Jump to content

Приготвяне на лекарства от билки


Recommended Posts

ПРИГОТВЯНЕ НА ЛЕКАРСТВА ОТ БИЛКИ

Приготвяне на прахове

Праховете се приготовляват от добре изсушени корени, листа и семена на лечебни растения. Най-напред се счукват в хаван, а после се пресяват през гъсто сито. Едрият прах може да се пази за приготвяне на отвари, а дребният служи за вътрешна употреба и за приготвяне на мехлеми. По-добре е прахът да се приготвя тогава, когато е нужен. С прах от лековити билки (при условие, че са събрани от здрави хора) може да се посипе храната, както със сол и пипер.

Приготвяне на настойки (тинктури)

За настойките е необходим винен спирт 60°. В него се потопяват части на растението и се оставят да киснат на топло място няколко дни. Спиртът в билколечението трябва да се прилага само тогава, когато частите на растението са смолисти и не се разтварят във вода, а само в спирт.

Приготвяне на отварки

Отварките са водни извлеци от лековити билки. Корените, корите, дървесината, семената (ленено или от дюли, салеп и др.) се заливат първоначално със студена вода, в която трябва добре да се накиснат След това водата се загрява до кипване и се вари според дадените по-долу указания 10-30 минути. След това се прецежда.

Всички горчиви билки се варят 10-15 минути; отварката се оставя да се утаи, прецежда се и се пие студена сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена или малка винена чашка. Обикновено от тези билки се взимат по 2 супени лъжици за 1/2 л вода.

Всички негорчиви билки се варят 5-10 минути; отварката се оставя да се утаи, прецежда се и се пие студена или топла сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене по една винена или водна чаша. Обикновено от тези билки се взимат по 2 супени лъжици за 1/2 л вода.

Ароматичните билки (липов цвят, лайкучка и др.) обикновено само се попарват и се оставят да киснат 30-60 минути. Отварката се пие топла като чай със захар, сладък корен, мед, ляна захар (небетшекер).

Корените на дилянката (валериана) само се попарват и киснат във вода няколко часа. Пие се преди ядене сутрин и обед, а вечер - след ядене 1-2 часа преди лягане.

Корените на други билки (коприва, къпина, репей и др.) се варят, докато отварката остане наполовина.

Приготвяне на мехлеми

Мехлемите се приготвят така: на слаб огън се разтопява вазелин, оставя се малко да изстине и след това, като се разтрива постоянно, се прибавят нужните лечебни средства, счукани на прах. Ако мехлемът стане много гъст, налива му се малко дървено масло (зехтин), ако е много рядък, прибавя се восък. Мехлемите трябва да се пазят на прохладно място в добре затворени съдове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...