. Ако престъпите доброто, започват да страдат мускулите и костите. Ако престъпите справедливост, стомахът почва да сграда. Ако престъпите законите на красотата, дробовете ви страдат. Ако престъпите законите на разумност, главата почва да страда, нервната система се разстройва.

* * *

Здравето ви зависи много от това как възприемате седемте лъча на слънчевите лъчи. Ако сте пристрастни и обичате само един цвят, нарушавате хармонията. Заедно съединени, цветовете образуват светлината. Цветовете са кредитори и се кредитират един друг. Червеният цвят кредитира портокаления; портокаленият кредитира жълтия, жълтият кредитира зеления и т.н.

* * *

Боледуваш от лоша, неизлечима болест. Насочи ума си към Бога, моли се денем и нощем, без съмнение, с вяра.

* * *

От първичния подтик на съзнанието у нас има нещо останало, когато се е създавала земята от тази материя. Всичките наши несрети в живота се дължат на този пръв подтик на неорганизираната материя. Ние сме създадени от Бога, но има закон и този закон постоянно ни моделира. Безпорядъкът на живота се дължи на този подтик.

* * *

Кармата, това е неустроеният живот, който сега се устройва.

Небето, това е дихармата, това е благодат.

Небето е създадено от висши сили, а земята - от нисши сили. Изисква се време, милиони години ще минат, докато нашата земя се измени и настане друг порядък. Състоянието на нашия стомах е състояние на земята. Главата ни - това донякъде е Небето.

* * *

Духът и душата са две божествени същини. Първият Адам беше жива душа, а вторият бе животворящ дух. Душата и духът вече са проявени. Има един елемент в душата и в духа, който е материален.

* * *

Много ангели изгубиха своето положение в Небето, само за една малка нечистота, изпъдиха ги за милиони години.

* * *

Слънцето носи всичките блага, но човек, за да приеме благата, трябва да е в хармония с него и с всичко, което го заобикаля.

* * *

Каквото човек мисли, това става.

* * *

Всичките тези месоядни животни, това са култури, това са хора, живели на земята, и са турени да живеят и днес в някои хора. Всички отровни растения са човешки души, натикани в тези растения. Те трябва да излязат от там. Всички въглища, които горят, това са човешки души, турени в каменните въглища. Сега се отоплявате с тях, но като ги освобождавате чрез горението, те създават войните и ред други пакости.

* * *

Непослушанието на хората е причина да бъде унищожаван малко по малко светът. И затова огън идва. Всичките хора ще бъдат стопени. Златото ще излезе от сгурията и сгурията ще се хвърли. Няма да остане човек нестопен. Не говоря за материалното, трябва да стане пречистване на ума и сърцето.

* * *

В абсолютен смисъл на думата в природата черен цвят няма. Тъмното е сянка на светлината. Има степени на светлината. Има една светлина в природата, която е без сенки. Тъмнината е дадена за почивка на човешкия дух. Усилената дейност в умствено, духовно и физическо отношение човек не би издържал, ако нямаше тъмнина. Тъмнината е почивка, ограничение. Страданията са затова - да си починем. Не сме направени от желязо, нужна е почивка. И желязото се руши. Любовта, Мъдростта и Истината - това са три почивни станции за придобиване на нови енергии.

* * *

Вие сега на земята изучавате две растения, едното е дървото на живота, другото е дървото за познаване доброто и злото. Малцина има на земята, които са запознати с дървото на живота, с неговите цветове. Туй дърво расте на най-високите места на земята или в най-затънтените места, където човешки крак не стъпва. Тези неща учените не ги знаят.

* * *

Нервност произтича от нервната кал, която се образува около стените на нервите, става подпушване, енергиите на мисълта не могат да текат, затова се образува и нервното състояние, става изтичане на нервна енергия.

* * *

Светлината, която приемаме тук на земята, е резултат на разумността на разумните същества, които населяват слънцето.

* * *

Има 60 милиарда души, пуснати в обращение в света.

* * *

Вместо мляко, на болния може да се дава да пие житена вода.

* * *

Мисълта и вярата са най-силните лекарства.

* * *

Никога не слушай какво говорят хората за тебе.

* * *

Има светли и тъмни слънца. Тъмните слънца - това е енергия в запас. Когато едно слънце започне да отслабва, взема енергия от запаса.

* * *

Пулсът не бие ли правилно, дишайте дълбоко.

* * *

Да пазим слуха и обонянието си; никога да не слушаме лоши думи, брътвежи, за лоши случки, когато се карат двама души. Само ухо, което се храни с най-сладки звукове, е здраво.

* * *

Работата е божественото; трудът е човешкото, а мъчението е животинското състояние.

* * *

За болен стомах: една лъжица чист пчелен мед, разбъркан добре в две водни чаши чисто краве мляко на ден, глътка по глътка, бавно да се изпива.

* * *

Астралният свят може да се нарече свят на жизнените сили на природата, свят на съзнателните сили на живота.

* * *

По носа се познава какво е здравословното състояние на човека. Господ чрез носа е вдъхнал живот на Адама. От двете ноздри се познава болен ли е човек или здрав; горната част на носа показва умствената стабилност, а запетайките на ноздрите показват стабилността на чувствата.

Те са взаимно свързани. Скулите показват издръжливост на човека. Когато мускулите под скулите хлътнат, това говори за дисонанс в храносмилателната система, за песимизъм. На веселия човек бузите са изпъкнали.

Каквато е мисълта, такъв е и носът.

* * *

Когато пръстите в основата си са дебели, това говори за добре развита стомашна система и за пестеливост.

* * *

Много да яде човек, лошо, но и съвсем да не яде е лошо.

Всички клетки на тялото се нуждаят от известна храна и тя трябва да им се прати. Ако се изпрати повече, отколкото трябва, се образуват токсини в организма, нечистота. Хигиена е всички клетки да оставят малко излишъци. Щом храносмилането в клетките не става правилно, вече те дават повод за токсини. Ние със своите мисли и чувства влияем на клетките. Каквато е мисълта, такова ще е и разположението на клетките. Каквито са чувствата, такава ще е деятелността на клетките. Правата и правилна мисъл доставя изобилна храна за клетките. Чувствата дават възможност тази храна да се асимилира добре. Щом всички клетки са здрави, и човекът е здрав.

* * *

С петте си сетива ние познаваме обективното проявление на Господа. Как ще познаеш извън цветята, дърветата, звездите, потоците, храната, светлината, въздуха какво нещо е Господ? Без светлина мисълта не може да се прояви. За човешката мисъл проводник е светлината. За чувствата проводник е топлината. За човешките постъпки, за доброто проводник е силата.

* * *

Ако не приемеш ябълката, крушата, сливата, черешите в себе си, не можеш да добиеш онова качество, което тези плодове имат. V някои хора умствената енергия не е развита - да ядат круши, не валчести, а конусообразни - те събуждат умствените енергии на ума. Ако искате да развивате вкус и красота, да сте спретнати, нежни и чисти - яжте ябълки. А ако искате да сте стегнати, по-серт, яжте кисели ябълки.

Цялото растително и животинско царство представлява човека, разложен на своите части. Всички растения и животни са вътре у нас - и магарето, и конят, и тигърът, и змията, всичко е в нас. Досега да хапем, да душим, да ритаме - от тях сме се учили, отсега нататък ние ще ги учим.

* * *

Силата на човека е в светлината и яснотата на неговата мисъл. Мисълта произвежда светлина. Всички красиви образи, мекотата, яснотата, светлината ги създава. Острата, силната, слабата светлина, повреждат очите. Най-хубавата светлина е две-три минути около изгряването на слънцето. Щом се отдалечи слънчевият диск от хоризонта, светлината става динамична.

* * *

Гурелите ще си чистите с малкия пръст. Пред другите няма да си чистите гурелите, носа, зъбите, ушите - когато сте сами, тогава ще се почиствате.

* * *

Една от хубавите букви е Л. Кои думи започват с буквата Л?

* * *

Заболеят ли очите ви, ежечасно ще се молите на Господа и ще благодарите за всичко. Ще ги измивате с хубава, чиста вода по десет и повече пъти на ден.

* * *

Сутрин, като станете, потъркайте костичката зад ухото, първо с палеца, после с показалеца, с третия пръст, с четвъртия, с петия. Тази костичка, като я разтривате, ще ви даде здраве, издръжливост, самоувереност.

* * *

Като давате някому нещо, гледайте да е най-хубавото с хубав цвят. Светлите нюанси дават здраве.

* * *

Най-добре е краката да са успоредни един на друг, а не прекръстосани. Изобщо предметите, ръцете, краката, пръстите да не се прекръстосват, а по възможност да се поставят успоредно. Стъпалата опрени изцяло на земята, така са в хармония със земята.

* * *

Свързвайте мисълта си с добрите, достойните, честните, умните, благородните, красивите. Не свързвайте мисълта си с грозни хора и неща.

* * *

Не дружете с човек, който свива ръцете си в юмрук, който гледа надолу, когато говори. Този човек не познава Истината.

* * *

Едно дърво е изложение на божествения свят. Спри се при него, погледни го, порадвай му се, не отминавай така, за да те благослови Господ. Няколко минути са достатъчни.

* * *

Скръстените ръце - това значи: нищо не пущам навън, всичко е затворено, запушено. Отворите чучура и веднага го затворите - това е човешкият порядък.

* * *

Учете се да изказвате ваши изречения, а не чужди.

* * *

Да можеш да се контролираш отвътре, че при всички случаи да не трепнеш, това е голяма работа. Каква красота има в този човек, който умее да слуша! Не да си проточва главата и врата, за да слуша, а да седи спокойно, кротко и да слуша, не да се клати насам-натам и очите му да шарят.

* * *

Щом не храниш очите си, щом не слушаш добрите неща, ще боледуваш. Щом не усещаш уханието на цветята - не храниш носа си.

* * *

Щом нещо те безпокои - това не е естествен ред на нещата.

* * *

Болните да ядат чер хляб, а здравите - хубав, бял, топъл хляб.

* * *

Божественият свят строи главата.

* * *

Онзи, който свети, е разумен.

* * *

Всички неща съдържат скрита сила в себе си.

* * *

Раят да бъде у вас, да сте весели, с отпуснати мускули и свободен дух.

* * *

Хора, които ви обичат и които ви мразят, еднакво ви предават болезнените си състояния. Само че като мразиш един човек, болестта ще се прояви по един начин, като го обичаш, ще се прояви по друг начин.

* * *

Леща, фасул, ориз, жито ще ядете без подправки, само сварени, без нищо.

* * *

Ще се откажете от съдене и оплаквания.

* * *

Разумното винаги отстъпва.

* * *

Пращайте на гърлото си хубави мисли.

* * *

Топлата вода принася нещо, а студената - отнема.

* * *

Един юпитерианец мисли, че като направи нещо, никой друг като него не може да го прави.

Сатурнианецът гледа презрително на живота. Само се рови и само недостатъци намира.

* * *

Дясната ръка е плюс, а лявата - минус. В главата лявото полушарие е плюс, а дясното - минус. От лявото полушарие силите минават в дясната ръка и от дясното полушарие в лявата ръка - прекръстосват се. Силите минават от дясното полушарие покрай очите в другата страна на тялото. Очите показват слизането на движението, по което вървят силите, когато това движение е правилно, човек има едно устройство.

* * *

Зад лошите времена е Господ.

* * *

Никаква лъжа и никакъв товар да няма. Да имаш само най-необходимото.

* * *

Петте сетива са в зависимост от силите на сърцето. Има силови полета на сърцето. Не мислете, че сърцето е глупаво. Сърцето представлява един по-нисш живот, в по-гъста материя е.

* * *

Човек, който няма интуиция, мъчно може да овладее и да се справи с окултните науки.

* * *

Дойдете ли до големите изпитания, концентрирането на ума ще ви помогне. Днес има падение, защото хората не могат да мислят правилно и не умеят да се концентрират.

* * *

Хора, които имат слаба памет, имат слабо нервно напрежение. Мускулите са напрегнати, нервите - не са.

Хора, които много мислят и помнят, у тях и мускулите, и нервите са напрегнати.

* * *

Всякога се пазете от светлината, която идва изведнъж.

* * *

Нервирането е беднотия.

* * *

И умните, и набожните, и милосърдните са нервни. На халос им изтича енергията.

* * *

Кармата е дълг със сложна лихва.

* * *

Хора, които не са високи и раменете им не са широки, са болнави и има нещо недоразвито в тях.

* * *

С всяко хубаво чувство, което имате в сърцето си, обработвате кората на своя мозък. А тази кора има влияние върху мисълта.

* * *

Светлината, откъдето и да идва, да идва равномерно.

Щом дойде злото, човек остарява.

* * *

В пентаграма са физическият, астралният, умственият и причинният свят. Важно е как се пресичат линиите. Пентаграмьт е една система за самовъзпитание. Този знак, този символ никой от вас не се е заел да го изучава задълбочено.

* * *

Страхът, съмнението, злобата, безпокойството, омразата са недъзи, които спират растежа.

* * *

Имате ли силна вяра, ще може да се лекувате. Не бива да се казват методите за лекуване на всички.

Излекувате ли някого и после разкажете на всички как, по какъв начин е излекуван болният, болестта ще се върне. Невидимият свят не позволява да казваш: „Аз му направих добро, защото така се опорочават нещата“. Ти добро сам никому не можеш да направиш. Само Бог прави съвършените неща.

* * *

Лошото естество у човека нищо не може да търпи и навсякъде търси погрешки.

* * *

Ако си дрехар (шивач), няма да режеш плата, няма да го дупчиш, ще измислиш такава мода, че с плата да се обвива само тялото, да няма тегели, копчета, ципове, колкото по-сложно, толкова по-грозно.

* * *

Вашите мисли и състояния са фотографирани от невидимия свят. Вие мислите, че никой не знае скришните ви работи. За вашите мисли и чувства тук на земята може никой да не знае, но в други светове знаят вече.

* * *

Умните хора с малко се задоволяват.

Първо божественото, после човешкото. Това е правилното разбиране.

* * *

Свалете от гърбовете си всички стари товари. Ненужният багаж - настрани!

Действителният живот е красив. Вие търсите външните неща, дрехите, лицата, веждите, косите. Основната красота си има своя първи образ в очите. Красивият човек има нещо особено в очите. Добрият, красивият, умният, любещият човек има нещо много хубаво в очите.

* * *

Недъгът ще го изнесете вън, всички да го видят, за да се освободите от него. Вие сте виновен за недъга си, ще го изправите, но не и като го криете.

* * *

Научете се да бъдете господари на духовете, които живеят у вас, вие да им заповядвате, а не те на вас. Досега сте се опитвали да заповядвате на големите духове, а сега ще се учите да заповядвате на малките, на големите ще служите, а малките ще задоволявате.

* * *

В малките работи има задоволяване. Имаш нужда от кратка разходка, направи я. Направи за малките неща жертва. За големите неща се иска голяма жертва.

Там, дето има раздвояване на съзнанието, там не е божествената любов.

* * *

Там, дето има раздвояване на съзнанието, има примес от по-долно царство. Всякога ще проверявате дали съзнанието е раздвоено или не. Раздвоено ли е, любовта е придобила този примес, който е минал през разните области на човешкия живот. И тогава тази любов, която идва във вашето съзнание, носи примес, който не съответства на естеството й. Може да се породи у вас съмнение дали вашият приятел ви обича или не. Това е примес. Усещате по някой път, че в човека, когото обичате, има нещо, което не е такова, каквото желаете - това е примес.

* * *

Ако втичането на любов в тебе е правилно, то и мисълта ще е правилна.

* * *

Противиш ли се на злото, то злото ще влезе в тебе.

* * *

Изгореното ще намажете със зехтин.

* * *

На ревнивия никой не може да угоди и никога. Ревнуваш ли, внеси в душата си една красива форма, която да отвлече част от енергията, която се е набрала в душата ти и която няма къде да я пласираш; красивата форма е проводник на тази енергия, тази енергия трябва да излезе навън.

* * *

При нас, човеците, ревността показва, че поставяме предметите много близо до очите си. Потребна е дистанция между нас и обектите. Ревността е една спънка за духовния живот.

* * *

Има същества, които виждат всичко какво правиш, какво четеш, дори най-потайните ти мисли и желания виждат и си вадят отпечатъци. Скрити са нещата за по-нисшите същества, които стоят по-ниско от нас, но за онези, които стоят над нас, скрито-покрито няма. Те са минали по нашия път.

* * *

Прозявката е неестествено положение; кихането също.

На онзи свят ще познавам само тези, които истински са ме обичали.

* * *

Постижението е възможно при вашите усилия и благоволението на Бога.

* * *

Някой казва постоянно: „Не съм добър, не съм добър“ -най-после, удар след удар, ще забележи, че наистина е лош. И околните ще видят това.

* * *

Българите очакваха Русия да ги освободи от турците. А сега кой ще ги освободи? Хората все се освобождават и все неосвободени остават. Русия сега кой ще я освободи?

* * *

Магнетизмът е магическа сила, красотата зависи от тази сила.

* * *

Никога от глад няма да умреш, ако разполагаш с магнетична сила, ако си умен, ако имаш светъл ум, чисто сърце и постъпваш добре.

* * *

Не показвай мъката си пред хората, не я изказвай, не ги товари с твоя товар. Не разказвай и за радостите си.

Ако ти товариш хората със своите радости и скърби, ти ги осакатяваш.

Когато изгубим вътрешната си връзка с Бога, остаряваме по-бързо.

* * *

Щом не можеш да търпиш някого, отдалечи се от него, стой настрана.

* * *

Простата и естествена храна е добрият живот.

* * *

Страдате ли от някаква опасна болест, не казвайте, че ви е сполетяло нещастие, но кажете: „Благодаря Ти, Господи, че си решил да ме очистиш“. От божествено гледище микробите, бацилите са метли, с които разумните същества чистят нечистотиите по къщите и дворовете на хората. Има нещо по-опасно от микробите - това е омразата.

* * *

Благоприятните условия са над повърхността на земята. Чрезмерните желания създават влага, която е опасна за здравето. Многото тревоги, грижи, страхове произвеждат сухота, която също е опасна. Всички крайности имат лош резултат за живота.

* * *

Най-голямото зло на днешния век е алчността.

За да живеете в Божията Любов, трябва тялото ви да бъде хармонично, да имате сърце, направено от фина материя, ум, направен от организираните сили на природата и душа, произлязла от субстанцията на Бога, т.е. от Неговата същина и Дух.

* * *

Желаеш ли нещо, ще казваш: „Ще бъде, ще бъде, ще бъде“, докато най-после стане. Човек трябва да знае силата на думите, с които си служи.

* * *

Малките импулси, вложени всеки ден в душата, ще допринесат някога своите плодове. „Ще стане това“, „Ще оздравея“, „Ще направя това“, „Ще постигна“.

* * *

Бог трябва да съществува като мощна идея в съзнанието и в ума на човека. Ако човек не мисли за Бога, за природата, откъде ще почерпи сили и материали, с които да работи? Човек живее в безпределното пространство, отгдето от всички небесни тела получава подаръци като от една велика майка, но не му идва наум да прати едно благодарствено писмо за благата, които получава. Има поща за онзи свят, но вие сте забравили къде се намира. Може да сте учени, но забравяте съществените неща. Благодарност е съществено нещо.

* * *

Някой казва: „Я вижте светът как живее и е по-здрав от нас“. Светът не може да ви бъде идеал, той може само да ви послужи като поле, дето да се проявите.

* * *

Когато Господ те хване и те разтърси, това е благословение. Веднъж като те хване Господ, човек ще станеш. Божието наказание е благословение.

* * *

Да отпочинеш, това значи да канализираш силите на своя организъм така, че те да протичат хармонично, плавно, без насилие и напрежение.

* * *

Нашите хубави мисли са нещо като проводници на Божия Дух. Бог изпраща Духа си чрез нас - това са хубавите и светли мисли. Като изпращаме добрите мисли и чувства в пространството, те се посаждат. Има същества от невидимия свят, които посрещат тези мисли и ги използват за градеж на нещо хубаво в хората. Тези мисли са за будните души. Те ще ги приемат и използват. Не се губят мислите. Светлината им отива по всички направления.

* * *

Всички неуравновесени същества слизат на земята да се уравновесяват, да придобият нейния темп на движение. Като придобият нужното равновесие, изпращат ги на другите планети, там да се учат.

* * *

Кармата може да започне от една горчива дума, казана на някой човек. Тази дума може да е казана деликатно, но щом е горчива, тя произвежда своя ефект, носи със себе си хиляди злини.

* * *

Страдаме, защото сме още неорганизирана материя.

* * *

Когато в човека преобладава една божествена идея, тя всякога му дава сила и възможност да преодолее мъчнотиите, в които живее.

* * *

Човек не може да придобие вътрешен мир, докато не съзнае, че злото като космическа сила е толкова необходимо за него, колкото и доброто.

* * *

Известни клетки се намират под влиянието на Слънцето, други - на Сатурн, трети на Юпитер и т.н. С колкото възвишени същества и планети е свързан човек, толкова по-възвишена и обработена е материята на неговото тяло. Степента на развитието се определя от материята на неговия организъм. Когато използва влиянието на всички слънца в космоса, човек дохожда до съвършенство.

* * *

Да виждаме само лошото в света, каквито са сатурнианците, това е болезнено състояние.

* * *

Господ е с мене. Аз ходя в пътищата Му, върша волята Му, слушам гласа Му. Духът Му пребъдва в мене, в моята душа и аз пребъдвам в Него.

* * *

С хора, които не обичат Бога, не се работи.

* * *

Всички сте неблагодарни, кисели, недоволни. Всеки човек, който работи само за себе си, нищо не може да постигне.

Там, дето Бог не пребъдва в хората, и те не пребъдват в Него, нищо не се постига. Постигат се временни неща, но вечни работи не могат да се постигнат.

* * *

Вие мен ме радвате дотолкова, доколкото сте проводници на Божията Любов, доколко сте проводници на божествената сила. Моето разбиране е, че има един център в света – център на разумните същества, които съществуват и мислят всякога благото на хората.

* * *

В България атмосферата е много тежка. Българският народ се е свързал много с материални работи и за да се повдигне, трябва да го развържем от материята.

* * *

Всеки човек, който има идеал, който се бори за доброто и света, който живее за него и му служи безкористно - Бог се проявява чрез него, макар и той да не съзнава това, макар и да счита себе си за безбожник.

* * *

Твоят път е проправен от тези, които са по-напреднали от тебе. Ти трябва да проправиш пътя на тези, които са по-назад от тебе. Големият помага на по-малкия. Голям е не този, комуто служат, а който служи. Невидимите помагачи стоят по-горе от хората.

* * *

Който дири съвършенство и благополучие само за себе си - остава на едно място, защото се е отделил от цялото, защото е излязъл от общия план. А живот има само в цялото и само и цялото можеш да растеш.

* * *

Няма старост. Стар е, който не работи. Който работи и се учи - той е винаги млад.

* * *

Христос е разумното начало, което излиза от Единния Бог и насочва и съхранява всички живи същества.

* * *

Да страдаш за една чаша вино, то е глупост. Да страдаш за едно парче хляб е глупост, или за една шапка, или за дреха, или обуща. Ако страдам, да страдам за Любовта, за Мъдростта, за Истината, че не съм ги приложил. За тези принципи заслужава да страдаш, но за всички глупости и излишни неща не страдам, защото те нямат край.

* * *

Маслото да е чисто, без примеси. Млякото, водата, всичко да е чисто. Нещата да се поставят точно на място.

* * *

Вие сте чеда Божии, докато изпълнявате волята Божия, докато изпълнявате законите на Любовта, Мъдростта, Истината. И на земята има бащи, които отнемат правото на наследство на синове, които са недостойни да се наричат синове. Когато Бог се откаже от вас, ще ви лиши от Неговата Любов, знание и свобода.

* * *

Онова, което не е божествено, носи смърт, което е божествено, носи живот. Приемем ли божественото, ще имаме живот. Ако страдаме, за да изпълним волята Божия, ще приемем живот. Ако изпълняваме само нашата воля, ще дойде смъртта в живота.

* * *

Трябва да знаете кога Господ говори, кога духовете говорят, кога черните и паднали духове говорят, кога ангелите говорят. Има ангели, които крадат, задигат богатствата ви, други задигат здравето ви, ума ви и оставят сухи кости само.

* * *

Основното е да сте в съгласие с Бога, с Бога в себе си и в съгласие с хората по същия начин както с Бога. Първо в съгласие с Бога.

* * *

Най-хубавите неща се раждат в тайна. Искате в света всички да знаят какво правите, това не е хубаво. Плодовете, които са узрели, тях ще ядете и раздавате. Като се свърши съвършено една работа, тогава ще я показвате.

* * *

Народи, които са служили на Любовта, на Мъдростта и Истината, не робуват.

* * *

В познанието на Бога е животът.

* * *

Социалният въпрос е една божествена кауза. Вие няма да го разрешите. Бог е, който ще уреди света. Онова, което Бог е вложил у вас, на него ще станете господари. На тези 60 милиарда души, които са у вас, клетките на тялото, трябва да покажете законите на Любовта, Мъдростта и Истината. С това се занимавайте. Няма какво света да оправяте и душите на другите да обръщате към Бога. Ако беше лесна тази работа, Христос щеше да обърне евреите към Бога. Нито един евреин не обърна и 12-те му ученици, на които разчиташе, се разбягаха. И предишните 72 ученици го напуснаха.

* * *

Човек става светия само когато носи Божията Любов в себе си, с което може да оживи всички хора.

* * *

Бездетните няма да наследят царството Божие. Не само физически да раждаш, сърцето, умът, душата да раждат. Духът е всъщност, който ражда. Богати сте, но няма кой да обработва богатствата. Като дойде Духът, той обработва заложбите, които Бог е вложил вътре в душата. Когато Духът ти не е там, няма кой да го събуди, няма кой да даде напътствие.

* * *

Защо човек, като мисли, се хваща за главата? Напрежението е голямо, много електричество се набира в главата и затова човек несъзнателно се хваща за нея, за да отнеме това електричество. Ако не си тури ръцете на главата, може и удар да получи, така се избавя от зло. Много е важно къде си държи човек ръцете и как ги движи. Не е добре да се поставят отзад на възглавничката, нито отпред, но прекръстосани. Краката, ръцете, пръстите, предметите да не са прекръстосани. Успоредно най-добре. Има един опасен възел на гръбначния стълб, който играе много важна роля (отзад на кръста). Когато там се насъбере грамадна енергия, трябва да поставиш ръцете си на това място, за да се отнеме от тази енергия.

* * *

Необходимо е по някой път да дойдат несгоди в живота. При сегашните условия, ако нямаше страдания, човек щеше да бъде много крехък и най-малките сътресения щяха да го разрушат.

* * *

Щастието не идва от хората, идва от Бога.

* * *

Добре е ръцете да са свободни, да не носите големи тежести с тях, щадете ги. Давайте свобода и почивка за удовете си, особено на очите.

* * *

Препоръчва се винаги да носите със себе си ябълки или череши, или круши, или нещо друго и щом срещнете някого, подайте му. Никога джобовете ви да не са празни. Умът ви да е зает със светли мисли за вас, за семейството ви, за приятелите, за цялото човечество. Желая ви винаги да имате по едно добро чувство към всеки познат и непознат.

Когато ние сме добри и красиви, Бог ни е посетил. Не ни ли посещава Бог, ние сме грозни, намръщени, състарени, озлобени, недоволни. Ако чакате хубави условия, за да сте доволни, млади, вие сте загубени.

* * *

Поддържайте и възпитавайте в себе си добри навици, голяма култура. Казвайте си: „Аз искам да бъда добър, справедлив, съвършен, богат в чувствено и духовно отношение“. Богатствата на земята оставете на заден план.

* * *

Без вяра сърцето добро няма да стане. Никой без любов и вяра на Бога не може да служи.

* * *

Разгледа ли се ъгълът, образуван от палеца и показалеца на ръката, ще се разбере от кое пространство, от коя област на Вселената, от кои слънца е направена материята. Някой път носите материя, която е дошла от много далечно пространство. Всичко е отбелязано на ръцете и лицето. На някои разстоянието между пръстите е много голямо. Най-голямата възможност е между палеца и първия пръст. Но от тези неща малцина се интересуват. Вас ви занимава сега какви шапки да си сложите, какви обуща, какви ризи и дрехи ще обличате, какво ще ви занимават ъглите на пръстите. По-скоро пръстените може да ви занимават, но за произхода на пръстите изобщо не може да мислите.

* * *

Нещата в света са разумни, подсказва ли ти се вътрешно да не посягаш към нещо - не посягай.

* * *

Някой мисли, че като вярва в Бога, не може да му се случат нещастия. Ти вярваш в Бога, но тази вяра трябва да бъде динамична. Ти вярваш в знанието, но ако туй знание няма приложение, какво те ползва? Виждаш, че от човека изтича кръв, от вена шурти кръв, животът е в опасност, ти стоиш, гледаш, не се опитваш да помогнеш. Знание е на всяко място и време да знаеш как веднага да помогнеш.

* * *

Сприхавият и с Бога, и без Бога си е пак сприхав. Разложеният и при Бога е разложен. Жабата, птицата, волът и при Бога си остават същите. Външната подвързия не прави книгата по-хубава.

* * *

Защо кацат слънчевите лъчи на плодовете? Лъч след лъч кацат и заминават. От тия кацания на слънчевите лъчи цветята, цветовете, плодовете, човек приема безброй блага в себе си. Болката също внася нещо в човека. Внася благородство, мекота. Като изпитваш болка, като боледуваш, малко се облагородяваш и влизаш после в положението на хората. Болките, мъките, страданията са привилегия.

* * *

Най-хубаво е да спите както птиците спят, а не както животните и хората. Човек се опъне на гръб, на корем или на дясната, или на лявата страна, а не знае, че всички точки на земята не са еднакво отоплени или нямат еднаква благодат Мястото на земята, където е минавал някой престъпник, е злощастно. Със стъпките си той е оставил в земята нещо лошо.

Ако ти минни след него или се изтегнеш на тези места, ще си навлечеш беля. Ако вървиш по стъпките на свят човек, е нещо съвсем друго.

* * *

Новото съзнание е в това да изправиш главата. Между центъра на слънцето и центъра на земята да бъде права линия; изправената линия е най-добрият проводник на здравето.

* * *

Ако гърбът е изпъкнал и седалището е изпъкнало, а кръстът вдлъбнат, какво значи това? Това говори за деформирана мисъл. Казвате: „Като отидем на небето, ще се изправим“. Небето е разумният живот. Тук, на земята, небето е в главата. Небето Господ го е поставил в главата. Колкото по-изкривени са мислите, толкова по-големи са едната или другата издатини, толкова по-голяма е вдлъбнатината. Често се занимавате с кривините на хората, с погрешките им, а себе си не виждате. Твоите погрешки, това е твоят кръст. Грешката е в гърдите, в задницата, в кръста, в пръстите, в съзнанието.

* * *

Когато даваш някому ябълка, плод или каквото и да е, давай най-хубавото по най-красив начин. Както даваш, така и ще ти се дава. В природата е така. Всичко, каквото направиш на другите, ще ти се върне, дори думите, които произнасяш за някои, ще ти се върнат; може след десет години да стане това, но ще стане. Всичко се връща; погледът, който отправяш към някого, ще ти се върне. Както погледнеш, ще те погледнат.

* * *

Колко души носите в себе си, а се оплаквате, че сте сами. Мъжът носи 30 милиарда и жената носи 30 милиарда, а мъжът и жената са един човек. Известна част от тези същества са в невидимия свят, а останалата част са в теб. Всяка душа оттук е свързана с една тънка нишка с отвъдната невидима душа, чрез тази нишка си говорят. Тази душа не живее в тебе, но е в интимно отношение с тебе. Ти си като център. От този център изтичат 30 милиарда нишки, които са свързани с невидимата душа, от която също излизат 30 милиарда нишки, те се разбират и си говорят помежду си, макар че вие нищо не чувате. Ако съзнанието е развито, ще чуете говора им. Така има една нишка горе в главата, на върха на темето, с която може да разговаряте с Бога. Това място е като звънец, натиснеш го и Господ отговаря.

* * *

Да виждаш своите и чуждите погрешки и да ги изправяш в себе си, това е благословение. Днес да видиш на десет души погрешките и да не ги изправиш е предостатъчно, за да си създадеш карма и то каква! Да видиш на десет души погрешките и да не ги изправиш в себе си, ще платиш наполовината за тези погрешки ти. Ако всеки има да плаща по десет хиляди лева, ти трябва да платиш половината. Днес платиш на десет души, утре платиш на десет души, най-после, ако не платиш, ще те сложат в затвора. Не се занимавай с чуждите погрешки. Занимавай се с доброто на хората. Лошото - настрана!

* * *

Всичките енергии на Вселената, на слънцата, на звездите черпят живот от Любовта. На ден тя ви посещава и вас по 300 хиляди пъти и като ни посети 300 хиляди пъти, едва ще образува една секунда, една секунда на Любовта. За една секунда много неща могат да станат.

* * *

Като се приближаваш към злото, не се занимавай с него, или ще имаш всичкото благоговение към него, защото мощна сила, може да те смаже с един замах. Нямаш право да говориш с него. И при доброто трябва да знаеш как говориш. Нито ще хулите злото, нито ще хвалите доброто

* * *

Истината е там, дето губим всичко. Печелим ли само това е доброто и злото. Онези, които цял живот искат и печелят всичко, вървят по крив път. Онзи, който изгуби всичко, за да познае живота, е на прав път, на пътя на Любовта. Трябва да изгубиш всичко старо, за да влезеш в живота.

* * *

Понякога мислите, че сте смели, безстрашни, силни, от високо произхождение, но аз зная, че на земята едва ли има по-слабо същество от човека и по-жалко в известен смисъл. Дори комарът е по-силен. Щом не можеш да владееш мислите, чувствата, постъпките си, за каква сила ще говориш!

* * *

Ако нямате подтика на Любовта, всички неща ще върти хаотично, разбъркано.

* * *

Вие, като изправите живота си, ще въздействате на всички тия същества, 200-300 хиляди и повече души, с които сте свързани, и те изменят живота си. С тези същества едновременно сте слезли на земята. В новите времена ще дойдат с въоръжена светлина милиони същества, като те удари едно от тях или прониже със светлината в сърцето, светлина ще проникне в сърцето или в ума. Пронижат ли те в душата, душата и духът ще станат светли, силни, както Бог е силен. Един куршум от силни слънчеви лъчи ще прогони всички бацили, всички паразити ще изчезнат. Всичко нечисто ще излезе вън.

Цялата нечиста кръв, цялото кръвно налягане ще изскочи вън. Има налягане от безпокойство, от това колко имот имаш п колко още трябва да имаш, каква е къщата ти и колко още трябва да имаш, как да осигуриш децата и внуците си. Цял живот ламтиш и после кръвното или мозъчното налягане дошли.

* * *

Има череши без никакъв недъг. Облегнете се на такава череша, постойте така, ще усетите като че ли дървото се усмихна. Божията мъдрост е отразена в това дърво, а в плодовете Божията енергия е събрана.

* * *

Не яжте плодове, в които има червеи и плодове, ударени от градушка или с някакъв дефект. Нито яжте, нито давайте на приятелите си дефектни плодове. Във всеки човек има по едно божествено същество, вие искате да му дадете угощение, тогава ще изядете най-хубава череша, круша, ябълка с приятност, с любов, така че да се запомни това за цяла година. Ако сте пчелар и ви дойде някой на гости, почерпете го с най-хубавия мед. Пчеларят, ако обича Бога, пчелите дават най-хубав бял мед.

* * *

Най-малката задача за една седмица: като се ръкуваш с някого, мислено си кажи: „Всичко хубаво, което е в мен, в моята душа, да бъде и твое. Благославям те и ти предавам от мен най-хубавото“. Ще предавате хубост на божественото. Хубост ще я приемате от водата, хляба, плодовете и ще я предавате на ближните.

* * *

Хич не се заблуждавайте, че някого може да оправите, ако той няма желание да се оправи. Нито добър може да направите някого, нито умен, нито търпелив. Всеки си е със себе си.

* * *

Ние със своята мисъл може да оцапаме целия свят. Може с мислите си да сме едно благословение, а може и така да го омърсим, че да не може да се познае.

* * *

Ако славяните не разбират Христа, ако не разбират и не оценяват Божиите блага, ако не славят Бога, ще имат същите резултати, каквито имат евреите.

* * *

Любовта, Мъдрост и Истината са от божествения свят. Животът, знанието и свободата са от духовния свят. Движението, учението и работата са от човешкия свят. Желая ви всеки миг да сте наясно в кой свят се движите, с кой свят сте във връзка.

* * *

Никога не си позволявай и най-малката лъжа, съзнанието да е винаги будно. Имаше висши същества, които нарушиха законите на чистотата, светостта и светлината и така се създаде позлатяването и прикриването. Позлатяването на един предмет е изобретение на падналите ангели. Предметът не е златен, но те казват, че е златен. Дойде някой при мене и казва: „Аз ви казвам истината“. Коя истина ми казва - позлатената ли? Позлатената истина нищо не струва.

* * *

Мнозина се обиждат от нищо и никакво, страдат, имали били достойнство. Като носят дрехи и обуща от един вол или от овца, или от свиня, не се обиждат, не се унижават да ядат от тях мляко, месо, но от някаква дума до смърт се обиждат.

* * *

В божествения свят човек се храни със Словото Божие.

* * *

Разболее се вашето дете. Сложете леко ръцете си, майката отляво на главата, бащата отдясно на главата му, и след малко то ще оздравее. Ще изговорите тихо: „И, О, А. Господи на Любовта, Боже на Мъдростта и на Истината, излей своето благословение върху нашето дете“.

* * *

Като мислиш за Бога - това е обновление. Господа Го виждам в едно цвете, в една череша, в един извор, ще се поклоня, ще си гребна малко от чистата му вода и казвам: „Благословен Господ, който създаде водата. Благословен Господ, който създаде черешата, ябълката“. На всяко място, каквото и да виждаш, благодари и благославяй.

* * *

Само близвай нещата.

* * *

По какво заключавате, че Христос живее у вас? Много лесно може да се докаже. Как може да се докаже, че една вода има 100 градуса топлина? Водата ще каже: „Турете едно яйце в мене и аз ще го сваря“. Яйцето се сварява при сто градуса. Така може да докаже водата, че топлината й е голяма. Има огън с голяма топлина, а има огньове с още по-силна топлина, със стотици градуса топлина, с хиляди градуса топлина. Щом топлината е силна, какъвто и да е предмет може да се разтопи в тази горещина. Силата на човешкия живот е в топлината на неговата любов. Ако твоята топлина е силна, отрицателните мисли, които те мъчат, ще изгорят и ще изчезнат. Топлината ти трябва да бъде толкова голяма, че всяка мисъл, която те мъчи, трябва да се разложи, да изгори, да се премахне.

* * *

Гениалността не може да се фотографира. Божественото - също.

* * *

Светлината е, която движи кръвта. Светлината е един импулс на Първичната причина. Тази светлина е, която дава ритъм на нашето кръвообращение.

* * *

Всички тия мисли за блясък, за титли, за постижения и външни придобивки изпращат живота навън.

* * *

Невъзможно е човек да бъде болен и да бъде Син Божий.

* * *

Остават две неща, с които човек трябва да се справи: с животното, което само яде, и с човека, който се терзае за всичко и смущава от всичко. Остави идеала за него - божественото, към което да се стреми.

* * *

Най-мъчно се лекува втръсването.

* * *

Идва глад, идва тежка болест, някакво голямо страдание, като хала идва срещу теб. Какво ще правиш? Ще отстъпиш. Ще се смириш и подчиниш. Ще се примириш и приемеш страданието.

Опасност те дебне. Или болест те нападне. Разкай се и кажи: „Господи, избави ме сега и ще ти служа. Ако ме избавиш, аз ще живея добре. Тези прегрешения, които досега съм ги правил, няма да ги правя“.

* * *

Като се научиш да дишаш правилно и дълбоко, божествените богатства ще влизат у тебе.

* * *

Златото е проявление на живот, богатството поначало идва от Бога. Да имате злато, това значи да имате живот, чрез което животът може да дойде у вас.

* * *

Смъртта е мъчение. Само ще слушаш, ще мълчиш, без право на мнение.

* * *

Лошото естество в човека нищо не може да търпи.

* * *

Когато си неразположен, тури това състояние настрана и си кажи: „Това не съм аз“.

* * *

Ако няма плодове, вегетарианците каква храна ядат? Ако няма плодове или зеленчуци, ще ядете риба или месо по малко. При хубавите плодове няма защо да ядете риба или месо (22.XI.1935 г., общ клас).

* * *

Времето не се губи.

* * *

„Аз вярвам, че ще оздравея“ - това е правилна мисъл

* * *

Слънчевият възел е възприемател на много впечатления, които идват от невидимия свят.

* * *

Дясното око е свързано с разсъждението, а лявото - с чувствата.

* * *

Чистата мисъл е, която носи живот.

* * *

В материята на човека е вложено повече сила, отколкото в материята на животните. Един ден тази сила ще се увеличи и в животните. Онези сили, които са увеличили моята материя, ще увеличат и материята на животните.

* * *

Всички искате да бъдете обичани и да обичате, а това са най-опасните места. Ако на тези места не си внимателен, вместо щастлив може да станеш нещастен. Може да придобиеш живота си, а можеш и да го загубиш. Когато Бог направи човека и му изяви, че го обича, хората се намериха на най-опасното място и само за едно ядене развалиха приятелските си отношения с Бога.

Чистата мисъл е, която носи живот.

* * *

Казва им Господ: „Няма да ядете от това дърво“. Но те ядоха. Изпъдиха ги от рая.

* * *

Защо в петък трябва да се пости? Най-опасно място е. Ако ядеш, с хиляди години ще плащаш. Едно ядене ще ти струва хиляди години. За една дума, казана не на място, 20 години може да плащаш.

* * *

При изключителни условия може да се окаля човек. Но съзнателно никога не трябва да се каля.

* * *

Всичко може да стане, ако го допускаш, но ако не го допускаш, няма да стане.

* * *

Във вас работят разумни сили за вашето добро и други сили, които работят за вашето нещастие. Това са две действащи сили, които ви подтикват напред. И в доброто, и в злото вие сте свободни. Докато сте свободни в доброто, можете да правите избор в доброто; докато сте свободни в злото, можете да правите избор и в злото. Но щом направите злото, вече не сте свободни. Щом направите доброто, пак не сте свободни. Доброто носи нова свобода. В ограничението, което сте претърпели, ще се появи нова свобода, ще дойдат нови условия. А след извършване на злото ще влезете в по-големи ограничения.

* * *

Как става лекуването? Щом съм във връзка с Бога, всичко мога да направя. Аз вярвам в Бога, защото имам ум, сърце и тяло.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...