Jump to content

Диета и ястия


Recommended Posts

ДИЕТА И ЯСТИЯ

Какво представлява диетата? Нищо друго освен спазване на известен режим в храненето. Като се постави на диета, човек трябва да знае с какво и отгде да започне. Затова строго индивидуализираната (нагодена лично за определен човек) диета допринася много за лечението.

Определенията леко смилателна, хранителна, здрава, нездрава храна твърде малко значат за лечебната практика. Това, което е здрава храна за един болен, е нездрава за друг, страдащ от друга или дори от същата болест, защото значение имат не само съставът и вкусът на храната, но и това, как я възприема и преработва организмът. Когато се предписва диета, винаги да се има предвид, че някои хора имат вродено отвращение към известни храни. Трябва да се вземат под съображение още възрастта, полът, общото състояние, състоянието на храносмилането при болестта, занятието и т. н. Няма строги диетични правила за разните болести, а общи насоки относно използуването на различните хранителни продукти. Затова и диетичната храна на болния трябва да се определя индивидуално.

Трудно е също да се определи границата на поносимостта на един болен стомах. Често една ябълка се оказва достатъчна за него, а две го претоварват. Всичко прекалено вреди на здравето. Нека не забравяме, че това, което даваме на стомаха, трябва да се смели. Затова умереността в яденето и пиенето е основа за трайно здраве.

От голямо значение са и приготовлението и поднасянето на храната - храната трябва да е приятна за окото.

Обаче кое е леко и кое е трудно смилаемо?

Млякото е пълноценен, леко смилаем хранителен продукт както за здрави, така и за болни. То трябва да се пие на малки глътки, защото всяка глътка, проникнала в стомаха, се съсирва съобразно големината на глътките на по-дребни или по-едри сгъстаци. Строго млечна диета не бива да се прилага за дълго време, защото се получава едностранчиво непълноценно хранене.

Младите и сурови зеленчуци са по-лесно смилаеми, отколкото старите, защото тяхната целулоза е още нежна. Варените и задушените плодове се понасят по-лесно от болните. Картофите, бобът, лещата, грахът е по-добре да се поднасят като пюрета без люспите. За да се използуват от организма, плодовете и зеленчуците трябва добре да се сдъвкват. При това много киселите плодове да се избягват.

Медът, употребяван направо с хляб или с хляб и прясно масло, е отлична храна за болните. Съдържа в голямо количество ценна за организма плодова захар.

Гроздовият сок е много хранителен (приготвен обаче без химикали). Той може да се пие чист или примесен с мляко.

При тежки болести суровите плодове и зеленчуци, а така също гъстите супи (от ечемик, овес, ориз или просо) наред с млякото са подходяща храна за болния за дълго време. Изборът се предоставя на болния, а ние трябва да се погрижим за разнообразието им.

Прибавката на яйца прави супите по-хранителни, обаче и по-труд-но смилаеми.

Трудно смилаемите ястия като тестени сладкиши, пудинги и други не са добра храна за болните. Дори и здравите трябва умерено да ги употребяват, ако искат да не страдат от запек.

По-подробни данни за диетата са дадени при всяка болест поотделно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...