Jump to content

НАРОДНА КОЗМЕТИКА. Общи упътвания за козметиката


Recommended Posts

НАРОДНА КОЗМЕТИКА

Общи упътвания за козметиката

Красотата (хубостта) е отражение на здравето и настроението на човек.

Изкуството за разхубавяване на жените съществува от незапомнени времена. И в най-старите векове жените са полагали големи грижи за своята красота. Има едно правило: всяка жена може да бъде хубава, ако иска и положи необходимите грижи за това. Красотата трябва да бъде естествена, неподправена, невъображаема и да не следва модните увлечения. Методите на козметиката дават възможност на всяка жена да постигне индивидуална привлекателна хубост.

Малко жени притежават класическа хубост - правилни и благородни черти, хармонична пропорционалност на линиите, красота на движенията. Лишените от такава красота не трябва да се отчайват, тъй като те пак могат да бъдат красиви и да се харесват, защото има и друга хубост освен класическата - вътрешна или духовна хубост.

Модерната хубост се отличава често от строгите пропорции. Тя може да не е абсолютно правилна, може да греши в линиите и формите, но за това тя не по-малко се радва на привилегии, влияние, почит, пред нея са се прекланяли във всяко време мъжете. Тази хубост се добива, развива и усъвършенствува. Тя се дължи на системни грижи, които могат да се полагат от всяка жена.

Няма грозна жена. Всички, даже най-онеправданите от природата, са привлекателни, имат някакъв чар. Малко кокетство у такива натури е достатъчно, за да изпъкне очарователността и да се спечелят симпатии. За целта жената трябва само да желае, да има воля да включи в програмата на своя живот и стремежа към духовна и физическа красота.

Духовната красота изисква от жената да стане доброжелателна и любезна, защото завистта, омразата и чувството на злоба, от една страна, както и добротата, стремежът към възвишеното, от друга, се изписват еднакво върху лицето на човека. Празни куклени лица могат само временно да направят впечатление. Трайна остава обаче само вътрешната красота, защото не е свързана с времето и никога не залязва.

За физическата красота е необходимо жената да обърне внимание върху своята външност, своите движения, грация, елегантна фигура и пр. Важно е обаче да се наблюдава с критично око.

За физическата красота грижите се състоят главно в поддържане на здравето - източник на хубост - чрез редовен живот и чрез разумно изпълняване правилата на хигиената. Грижата за хубостта се състои още в осигуряване на здрави и красиви форми чрез правилно физическо възпитание. За духовната красота грижите се състоят в избягване на лоши мисли, изпъждане от мисълта ни на страховете, безпокойствата, често неоправдани, които ни мъчат. Затова е необходимо да се контролират душевните вълнения, изживяванията, особено когато са неоснователни. Скръбта, скуката, ядът, прекаленият смях развалят правилността на лицето. Незабелязани малки бръчки се образуват в началото, а по-късно стават дълбоки, некрасиви бразди, които известяват края на хубостта. А тази хубост е щяла да се запази, ако психиката бе съумяла да запази мира си. Нервните жени остаряват по-скоро от другите. Впечатлителни и чувствителни, те се вълнуват от най-дребни неща. Тяхното лице става подвижно от вълненията, разтяга се, свива се и губи правилността на чертите. Затова жената трябва да избягва всячески нервното състояние, да се научи да се владее и да отстранява от пътя си силните вълнения, като си казва често: „Искам да бъда спокойна, имам нужда от спокойствие, ще бъда спокойна.“ Мислете върху това чувство, изучавайте го, наблюдавайте какво правят спокойните и уравновесени хора, правете като тях; нека мисълта за спокойствие, мир и тишина предшествува всичките ви постъпки и вие ще покорите най-после нервността си, ще започнете да заповядвате на чувствата си, ще заживеете мирно и тихо. Лицето ви ще стане пак свежо, чертите ви пак симетрични.

Красотата е свързана тясно не само с хигиената, но и с морала. Струва ни се, че нищо ново няма да кажем, ако потвърдим, че страстите се изобразяват на лицето.

Затова избягвайте нощните бдения, ярката светлина, изобилните и тлъсти храни и всичко, което руши хубостта ви.

Красотата достига съвършеното си развитие при пълно здраве - кожата е гладка и розова, формите са закръглени. Здравето дава блясък на очите, червенина на устните, живост, гъвкавост, лека походка. Грижете се за здравето си, спазвайте правилата на телесната и душевната хигиена, ако искате да бъдете красиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...