Jump to content

Грейки (суха топлина)


Recommended Posts

ГРЕЙКИ (СУХА ТОПЛИНА)

Сухата топлина е най-обикновеното и най-леснодостъпното средство за облекчаване на болки. За прилагането й съществуват много начини.

Трябва обаче особено да се внимава при болни, които са в безсъзнание или болната част на които е парализирана, понеже не усещат и не се оплакват от горещината и могат да получат големи изгаряния.

1. Гореща тухла (нажежена), увита в някакъв плат, се слага върху болното място. Ако е необходима влажна топлина, след като се извади от печката, тухлата се полива с гореща вода и се увива с мокра кърпа, за да се образува пара.

2. Стъклено шише, напълнено с гореща вода. То също се увива с мокра кърпа, за да не изгори болния.

3. Грейка от вишневи костилки. Тя много добре замества горещите тухли и шишета с гореща вода и има това предимство, че е много по-лека от тях. Костилките, след като се отстранят останките от месото на плода, се измиват и сушат; след това с тях се напълват торбички от памучен плат с широчина 15 см и дължина около 30 см. Когато трябва да се използуват, те се нагряват във фурната на кухненската печка или върху плочата на самата печка, като се следи да не се подпалят.

4. Торбичка с топъл пясък, трици или морска сол. Тази торбичка, нагрята и използувана, както другите, дава също добър резултат.

Всички грейки са много полезни, особено при зъбобол, ухобол, бъбречни и жлъчни кризи, при невралгии и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...