Jump to content

Техника на правене на компресите


Recommended Posts

ТЕХНИКА НА ПРАВЕНЕ НА КОМПРЕСИТЕ

Компресите се правят без мушама или хартия по следния начин: взима се старо ленено или старо памучно платно (новото не приляга добре до тялото и компресът изстива). Дължината на платното се определя от големината на участъка на тялото и начина, по който ще се направи компресът, като се пресметне, щото върху болното място лятно време платното да бъде най-малко на три-четири пласта, а зимно време от два-три пласта. Ширината на платното се определя от големината на болното място, и то така, че да бъде извън него с двата края с по 2-3 см. Платното се намокря в зависимост от вида на компреса: в студена вода (15-20°С), в хладка вода (20-30°С), а за по-нежни болни и деца - в по-топла (30-3 5 °С) вода (която при температура на болния над 38,5°С се размесва наполовина с оцет) или топла вода (35°С) и след това се изстисква добре. Така изцедено, платното се увива около болното място. Върху компреса се завива вместо мушама друго сухо платно (от един кат) или кърпа, само че с 3-4 см по-широко от мокрото, а върху него - порест вълнен плат или фланела, нарязана като пояс също толкова широк, колкото е сухата кърпа (това правило да не се забравя), и толкова дълъг, че два-три пъти да обвие болното място. Най-после, за да прилегне добре компресът, се увива и с един достатъчно дълъг бинт от хасе или нещо друго. Така направеният компрес се държи около два часа. Ако болният заспи с него, не трябва да се събужда, за да се снеме компресът. Ако болният не може да стопли компреса даже и с помощта на още един шал или леко одеяло, това е признак, че неправилно е поставен или че болният е много изтощен. В последния случай компресът трябва да се замени с топъл (37°С за 10 минути) или с баня с трина - обща или коремна, и то през ден по една, за да не се изтощава повече.

Освен това препоръчва се при всички компреси компресиите материали да се навиват на руло (както се навиват бинтовете), за да се поставят бързо и свободно. Към правенето на компресите трябва да се пристъпва внимателно и спокойно, като предварително се приготви всичко необходимо за тях, за да се избегне измъчването и нервирането на болния. Те трябва да се правят половин час преди или два до три часа след ядене. Изключение се прави само за топлите компреси и когато състоянието на болния налага бързи мерки.

Най-благоприятно време за компресите е сутрин половин или един час след закуска и вечер преди лягане.

Компресите да се правят при напълно сгрято тяло. Особено внимание трябва да се обръща на топлината на краката на болния. Ако са студени, те трябва да се сгреят по някакъв начин.

След като се свали компресът, мястото се изтърква с влажна, а после със суха кърпа.

Накрая добавяме още няколко правила за частичното прилагане на разните компреси:

1. Против възпаление с температура компресите трябва да са по-високо темперирани - 20-25°С (а за деца и по-нежни болни 25-30°С), по-слабо изцедени, немного дебели (3-4 пъти сгънати) и да престояват по-дълго на възпаленото място. С такива компреси могат да се лекуват възпаления на кожата, подкожната тъкан, костите, ставите, раните, циреите и т. н.

2. При лечение на възпалени рани, циреи и натъртвания компресите трябва да покриват не само болното място, но и части 2-3 см от околната тъкан. Най-добре е върху циреите или натъртеното място отделно да се постави намокрено и умерено изцедено двойно сгънато парче мек лен или старо платно, или пък старо хасе, а върху него дебел, добре намокрен (за охлаждане) друг компрес от кърпа и друга подобна материя.

3. При големите наранявания върху самия компрес (съставен от две части - една тънка и друга по-дебела) се поставя голямо парче памук. Всичко това се увива във вълнена фланела и здраво се привързва с фланелени връзки. Компресът се подновява, щом мястото се сгрее и раненият започва да изпитва мъчително чувство, обаче тънкото парче непосредствено над раната не се сменя със сменяването на дебелата част на компреса, а се подновява само когато се омърси с гной и кръв. Изчистването на раните никога да не става с гъба, а само с чист памук, напоен в преварена или борова вода.

4. При изгаряния на кожата от огън или вряла вода компресът трябва да е дебел (6-8 пъти сгънат), потопен в колкото е възможно по-студена вода (от чешмата) и да се сменя всеки 3-5 минути.

5. При кръвотечение от носа на задната част на челото и тила се поставя дебел, добре напоен компрес.

Коремен компрес

За възрастни той трябва да има дължина 13 0-15 0 см (за да обхване и кръста, но само веднъж), ширина (от лъжичката до слабините) 35-50 см и дебелина от 2 до 4 пласта. Ширината на външната обвивка (пояс) е 39-54 см. Тя се прикрепва към корема или с бинт от хасе, широк 10 см и дълъг 3 м, или пък с 3-4 безопасни игли.

В повечето случаи чрез този компрес се улеснява дейността на коремните органи, подобрява се храносмилането. Коремният компрес оказва както местно въздействие, така и общо на цялото тяло чрез дразнене на намиращите се там нервни окончания.

Лечението трябва да се провежда с постоянство - понякога правенето на компреса може да продължи седмици, дори месеци. При неправилно поставяне на компреса (недостатъчно изцедена компресна подложка, хлабаво поставяне на компреса, тънка и недобре поставена вълнена обвивка) затопляне не настъпва, а следователно не настъпва и ефект от компреса.

В такива случаи компресът трябва да се направи отново, като подложката се мокри, добре изцеди, а върху нея се завие суха кърпа и по-дебела, по-плътна вълнена обвивка или пояс. Добре е, преди да се постави следващият компрес, кожата да се разтрие със суха кърпа.

И здравите могат да прилагат един път седмично коремния компрес, за да предотвратят евентуални заболявания. Компресът е полезен при смутено храносмилане, липса на апетит и др. Особено удобен е за хора, които през деня са заети. Т е могат да си поставят компреси вечер преди лягане. Сутринта компресът се сваля, а влажната кожа се разтрива със суха кърпа. Хубаво е след това да се направи фрикция.

При децата коремният компрес намира приложение при чревни смущения, диарии, колики у кърмачетата, при простуда и др.

Гръден компрес („жилетка“)

Обикновеният гръден компрес може много добре да се замести от „жилетка“: двоен лен, старо памучно платно или бархет от един пласт се крои във вид на мъжка жилетка без ръкави по мярка на болния. Необходима е друга жилетка (или фланела) от вълна с ръкави, с около 4-5 см по-дълга от първата. Памучната жилетка се намокря (във вода или отварка от трина), изстисква се добре, облича се на голо тяло и отгоре веднага се облича вълнената жилетка. След това се бинтова така, че да прилепне до гръдния кош, без да пречи на дишането. Този компрес е много полезен както при възрастни, така и при по-големи деца, особено при хроничен бронхит и упорита кашлица. Компресът може да престои цяла нощ.

Компрес на прасците

Прави се по два начина: като обикновен компрес на прасците и като „мокри чорапи“. И в двата случая компресът обхваща краката от глезените до коляното. Мнозина предпочитат вместо обикновения компрес на прасците да обуят мокри чорапи без стъпала.

Мокрите чорапи обаче трябва да бъдат до коленете, памучни и добре изстискани. Върху тях се обуват също такива или по-дълги сухи вълнени чорапи.

Тези компреси са полезни при безсъние, главоболие и невротични състояния.

На деца се поставят само при висока температура, и то съвместно с коремния компрес.

Студените крака никога не трябва да се увиват в компрес. Те трябва непременно да се сгреят, като до тях предварително се поставят шишета с гореща вода или нагрети и увити в плат тухли.

Компрес на главата и шията (гърлото)

Тези компреси се поставят също без мушама и добре изстискани по познатите вече правила. Те се състоят също от вълнени увивки с подходящ размер и компресна подложка от кърпа или старо платно (хасе), намокрено и изцедено добре. Температурата на водата е 20-25°С, а за деца и по-изтощени болни 25-30°С. Тези компреси действуват по същия начин, както и споменатите вече. Те намират приложение в следните случаи:

1. Компрес на главата: натопен с вода се използува при някои ограничени възпалителни процеси, при циреи по главата, а натопен във вода и оцет по равно се употребява при главоболие и при хронична хрема.

2. Компрес на гърлото (шията): поставя се по познатите вече правила. Прави се по два начина: а) като обикновен компрес на шията; и б) при възпаление на сливиците или ушите краищата на компреса се връзват на главата отгоре, така че самият компрес да покрие сливиците и ушите. Употребява се при ангина, простудни заболявания на горните дихателни пътища, възпаление на ушите, увеличени лимфни възли и др. Компресът на гърлото е добре направен, ако сутрин след сваляне е влажен.

Добре е винаги компресите на главата и шията да се придружават от компреси на краката или корема.

Компрес на ръцете

Прави се както изброените вече компреси. Употребява се след ваксинации, при циреи и други местни възпалителни процеси, при ставни болки и пр., винаги съчетан с коремния компрес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...