Jump to content

11 рецепти от билки за най-чести заболявания


Recommended Posts

11 РЕЦЕПТИ ОТ БИЛКИ ЗА НАЙ-ЧЕСТИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

1. АРТРИТ (артритно заболяване на ставите от различен произход, ремокардит и ревматизъм) при юноши над 14 години и възрастни.

I. Сутрин, обед и вечер — 30 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 300 г чист пчелен мед или чиста течна гликоза, 20 ядки от кайсии или сладки бадеми, 20 зелени листа от индрише с дръжките (счукани в дървен хаван на кашица) и 3 месести лимона, смлени с корите, но без семките, добре разбъркани се изсипват в подходящ буркан, с подправка на следната билкова смес:

тинктура валериана симплекс (чиста) - 12 мл;

тинктура кратеги (от глогови листа) - 12 мл;

аква ментае (ментова вода) - 10 мл;

камфор на прах - 1 г;

олио мента (ментови капки) - 20 капки.

II. 10 минути след сместа да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от целина (кервиз) - 1 средна по големина глава, разрязана на 4 с корите, 50 броя шипки - плод, 6 сушени лъжици бял равнец - листа и цвят, 1 супена лъжица овес - зърна. Сместа ври в 2 л вода, докато целината се свари; прецежда се през тънка кърпа чрез изтискване. Целината се яде като салата, а отварката се пие, както е казано по-горе.

Диета

Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги обелени, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимонов сок или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - НЕ! Или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

III. 2 часа след ядене да изпива по 1 чашка от 50 — 100 мл от много полезната домашна боза от картофи.

Приготовление

Вземат се 1 кг сурови и необелени картофи, нарязват се на малки парченца и в 2 кг вода на тих огън врат, докато се разварят на каша. Като изстине, се прецежда чрез изстискване през платнена салфетка; след това кашата се дава на птиците, а отварката се засилва с чист пчелен мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане болните стави да се разтриват с обезболяваща домашна настойка от цветовете на дивия кестен - един буркан от 1 л се напълва до половината с цветовете на дивия кестен, ситно нарязани и се долива догоре със спирт за горене и захлупено стои на слънце 20 дни; след това се прибавя рафинира сяра на прах и в продължение на 3-5 дни бурканът хубаво се разклаща по няколко пъти на ден, докато се разтворят прибавките и накрая настойката се засилва с 2-3 супени лъжици терпентин. Тази настойка е много ефикасна, особено при схванати крака и ръце. При липса на цветове, същата настойка може да се направи и с плодовете на дивия кестен, като се настъргват на ситно и то с кората. След разтривките болните стави се превързват или с леки фланелени превръзки, или пък се слагат парчета от тензух, намазани с малко от следната смес: 50 г прясна несолена свинска мас и 30 г нафталин, добре разбъркани, сложени в торбичка от тензух, напълнена с топла несолена извара, или пък компрес от 4 хасени парчета, натопени в собствената урина на болния, която действува особено добре, ако е събрана от вечерта.

ВАЖНИ ДОБАВКИ

1) На слънце (от 9 до 17 часа), при вятър, дъжд, мъгла, студ, сняг - без шапка да не ходи, влошава се болестта.

2) Преди да започнете лечението, не забравяйте главното правило: билките лекуват само 50% от болестта. Останалите приложения, като диета и природосъобразен живот, лекуват останалите 50%. В случая достатъчно е само половината от билките да си набавите, за да имате нужния резултат от лечението.

За препоръчване е билките да се варят с дестилирана вода, защото лековитостта на отварката се увеличава най-малко с 25%.

2. БРОНХИТ - остър и хроничен, трахеобронхит и остри кашлици при юноши и възрастни.

I. Сутрин - 20 минути преди ядене и два часа след ядене да се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от един от следните сиропи:

а) сироп от цветовете на дървесния бъз - свирчовина (самбукус нигра). Взема се 1 кг цвят и се накисва в 3 л вода, стои 24 часа, след което се прецежда през тънка кърпа и му се прибавят 3 кг захар и лимонтозу (винена киселина), бърка се, докато всичко се разтопи, след това се налива в шишета, които се запушват с тапи и се държат на студено, за да не се вкисне сиропът.

Забележка: този сироп е много полезен за всички видове кашлици, бронхити, абцеси в белия дроб и емфиземи, а също помага и при нефрит - остър и хроничен.

б) сироп от обикновена бира (приготвена от ечемик и при това слабо алкохолна). За целта се взема 1 бутилка от 500 мл с прибавка на 2 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, с прибавка на 300 г или чист пчелен мед, или небет шекер (ляна захар), счукана на ситно и на „водна баня“ ври 30 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

в) сироп от корените на широколистния живовляк. За него се вземат 100 г ситно нарязани корени и в 2 л вода на тих огън врат 20 минути, след това в същата отварка се прибавят 1 супена лъжица анасон - семе и 1 кг чист пчелен мед, и на тих огън ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

Диета

Или вегетарианска храна, млечно-растителна, или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - НЕ! Преди обед и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълки, но без захар, яде се без хляб. На обед - заедно с другата храна (придружена от салата) може да изяжда и по 50-100 г месо от младо агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия с малко препечен хляб и компоти.

ВМЕСТО ВОДА да пие отварка от бъзов цвят и подбел (по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед; запарват се с 500 мл кипяща вода и захлупено ври 10 минути; като изстине, се прецежда).

II. Вечер преди лягане — при силна кашлица на гърдите отпред се слага парче вестник, който изцяло да ги покрива, като откъм гърдите се намазва с прясна несолена свинска мас, а от външната страна леко се напръсква с малко газ; или пък на целия гръден кош (отпред и отзад) се поставя компрес от 2 бархетни парчета, натопени в камфоров спирт, добре изстискани и загрети до 30° С, отгоре - вестник, превързва се с вълнен бинт.

3. ГАСТРИТ - остър и хроничен (възпаление на стомашната лигавица със или без язва в стомаха или на дванадесетопръстника) при юноши и възрастни.

I. Сутрин, обед и вечер - 20 минути преди ядене да взема или

а) по 1 супена лъжица домашна настойка от 500 мл чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион - цвят и листа; сместа ври на „водна баня“ 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

Или пък:

б) да изпива по 1 чашка 30 мл пресен сок от току-що изстискано прясно зеле. Останалият сок да се държи на студено в хладилник, за да не вкисне.

II. Десет минути след настойката или сока да изпива 50-75 мл отварка от бял и жълт равнец, жълт и червен кантарион, живовлек широколистен — листа, мента пиперита, салвия, синя тинтява и париче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и 1 чаена лъжичка анасон — семе - се запарват с 500 мл кипяща вода и на тих огън врат 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета

Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци. Храната да е топла, но не гореща, слабо солена и умерено подкиселена с лимонов сок или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - НЕ! Да се обърне особено внимание на доброто сдъвкване на храната, която преди да се гълта трябва да стане на водниста каша. Освен това от голяма полза е на закуска да се изяжда по 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици овесени ядки от вечер се запарват с 200 мл кипяща вода, кисне се захлупено цяла нощ и на сутринта се изтисква през тънка кърпа). Преди обед и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и без хляб. Лукът отстранява болките и киселините в стомаха. Може да се приема и обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и консервирана риба. На обед - обикновена храна с прибавка на 100 г месо от агне, теле, пиле или прясна риба, варена или печена, но не и пържена. На вечеря — безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици смлени орехови ядки с (без) малко мед, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. След обед и вечеря - ако има газове - да взема по 1 чаена лъжичка от смес, приготвена от пепелта на един необелен картоф, нарязан на тънки филийки, опечен до овъгляване и стрит на прах; съхранява се в подходяща кутия. При приемане този прах се разбърква с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед или пък животински въглен - по указание на лекаря. Ако има много киселини в стомаха, да се вземе или с върха на ножа прах от костилките на праскова (счукани ситно и пресети като брашно) и заедно с него да изпива по 1 кафяна чашка чай от лайка (1 супена лъжица цвят от лайка се запарва с 250 мл кипяща вода, кисне се 20 минути и се прецежда), или пък да изпива по 1 супена лъжица смес от пресен сок от сурови картофи и моркови на равни части, подсладени с малко пчелен мед.

Забележка: ако болният иска да оздравее по-бързо, винаги да отбягва храните, които организмът не изпитва желание да приеме.

III. 2 часа след ядене да пие отварка от 50-75 мл от агромония, мента пиперита, ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и жълт кантарион, по 1 супена лъжица от всички и 1 чаена лъжичка анасон - семе; сместа се запарва с 600 мл кипяща вода, ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане - при подуване на корема от газове и при възпаление на червата - същият да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа, приготвена от влажни житни трици, предварително леко напръскани с малко топла вода (и то само, за да овлажнят, но не и да се намокрят) и поръсени с 1 супена лъжица пудра захар; накрая се покрива с вестник и превързва с вълнен пояс и така се спи.

4. ГРИП с (без) температура при деца, юноши и възрастни.

А. ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ГРИП

1. Води редовен живот! Бъди трезвен във всяко отношение, обличай се добре и си пази краката сухи и топли, отбягвай места и хора, които могат да те заразят.

2. Носи на гърдите си муска с 1 скилидка необелен чесън с прибавка на 3 зърна чер пипер и бахар и 1 зърно камфор, колкото грахово зърно, увити в малко памук и зашити в торбичка от тънко хасе във вид на малък триъгълник.

3. Сутрин, обед и вечер — 10 минути преди ядене:

а) прави се гаргара със солена вода (на 1 чашка от 150 мл топла вода се притуря 1 чаена лъжичка лимонов сок, или пък готварска сол) и 5 минути след нея се изпива 1 чашка горещ чай от лайка, с прибавка на 1 чаена лъжичка или лимонов сок, или коняк, или пък ром; пчелен мед по вкус; или

б) взема се или 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от узрели зърна на полския бъзунек (самбукус еболус).

Приготовление

В един буркан от 5 л се нареждат един ред зърна на дебелина около 2 см, един ред ситна захар със същата дебелина и т.н, за да не вкисне сиропът. Отворът на буркана се завързва с тънка кърпа и се оставя да стои на слънце 15 дни, като през ден бурканът се разбърква, за да се стопи захарта. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се налива в бутилки, чиито отвори се завързват също с тънки кърпички, а не с тапи, и се съхраняват на студено място, за да не вкисне сиропът.

Или пък:

в) при температура да се вземе 1 г прах (за деца 0,5 г) от следната смес: индийско орехче (мушкато), нишадър на прах и винена киселина (лимонтозу) по 8 г от всяко. Стриват се на прах, размесват се и се разделят на око на 24 части. Изпива се или с малко отварка от червен кантарион (1 супена лъжица листа и цвят се запарва с 250 мл кипяща вода и ври 5 минути), или пък с малко вода, подсладена с малко чист пчелен мед.

Ако болният страда от язва в стомаха или червата, от колит или хемороиди - да не взема праховете, защото дразнят червата и язвата, а хемороидите от индийското орехче се подуват и кървят. В такъв случай по-добре е пациентът да взема или:

г) по 1 ликьорена чашка медицински коняк, чистият алкохол на който има свойството да унищожава вирусите и бацилите на грипа; или

д) да изпива по 1/2 кафяна чашка пресен сок от суров кромид лук, засилен с 1/2 чаена лъжичка чист винен оцет и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. Ако го повърне, да повтори вземането му, след това веднага да приеме един залък хляб и да започне да диша дълбоко; или

е) да изпива сока на 1 глава суров кромид лук - от вечерта се нарязва ситно и се поръсва с 2-3 чаени лъжички ситна захар, а на сутринта хубаво се изстисква; или пък

и) да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 скилидки чесън, обелен и счукан с прибавка на 1 супена лъжица чист винен оцет, 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка пудра захар.

Освен това препоръчва се при всички случаи сутрин, обед и вечер или да смърка през носа си, или да жабурка в устата си топъл содов разтвор (1 чаена лъжичка сода бикарбонат на 1 чаша топла вода), или пък да си капва в ноздрите по 2-3 капки пресен сок от кромид лук, засилен с чист маслинен зехтин по равни части.

4. Вечер преди лягане да си разтрие леко гръдния кош (отпред и отзад) или с камфоров спирт, или пък с малко газ, а при желание може и да изпие 1 чаена лъжичка рафинирана газ (рафинира се през 2 чисти попивателни хартии), засилена с няколко капки ракия или коняк.

Забележка: ако пациентът не понася газта, да не я взема.

Б. ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПА

Сутрин, обед и вечер - 20 минути преди лягане и 2 часа след ядене при висока температура - да взема или

а) по 1 чаена лъжичка (за деца според възрастта им 1 — 4 капки) върху бучка захар противогрипен оцет.

Приготовление

Вземат се 750 мл чист винен оцет и 250 мл вода и в него се прибавят 2 супени лъжици пелин, мента пипери-та, бъзов цвят, лавандула и седефче — листа и цвят, 1 чаена лъжичка карамфил — зърна, канела, индийско орехче и 3 скилидки обелен чесън. Горните билки с листата и цветовете им се нарязват на дребно, а сухите вещества се счукват и всички се слагат в оцета и в закрит съд на „водна баня“ врат на тих огън 1 час. Като изстине, се прецежда. След това оцетът се засилва с 5 г камфор, предварително разтворен в 50 мл аптекарски спирт.

Или пък:

б) по 1 смесен прах от 2 г, приготвен от индийско орехче, нишадър и лимонтозу (виж буква А, точка 3, буква „в“); или пък

в) да изпива по 1 кафяна чашка сок от суров кромид лук, засилен с 1 чаена лъжичка чист винен оцет, 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и малко маково брашно.

10 минути след приемането на едно от горните средства да изпива или

г) по 1 чаша от 150-200 мл (за деца според възрастта) топъл чай от една обелена кисела ябълка, 3 супени лъжици капинови листа и 3 супени лъжици листа от дива ягода, които врат в 1 л вода 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед по вкус; или пък

д) чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 мл кипяща вода и захлупено кисне 25 минути, прецежда се и се засилва с лимонов сок, пчелен мед или небет шекер (ляна захар) по вкус.

Диета

Вегетарианска храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн — НЕ! С добавка: преди обед и вечеря да изяжда салата или от суров червен кромид лук с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, или пък салата от счукан чесън с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. На обед заедно с другата храна може да изяжда и по 1-2 сурови чесънчета. Освен това полезно е през време на самото ядене болният заедно с храната да глътне и по 1 детско хининче сулфурикум. На вечеря най-добре е болният да яде само варени картофи с малко сол и чубрика и чер тричав хляб.

При температура — прясно мляко да не се пие, защото повишава температурата. Вместо него да приема плодове, лимони, портокали.

ВМЕСТО ВОДА (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие или чиста гореща вода, или пък топъл чай от лайка, или от липов цвят, подсладен с мед и лимон по вкус.

5. ДИАРИЯ и дезинтерия при деца, юноши и възрастни.

А. ПРИ ДИАРИЯ

1. Сутрин, обед и вечер - 15 минути преди ядене да взема или

а) за юноши и възрастни по 1 супена лъжица (а за деца 1/2 чаена лъжичка) смес от белтък на прясно кокоше яйца, разбъркано с една чаена лъжичка топла вода и 2— 3 капки лимонов сок и малко пудра захар; или пък

б) за юноши и възрастни по 1 супена лъжица (за деца по 1/4 -1/2 чаена лъжичка) сироп от лимон: 1 супена лъжица лимонов сок с прибавка на 50 г ситна захар и 100 мл вода ври на „водна баня“ 10 минути.

2. 10 минути след приемането на едно от горните средства, ако е юноша или възрастен да изпива по 50-100 мл (за деца по 1—3 супени лъжици) или

а) отварка от нишесте (1 чаена лъжичка житно нишесте в 150 мл вода ври 5 минути, като изстине, се прецежда) и засилва с 1 чаена лъжичка белтък от прясно кокоше яйце, предварително добре разбъркано с малко пудра захар и 5-10 капки лимонов сок; или

б) отварка от дренки и шипки (по 1 супена лъжица от двете в 300 мл вода ври 20 минути и веднага се прецежда); или

в) отварка от кората на мандарина (1 супена лъжица кори в 250 мл вода врат 10 минути, като изстине, се прецежда и се подслажда с малко захар); или

г) отварка от обикновен здравец - листа (3 супени лъжици се запарват с 250 мл кипяща вода и врат 5 минути, като изстине, се прецежда и подслажда с малко захар); или

д) отварка от поддъбниче - листа и цвят (1 супена лъжица се запарва с 250 мл кипяща вода и ври 5 минути, като изстине, се прецежда); или

е) отварка от 10 листа от дюла, които в 400 мл вода врат 20 минути, като изстине, се прецежда и подсилва с 1/2 изравнена чаена лъжичка печена стипца на прах и 1 супена лъжица ситна захар; или

и) отварка от цикория - листа и клонки (2 супени лъжици в 500 мл вода врат 20 минути, като изстине, се прецежда). Тази отварка е много полезна, особено ако диарията е с кръв - тогава още при варенето й да се прибавя по 1 чаена лъжичка корени от жълта тинтява и червен кантарион - листа и цвят.

Диета

Докато повръщанията и диарията намалеят - на болния да се дава изключително овесен чай (2 супени лъжици овес - зърна, предварително измит и очистен в 50 мл вода ври 15 минути и веднага се прецежда през кърпа), подсладен с малко захар или чист пчелен мед. След това да му се дава пресен сок от сурови ябълки (много лековит в случая), защото от този сок изпражненията скоро стават изобилни, не така редки и миризливи. При липса на ябълки, най-добре е да приема слаб липов чай, приготвен във вид на запарка, с прибавка на малко сирене и препечен хляб, но без прясно мляко и масло, или картофена супа, също без мазнина. След няколко дни на такава диета може да се премине и на друга храна: оризова супа, оризова каша, овесена каша, кисело мляко и др. подобни и след като заякне, да му се дават пюрета от картофи и пресни плодове и зеленчуци, но винаги обелени.

ВМЕСТО ВОДА (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или

а) оризова вода (2 супени лъжици очистен ориз в 500 мл вода ври до сваряване); или пък

б) отварка от моркови (1 морков, нарязан на дребно ври в 600 мл вода 20 минути, като изстине, се прецежда) и да не пие непреварена вода.

3. 2 часа след ядене и за двата случая да повтори казаното в точка 2 от плана.

4. Вечер - преди лягане да му се прави топла клизма от 37° С с 300 мл преварена вода (за деца 150 мл), да се постави на корема му торбичка, напълнена с топли трици, или пък топъл компрес от две бархетни парчета, натопени в топла отварка от джоджен (2 супени лъжици листа в 500 мл вода врат 10 минути) и така да спи.

Б. ПРИ ДЕЗИНТЕРИЯ

Същото самолечение, дадено по-горе в точка „А“ със следните добавки:

В този случай е много полезно или

а) болният три дни по ред и то сутрин, обед и вечер -20 минути преди ядене да изпива по 1 чаша от 25-75 мл (според възрастта) отварка от лимон: в 200 мл вода се слага 1 чаена лъжичка неизстискан и нарязан на 8 парчета лимон, с прибавка на 1 чаена лъжичка канела -кори, счукани ситно и 1 супена лъжица небет шекер (ляна захар) и на тих огън да ври 15 минути, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване; или

б) да пие отварка от черни боровинки (3 супени лъжици в 500 мл вода врат 15 минути, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване; или пък

в) отварка от прясно мляко, сварено със семе от копър (на 200 мл мляко 1 супена лъжица семе, предварително счукано ситно, на тих огън ври 10 минути).

Ако дизентерията не спре от изброените по-горе средства, тогава да му се направи топла 37° С клизма с 2 цели белтъка от пресни кокоши яйца, разбити и разбъркани със 100—300 мл топла преварена вода според възрастта на болния. Тези клизми са безвредни, но са много ефикасни.

6. ЗАПЕК (консистенция) — еднодневен, обикновен или хроничен, с главоболие при юноши и възрастни.

1. Сутрин, обед и вечер — 20 минути преди ядене да взема или

а) по 1 чаена лъжичка смес от леко препечени житни трици, разбъркани с малко мед, за да станат гъста каша; или

б) по 1 супена лъжица чист маслинен зехтин; или

в) да изпие по 1 чашка от 150 мл горещ содов разтвор - в една празна чаша се изсипва 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и върху него се изливат 2 супени лъжици хладка чиста вода и се бърка, докато содата се разтвори. След това в чашата са долива бистра гореща вода (колкото пръста да я търпи) и содовия разтвор се изпива наведнъж или на 2-3 пъти; или пък

г) по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени и стрити на брашно) и 10 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Щом пациентът започне редовно да ходи по нужда, вземането на сместа се намалява или се спира.

10 минути след вземане на едно от горните средства да изпива или

а) по 1 чашка от 75 мл топла отварка от бял равнец - цвят, бяла ружа - цвят, дива теменуга - листа, мента пиперита — листа и цвят, майчин лист - листенца, синя тинтява — листа и цвят, слез — листа и цвят по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 мл кипяща вода, прибавят се 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка зърнастец - кори, захлупено ври 10 минути; или пък

б) отварка от глухарче — корени, лайка — цвят, майчин лист - шушулки, навалниче - листа и цикория — корени, по 50 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка семе от резене (феникъл) ври в 250 мл вода на тих огън 20 минути и веднага след това се прецежда.

Диета

Вегетарианска храна, млечно - растителна с повече плодове (винаги обелени) и зеленчуци. Особено са полезни суровите и варените круши, кайсии, малини, сини сливи и компотите им с тричав или ръжен хляб. Или пък обикновена храна, без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - НЕ! Преди обед и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулии във вид на картофи с латинското им название халиантус туберозис), или ряпа, или пък 2—3 глави кромид лук, опечени като ябълки, но без захар; да се яде без хляб. На обед - студени храни и питиета, млякото да е обезмаслено, булгур, сварена коприва - листа, лапад, спанак, кисело зеле и др. подобни. На вечеря - да изяжда по една купичка кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица смлени орехови ядки и малко мед, или пък 1 чаша кондензиран ошаф от сини сливи: вземат се 250 г сини сливи без костилките и в 1250 мл вода врат, докато омекнат, след това се прибавя още 1 литър топла вода и на тих огън ври, докато остане 250 г ошаф, прецежда се и се изяжда с малко тричав хляб.

2. 2 часа след ядене да изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от жълт кантарион и мента пиперита по 80 г, лайка — цвят 60 г, невен - листа и цвят 40 г, пелин — листа и цвят 30 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода и захлупени врат 5 минути, като изстине, се прецежда.

7. НЕРВНО СЪРЦЕ (ЛЪЖЛИВА АНГИНА ПЕКТОРИС); СПОРТНО СЪРЦЕ при юноши и възрастни.

1. Сутрин, обед и вечер - 20 минути преди ядене да се взема:

а) по 1 бучка захар с 20 капки билкова смес: тинктура валериана симплекс (чиста) — 20 мл; тинктура кратеги (от глогови листа) - 20 мл; аква мента (ментова вода) - 15 мл; камфор на прах - 1 г; олио мента (ментови капки) - 20 капки.

2. 10 минути след сместа да се изпива по 1 чашка от 75 мл отварка от босилек — листа и цвят, бял глог - цвят и исландски лишей по 70 г от всяка, бударица и бяла черница - листа по 50 г от двете. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка кори от портокал се запарват с 500 мл кипяща вода, врат на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

Диета

Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги обелени) и зеленчуци, или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - НЕ! Сутрин - на първа закуска - да се изпива смес от 1 супена лъжеца глюкоза, сока на 1 лимон и на 3 сурови картофа без хляб. Втора закуска - по желание. Преди обед да се изяжда по

1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, без захар и да се яде без хляб. На обед - заедно с другата храна (винаги придружавана със салата от кромид лук и магданоз — листа по равни части и по малко от други предпочитани салати, с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина или смлени орехови ядки, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

3. 2 часа след ядене да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г течна глюкоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми или кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките и 1 супена лъжица канела на прах.

4. 10 минути след сместа да се изпива 75 мл отварка от синя тинтява, жълт кантарион, жълта тинтява, мента пиперита - листа и цвят, невен - листа и цвят, хмел — шишарки и цикория — листа по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не се желира отварката) и на 1 чаена лъжичка кимион се запарват с 600 мл кипяща вода, врат на тих огън 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

5. Вечер преди лягане, при запек, или

а) клизма с 500 мл топла вода или с чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда); или пък

б) да се вземе 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа добре да се разбърква, защото се утаява на дъното. Щом почне редовно да ходи по нужда, и вземането на сместа се намалява наполовина или се спира.

7. ТРЕСКА (ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА) от ангина, грип или простуда при юноши и възрастни.

1. Сутрин, обед и вечер - 15 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 изравнена супена лъжица индийско орехче (мушкато), настъргано ситно, 1 изравнена супена лъжица нишадър на прах, 1 изравнена супена лъжица винена киселина (лимонтозу), 2 супени лъжици ленено брашно и 500 г чист пчелен мед, всичко добре разбъркано.

2. 5 минути след приемане на течността да се изпива, или

а) 1 чашка от 75 мл отварка - 1 обелена възкисела ябълка, 1 супена лъжица къпина - листа и 1 супена лъжица листа от диви ягоди се запарват с 500 мл кипяща вода и на тих огън врат 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък

б) 1 чашка от 150 мл домашна лимонада от шумяща сода (в една празна чаша се изсипва с върха на ножа винена киселина (лимонтозу) на прах и 1/2 чаена лъжичка пудра захар, залива се със 150 мл вода и се бърка докато се разтворят). След това в същата чаша се изсипва една чаена лъжичка сода бикарбонат, бързо се разбърква и веднага се изпива.

Диета

До ликвидиране на треската добре е храната на болния или да се намали наполовина (при това същата да е вегетарианска, без употреба на прясно мляко, което винаги повишава температурата), или още по-добре, ако може да му се откаже всякаква храна, като се задоволи само с 1-2 чаши липов чай, засилен с малко мед и лимонов сок по вкус.

3. Вечер преди лягане: клизма с 500 мл или топла вода, или чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда), последвана от разтривка на цялото тяло (което винаги трябва да става в топла стая и при затворена врата, за да не се простуди) и то така: топва се дланта на дясната ръка в една от дадените по-долу смеси:

а) смес от чист маслинен зехтин и чист терпентин по равни части, или смес от газ с чист маслинен зехтин или с олио по равни части, с прибавка и на 1 изравнена супена лъжица готварска сол;

б) смес от 2 супени лъжици несолена свинска мас с прибавка на 2 хинина или аспирина;

в) смес от 2 супени лъжици сок от суров кромид лук, 2 супени лъжици оцет и 2 супени лъжици готварска сол.

Разтривката се прави внимателно, като се почва от тила към врата, гърдите, корема, гърба и краката. Това се прави само един път; след което болният се увива до шията със сух чаршаф и 1-2 одеяла и така увит лежи 1-2 часа, докато не се препоти (което се познава по изсъхналото му чело), след това температурата винаги спада до нормалната.

При желание разтривката може да се замени с едно от следните ефикасни средства:

1) парна баня на краката с продължителност от 10 минути, последвана от „сухо увиване“, лежи се в него 1-2 часа, докато болният се препоти;

2) фрикция на цялото тяло с хладък разтвор от 100 мл оцет и 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат, съчетани и с коремен компрес, който трябва да обхване и кръста, от 4 бархетни парчета, натопени в хладък разтвор;

3) на болния вместо изброените средства и приложения може с успех да се залепи по целия му гръбнак „домашна мушама против температура“.

Приготовление

Взема се една ивица американ или хасе, дълго според дължината на гръбнака и широка 10 см и върху нея равномерно се намазва следната смес: 1-2 белтъка от прясно кокоше яйце, добре разбъркани с 2 чаени лъжички камфор на прах.

Добавка

При хроничен запек - вечер преди лягане да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Щом болният започне редовно да ходи по нужда и вземането на сместа се намалява наполовина или се спира.

9. ХИПЕРТОНИЯ (ПОВИШЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ НА НЕРВНА ПОЧВА) С НЕРВНО СЪРЦЕ при юноши и възрастни.

ВНИМАНИЕ: ако кръвното налягане е достигнало 220/130, това е предвестник за първи или втори мозъчен удар и затова веднага да се потърси лекарска помощ. Ако е под 220, приложете долуизложеното лечение.

1. Сутрин, обед и вечер — 20 минути преди ядене да се взема една от следните смеси:

а) 1 супена лъжица от 500 г чист пчелен мед, 100 г орехови ядки, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 30 зелени листа от обикновен здравец и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени заедно с корите, но без семките, с прибавка и на следната билкова смес:

тинктура валериана симплекс (чиста) — 12 мл;

тинктура кратеги (глогови листа) - 12 мл;

аква мента (ментова вода) - 10 мл;

камфор на прах - 1 г;

олио мента (ментови капки) - 30 капки.

Засилва се с 1 супена лъжица канела на прах.

б) 1 чаена лъжичка от 300 г чист пчелен мед и по 30 мл сок от моркови и от хрян - корени, ситно настъргани, с прибавка и на сока от 1/2 лимон, всичко добре разбъркано.

2. 10 минути след сместа да се изпива или:

а) 1 чашка от 50 мл домашна настойка от 15 зърна карамфил, счукан ситно, с прибавка на 1 пълна лъжичка канела на прах, от вечерта се заливат с 300 мл топла вода (40° С) и захлупено кисне цяла ногц. На сутринта се прецежда и пие; или пък

б) 1 чашка от 75 мл отварка от: агримония — цвят, босилек - листа и цвят, широколистен живовляк - листа, жълта комунига - листа и цвят и риган и хмел - шишарки по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 мл кипяща вода и на тих огън ври захлупено 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

Диета

Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн — НЕ! С добавка и в двете диети се препоръчва храната да е слабо солена и на първа закуска да се взема или:

а) смес от пресен сок от 3 сурови картофа, току-що изстискани, засилени със сока на 1/2 лимон и 1 супена лъжица глюкоза, всичко добре разбъркано; или пък

б) смес от 150 г кисело мляко, разбъркано със сока на 1 лимон. Преди обед да се изяждат по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълки, но без захар, като се яде без хляб. На обед заедно с другата храна (винаги придружена от салата от червен кромид лук и магданоз - листа, с чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус), може да се изяжда 100 г месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря - безмесна храна.

ВМЕСТО ВОДА: ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от: 25 шипки, счукани в дървен хаван на каша, се запарват с 500 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

3. 2 часа след ядене да се взема по 1 бучка захар с 2 капки винен оцет, а при липса на такъв, може и с ябълков оцет.

4. 10 минути след оцета да се изпива 1 чашка от 50 мл отварка от: целина (кервиз) - 1 средна глава, разрязана на 4 части, заедно с листата и стеблата ври в 2 л вода на тих огън, докато се свари. Главата се яде като салата, а отварката се пие, както е казано по-горе.

5. Вечер - преди лягане - при запек, дори еднодневен - клизма с 500 мл топла вода.

Добавка

При хроничен запек, който зле влияе на болестта, непосредствено преди лягане да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист — шушулки (предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа добре се разбърква, защото се утаява на дъното. Щом болният започне редовно да ходи по нужда, вземането на сместа се намалява наполовина или се спира.

10. ХИПОТОНИЯ (ПОНИЖЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ) с нервно сърце, безсъние и виене на свят при юноши и възрастни.

1. Сутрин, обед и вечер - 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна глюкоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша и 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с корите, но без семките, с прибавка на следната билкова смес от аптеката:

тинктура валириана симплекс (чиста) - 12 мл;

тинктура кратеги (глогови листа) — 12 мл;

камфор на прах - 1 г;

олио мента (ментови капки) - 15 капки.

2. 10 минути след сместа да се изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония - листа и цвят, босилек - листа и цвят, бреза — листа, бял равнец - листа и цвят, върбинка - листа и цвят, жълт кантарион — листа и цвят, жълта комунига - листа и цвят, маточина — листа и мента пиперита — листа и цвят по 50 г от всяка и зайча стъпка — листа и цвят 100 г. От тази смес 2 супени лъжици, с прибавка и на 1 чаена лъжичка хвойна, се запарват с 500 мл кипяща вода и захлупено врат на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета

Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн — НЕ! Преди обед и вечеря да се изяждат по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълки, но без захар и да се яде без хляб. Или пък обикновена храна, като на обед, винаги придружена със салата от по равни части -червен кромид лук и магданоз - листа и толкова черна ряпа, настъргана 30 минути предварително, за да не дава уригвания, с малко зехтин и чист винен оцет по вкус. Може да се изяжда и 100 г месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря - безмесна храпа: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици или сурова настъргана целина, или пък смлени орехови ядки, а също зеленчукови и тестени ястия, компоти и малко препечен хляб. След ядене - по изключение и като лекарство да изпива 100 г чисто домашно натурално вино и след него да изпива и по 1 чашка „турско кафе“ с примес от ръж или леблебия, но по никой начин не и „нес“ или друго кафе, защото ще се влоши болестта.

ВМЕСТО ВОДА: да се пие отварка от 20 шипки - плод, разрязани на 2 части с прибавка и на 2 супени лъжици червени глогинки - плод. Запарват се с 500 мл кипяща вода и на тих огън врат 15 минути; като изстине, се прецежда.

3. 2 часа след ядене да се изпива смес от борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, мечо грозде, росопас, синя тинтява, спирея и хмел - шишарки по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1/ 2 лимон, разрязан на 2 части, се запарват с 500 мл кипяща вода и врат 15 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с малко мед по вкус.

4. Вечер преди лягане, при запек, дори еднодневен, или клизма с 500 мл топла вода или пък вътрешно да се взема смес от мед и майчин лист - шушулки (виж по-горе № 9 „Хипертония“, точка 5).

Добавки

1) При болки в сърцето — пациентът да си сложи като компрес на сърцето (отпред и отзад) 2 сурови листа от прясно зеле 20 X 20 см.

2) При хроничен запек, който пречи на оздравяването, да взема или

а) 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Щом почне нормално да ходи по нужда и вземането на сместа се намалява наполовина или се спира; или пък

б) сутрин след ставане от сън да изпива по 100 мл топла отварка от 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка зърнастец (франгула); те се запарват със 120 мл кипящо прясно мляко и захлупено врат на тих огън 10 минути; прецежда се и се пие топло (като изстине, желира) подсладено с малко мед.

Добавки: виж по-горе № 9 „Хипертония“.

11. АЛКОХОЛИЗЪМ (ХРОНИЧНО ПИЯНСТВО) и ПУШЕНЕ НА ТЮТЮН

А ХРОНИЧНО ПИЯНСТВО (НАЙ-СТРАШНОТО НА-РОДНО БЕДСТВИЕ)

Науката отдавна е доказала, че пиянството се дължи на наследствени или отпосле придобити лоши навици, и че то затруднява извънредно много възприемането на външни впечатления, забавя и притъпява мисленето, разстройва способността към себевладеене, отслабва волята и води към необмислени постъпки. То поврежда почти всички органи и прави човека непълноценен и вреден за себе си и околните.

ПРЕДПАЗВАНЕ

Д-р Фокс казва: „80% от всички случаи на пиянство са резултат от обичая за „наздраве“ да се изпива по чашка алкохол и само 20% - от наследствен алкохолизъм. Нека тази истина се знае от всеки, който лекомислено протяга ръка към чашката, нека тя задържи трезвия да не попадне в опасния хлъзгав път на пиянството и дано помогне на пиещия да напусне този гибелен път.“

Лечение

На всеки човек живата природа му е дала сила да се противопостави на всички спънки и изкушения, които се изпречват в живота му; следователно тази сила против приемането на алкохол се намира у самия него. Упражнете въображението си и ще победите. Другите хора не са в състояние да ви освободят от пиянството, а само вие самите. Неизбежно условие е да имате вяра в силата на въображението си, а така също и воля да изпълните взетото решение, за да победите. За целта:

1. Сутрин, обед и вечер - 10 минути преди ядене да се изпива или

а) сока от 2 портокала, който убива желанието за пиене; или

б) в ракията от 100 мл, която се готви да изпие, без да знае пияницата, незабелязано се сипва 1 супена лъжица пяна от ракия, приготвена по следния начин: взема се от производителите на ракия 1-2 кг дрожди от гроздето или сливите, от които се вари, или пък е сварена ракията, и на тих огън отново се варят, докато тази ракия пусне пяна. Тази пяна има силата да създава чувство на отвращение от алкохола; или пък

в) домашна настойка (тинктура) от водна или горчива детелина (мениентус трифолия), която, добавена в бира, вино или ракия създава отвращение към по-нататъшното пиене. На 1 л бира се прибавя 1 супена лъжица настойка. Тя има червено-кафяв цвят и не се забелязва - в 1 л гроздова или пък сливова ракия се сипват 50 г листа и цвят от водната детелина и на „водна баня“ врат 20 минути. От варенето алкохолът се изпарява напълно.

Диета

В случая най-добрата диета е леката вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена. Да се избягват люти, пикантни и силно подправени храни!

ВМЕСТО ВОДА\ да се пият сокове от плодове или от зеленчуци. От последните за предпочитане е сокът от домати. Също и млякото е подходящо, било като прясно, било като кисело и разбито на айрян, или като мътеница.

2. Вечер преди лягане от голяма полза е цяла топла баня (36° С) за 10-20 минути, или топъл душ (35° С) за 1 минута, или коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фанелен пояс и на главата „шапка“ или от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре - друга шапка според сезона и така да спи, или пък ушита от две парчета тензух „шапка“ и напълнена със сурова бяла глина или хума (болус алба). От нея се взема 500 г, нарязва се на малки парченца, залива се със 100 мл хладка вода и оцет да стане гъсто тесто като за хляб, готово за мятане във фурната. След това полученото „тесто“ се изсипва в „шапката“ и чрез потупване, леко и равномерно се разпределя в нея, покрива се с парче от вестник и се закрепя с друга шапка според сезона и така се държи на главата най-малко 3 часа.

Добавка: при хроничен запек виж № 10 „Хипотония“, точка 4.

3. Сутрин още с отварянето на очите, да се направи самовнушение с формулата: „От днес нататък нравствената ми сила расте. От ден на ден все повече владея себе си и все по-лесно преборвам склонността си към пиянство.“ Произнася се бързо, шепнешком и волево 20 пъти. След това се прави лек и сух масаж на сливиците с помощта на двата палеца от под ушите до под брадата 10 пъти, и в обратна посока още 10 пъти, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с много бавни издишвания по следния начин: легнете върху кревата без всякакви възглавници, поемете въздух, задръжте го в гръдния си кош, свивайте и разпущайте долната част на корема и като видите, че не можете да задържите въздуха по-дълго, изпуснете го бавно и напълно. Това упражнение ще раздвижи мускулите на стомаха, кръвта ще започне да циркулира правилно и ще притъпи желанието за пиене.

Добавки

1) За по-бързо отвикване добре е пациентът да си ляга рано - в 9 (21.00) часа, като лежи в леглото си 8-10 часа. И това да го прави, докато отвикне от порока си.

2) Да отбягва хората, с които заедно са пиели.

3) Препоръчително е пациентът да започне да общува с живата природа, която ще го възроди и отново очовечи.

4) На слънце (от 9 до 17 часа), при вятър, дъжд, мъгла, студ и сняг, без шапка да не ходи, влошава се болестта му.

Б. ПУШЕНЕ НА ТЮТЮН

Науката твърди: всяка цигара съкращава живота с 1 секунда, защото никотинът като змия отравя макар и бавно всички органи на тялото.

КАК ДА ОТВИКНЕМ ОТ ПУШЕНЕ?

Щом решите да се откажете от пушенето, набавете си 1 кг чист пчелен мед и приложете следното лечение: сутрин, щом си отворите очите и то преди да се яви у вас желание да запалите първата си цигара, изяжте 1 супена лъжица мед, като си внушите, че сте ухапани от отровна змия. След това станете бързо от кревата, облечете се и 10 минути след като сте изяли меда, изпийте чаша от 150-200 мл горещо мляко без захар.

Същата процедура - с меда и млякото ще повтаряте 30 минути преди обед и вечеря. В останалото време, щом ви се припуши, яжте или по 1 прясна или суха кайсия, или синя слива - те имат свойството да притъпяват желанието за пушене. Практикувайте това в продължение на 5-10 дни и незабелязано ще отвикнете от този лош навик, който вреди както на вас, така и на близките ви, които за нещастие живеят с вас. Тютюнопушенето може да предизвика рак на езика или на гърлото - болести, от които страдат предимно пушачи.

За постигане на добри резултати, добре е пушачът да приложи и всичко казано за пиянството, а именно - диетата и вечерните, и сутрешните приложения (виж по-горе „А“, точки 1, 2 и 3).

Важна добавка

Най-добрият способ да се прекрати пушенето на тютюн е да решите отведнъж да не пушите, а не да правите уговорки, като например: „Ще пуша само по една цигара на ден, или по 1 цигара след ядене“. Вие не трябва да правите компромиси с лошите си навици и желания. Само положителният отказ ще победи злото веднъж завинаги.

За целта — или ще проявите своята воля, или ще оставите лошите си навици да ви управляват и убиват. Едновременно с това чувството на неудобство и неодобрение както у вас, така и в околните, ще ви даде подтик за победата. Станете господари на личността си. Вашите чувства и вашите апетити са ваши слуги. Помнете, че нищо не може да се противопостави на волята ви, когато се решите да следвате доброто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...