Jump to content

Нагнояване на рани – външни и вътрешни


Recommended Posts

НАГНОЯВАНЕ НА РАНИ - ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ

Гнойта е реакционна материя в нашето тяло, предизвикана от възпаления в присъствието на микроби. Най-често загнояване предизвикват микроорганизмите, наречени стрептококи. Има материи, каквито са терпентинът, катранът, кретонового масло, които, инжектирани в тъканите на тялото, могат да предизвикат загнояване.

Гнойта е жълтеникава или зеленикава течност, в повечето случаи гъста, понякога и по-рядка. При размесване и разтваряне на кръв в нея гнойта може да придобие червеникав или морав цвят.

Нагнояването около корена на косъма се нарича цирей.

Нагнояването може да настъпи и като последица на различни болестни явления в организма.

Нагнояване, което трае по-дълго време, значително уврежда организма.

Тъй като гнойта е заразителна, при боравенето с нея се изисква извънредно голямо внимание. При лечение на гнойни рани трябва да бъдем внимателни и предпазливи, като след всяко допиране до гной трябва да си измиваме ръцете с топла вода, сапун и четка. Замърсените с гной памуци и марли трябва веднага да се изгарят. За изсмукване (пречистване) на гнойната рана тя да се посипва със ситна захар.

Поръсването със захар (на прах) се препоръчва при замърсени и гноящи рани. Захарта трябва да се придържа към раната чрез халтава превръзка, която да се сменя всеки ден или през ден. При нагнояване освен захарта добре действуват и парните компреси и топлите цели бани. Изобщо след основното пречистване на гнойната рана да й се постави компрес, натопен или в чиста вода (25-20°С), или в отварка от дъбова кора и сгънат отгоре (в зависимост от раната) на няколко (6-12) пласта. Самият компрес да е от хасе или българско платно и да се увие с фланела. Увиването с мушама (гутаперча) е вредно, защото възпира изпаренията и лишава раната от приток на свеж въздух - един от важните елементи на лечението. Компресът трябва да е добре изцеден. Когато е много влажен, той размеква кожата, а размекналата се кожа е благоприятна почва за развитие на болестните микроби. Компресът не трябва да се оставя да изсъхне, а да се сменя навреме (всеки 1-2 часа), иначе не се постига желаната цел и може да се усложни раната.

В този вид компресите благодарение на влажната топлина помагат не само при гнойните, но и при всички видове рани, а също и при изгаряне, ухапване, натъртване и др.

Местен кръвоприлив освен чрез влажни превръзки може да се постигне и чрез излагане на раната на въздух и слънце. Те изсушават раната и действуват като първостепенни лечебни средства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...