Jump to content

Вентузи (чаши)


Recommended Posts

ВЕНТУЗИ (ЧАШИ)

Чашите са безвредни и безболезнени. Те се поставят предимно върху гръдния кош - гърдите и гърба. Предизвикват приток на кръв и по този начин улесняват оздравяването и успокояват болките.

За тази цел в аптеките и санитарните магазини се продават специални чашки (за възрастни и за деца), но могат да се употребят и обикновени винени чашки със средна големина и с дебели и равни ръбове. Поставят се по следните начини:

1. Сухи чаши (вентузи). Стъклените чаши се слагат в топла вода (37°С), за да се стоплят. В същото време на сурова (зелена) пръчка се навива хубаво памук, завързва се здраво, за да не падне, и се потапя в спирт. Пръчката се държи с лявата ръка и памукът се запалва. С дясната ръка се взема една избърсала чашка, като се държи близо до кожата, пъхва се в нея пламъкът на горящия памук, обърсва се с него вътрешността на чашката и веднага се слага върху кожата. Така се постъпва и с останалите чашки.

2. Във всяка чашка се слага или по едно парче книжка, или по едно парченце памук колкото едностотинкова монета, предварително натопено в съвсем малко спирт. По този начин се приготвят 5-10 чашки, след което се запалва памучето и чашките една по една се слагат на болното място на кожата, където те сами се залавят.

Когато чашката е сложена правилно, кожата под нея набъбва и посинява. Чашките трябва да стоят на тялото при деца около 10 минути, а при възрастни около 20 минути.

Чашките се свалят, като с дясната ръка се дърпат встрани, а с показалеца на лявата ръка се натиска кожата до самия ръб на чашата. Щом влезе малко въздух в нея, чашата сама се отделя от кожата. Никога чашите не се дърпат нагоре, за да се свалят.

Чашите се прилагат с успех при простудни заболявания, мускулни болки, бодежи, кашлица, задух, бронхит, сух плеврит, ревматични заболявания, невралгии, бъбречни колики и при аменорея, като в последните два случая чашките се поставят на кръста и горната част на бедрата.

В областта на сърцето чашки не се поставят при сърдечни заболявания.

Броят на чашките зависи от размера на болното място. След падане на чашките мястото се намазва със зехтин или вазелин.

Добре е поставянето на чашките да се последва от коремен компрес или баня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...