Jump to content

Излишествата са вредни /225/


Recommended Posts

ИЗЛИШЕСТВАТА СА ВРЕДНИ

1. На тялото трябва да служим само тогава, когато то иска да му служим.

Когато употребяваме разума си, за да измислим удоволствия за тялото, ние вършим точно обратното: заставяме не тялото да служи на душата, а душата на тялото.

2. Колкото по-малко нужди имаме, толкова по-щастлив е животът ни.

Колкото повече привикваш на разкош, толкова повече се подлагаш на робство; защото от колкото повече неща имаш нужда, толкова повече ще съкратиш свободата си.

Съвършената свобода се състои от това, да не се нуждаем от нищо, а най-близката до нея степен, е да се нуждаем от малко.

3. Всичко, което наистина е нужно за тялото, лесно се добива.

Храната, която е необходима на човека, за да бъде той здрав и способен да работи, е проста и евтина: хляб, плодове, корени, вода. Всичко това навсякъде го има.

Мъчното е да се правят и доставят различните сложни и излишни ястия.

4. Ако хората ядат, само когато са гладни и се хранят с проста, чиста и здрава храна, те не биха знаели що е болест и по-леко ще се борят със страстите.

5. В наше време голяма част от хората мислят, че благото на живота е в служене на тялото. Това се вижда от туй, че най-разпространеното учение в наше време е социалистическото учение. Според това учение, животът с малки нужди е животински живот, и увеличаването на нуждите е първият признак на образоваността, признак, че човек съзнава своето човешко достойнство.

6. Хората от наше време вярват на това лъжливо учение толкова, че се чудят на мъдреците, които виждат благото на живота в намаляването на нуждите.

7. Хората би трябвало да се учат от животните как трябва да се отнасят с тялото си. Щом животното си достави това, което е нужно на тялото му, то се успокоява; на човека не е достатъчно, че е утолил глада си, скрил се е от лошото време, сгрял се е — той измисля различни сладки питиета и ястия, строи дворци и приготвя излишни дрехи и всякакви ненужни разкоши, от които животът му става не по-лек, а по-тежък.

8. Троицата на проклятието е: пиянството, месоядството и тютюнопушенето.

9. Мъчно е да си представи човек каква щастлива промяна би се извършила в живота ни, ако хората биха престанали да се опиват и тровят с алкохол, тютюн и опиум.

10. Ние се чудим, че е имало хора, които ядели месото на убитите хора, и че още има такива хора.

Но наближава времето, когато ще е също така чудно, че хората са могли да убиват животните и да ги ядат.

11. Десет години кравата е хранила с мляко тебе и децата ти, овцата те е хранила с мляко, обличала те е и топлила със своята вълна.

Каква е наградата им за това? Да им прережеш гърлото и да ги изядеш.

По Л. Н. Толстой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...