Jump to content

Грижи за краката


Recommended Posts

ГРИЖИ ЗА КРАКАТА

Краката имат нужда от същите грижи, както и ръцете, защото чрез тях се въздействува ободрително върху централната нервна система. В това отношение голямо значение имат обувките. Тесните обувки предизвикват бърза умора, пречат на правилното кръвообращение. Необходимо е чорапите да се сменят често. По същия начин трябва да се сменят и два чифта обувки, така че винаги единият чифт след употреба да се проветрява.

Основната грижа за краката е редовното им измиване (всяка вечер) в топла вода, дори гореща. За да не изстива бързо водата в легена, добре е към нея да се прибави една супена лъжица морска сол или пресята дървена пепел. Водата за краката не бива никога да е по-хладка от 24°С. Ако краката са винаги топли, може да се употреби хладка вода (24-26°С), но при това банята не бива да продължава повече от 10 минути. За препоръчване е след измиване на краката с хладка вода да се правят и масажи на стъпалата и на горната част на краката. Всичко това трябва да стане в затворена стая, не вън и на течение, защото много лесно може да се простудим.

Грижи за уморени крака. След дълъг ход и излет краката повече или по-малко се уморяват. За да се премахне по-скоро това състояние, след завръщането у дома добре е веднага да се легне, а краката да се сложат на по-високо, за да се улесни оттокът на кръвта, събрана в по-голямо количество в долните краища.

След половин, а може би и един час лежане добре е да се направи баня на краката, и то първо с хладка вода за измиване, а след това се поливат със студена вода. Поливането се прави за свиване на кръвоносните съдове и изтласкване на останалата кръв. Добре е, ако към студената вода се прибави и една лъжица оцет, който има особено освежаващо действие при уморени крака.

Ако чувството на умора продължи, добре е вечерта да се обуят „мокри чорапи“, които да се държат до сутринта, като във водата за тях се сложи и една супена лъжица оцет.

Грижи за мокри крака. Жените, особено младите момичета, носят зимно време много отворени обувки с тънки чорапи. По този начин краката са изложени на влиянието на студа, а това се отразява недобре върху здравето. Често се зачервява кожата на краката, а организмът се предразполага към някои простудни заболявания. Поради това през зимата тънките чорапи трябва да се изоставят и да се носят по-топли. Още по-добре е да се носят панталони, високи ботушки, които предпазват краката от студа и влагата.

Грижи за потни крака. Когато краката се потят нормално, достатъчно е всяка вечер да се измиват само с топла или хладка вода. Ако изпотяването е по-усилено, трябва да се приложат мерките, препоръчани в раздела за потене на краката.

Грижи за ноктите на краката. За ноктите на краката трябва да се полагат същите грижи, както и за ноктите на ръцете. Най-малко веднъж в седмицата те се подрязват, но не особено ниско. В противен случай може да се получи врастване (подвиване) на ноктите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...