Jump to content

Recommended Posts

УХАПВАНИЯ

Ухапване от отровна змия

Признаци. Пострадалият, ако не е видял змията, която го е ухапала, остава първоначално с впечатление, че се е убол на трън и едва след малко почва да чувствува, че му прилошава. По-нататък, ако не се вземат бързи мерки, ухапаният крак (ръка) почва болезнено да отича, посинява и се вдървява. Явяват се силни повръщания.

Лечението се състои в инжектиране на противозмийски серум около мястото на ухапването и общо.

Първа помощ. Веднага да се извика лекар, а до идването му трябва:

а) Силно да се стегне ръката или кракът, и то над ухапаното място с връв или ивица от плат, за да не се позволи разнасянето на отровата по цялото тяло. След половин час превръзката се маха, после отново се слага. През това време крайникът се оставя наведен надолу, за да кръвотече раната, като при нужда дори тя се уголемява с кръстовиден разрез, направен с ножче, минало през огън. Разрезът се облива със спирт, терпентин или амоняк и ако може, с лек масаж се изцежда отровената кръв или още по-добре е да се постави на раната или вентуза за изтегляне на кръвта, или пък 2-3 пиявици, а след като се напият - още 2-3 (те идеално изчистват отровата).

б) Евентуално може да се направи опит да се изсмуче отровата от раната с вентуза или направо с уста, но този, който прави това, трябва да няма никаква рана или дори драскотина в устата или по устните, като преди и след изсмукването си изплаква устата с ракия. Най-сигурно лечение обаче е инжектирането на противозмийски серум.

Непрекъснато да се дава на пострадалия да пие гореща вода за силно потене или с лъжица силно и чисто кафе, или пък всеки час по 20 капки амоняк в захарна вода.

При слабо дишане на болния да се направи изкуствено дишане (вж. „Бърза помощ“), съчетано с даване на сок (по 1 супена лъжица) от карамфилови стъбла или пък гореща вода.

Предсказанието е много сериозно.

Ухапване от куче (не бясно)

Усложнения. Кучешкото ухапване дава разкъсани рани и може да има доста лоши последици.

Лечение. Най-доброто средство за предпазване от усложнение е след поставяне на стерилна превръзка над нея да се наложи ухапаното място, ако не е голямо, или с прясно сварена (топла) лапа от трина, съчетана с коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина, или пък със счукани листа от живовляк широколистен и да се променя често, докато белезите на възпалението се изгубят.

Ако ухапването е дълбоко, раната (раните) да се промие най-добре с чай от жълт кантарион, да се постави стерилна марля от няколко пласта и да се превърже с пресни измити листа от живовляк или от подбел, намазани със сладкия мехлем, съчетано с 2 коремни компреса в денонощие, или пък да се лекува по начина, изложен за разкъсана рана.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да изпива по 100 г отварка от бял равнец - листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и ври още 10 минути).

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

Ухапване от скорпион, черен паяк, стоножки и други отровни насекоми

Скорпионът е паякообразно отровно насекомо, което у нас се среща предимно в Южна България и е на големина колкото голям паяк. Но в тропическите страни има големи скорпиони, чието ухапване е смъртоносно за човека.

Признаци. Силни болки, много по-силни от змийското ухапване, последвани от подуване на ухапаното място.

Лечението се състои в инжектиране на специфичен серум.

Първа помощ. Ухапаното място веднага да се наложи с дебел глинен компрес, забъркан най-добре с оцет, който да обхване голяма част от засегнатия орган - например, ако е бил ужилен пръст, компресът трябва да стигне до лакътя (вместо казания компрес ръката може да се държи потопена за известно време в глинена кал в много голям съд и ще се получи облекчение и спиране на болката), или с топла лапа от настъргани сурови картофи, сварени с малко мляко, или с торбичка попарена лайка, или с дебели компреси, натопени в чай от лайка, или пък при опасност от инфекция да се направи гореща баня (42-45 °С за 20-30 минути) с чай от лайка и слез по равни части. Банята може със същия успех да се замести и с дебели компреси, натопени в същия чай. Местните компреси е най-добре да се съчетават и с коремен компрес, натопен в хладка вода, който се сменя всеки 2 часа.

В тежки случаи да се направи казаното за ухапване от змия с добавка: смес от 150 г винен оцет с 1 супена лъжица сол - пие се на час по 1 чаена лъжичка.

Ухапване от кърлеж

Кърлежът е паякообразно насекомо, което води паразитен живот по гръбначните животни, като смуче кръв.

Лете при разходка в някоя гора, особено с иглолистни дървета, на човека напада тъй нареченият кучешки кърлеж, впива се в кожата и изсмуква толкова кръв, че тялото му достига на големина колкото вишнева кокичка и понякога дълго време остава на мястото.

При опитване да се извади кърлежът тялото му се откъсва, а главичката остава и причинява възпаление на кожата. За изваждане на целия кърлеж най-добре е да се намаже мястото с терпентиново или с каквото и да е друго етерично масло и даже с олио, от което той пада сам.

Ухапване от пчели, оси, стършели, паяци и други насекоми

Признаци. Ужилването на пчелите, осите, стършелите, паяците и другите насекоми е слабо отровно и причинява само възпаление, оток и силни болки.

Първа помощ. Щом се почувствува ужилването, пострадалият трябва да започне да разтрива силно и бързо ухапаното място първо с ръка, а след това с листа (по-добре накълцани) от някое миризливо растение - например магданоз, невен, слез или живовляк, а още по-добре е да се натърка с кромид или чеснов лук или пък да се наложи с ягоди или парче ябълка и друг подобен плод.

Също много помага намазването на ужиленото място с амоняк, с разтвор от сода бикарбонат или от оцет със сол по равни части. Това разтриване предотвратява отичането и намалява болките.

Ако жилото е останало в раничката, трябва да се извади с помощта на пинцета или игла, предварително обгорена на пламък. То може да се изсмуче и веднага да се изплюе.

Налага се с памук, натопен в една от следните смеси: лимонтозу (винена киселина) - 1/2 чаена лъжичка, смесена с 1 чаша от 150-200 г вода и оцет наполовина; или 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах, 1/2 чаена лъжичка лимонтозу, оцет или ракия 200 г. Отокът се налага 5-6 пъти на ден, докато спадне и раната оздравее.

Ухапаното място може да се мокри и налага и само с нишадър, разтворен във вода.

Много полезно е да се поставят върху възпалените места още компреси от влажна чиста глина, разбъркана с оцет, или млечни компреси, натопени в студена вода с оцет наполовина, а още по-добре, ако са натопени в сок от краставица (компресите се слагат, докато отокът съвършено спадне) или пък да се наложи със селски хлебен квас (вж. „Лапи“), който има това предимство, че предпазва раната от инфекция. От квасеца замърсената рана почернява, след това се очиства и оздравява.

Ако на пострадалия се повиши температурата, тогава горното лечение трябва да се съчетае и с поставяне дневно по 2-3 коремни компреса, натопени в хладка вода (държат се по 2-3 часа), или пък да се правят по 2-3 коремни бани (30-25°С за 10-20 минути).

Ужилване в гърлото обикновено става при небрежно ядене на неизмито грозде със забутани в него пчели или оси или при спане с отворена уста, след като са ядени плодове.

Признаци. Силни болки в гърлото, придружени от чувство на задушаване и повръщане.

Това ужилване е опасно поради възможността да настъпи задушаване, поради което болният трябва да постъпи веднага в отделението за ушни, носни и гърлени болести, където да се лекува от специалист при готовност да се направи трахеотомия.

Първа помощ. Веднага да се даде на пострадалия да изпие 1 супена лъжица счукан чесън, разбъркан с винен оцет. След това да му се направи парна баня на главата, последвана от меняваща баня на краката и коремен компрес, натопен в хладка вода, съчетан и с налагане на шията с торбичка с хладък селски хлебен квас или с прясна извара - държат се, докато мине болката.

Ухапване от комари, папатаци, бълхи, дървеници и други паразити

Признаци. През време на летните горещини, особено през нощта, ухапванията от комари, мухи, бълхи и други насекоми са твърде неприятни и предизвикват често силен сърбеж.

Предпазване. Състои се в поставяне на гъсти мрежи на прозорците и по-често пръскане на стаите с т. нар. домашен флайтокс (вж. по-долу), който унищожава насекомите. Полезно е и намазването на тялото с обикновен или ароматичен оцет, който прогонва насекомите. Добре действува разхвърлянето из стаята на листа от пелин, папрат, листа и цвят от лавандула.

Първа помощ. Ухапаното място веднага да се натърка с парче влажна захар или със солена вода, или с кромид или чеснов лук, или с амоняк, или с разтвор от сода бикарбонат, или да се намаже с карамфилово масло, или да му се сложи глинен компрес. Няколко минути след прилагането на едно от тези средства сърбежът престава и подутината постепенно изчезва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...