Jump to content

Слабителни (очистителни) средства


Recommended Posts

СЛАБИТЕЛНИ (ОЧИСТИТЕЛНИ) СРЕДСТВА

При съвременния начин на живот с недостатъчно физически движения и намалена употреба на храна, съдържаща целулоза, особено често хората страдат от запек. По тази причина те често прибягват до клизми и различни слабителни средства. Но системната им употреба и особено на слабителните средства води както до обратен резултат, така и до някои увреждания и трайни заболявания на червата. Затова стремежът трябва да бъде към създаване на правилен режим за ходене по голяма нужда и само в краен случай да се практикуват други средства.

Едновременно с това трябва да се въздействува общо на организма с коремните компреси, коремните бани и масажи на корема, за да се повиши активността на храносмилателната система.

Полезни са и пиенето на топла вода, растителната диета с повече сурови плодове и млади зеленчуци, черен ръжен хляб и други.

Топлата вода като очистително

Тя е най-невинното очистително средство. За целта сутрин на гладен стомах в продължение поне на 1/2 час се изпиват една след друга 1-2 чаши топла вода (38-39°С). Обикновено след няколко часа настъпва ефектът.

Очистително от праз лук

Няколко глави праз лук се варят в 300 г мляко, изцежда се млякото и се дава да се изпие наведнъж.

Вместо праз лук може да се употреби запарка от цветовете на трънки - 30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода и киснат 20-30 минути. Пие се по 1 винена чаша сутрин и вечер преди ядене или гроздов сок (шира - пие се на празен стомах).

Ядки от сладък бадем се скълцват много на дребно, докато станат като мляко, и се размиват с малко вода. От тази смес се изпива кафена чашка - дава се на деца като очистително средство.

Очистително от майчин лист

Майчиният лист се купува от билков магазин и се попарва като чай (когато се вари, дава колики). За малки деца до 5 години се попарват в кафена чашка 2-3 листа, за по-големи - 3-5 листа, и за възрастни - 7-8 листа на чаша вода. Дава се подсладен с мед, и то най-добре сутрин на празен стомах, защото започва да действува след 4-6 часа.

За деца се препоръчва и запарка от цветовете на праскова: 30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода или вряло мляко и киснат 15-20 минути.

Очистително от алое (саръ-сабур, aloe vulgaris)1)

Употребява се сутрин на празен стомах, и то по няколко начина според желанието на болния.

1. Една чаша топла вода, размесена с една лъжичка мед и на върха на ножа прах от алое, се оставя на огъня да ври.

2. Една чаша вода с 1 чаена лъжичка ленено семе (несчукано) се смесват и се оставя на огъня да ври в продължение на 5 минути. След това чаят от лененото семе се прецежда, като се прибавя на върха на ножа прах от алое и за вкус 1 лъжичка мед.

3. Към 2 чаши вода се прибавят 1 супена лъжица бъзов цвят, на върха на ножа алое, 1 супена лъжица камилско сено (продава се в билковите магазини), 1 лъжица счукано семе от копър и 1 лъжица мед и се оставя на огъня да заври. Прецежда се и се изпива за два дни по 2 кафени чашки на ден - едната сутрин на празен стомах и другата преди вечеря.

Благотворното действие на алоето, което се проявява като леко очистително, настъпва след 12-13 часа.

Болните, които не могат да понасят горчивината на алоето, е добре да го увиват в аптекарски пилюли и да го гълтат (на парченца колкото грахови зърна) със съответния чай.

Очистително от ленено семе

Вземат се по 1 чаена лъжичка ленено семе (несчукано), птиче жито, кишниш, сладък корен, конопено семе (несчукано) и сладка папрат. Всичко това се накисва от вечерта в 300 г хладка вода. Сутринта се оставя на огъня да поври в продължение на 4-5 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно 3-4 часа след ядене по 1 кафена чашка. Действува слабително като алоето.

Очистително от сухи сини сливи

Сливите са отлично слабително средство. Яжте на празен стомах всяка сутрин по 5-6 сливи, накиснати във вода още от вечерта.

Рициново масло

Рицинового масло е гъста жълтеникава течност. На възрастни се дават 2-3 супени лъжици, а на деца - от 1 до 2 чаени лъжички наведнъж, леко затоплено - чисто или размесено с кафе или чай. Добре се маскира вкусът му, ако се приготви така: рициново масло, яйчен жълтък, захар и сок от лимон. След разбиване се получава приятна сиропообразна течност.

Заключение. Никога да не се злоупотребява с очистителните, защото те не движат червата, а червата движат тях, за да ги изхвърлят колкото може по-скоро.

_____________________________

1) Жени, които са бременни или страдат от обилна менструация и други маточни кръвоизлияния, никога да не го употребяват, защото засилва кръвоизлива и предизвиква помятане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...