Jump to content

Смесени бани с билки и други примеси


Recommended Posts

СМЕСЕНИ БАНИ С БИЛКИ И ДРУГИ ПРИМЕСИ

Смесените бани се правят с отварки (чайове) от няколко растения. Билките за тези бани обикновено се варят в известно количество вода, като предварително се заливат с вряща вода. Различават се следните видове бани.

Баня с отварка от трина (цвета на сеното, трефил, трина, сенни отпадъци)

Малка торбичка, напълнена с трина (100-200 г), се потопява в съд с кипяща вода и се оставя в него (не на огъня) да престои похлупена поне 1/2 час. Тази отварка се смесва с приготвената вече топла вода във ваната, като се долива до нужната температура (35-36°С). Продължителността на банята е от 5 до 20 минути. Тази баня е лесно изпълнима, невинна и много добра за затопляне на тялото. И здравите могат да се ползуват от нея през всяко време. Тя усилва кръвообращението, действува добре при хронични бронхити и др. Полезна е за закаляване на децата зимно време.

Най-лековита е трината, събрана от балканско сено.

Прави се така: доста голяма връзка (200-250 г) овесена слама се натопява в съд с кипяща вода и се оставя в него на огъня да ври в течение на половин час. С отварката се прави баня, както с отварка от трина. Тази баня е полезна при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, ревматични страдания и др.

Баня с отварка от борови или хвойнови клонки

Тази баня се приготовлява по следния начин: събират се борови игли (колкото са по-пресни, толкова по-добре), ситно нарязани клончета и насечени елхови шишарки (3-4 двойни шепи), вари се половин час. Отварката се оставя да престои похлупена още половин час. Тази баня действува добре при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, освежава кожата и я укрепва. Тази баня с приятен аромат е особено полезна за слаби деца и стари хора с бронхити. Температурата и продължителността са същите.

Баня с отварка от корените на дилянка (валериана)

Прави се така: в съд с кипяща вода се пускат изсушени корени на дилянка - за възрастни една двойна шепа, а за деца - една стиска. Оставя се да ври половин час. След това съдът се маха от огъня и се оставя да престои захлупен половин час. По-нататьк банята се прави както банята с трина. Тази баня е много полезна както за деца, така и за възрастни, за болни от сънна болест и други нервни заболявания. Банята трае половин час, но може да продължи и повече. Температурата на водата е обикновено 35-37°С. Тази баня е в състояние да премахне или най-малкото да направи търпими разни видове кожни сърбежи. Освен това тя прави кожата по-еластична и освобождава порите й от мазнини.

Баня с отварка от орехови листа и морска сол

Тази баня се прави, като в обикновена вода, в която ще се къпе детето, се слага малко морска сол и се добавя отварка от орехова шума, приготвена така: 200 г зелени или 100 г сушени листа от орех се варят в 2 л вода, докато остане наполовина, и се прецежда. Температурата и продължителността на банята са както предишните. Полезна е при рахит и бронхит.

Баня с отварка от дъбови кори

Един килограм дъбови кори се измиват с четка и се варят в 6 л. вода, докато остане наполовина. Получената отварка се прецежда и налива към другата вода във ваната (корито). Температурата на водата е 35-37°С, а продължителността 10-20 минути. Полезна е при кожни заболявания.

Синапова (хардалова) баня

В топла вода (3 8°С) се поставя добре завързана кърпа или торбичка от рядко платно със 100-150 г прясно счукано (смляно) синапово (хардалово) брашно и се държи, докато водата се размъти. Продължителността на банята е 10-15 минути. Полезна е при простудни заболявания, бронхит, бронхопневмония и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...