Jump to content

Глинени компреси


Recommended Posts

ГЛИНЕНИ КОМПРЕСИ

Глинените компреси са особено ефикасни при запек, диария, хроничен чревен катар. Употребяват се при главоболие, мигрена, при натъртвания, кожни болести, ухапване от скорпион. При висока температура налагането на корема и главата с глинени компреси дава забележителен ефект.

Глинените компреси са ценно средство при измръзване на ръцете и краката и при болки в ставите.

Естествено не всички видове земя имат този благотворен ефект. Най-добра пръст е немного лепливата, която се извлича от чисто (девствено) и много сухо място - нещо средно между пясъка и глината - суглината. След нея е бялата глина, с която селяните си мажат къщите, и на трето място е чистата глина (бяла или жълта). Разбира се, тя трябва да бъде съвършено чиста от животински изпражнения и други остатъци. Трябва грижливо да се пресее през гъсто сито и сетне да се смеси с малко вода, за да стане като тесто, след което се увива в парче тънко памучно платно и се налага. Маха се още преди глината да е изсъхнала - глината остава мека обикновено около два-три часа. Употребената веднъж глина трябва да се хвърли, а кърпата, с която е била увита, може да служи още, след като бъде добре изпрана. Когато се прави глинен компрес на корема, той трябва предварително да се покрие с топла кърпа.

Глинен компрес на корема

Той се прави без мушама, като се накисва в малко топла вода необходимата чиста глина или бяла пръст, и то така, че да стане мека каша. Върху тънко платно (с 2-3 см по-широко от болното място и дълго, колкото да обхване целия корем, но не и кръста) се намазва около 1 см пласт от глинената кал и се увива болното място така, че глинената кал да остане под плата, а за да не се допира глината непосредствено до кожата, върху корема се слага топла памучна кърпа. Отгоре се поставя вълнена обвивка или пояс. Компресът се държи, докато глината започне да засъхва. След това кожата се измива с топла вода.

Глинен компрес на главата

Прави се по същия начин, както глиненият компрес на корема, само че в този случай вместо вода по-добре е да се прибави оцет и помежду глинения компрес и главата не се слага кърпа.

При всички глинени компреси на други участъци на тялото се постъпва, както и при глинения компрес на главата, но когато се употребява за лечение на натъртвания, възпаления и нервно сърце, по-добре е вместо вода да се употребява топъл винен оцет или пък оцет и вода по равно.

Глинените компреси могат с успех да се използуват и при лечение на разни изривалия по кожата.

Когато глиненият компрес трябва да бъде по-топъл, се замесва с топла вода или с оцет, и то непосредствено преди поставянето му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...