Jump to content

Лечение със сокове от плодове и зеленчуци


Recommended Posts

ЛЕЧЕНИЕ СЪС СОКОВЕ ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Това лечение дава добри резултати, защото тези сокове, когато са добре приготвени, съдържат много витамини и минерални соли, лесно се възприемат от организма.

Пресните зеленчукови и плодови сокове, когато са много кисели или много стипчиви, могат да се под сладят с мед или сладки сокове. Соковете могат да се получат от плодовете и зеленчуците чрез настъргване и пресоване.

В случай, че липсват пресни зеленчуци, могат да се употребяват сушени, като се накисват в студена или хладка вода за 5 до 10 часа. Когато болният или оздравяващият е много слаб, за да може да приема достатъчно количество зеленчуци, по-добре е да пие соковете им, и то винаги на празен стомах, т. е. около три часа след ядене или един час преди следващото ядене (обяд, вечеря). През време на това лечение болният може да се храни с овесени ядки, печени или сварени картофи, варена или печена тиква.

Соковете се добиват по три начина: с помощта на специална преса, с машина за месо или пък обикновено кухненско ренде (стъргалка).

Манипулацията с пресата е лесна: настъргват се предварително на ренде твърдите зеленчуци или плодове (моркови, ряпа, ябълки), а меките се поставят направо в пресата, след което тя се притяга, докато се изстиска целият сок.

Манипулацията с машината за месо е същата, както при пресата. Полученият сок се прецежда през тънко платно (марля).

Твърдите плодове и зеленчуци се настъргват, предварително добре измити и почистени. След това се прецеждат през тънка кърпа или марля.

Соковете са много полезни за страдащите от стомашни болести и неправилна обмяна на веществата.

Тъй като соковете са богати на витамини, те са много полезни и за малки деца. Бебета, захранени със сок от моркови, размесен със сок от пресни червени домати или пък със сок от портокали или други плодове и зеленчуци, растат здрави.

Сок от прясна коприва се получава, след като тя се измие предварително на течаща вода. Полученият сок се пие наполовина разреден с вода. В народната медицина се прилага за лечение на малокръвие, обща слабост, пролетна отпадналост и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...