Jump to content

Отравяния с лекарства


Recommended Posts

ОТРАВЯНИЯ С ЛЕКАРСТВА

Отравяне с хинин

Първите признаци са гадене и повръщане. Появяват се бързо обща отпадналост, виене на свят и шум в ушите, понякога сънливост.

Лечение. Болният трябва да постъпи в болница.

Първа помощ. Най-напред на пострадалия да се даде за повръщане смес от яйчен белтък и топла вода и след това, ако не повръща, да му се даде друго средство за повръщане, последвано от изпиване на голямо количество вода от сварен ечемик или ленено семе. Да изпие и животински въглен, разтворен във вода. Да му се направи топла клизма (39°С). След нея на корема и краката му да се поставят парни (горещи) компреси, последвани от сухо увиване за по-силно изпотяване.

Отравяне със стрихнин (мишемор)

Стрихнинът е бял прах, силно отровен. Съдържа се в прахове, приготвени за тровене на животни (кучета и мишки), и в някои лекарства.

Признаци. Внезапно настъпват мускулни конвулсии, които започват от крайниците. Траят няколко минути и често се повтарят. Предизвикват се от най-малкото дразнене. Настъпва задух, посиняване. Съзнанието е запазено.

Отравянето протича бързо и завършва със смърт.

Лечението е болнично, и то спешно.

Първа помощ. На пострадалия трябва да се осигури пълно спокойствие и тишина, почивка на легло, да се избягва и светлината. При нужда се прави изкуствено дишане.

Отравяне с адски камък (сребърен нитрат)

Адският камък се употребява не само в медицината, но и в техниката за посребряване и във фотографията.

Причини. Съзнателно или несъзнателно поглъщане на парчета от него. Може да предизвика язви в стомаха или отравяне.

Признаци. Отровеният повръща бяла материя, има черни рани около устата, диария.

Лечението е болнично.

Първа помощ. Веднага да се даде на болния чаша топла вода със супена лъжица готварска сол и след това да се възбуди повръщане. Дават се и животински въглен, мляко, слизести супи, белтък от яйце, разбит с вода или мляко.

Отравяне с мед (бакър) и син камък

Причини. Отравянето може да бъде или от храна, държана в медни съдове, или от син камък, който се употребява в лозарството, а също с лекарства, които съдържат в себе си медни соли.

Признаци. Метален вкус в устата, свиване и болки в корема, твърде силно повръщане на материя със зелен цвят, диария с кръв, изстиване на краката, отпадналост, мускулна слабост.

Лечение. Болният трябва да постъпи на болнично лечение.

Първа помощ. До оказване на лекарска помощ от народната медицина се препоръчва да се даде веднага смес от яйчен белтък и топла вода, а след това, ако болният не повърне, да се предизвика повръщане, като му се даде да изпие няколко чаши една след друга хладка солена вода или ако и това не предизвика повръщане, да се погъделичка с перо или пръст гърлото. Да му се направи топла клизма, най-добре с чай от лайка. На краката и корема да му се поставят парни компреси. Да се пие вода от варен ечемик или ленено семе, дава се и сяра на прах в доза на върха на ножа.

Отравяне с олово и оловни съединения

Причини. Отравянето се среща като професионално заболяване, при употреба на различни помади за лице и някои хранителни продукти, които съдържат оловни соли, както и при използуване на гледжосани съдове за туршии.

Острото отравяне е рядкост, по-често е хроничното отравяне.

Признаци. Настъпват бавно и се проявяват с бледност, малокръвие, голяма слабост, подкосяване на краката, лек задух при най-малка умора, силни колики в корема, диария, а после упорит запек с често повръщане, венците на зъбите набъбват и приемат синкав цвят, а при основата на зъбите се образува една синя линия (оловна ивица). По-късно зъбите започват да падат.

Предпазване. Да се избягват помади, чийто състав е неизвестен. В гледжосани съдове да не се поставят туршии. Работници, които имат работа с оловни съединения, трябва добре да си измиват ръцете, лицето и устата и често да се къпят; да се преобличат след работа.

Лечение - болнично.

Първа помощ. До оказване на лекарска помощ на болния се дават разтворени във вода животински въглища, мляко, разбит суров белтък от яйце, слизести супи.

За засилване и пречистване на организма народната медицина препоръчва да се изпие сяра на прах на върха на ножа. До премахване на запека всеки ден топла клизма (39°С), най-добре с чай от лайка. За по-бързо изхвърляне на оловото всекидневно по 1-2 коремни бани (32-25°С за 10-20 минути). Вечер коремен компрес, натопен или в топла отварка от трина (36°С), или във вода (25 °С).

Вътрешно се дава мляко до 1 литър дневно.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече зеленчуци, плодове и мляко.

Отравяне с морфин

Виж отравяне със сънотворен мак.

Отравяне с кокаин

Причини. При поглъщане на кокаин по невнимание или с цел за самоотравяне.

Признаци. Отровеният усеща сухота в гърлото, затруднено гълтане, прилошаване, повръщане, болки в корема, виене на свят, сърцебиене, сърдечни болки, задух, има конвулсии, халюцинации и често завършва със смърт.

Лечение - болнично.

Първа помощ. Промивка на стомаха с животински въглен или калиев перманганат (много разреден - до бледорозово оцветяване), затопляне на тялото, дава се силно кафе, прави се изкуствено дишане.

Отравяне с веронал

Вероналът е упоително средство, употребявано в медицината като сънотворно лекарство.

Признаци. Отровеният има повръщане, отпадналост или безсъние.

Лечение - болнично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...