Jump to content

ЛЕЧЕБЕН ПЛАН (ПРОГРАМА)


Recommended Posts

ЛЕЧЕБЕН ПЛАН (ПРОГРАМА)

Лечението на всеки болен, особено на болни от хронични болести, трябва да става по предварително установен план, който трябва да бъде не толкова план за лечение, колкото план за регулиране на живота. При съставянето на такъв план болният не трябва да се интересува само от смущенията, от които в момента се оплаква, но да се стреми да въведе ред в цялостния организъм. Постави ли се в равновесие смутената обмяна на веществата, разнообрази ли се едностранчивото хранене, облекчи ли се организмът чрез отделяне на натрупаните отпадъци от обмяната, даде ли се на тъканите по-добра възможност за оздравяване (чрез лапи, топлина, масажи и пр.), тогава често ще наблюдаваме да изчезват и местните смущения, които сме смятали за първични.

За да се получи представа за начина, по който болният ще реагира на лечебните приложения, особено у по-слаби и чувствителни болни, добре е в началото да се предписват само най-необходимите и немного силно действуващи приложения, като постепенно се увеличават силата и продължителността на дразненията.

При резки промени в хранителния режим или при други природни лечения понякога се влошава състоянието (отпадналост, безсилие, болки и др.). Болният трябва да знае това, да не се плаши и да не прекъсва лечението, защото в много случаи тези смущения предшествуват започващото оздравяване. Зада не стават грешки, по-нататък даваме подробни наставления за живеене и лечение, които трябва да се изпълняват съзнателно и с постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...