Jump to content

Лечение с лимони и ягоди


Recommended Posts

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ И ЯГОДИ

Лечебната стойност на лимоновия сок е известна отдавна. Всеки кораб, който плува за полярните страни, взима със себе си големи количества лимони. Те са в действителност истинското средство против скорбута.

Лечението с лимони се провежда, като всеки ден се взема сок от 1-2 лимона. Това продължава 10-20 дни.

Лимоновият сок се употребява също при лечението на гърлобола (ангина) и дифтерита, като гърлото се маже с чист сок или постоянно се смучат парченца от лимон. Гаргара с топла лимонова вода също действува благоприятно, дезинфекционно и болкоуспокоително. Чай с лимон, лимонада (мед с лимон и вода) при всички заразни болести с висока температура са много добри и хранителни питиета. Особено лечебно действуват при инфлуенца (грип) и пневмония.

От народа е възприето на всяко пеленаче (към 3-4-ия месец) да се дава лимонов сок по няколко капки (2-3), а към 5-6-ия месец - 1/2 до 1 чаена лъжичка няколко (2-3) пъти през деня, за да приеме витамини, особено през зимата и пролетта. Това предпазва от С-хиповитаминоза и други болести.

Лимоните трябва да заместят в кухнята оцета и да се употребяват за салата, супи и др., особено при суровите диети.

Лечението с ягоди се провежда както гроздолечението. В този случай дневната дажба не трябва да надвишава 1-1,5 кг ягоди. На-родната медицина използува ягодите и като храна, и като лекарство при лечението на чернодробни, сърдечносъдови и храносмилателни болести. Полезно е и като пикочогонно средство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...