Jump to content

Меняващи (променливи) бани


Recommended Posts

МЕНЯВАЩИ (ПРОМЕНЛИВИ) БАНИ

Те също са цели (общи) и местни. Целите бани се правят рядко, докато местните - често. При целите бани се редуват топлата и студената баня по няколко пъти (3-5). Започва се винаги с топлата, а се завършва със студената баня. Топлата баня се прилага по-продължително време (1/2 минута), а студената - съвсем кратко, за секунди. Важно е, че температурата трябва да има възможните поносими максимални граници, т. е. студената да е колкото може по-студена, а горещата - колкото може по-гореща.

Необходими са два подходящи съда според това, каква баня ще се прави - на ръцете или краката. В единия се налива топла вода (42-45 °С), а в другия - студена (18-20°С). Поставят се съдовете близо (доближени) един до друг. Приготвя се подръка и една суха кърпа за избърсване.

Горещата баня е по-продължителна - около 30 секунди, а студената е съвсем кратка - до 3 секунди. След завършване на банята тялото се избърсва, облича се и се ляга или пък се правят движения.

Тази баня въздействува върху кръвообращението, като го усилва; тя действува един вид като гимнастика на най-малките кръвоносни съдове, като ги свива и разпуска. Меняващите бани са със силно въздействие върху организма, поради което могат да се правят само при хора с добре запазени сили. Те укрепват централната нервна система и се прилагат при невротични (неврастенични) състояния.

Жените обаче 3-4 дни преди менструацията не бива да ги правят, за да не я засилят.

Меняваща баня на краката

Тя е най-често практикуваната меняваща баня. За нея са необходими два достатъчно широки и дълбоки съда: единият със студена вода, другият с топла вода, и то на еднаква височина - до под коленете .Температурата може да бъде по-висока (42-45 °С). Започва се с горещата, държат се краката 20-30 секунди, а в студената вода 5-15 секунди и т. н. Това се повтаря 5 пъти, като се завършва със студената вода. При правилно направена баня краката силно се зачервяват. След това се изсушават, ляга се или се движи, докато се затоплят. Най-добре е, ако се обуят топли вълнени чорапи и топли обуща.

Тези бани имат добър ефект при студени крака, мигрена, невроза, безсъние, шум в ушите и др. Баните трябва да продължат няколко месеца, докато се получи добър резултат.

Меняваща баня на ръцете

Прави се по същия начин и се прилага при студени ръце, при т. нар. мъртвешки пръсти, за засилване на кръвообращението, при мигрена, пищене в ушите и др.

Меняваща баня на лицето

Тази баня се прави така: натопява се лицето със затворени очи в чист съд, напълнен с чиста топла вода (40°С), и се държи 10 секунди, след това се потопява веднага в друг съд, пълен с чиста студена вода (20°С), и се държи 1 секунда. Това се повтаря 3 пъти. Много е полезна, защото освежава и ободрява, особено при умствена умора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...