Jump to content

Счупване и пукване на костите (фрактура)


Recommended Posts

СЧУПВАНЕ И ПУКВАНЕ НА КОСТИТЕ (ФРАКТУРА)

Счупванията на костите могат да бъдат: а) прости, когато е счупена само костта; и б) отворени (сложни), когато е прекъсната и целостта на кожната покривка. Отворените счупвания са по-опасни. Освен това костта може да бъде счупена само на едно място, на няколко места или да бъде раздробена. И в трите случая счупената кост може да засегне и увреди и други тъкани, които я заобикалят - мускули, артерии, вени, нерви. Тя може да разкъса обвивката на някоя става, да нарани вътрешни органи. Понякога счупването може да бъде непълно и да се състои само в пукване. Този вид счупвания се срещат най-често у децата, чиито кости са по-меки.

Причини. Счупването на костите става от силен пряк или косвен удар, падане от високо и от силно и бързо свиване на мускулите. По-лесно се чупят костите на старците и на слабите хора.

Признаци. В момента на счупването се усеща силна болка, която се увеличава при движение. Счупената кост изменя формата си. Появява се и подутина. Функцията на крайника, на който е счупена костта, отпада.

Всички счупвания на кости се лекуват от лекар ортопед-травматолог чрез наместване (когато е необходимо под контрола на рентген) и задържане на счупените кости в правилно положение чрез гипсова превръзка или с различни пирони и винтове.

В случаи на счупване далеч от населено място, когато не може да се окаже веднага медицинска помощ, да се даде следната първа помощ. (Народната медицина в течение на векове е създала цяла система от правила за лечение на счупени кости. Тук ще съобщим само тези, които се прилагат за оказване на първа помощ - до отвеждане на пострадалия при лекар-хирург. Много от тези правила постепенно са преминали в официалната медицина.)

Първа помощ. Първоначалната помощ при счупванията има голямо значение. Често от нея зависи по-нататъшният успех на лечението.

Трябва да се направи временно обездвижване на счупената кост, което да обхваща най-малко двете стави над и под счупването. Това се прави със специални шини, но когато няма такива, се използуват подръчни средства - дъски, щеки за ски, дълги прътове и др. След това болният незабавно се завежда при хирург, който прави постоянно обездвижване. В противен случай може да се получи неправилно зарастване и да се наложи по-късно наместване с операция.

При простото счупване дрехите може и да не се събличат. В такъв случай един улавя предпазливо с двете си ръце повредения крайник над счупеното място и го държи неподвижен, а друг го хваща под счупеното място и произвежда бавно теглене в противоположна посока и по направление на неговата дължина, без да упражнява насилие. Следва временно обездвижване със специална шина или подръчни материали. След това е нужно да се намери лекар-хирург, който ще направи трайно обездвижване.

При сложни счупвания:

1. Най-внимателно да се снемат дрехите на пострадалия, за да не му се причини излишна болка. Затова не трябва да се жалят тесните обуща и дрехи, а внимателно да се разпорят по шевовете или да се разкъсат, и то без да се закачи пострадалият крайник. При събличане раненият крайник се оголва последен, т. е. ако е ранена дясната ръка, първо се съблича левият ръкав, а след това десният; а ако е ранена дясната ръка, първо се сваля левият ръкав, а след това десният. Ако е счупен крак, първо се снема панталонът от здравия, а след това от болния крак. При обличане се постъпва обратно, т. е. започва да се облича болният, а след това здравият крайник.

2. Ако има кръвоизлив - да се спре (вж. „Лечение на рани“).

3. Незабавно да се занесе пострадалият при лекар-хирург.

Поставяне на шини

При счупване на крайник за намаляване на болките и избягване на по-голямо разместване на счупените кости се налага обездвижване на крайника със специални шини или подръчни материали, за да може пострадалият да се пренесе до болничното заведение по-лесно и по-безболезнено.

Поставянето на шините или на постоянната превръзка става по следния начин:

1. За да се постави правилно в шина, наместеният крайник трябва да се държи най-малко от двама души, за да може по-бързо да се постави шината.

2. Преди поставянето на шината счупената част трябва да се бинтова с фланелей повой или пък да се обвие с памук, вълна и пр., които да стърчат вън от двете страни, за да не се увредят меките тъкани на пострадалата част. После се поставят от страните му по една дъсчица, обвита в памук, за да не убива. Дъсчиците се закрепват на 2-3 места с ширитчета, кърпи, ремъци и др., така че лесно да се развързват.

3. Вместо дъсчици може да се поставят шини, направени от дебел и здрав картон, който се изрязва според дължината и формата на крайника или част от него, колкото ни е нужно, за да бъде той поставен в покой, или пък кора на дърво, лъжици, вилици, тояжки, дръжки от чадъри, снопчета от пръти, слама, тръстика, тел или каквото се намери под ръка.

Да не се забравя, че това обездвижване е временно и след него пострадалият трябва незабавно да се заведе при лекар-хирург.

4. Импровизираните шини трябва да бъдат от материал, който е достатъчно твърд, за да се държи неподвижна частта, към която се прилагат. Също така те трябва да бъдат достатъчно дълги, за да достигнат над и под счупеното място.

5. При правилно превързан крайник в шина няма болки в счупената кост. Ако заедно със счупването има и рана, дъсчица откъм раната не се слага. В такъв случай може да се употреби мукава, на която се прави едно отверстие за промиване на раната; ако има оток и възпаление, неподвижна превръзка не се прави, а се чака да премине възпалението със средствата, указани при навяхване, и тогава се превързва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...