Jump to content

Себеотричане


Recommended Posts

СЕБЕОТРИЧАНЕ

1. Обикновено мислят и говорят, че да се отречеш от телесния живот е подвиг. Отричането от телесния живот не е подвиг, а неизбежно условие за развитието на човека.

2. Колкото повече човек се отрича от животинското „аз“, толкова повече в него се открива Бог.

3. Тялото скрива Бога в човека.

4. Съвсем да се отречеш от себе си, значи да станеш Бог; да живееш пък само за себе си - значи да станеш съвсем животно. Човешкият живот е все по-голямо и по-голямо отдалечаване от животинския живот и приближаване към Божествения.

5. Човек, който се отрича от своята личност, е могъщ, защото личността е скривала Бога, който е в него. Щом той е отхвърлил личността, в него действува не той, а Бог.

6. Отричането от телесния живот е ценно, нужно и радостно, само когато е религиозно, т.е. когато човек се отрича от себе си, от тялото си, за да изпълни волята на Бога, който живее в него. Когато пък човек се отрича от телесния живот, не за да изпълнява волята на Бога, а за да изпълни своята воля и волята на други, хора като него, такова себеотрицание и не е ценно, и не е нужно, и не е радостно, а е само вредно и за себеотричащия се и за другите.

7. Колкото по-богат по външност, колкото по-благоустроен е животът на човека, толкова по-трудно е за него себеотрицанието, толкова по-далеч е от него и радостта от себеотрицанието.

8. Туй, което си отдал другиму, е твое, а туй, което си запазил, е чуждо.

9. За да обичаме хората истински, трябва да се отучим да мислим как да се обличаме, да се храним, да се наредим, така, както забравяме да се грижим за другите.

10. Духовният живот е всякога свободен. Няма нищо по-важно от вътрешната работа в самота с Бога. Само тогава постъпваш добре, когато в уединение, в общение с Бога си придобил способността да се себеотричаш.

11. Почни отказването от малките неща. Когато привикнеш да се отказваш от малките, ще успееш да се откажеш и от големите. Без жертва няма живот. През целия живот - искаш или не - жертвуваш телесното пред духовното.

По Л. Н. Толстой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...