Jump to content

Навяхване (разтягане на ставите)


Recommended Posts

НАВЯХВАНЕ (РАЗТЯГАНЕ НА СТАВИТЕ)

Навяхването настъпва както при внезапно извиване на някоя става, така и от удар върху нея или при падане, а също и от силно мускулно движение. Може да има и разкъсване на ставни връзки.

При навяхването болният чувствува силна болка, която продължава известно време. Движението на ставата става трудно или даже съвършено невъзможно. Околността на ставата отича, а в нея се събира кръв. Повечето такива повреждания скоро минават и движението се възстановява, но понякога се явява възпаление в ставата и тя за дълго време не може да се поправи.

Най-често се навяхват глезенната и раменната става и ставите на китките.

Лечението се провежда от лекар-специалист и се състои в покой - имобилизация в шина или с бинтове. Раздвижването на мускулите започва след 24 часа, но нормално натоварване се позволява след изчезване на болката. Ако има разкъсани големи ставни връзки, лечението е оперативно - възстановяване целостта на връзките с шев.

В народната медицина се прилага следното лечение.

Ако болките са търпими. Болната става да се държи в хоризонтал-но или в малко издигнато положение. При навяхване на крака- лежане в легло и бинтоване на ставата с вълнено парче плат.

За успокояване на болката и предпазване от възпаление болната става трябва непрекъснато (всеки 1/2 час) да се обвива със студени компреси и да се пази до заздравяването в голямо спокойствие.

Когато подутината започне да минава, дневно да се правят по 1-2 меняващи бани на болната става, придружени и от лек масаж в посока на сърцето с топло дървено масло, с леко разтриване, и то само с върха на пръстите, от долу на горе. Натискането трябва постепенно да се увеличава, а от време на време да се опитва може ли да се движи ставата без болки.

Ако болките са силни, по-голямо облекчение ще се получи от лежане на легло и прилагане на парни компреси или от потапяне на ставата в търпимо гореща вода с морска сол или трици (45 °С за 15-3 0 минути), последвано от студено поливане (20°С) или от налагане на болната става с хладка лапа от суров кромид лук и сол (на 3 супени лъжици лук 1 лъжица сол), или с топла лапа от чисти трици, попарени с врящо вино, или пък с топла лапа от 2-3 филии хляб без кората, леко препечен и след това поръсен с топъл оцет и отново замесен на гъсто тесто, отгоре хартия и вълнен бинт.

След като се снемат превръзките, се прави лек масаж, винаги към сърцето. Налаганията понякога продължават 5-10 дни и повече.

Когато подутината започне да спада, на болната става да се правят 2-3 пъти на ден и меняващи бани.

През другото време на болната става се поставя студен компрес (20°С) с фланела, който да се сменя на 2 часа.

В тежки случаи с успех може да се приложи и казаното за изкълчване.

Вътрешно - чай от лайкучка с мед и лимон.

Диета - лека вегетарианска храна с повече плодове, зеленчуци и чер тричен хляб.

Самовнушение. С формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става...“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...