Jump to content

37 изпитани рецепти от билки за отстраняване на някои нервни страдания


Recommended Posts

37 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ОТ БИЛКИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ

НА НЯКОИ НЕРВНИ СТРАДАНИЯ

От незапомнени времена е известно, че Провидението е вложило в природата средства за предотвратяване и лекуване на болестите чрез божествено обогатени билки, растения, дървета. Природните лекарства, дадени в тази част на книгата, са доказали, че те повече от всички други са благословени в своята милосърдна работа и че на тях е дадена силата да лекуват болести и страдания.

Всички знаят, че една и съща болест може да има различни въздействия върху различни хора. Въздействието има нужда да бъде лекувано, защото то води към истинската причина. А тъй като умът е най-деликатната и чувствителната част от тялото, той реагира много по-определено, отколкото тялото, на атаката и направлението на болестта; затова умът е избран за показател на причините, а оттам — какви лекарства са необходими на болните.

При настъпването на болестта има промяна в настроенията и чувствата, и онези, които са наблюдателни, могат да забележат тази промяна по-рано, често преди да се появи болестта и своевременно да приложат предписаното лечение. Когато болестта вече е настъпила, пак настроението на болния ще бъде указател и ще доведе до правилното лекарство.

За целта по-долу прилагам 37 изпитани рецепти за следните нервни болести:

1. Страх от живота, за живота и пр.

2. Несигурност в занаята или професията.

3. Недостатъчен интерес към окръжаващата среда.

4. Чувство на самотност или откъснатост от околната среда.

5. Прекомерна чувствителност към влияния и идеи.

6. Прекомерна загриженост за доброто на своите близки.

*

1. За тези, които изпитват страх от света, от болест, болка, бедност, нещастен случай, от тъмнина, от оставане сами, от нещастия - страхове на ежедневния живот.

Тези хора тихичко и тайно носят своя страх, не говорят за него. За тях се препоръчва билката страшниче (мимулус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер — 10 минути преди ядене да изпиват по 1 чашка от 75 мл отварка от страшниче — листа и цвят.

Приготовление

Взима се 1 пълна супена лъжица и се запарва с 250 мл кипяща вода; на тих огън ври 5 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус, като при пиенето всяка чашка се засилва с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета

Вегетарианска храна или обикновена, но без мазнини за вечеря.

Сутрин

Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствувам все по-здрав, по-бодър и по-енергичен“ (казва се шепнешком и бързо 20 пъти по ред). След това се прави или фрикция на гърдите, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, или пък хладък душ, последван от сухо изтриване.

Забележка: ако това лечение за 1-2 месеца не отстрани болестта, да се потърси лекарска помощ.

*

2. За тези, които изпитват страх.

Да се освободи съзнанието от всички ненужни, претоварващи спомени, мисли и чувства. Да се избягват картини на насилие, ужас и страдание. Повече време да се прекарва сред природата. Препоръчва се череша (принус авиум).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от 2 супени лъжици дръжки, листа и цвят от череша.

Приготовление

По същия начин, даден по-горе (виж № 1 - страшниче).

Диета

Същото, дадено в рецепта № 1.

*

3. За тези, които изпитват неясни и необясними страхове.

Такъв неясен страх може да тормози човека ден и нощ. Страдащите често се страхуват да разкрият тревогата си другиму.

За целта им се препоръчва билката трепетлика - осика (топулос тремур).

Лечение

Сутрин, обед и вечер — 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от трепетлика — корите на младите клонки с листата и пъпките.

Приготовление

Вземат се 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 мл кипяща вода; на тих огън да ври 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета

Същото, дадено в рецепта № 1.

*

4. За тези, които силно се тревожат за другите.

Често те са престанали да се тревожат за себе си, но изпитват страх да не се случи някакво нещастие на онези, които обичат.

За целта се употребява червения (питомен) кестен (кастанеа веска).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от червения (питомен) кестен заедно с кората му.

Приготовление

Вземат се 10 кестена, разрязани на 4 части и се запарват с 1 л кипяща вода, сместа ври на тих огън до сваряването им; като изстине, се прецежда. Отварката се пие подсладена с мед и лимон по вкус, със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс, а ядката на плода се яде по желание.

Диета

Същото, дадено в рецепта № 1.

Забележка:

1) При липса на питомен (сладък) кестен може да се употреби и дивия или конски кестен (аскулус хипокастанум). Той е малко горчив, но не е отровен и е също така полезен, както и питомният.

2) Ако това лечение за 1-2 месеца не даде резултат, да се потърси лекарска помощ.

*

5. За тези, които страдат от несигурност и нямат достатъчно доверие в себе си, за да вземат сами решенията си. Те непрекъснато търсят съвети от други и много често са погрешно направлявани.

За целта да употребяват билката страшниче (мимулус).

Да се приложи рецепта № 1.

*

6. За тези, които са колебливи и нерешителни и очакват от другите съвети и напътствия.

Обикновено това са тихи хора, които се примиряват с дадена ситуация, която може и да е в техен ущърб. Лесно се манипулират.

За целта да се употребява билката морски кадаиф (хондрос критус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от морски кадаиф (ирландски мъх).

Приготовление

По същия начин, даден по-горе в рецепта № 3 (трепетлика).

Диета и забележка, дадено в рецепта № 1.

*

7. За тези, които лесно се обезкуражават. Те могат добре да се ориентират в ежедневния си живот, но всяка малка пречка и забавяне на напредъка им причинява съмнение и скоро се обезкуражават.

За целта да се лекуват с билката тинтява (генциана круциана).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от тинтява — листа и цвят.

Приготовление

Виж рецепта № 1 за страшниче.

*

8. За тези, които са съвсем обезнадеждени, които нямат вече вяра, че може нещо да се направи за тях. За да угодят на близките си, или ако бъдат убедени, те могат да започнат лечение, но същевременно уверяват околните, че за тях няма никаква надежда за оздравяване.

За целта да се лекуват с билката прещип (ганиста сагиталис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от прищеп - листа и цвят.

Приготовление

Виж рецепта № 1 за страшниче.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

9. За тези, които чувствуват, че нямат достатъчно умствена и физическа сила, за да продължават да носят товара на живота, въпреки че общо взето успяват да изпълняват задълженията си.

За тези, които вярват, че някоя част от мозъка или тялото им има нужда да бъде подсилена, да се лекуват с билката бял габър (карпинус бетулос).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от бял габър - листа и цвят.

Приготовление

Виж рецепта № 8 за прещип.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

10. За тези, които имат амбицията да направят нещо важно и съществено, да имат много опитности и да се радват на всичко, да черпят с две ръце от живота. Тяхната трудност е професионалната ориентация: въпреки голямата им амбицията, те нямат дарби за професията, която упражняват и която поставят над всичко останало. Това може да причини недоволство.

За целта да се лекуват с билка диво просо (сетариа).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от зърната на кощрава — диво просо.

Приготовление

Вземат се 2 пълни супени лъжици в 500 мл вода, сместа ври на тих огън 15 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

11. За тези, които не проявяват интерес към заобикалящите ги хора и обстоятелства, които са мечтателни, сънливи, без подтик в живота.

Хора, които живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето. Живеят с надеждата за по-щастливи времена, когато техните идеали могат да се сбъднат. При болест и в някои случаи дори желаят смъртта като изход, или като възможност да срещнат отново някое любимо същество, което са загубили.

За целта да се лекуват с билката повит (клематис ректа).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от повит (клематис) - стебла, листа и цветове.

Приготовление

Вземат се 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 15 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

12. За тези, които живеят твърде много в миналото, може би защото са преживели голямо щастие, което считат за събитието на своя живот, или възкресяват спомени за изгубен приятел, или мечтаят за амбиции, които не са се осъществили. Те вече не очакват щастие.

За целта да се лекуват с билката орлови нокти (лоницера каплифолиум).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от орлови нокти -листа и стебла.

Приготовление

Виж рецепта № 11 - повит (клематис).

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

13. За тези, които без никаква основателна причина стават индиферентни към всичко, което ги заобикаля и просто се плъзгат през живота, приемат го такъв, какъвто е и не правят никакво усилие да подобрят нещата и да получат малко радост. Те са капитулирали в борбата с живота и не се оплакват.

За целта да се лекуват с билката шипка - дива роза (роза дометорум).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от шипка — плод.

Приготовление

Виж рецепта № 12 за орлови нокти.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

14. За тези, които са страдали много умствено или физически и са изтощени и уморени, които чувствуват, че нямат повече сили да направят каквито и да било усилия. Ежедневието за тях е уморителна работа без никакво удоволствие.

За целта да се лекуват с боров сироп.

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 супена лъжица боров пинус (сироп).

Приготовление

Вземат се 200 г борови връхчета и в 2 л вода врат на тих огън 30 минути; след това се прибавя 500 г захар или пък чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

15. За тези, които не могат да се освободят от натрапчиви мисли, идеи и образи.

Това обикновено става, когато в момента нищо достатъчно интересно не ангажира ума им. Мислите, тревожни и настоятелни, ако за известно време бъдат пропъдени, пак се връщат. Те като че ли се въртят в кръг и причиняват умствена мъка.

За целта да се лекуват с червен (питомен) кестен (кастанеа везен).

Лечение и приготовление

Виж рецепта № 4.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

16. За тези, които често се поддават на меланхолия и дори на отчаяние, като че ли някакъв тъмен облак се надвисва над тях и скрива светлината и радостта на живота.

За целта да се лекуват с див синап (синапис арвензис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 50 мл отварка от див синап — зърната му.

Приготовление

Взема 1 пълна супена лъжица и се запарва с 500 мл кипяща вода; ври на тих огън 10 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

17. За тези, които трудно извличат поука от наблюдение и опит; необходимо им е много повече време, отколкото на другите, за да научат урока на ежедневния живот.

Те повтарят същата грешка при подобен случай, когато веднъж би било достатъчно да направят правилно заключение.

За целта да се лекуват с кестенови пъпки (кастанеа весна).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от пъпките на питомния кестен.

Приготовление

2 супени лъжици изсушени пъпки се запарват с 500 мл кипяща вода и в захлупен съд врат на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда и се добавя мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

18. За самотност — за тези, които и болни, и здрави обичат да бъдат сами.

Тихи люде, които се движат безшумно, говорят малко и то много тихо. Много независими, способни и разчитащи на себе си. Почти напълно освободени от мнението на другите. Те са отдалечени, хора сами на себе си и вървят по собствения си път. Често са умни и талантливи, тихи и спокойни и са мир и благословение за околните им. Но могат да изпаднат в меланхолия или да загубят интерес към живота.

За целта да се лекуват с плавец — воден хилядолистник (котония палустрия).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от плавец (воден хилядолистник) — листа и цвят.

Приготовление

2 супени лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода; сместа ври на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда и подслажда с мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

19. За тези, които са бързи в мисъл и действие и желаят всичко да бъде извършено без никакво забавяне.

Когато са болни, те са нетърпеливи и искат веднага да оздравеят. Те са твърде взискателни към хора, които са бавни; смятат бавността за грешка и губене на време и се мъчат по различни начини да накарат всички хора да мислят и действуват като тях. Те често предпочитат да работят сами, така че да могат да вършат всичко в собственото си темпо.

Лечение и приготовление

Виж рецепта № 18 за плавец.

*

20. За тези, които непрекъснато търсят да бъдат в компания с някого, без значение кой е той, стига да е на разположение, тъй като за тях е необходимо непрекъснато да говорят на другите за себе си. Те са много нещастни, ако трябва за известно време да останат сами.

За целта да се лекуват с иглика (примула официналис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 30 мл отварка от иглика - листа и цвят.

Приготовление

Взема се 1 изравнена чаена лъжичка и се запарва със 100 мл кипяща вода; ври на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки валериана симплекс.

Диета - виж рецепта № 1.

Забележка:

Да се спазва точно дозировката, защото в по-големи количества билката е отровна!

Виж рецепта № 1.

*

21. За прекомерно чувствителните хора, т.е. за забавните, весели хора, с усет към хумора, които обичат спокойствието и се ужасяват от всякакви препирни или кавги и за да ги избегнат, са готови да жертвуват много.

Въпреки че обикновено имат тревоги и са измъчени и умствено, и телесно, те скриват грижите си зад своя хумор и шеговитост и се считат за много приятни хора и добри приятели. Те често приемат повече алкохол и употребяват опиати; така те си въобразяват, че черпят настроение и стимул, за да прикрият тревогите си.

За целта се лекуват с агримония (камшик, чичак).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от агримония - листа и цвят.

Приготовление

Виж рецепта № 18 за плавец

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

22. За добрите, нежни хора, които всячески се стараят да услужват на другите.

Това им желание така ги обзема, че те стават по-скоро слуги, отколкото помагащи приятели. Добротата им ги кара да вършат повече отколкото е техният дял от работата и по този начин може да пренебрегнат собствените си задачи в живота.

За целта да се лекуват с червен кантарион (еритраса центрауриум).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от червен кантарион - листа и цвят.

Приготовление

Виж рецепта № 18 с плавец.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

23. За тези, които имат определени идеи и амбиции в живота и ги следват и постигат, но понякога се изкушават и се отклонят от своя път чрез ентусиазма, убежденията или мненията на други. Лечението им дава постоянство и ги предпазва от външни влияния.

За целта да се лекуват е обикновен орех (юглаис региа).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от орехови листа.

Приготовление

7 листа от орех се запарват с 500 мл кипяща вода на тих огън, сместа ври 10 минути, като изстине, се прецежда и подсилва с малко мед и лимон на вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

24. За тези, които биват нападани от мисли на завист, ревност, отмъщение и подозрение.

Често са раздразнени. Понякога страдат силно, въпреки че няма причина за нещастието им.

За целта да се лекуват със самодивски чемшир (рускус акулептус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл. отварка от самодивски чемшир — корени.

Приготовление

Вземат се 2 пълни лъжици и се варят в 600 мл вода на тих огън; сместа ври 30 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

25. За потиснатост и отчаяние, т.е. за тези, които смятат себе си за по-малко добри и способни от заобикалящите ги, които очакват неуспехи, които чувствуват, че в нищо не могат да преуспяват и по тези причини нито се опитват, нито правят достатъчно усилия, за да успеят.

За целта да се лекуват с лиственица (ларикс еуропеа - пинус ларикс).

Лечение и приготовление

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица боров сироп (виж рецепта № 14 - сироп от борови връхчета - пинус).

Диета и забележка - виж рецепта №1.

*

26. За тези, които се самообвиняват.

Даже когато успеят, те все мислят, че биха могли да постигнат повече или да извършат работата по-добре и никога не са доволни от своите усилия или резултати. Те работят усилено и страдат много от грешките, които си приписват. Ако други направят грешки, те ги поемат върху себе си.

За целта да се лекуват с бор (пинус).

Лечение

Виж рецепта № 25 за лиственица.

*

27. За тези, които вършат добра работа, следват призванието на живота си и се надяват да извършат нещо важно и то често за благоденствието на човечеството. Понякога преживяват периоди на потиснатост, когато чув-ствуват, че това, което са предприели, е твърде трудно и не по силите на едно човешко същество.

За целта да се лекуват с бряст (улкус кампестис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от бряст — листа.

Приготовление

2 супени лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода; сместа ври на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

28. За такива моменти, когато мъката на някои хора е толкова голяма, че е почти непоносима.

Когато човек чувствува, че умът или тялото му са натоварени до крайния предел на техните възможности и не му остава нищо друго, освен разрушението и унищожението.

За целта да се лекуват със сладък (питомен) кестен (кастанеа веска).

Лечение

Виж рецепта № 4 за червен (сладък или питомен) кестен.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

29. За хора в голямо нещастие при непоносими условия.

При загуба на любим човек, уплаха, нещастен случай и други подобни събития, тези хора отказват да бъдат утешени. Това лечение може да им донесе успокоение.

За целта да се лекуват с полски бъзунек (самбукус еболус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се взема или по 1 супена лъжица суров сок от зърната на бъзунека (самбукус еболус), или пък да се изпива по 1 чашка от 75 мл. отварка от изсушени зърна (те не са отровни, а много полезни).

Приготовление

Взема се 1 пълна супена лъжица и се запарва с 250 мл кипяща вода; сместа ври на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

30. За тези, които са претърпели злополука или нещастие и не могат да ги приемат без да се оплакват или отчайват, като ценят живота повече по успехите, които той носи. Те смятат, че не са заслужили толкова голямо изпитание, че това не е справедливо и дълбоко са огорчени и озлобени. Често те престават да се интересуват от онези неща, които преди са им доставяли радост.

За целта да се лекуват с върба кошничарска (саликс виминалис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от листата, ресните и корите на младите и зелени клонки на кошничарската върба.

Приготовление

Вземат се 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 мл кипяща вода; сместа ври на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и със засилване на всяка чашка с 5 до 10 капки тинктура валериана симплекс.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

31. За тези, които полагат големи усилия и се борят срещу споледялата ги болест.

Те опитват различни средства, дори тогава, когато това в техния случай изглежда безнадеждно. Те обаче продължават да се борят. Те са недоволни от себе си, ако нещо им попречи да извършват задълженията си и да подпомагат другите.

За целта да се лекуват с полски бъзунек (самбукус еболус).

Лечение и приготовление

Виж рецепта № 29 за полски бъзунек.

Диета и лечение - виж рецепта № 1.

*

32. За тези, които чувствуват или си въобразяват, че носят нещо нечисто в себе си.

Често това е нещо съвсем дребно. Други може и да не обърнат внимание и на много по-сериозна болест, но те и в най-дребното се фиксирват. Бързо се отчайват, ако лечението не е ефикасно.

За целта да се лекуват с обикновена ябълка (пирус малус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 50 мл суров сок от ябълка, който пречиства червата.

Приготовление

Настъргва се и се изстисква, или се приготвя със сокоизстисквачка.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

33. За хора, които са прекомерно загрижени за деца, роднини, приятели и непрекъснато намират нещо, което трябва да се направи по-добре. Имат желание хората, които обичат, да са близо до тях.

За целта да се лекуват с цикория (цикориум интубус).

Лечение

Сутрин, обед и вечер — 10 минути преди ядене да изпиват по 1 чашка от 50 мл отварка от цикория - корени.

Приготовление

2 супени лъжици в 500 мл вода врат на тих огън 25 минути и веднага сместа се прецежда. Като изстине, да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

34. За хора с твърдо определени принципи и идеи, които се смятат за напълно прави и които твърде рядко се променят.

Те имат голямо желание да накарат всички около тях да възприемат техния мироглед. Имат силна воля и много кураж, когато са убедени в това, което искат да получат. Те се борят дълго при болест, докато други биха легнали на легло.

За целта да се лекуват с върбинка (вербена официалис).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от върбинка — листа.

Приготовление

2 супени лъжици листа се запарват с 500 мл кипяща вода и на тих огън в закрит съд врат 5 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

35. За много спокойни хора, сигурни в собствените си способности и в успеха си.

Те смятат, че ще бъде от полза за другите, ако бъдат убедени да вършат нещата така, както те ги вършат или както те са сигурни, че е правилно. Дори и когато са болни, те ръководят околните си.

За целта да се лекуват с лоза (витис венифара).

Лечение и приготовление

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 75 мл прясно изстискан сок от хубаво, добре измито грозде.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

36. За тези, които чувствуват нужда да видят повече красота и доброта във всички, които ги заобикалят.

И въпреки, че злото изглежда твърде голямо, имат способност да виждат как доброто расте отвътре. Поради това могат да бъдат много търпеливи, снизходителни и разбиращи пътищата на всеки индивид и че всяко нещо работи за своето собствено крайно съвършенство. Често нервната им система е напрегната.

За целта да се лекуват с обикновен бук (фагус силватика).

Лечение

Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 50 мл отварка от жълъдите на бука.

Приготовление

10 жълъда, разрязани на по 2 части, врат в 600 мл вода 20 минути; като изстине, сместа се прецежда и се пие подсилена с мед и лимон по вкус.

Диета и забележка - виж рецепта № 1.

*

37. За тези, които са почти аскетични в начина си на живот. Те се отказват от много удоволствия и радости, защото се страхуват да не би това да попречи на тяхната работа.

Те са строги господари към себе си. Желаят да са здрави, силни и дейни и правят всички, което вярват, че ще ги поддържа такива. Те се надяват да станат пример, който би се харесал на другите, които тогава ще следват техните цели и в резултат ще се чувствуват по-добре.

За целта се препоръчва 10 минути преди ядене да изпиват бавно, на глътки по 1 чашка от 75 мл минерална (лековита) вода, по указание на домашния им лекар.

Да се приложи рецепта № 34 с върбинка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...