Jump to content

Тесният и стръмен път


Recommended Posts

ТЕСНИЯТ И СТРЪМЕН ПЪТ

Това е истинският път на духовното ни възлизане, който води вярващия към Христа, като му дава изобилна светлина, за да проумее с какъв дар и с каква мисия е дошъл на земята. Защото за всеки дар и мисия е определена и специална пътека, успоредна на главната.

Накратко: тесният път е пътят на самокритиката или самоукоряването, а широкият - на критикуването или укоряването на ближния. Затова е казано, че тесният път е осеян с много изпити, целящи духовното ни усъвършенствуване. И за да можем при следването му да преодолеем безкрайните нападения на видимите и невидимите ни врагове, непременно трябва да имаме ръководител, т.е. Учител, даден ни от самия Христос.

Светлият път на Мъдростта, Истината и Живота вечен се състои от 8 праведни, истински и светли пътеки:

I пътека - за пророците, свещенослужителите и монасите.

II пътека — за лекарите и Божиите лечители.

III пътека — за мъдреците и учените.

IV пътека - за музикантите и сродните им професии.

V пътека — за художниците и сродните им професии.

VI пътека - за артистите и сродните им професии.

VII пътека - за военните и сродните им професии.

VIII пътека - за простосмъртните, които често не знаят защо са се родили на земята.

Всеки разумен човек си има свой път на развитие, с оглед на дара (таланта) и мисията, дадени му от Бога. Затова не трябва да гледа другите, а смело и решително да следва своята пътека и тя ще го доведе до съответната врата на Царството Божие. А Царството Божие или раят е прекрасна градина от редки и прекрасни цветя (таланти) — в това е величието на Царството Божие.

В това отношение за пример трябва да ни служат небесните сили, които са се обособили според целите, талантите и добродетелите си, а християните в своето духовно невежество всички са набутали в тясната пътека, предназначена за свещенослужителите, калугерите и пр. И затова светът е заприличал на „руска салата“.

Древните източни мъдреци са говорели за трите степени на посвещението и Истината, които очакват човека по тази светла пътека, а именно:

1. Запознанства, които радват очите.

2. Размишления, които радват ума.

3. Приобщаване към видението, което радва сърцето.

Тези именно три радости очакват пътешественика, който търси вечната Светлина, в която живее Бог.

Небесната стълба или безкрайната стълба на Яков (по която той е видял безброй ангели да възлизат по нея) е символ на безкрайното съвършенство, към което трябва да се стреми всяка пробудена душа. А всяка стъпало от нея означава едно ново „велико посвещение“ за служене на Света Троица.

Ето първите и най-важни пет стъпала на небесната стълба:

1. Абсолютна вяра в Бога.

2. Абсолютна енергия, способна да преодолее всяка пречка по пътя на възлизането на душата.

3. Будност (бдителност) на съзнанието, което е постоянната връзка с Духа Свети на Истината, ръководителят на всяка новородена духом душа, сиреч на вътрешния ни човек — нашето истинско „аз“.

4. Съсредоточаването е извор на духовни сили за духовния човек, т.е. средство за нагласа на човешкото съзнание, за да може без всякакво отклонение да хармонизира своите мисли и дейност за всеотдайно служене на Бога. Затова, колкото повече прилагаме знанията си за нашата мисия или цел на живота, толкова ставаме по-силни духом.

5. Небесната мъдрост, която ни помага да достигнем пълния живот, е наградата за блажените чада Божии (включваща в себе си подсъзнанието и свръхсъзнанието). С подобна награда са били удостоени само апостол Йоан Богослов, апостол Павел и Свети Стефан.

Идеалът на праведника е душата му да притежава непреодолима воля, без която не може да следва уверено Светлата и Тясна пътека на Мъдростта, Истината и Живота вечен, която ще го заведе в Царството Божие на земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...