Jump to content

Душ (обливане) и фрикция (обтриване)


Recommended Posts

ДУШ (ОБЛИВАНЕ) И ФРИКЦИЯ (ОБТРИВАНЕ)

Освен баните за лечение на някои болести се употребява и душът, т. е. обливане на тялото с хладка или топла вода (20-30°С). Обливането се прави с различна цел и по различен начин. Най-често душът се употребява като хигиенно средство за поддържане чистотата на тялото. Освен това душът намира приложение и за закаляване както на децата, така и на възрастните. При подходящи условия душът е отлично средство за укрепване на нервната система. Важно е обаче той да се използува разумно - умерено често и непродължително. Не бива да се злоупотребява и с температурата на водата.

Фрикцията е природен лечебен фактор с широко приложение. Ежедневно (сутрин и вечер) се изтрива или изтърква част от тялото или цялото тяло с натопена в студена вода или хладка вода (според самочувствието) и малко изцедена вълнена или хавлиена кърпа. Прави се бързо при температура около 20°С, и то от самия болен без помощта на второ лице. Възрастните и здравите хора могат да употребяват по-студена вода (20°С), а по-слабите и болните - хладка (25-30°С), в някои случаи и по-топла. При тази процедура не трябва да се чувствуват студени тръпки или неприятни усещания. Само в началото на процедурата могат да се почувстват студени тръпки, и то за съвсем кратко време, след което настъпва много приятно чувство. Доброто и приятно самочувствие след фрикцията е доказателство за правилното й провеждане. За да се избегнат тръпките в началото, препоръчва се предварително изтриване със суха кърпа или с четка на подлежащата на фрикция част от тялото. Това сухо изтриване зачервява и затопля кожата, която понася студената фрикция много добре.

Разбира се, след всяка фрикция трябва да последва изтриване на тялото със суха хавлиена кърпа, след което да се легне в топло легло или пък след бързо обличане да се загрее тялото чрез гимнастика.

При фрикция на цялото тяло трябва да се спазва следното правило: първо се прави фрикция на целия гръб (от тила до опашката) със специална за целта изтривалка или пък с обикновена кърпа, преметната през едното рамо. С двете ръце (откъм гърба) се вземат двата края на кърпата и като се изтрие гърбът откъм едната страна, се прехвърля горният край на кърпата през другото рамо и се изтрива другата страна на гърба. След това гърбът бързо се избърсва до зачервяване със суха хавлиена кърпа по същия начин, по който е станало изтриването. После се прави поотделно фрикция на гърдите, корема и областта на половите органи, на едната, а после на другата ръка и накрая на краката поотделно.

Правилно прилаганите фрикции са особено ценно средство. Те освежават и закаляват, укрепват нервната система, подпомагат кръвообращението, отлично средство са при умствена и физическа умора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...