Jump to content

Recommended Posts

МАСАЖ

Като средство за лечение на болестите на опорно-двигателния апарат и на простудните заболявания масажът се използува от най-древно време.

Масажът прави кожата по-гъвкава, подобрява кръвообращението и храненето на тъканите, успокоява болките, укрепва мускулната система - една своеобразна гимнастика.

След дълго и уморително ходене или тежка физическа работа масажът прогонва умората и осигурява спокоен сън. Той се прилага и при някои нервни заболявания и преди всичко при паралитични състояния. Масажът е и едно от средствата на козметиката.

При правенето на масаж е необходимо да се спазва едно главно условие - ръката на масажиста да бъде мека и топла. Дървеното масло или вазелинът могат да се употребяват само при условие, че кожата на болния е суха и ръката на масажиста не може да се плъзга гладко по нея. Намазването на ръката трябва да бъде леко, защото многото мазнина прави кожата плъзгава и не може да се обхваща от ръката, вследствие на което не могат да се постигат резултати. Масажът се прави винаги по посока на мускулните влакна и от периферията към центъра. А за това се изискват специални познания за устройството на човешкия организъм. Необходимо е и познаването наредила правила, умение и сръчност.

Особено важен е масажът при парализите и различните видове мускулни атрофии.

Масажът е съставен от няколко елемента: поглаждане, потупване, почукване, пощипване.

Масажирането на вътрешните органи на тялото най-добре се извършва с дълбокото дишане, което подобрява кръво- и лимфообращението на белите дробове. Освен това при пълненето и изпразването на дробовете с въздух се движи диафрагмата, която в своето движение при вдишването натиска коремните органи - стомах, черва, черен дроб, далак, бъбреци и др., а при издишването ги освобождава. От това притискане и освобождаване се постига по-пълно кръвообращение и лимфообращение и по-обилно хранене на тези органи.

Масажът, съчетан с водолечение и гимнастика, дава великолепни резултати. Това става така: най-напред трябва да се направи парна баня (в дните, когато се прави такава), след това да се остави болният да се препоти в леглото и веднага след това се прави масажът. След него незабавно трябва да се пристъпи към поставяне на коремен компрес.

Масажът, съчетан с водолечение и гимнастика, дава великолепни резултати при различни заболявания, стига да е приложен правилно. Не се прави масаж на тези участъци от кожата, по които има пъпки. Не се прави масаж на крайниците при разширени вени, тромбофлебит и при състояния, изискващи пълен покой в леглото. Преди да се пристъпи към масаж при различни заболявания, да се потърси лекарски съвет.

Масаж: на корема

Той е едно особено изкуство. Употребява се при запек, затлъстяване в областта на корема, чревни възпаления. Прави се със специално предназначена топка, която се търкаля около пъпа от дясно на ляво (по пътя на часовниковата стрелка), първо в малки кръгове около самия пъп, после в по-големи по периферията на корема и оттам по същия път топката се връща пак до пъпа.

Масаж при газове в корема

Масажистът застава зад правостоящия болен и обхваща корема му с двете ръце така, че върховете на пръстите му да са в стомашна-та вдлъбнатина (под лъжичката). Със силен натиск пръстите се прокарват докъм ребрата встрани така, че кожата да се опъне и в това положение да остане две минути. Прави се няколко пъти.

Масаж при прилив на кръв и болки в главата

Масажистът стои зад гърба на седналия пред него болен и слага дланите на ръцете си на врата му. Палците на масажиста подпират тила, а показалците и средните пръсти повдигат долната челюст. Главата на болния малко се повдига и при изпънат врат той седи така две минути, без да се натискат кръвоносните съдове на врата му.

Масаж при невралгия в областта на главата

Прави се също както предишния масаж, само че в този случай вратът се изпъва назад.

Масаж: при нервни болки в главата и челото и натиск в главата

Обхваща се главата на болния така, че върховете на пръстите да са по средата на челото, а палците да се опират отстрани на главата. Тогава с лек натиск се изтеглят пръстите по слепите очи и така опъната, кожата се държи 1/2 минута. При мигрена между третия и четвъртия пръст да се образува гънка.

Масаж: при гадене и повръщане на бременни

Той е много сложен и затова трябва да се прави от специалист-масажист, и то по нареждане на лекар. Застава се пред болния лице срещу лице, ръцете се слагат отстрани на главата така, че пръстите да допират до възходящата кост на челюстта, а показалците се закачват на ухото. С вътрешната страна на палците се минава с леко треперене от двете страни на гръкляна, докато се съберат в гънката на брадата и врата, там се напипват рогчетата на езичната кост. Върховете на палците се слагат паралелно под тази кост и тя леко се повдига, без какъвто и да е натиск назад. Натиск има само отгоре, и то без да се пречи на дишането. Продължителността е минута-минута и половина.

Масаж при магарешка кашлица

Този масаж облекчава състоянието на болните. С лявата длан се натиска челото, а палецът на дясната ръка се закача за долните резци при отворена уста. Тогава се дърпа много леко долната челюст напред и с малък натиск надолу. Останалите пръсти на тази ръка подпират брадата отдолу. При задушаване се получава веднага облекчение при този похват.

Масаж на гръдния кош

Той бива сух (с талк), със зехтин или някакъв крем или пък със сапунена вода (в топла баня). Разтрива се гръдният кош с пръсти по направление на ребрата (отзад напред), а гърбът от долу на горе. Масажът продължава до силно зачервяване на кожата и изпотяване.

Масаж: на крайниците (ръце и крака)

Болният е в легнало положение, а ръката или кракът се поставят настрана от тялото и високо. Масажът бива сух (с талк) или влажен (със зехтин или някакво лекарство). Извършва се чрез поглаждане и умерено притискане от пръстите към тялото - подмишниците или слабините. Същият масаж може да се направи и в банята със сапунена вода.

Заключение. Масажите имат голямо влияние при лечението, като намаляват тежестта на боледуването при много болни и скъсяват оздравителния период. Те са особено препоръчителни при някои паралитични състояния, подагра, ишиас, атрофия на мускулите, при затлъстяване, при някои заболявания на жлъчката и черния дроб, при рахитични деца, когато рахитът е в своето начало, при изтощените болни, които не могат да понасят парните бани.

В козметиката старите гърци и римляни са употребявали масажа като средство за разкрасяване на лицето и тялото.

Сух четков масаж се нарича четкането на тялото със суха четка през време на въздушна баня.

Тези четкови масажи са най-простите сухи масажи, които всеки може да прави. Те се правят със специални четки за баня или с обикновени четки за чистене на дрехи или обуща, а може и с конски четки. Меките четки се използуват в началото, а по-твърдите по-късно при хора с тренирана кожа. Конските четки са за предпочитане, понеже не са много корави, нито пък много меки. При липса на четка може да се използува и японска гъба.

Четковият масаж се прави така: тялото се трие със суха четка в различни посоки до зачервяване. За жените е по-добре четкането на корема и гърдите да става на кръгове, и то от дясно на ляво. Най-добре е четкането да започва от лицето и да свършва със стъпалата включително. Това трае при възрастни обикновено 10-20 минути, при желание може да продължи и до 30 минути. Необходимо е обаче да продължава най-малко 10 минути, за да даде искания резултат. Четковите масажи се съчетават с гимнастически упражнения, дълбоко дишане и въздушни бани. Те укрепват и освежават организма, усилват дейността на кожата, правят я по-еластична и я очистват от разни пъпки. Освен това са и чудесно средство за закаляване.

Добре е масажът да се прави от самото лице, ако е здраво или не е тежко болно на легло. Четкането от второ лице се допуска на гърба, където самият човек мъчно достига. В такъв случай може да се прибегне към четка с дръжка.

Този масаж се препоръчва при високо кръвно налягане, затлъстяване, полова импотентност, неврастения, ишиас, безсъние (вечер преди лягане), критическа възраст, прималяване, ревматизъм, подагра, обилно изпотяване на крака и ръце и други.

Същият масаж не се препоръчва при възпалителните кожни процеси (мокри екземи и гнойници), както и при извънредно лесно нервновъзбудими хора.

При деца и слаби и изтощени болни сухият четков масаж най-добре е да започва (първите две-три седмици) с изтъркване на тялото със суха кърпа и мека вълнена (фланелена) кърпа, а след това да се премине към използуване на мека четка, която да е приятна за кожата на лицето. Самият масаж се прави по описания вече начин, като се започва от 5 минути и всеки ден се увеличава с 1 минута, докато се стигне до 10 минути.

Тъпчене с крака

Тъпченето с крака е много разпространен „масаж“ сред нашия народ, който е приложим при всяка обстановка. Болният или здравият човек ляга по корем върху постлания под с ръце и крака, протегнати успоредно на тялото. Второ лице, немного тежко, с боси крака леко и внимателно, без да подскача, го тъпче първо от едната страна, като започва от врата и стига до опашката му, а после прави същото от другата страна. След това се тъпче единият крак, и то от стъпалото към опашката, и най-после другият крак. Това тъпчене може да продължи от 10 до 20 минути. Много е полезно при настинка и схващане на крайниците.

След тъпченето добре е болният да изпие горещ чай от липа или лайка с мед и да легне в кревата добре завит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...