Jump to content

Природни и други влияния върху здравето на човека


Recommended Posts

ПРИРОДНИ И ДРУГИ ВЛИЯНИЯ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА

Установено е, че върху здравето на човека оказват влияние и някои природни явления: климатът, времето, влажността, слънцето, смяната на годишните времена. Голямо значение има и начинът на живот. Трудът, физически и умствен, влияе благотворно върху здравето, а безделието погубва човека и физически, и психически.

Влияние на времето и на слънцето

Стара поговорка казва: „Където слънцето не влиза, там влиза докторът.“ Слънцето, носител на топлина и светлина за всички живи същества на земята, има голямо здравословно и лечебно влияние. Слънцето, въздухът и водата са най-добрите санитарни съветници. Редица заболявания имат изразена сезонност.

В месеците с най-много слънчеви дни простудните заболявания, острите възпалителни заболявания на дихателните пътища, някои инфекциозни заболявания и др. са незначителни. Някои сърдечни заболявания се срещат по-често през пролетта, а стомашно-чревни през лятото. През есента и зимата преобладават простудните заболявания и заболяванията на дихателните пътища. Значение за това има и промяната на времето. Особено чувствителни към метеорологичните фактори са болните от гръдна жаба, повишено кръвно налягане, неврози, хронични бронхити и др. Напролет много хора са с понижена издръжливост и работоспособност. Днес се приема, че това се дължи на бедната на витамини храна.

Простудата е много разпространена болестотворна причина. Понякога са достатъчни и съвсем дребни неща, за да настъпи простуда. Вирусите и микробите по-лесно се настаняват в простудения организъм и предизвикват заболяване.

Влияние на климата

Климатът има голямо значение за здравето на хората. Човешкият организъм има способността да се приспособява към климата в условията, в които живее. И всяка промяна на климата оказва по-голямо или по-малко влияние. Поради това според състоянието и нуждите на организма трябва да се предпочита един или друг климат.

Прекарването край морето предизвиква у децата преди всичко покачване на числото на червените кръвни телца, увеличение на хемоглобина (червеното кръвно вещество), дълбоко дишане. Ултравиолетовите лъчи улесняват образуването на витамин D в организма. Увеличават се естествените защитни сили, децата се закаляват и така се предпазват от различни заболявания. Планинският климат и планинският въздух задълбочават дишането, подобряват обмяната на веществата, повишават кръвното налягане, ободряват. Въздухът в планината е сух и чист, няма прах и сажди, които да задържат ултравиолетовите лъчи, както е в ниските и индустриалните области. Той оказва своето благотворно действие особено при деца, при белодробни заболявания, при състояния след изтощителни заболявания. Има и предпазно и лечебно действие при рахит. Ултравиолетовите лъчи имат и противомикробни свойства.

Влияние на храненето

Влиянието на храненето върху здравето е различно. Както гладуването, така и преяждането могат да бъдат причина за заболяване. Едностранчивото хранене също е вредно.

Съпротивителната сила намалява у гладуващите хора. През войната (1914-1918 г.) грипът взе най-много жертви сред гладуващото население.

От друга страна много болести са привилегия на тези, които системно преяждат, особено с месна храна.

Начинът на хранене има определено влияние и при кърмачетата. Естественото хранене има незаменими преимущества пред изкуственото. При неправилно хранене могат да възникнат сериозни заболявания, а грижливото лечебно хранене може да излекува тежки заболявания.

Влияние на начина на живот

Храненето е само част от общия начин на живот. Важни са също личният живот, употребата на тютюн, алкохол и наркотици, телесните упражнения, видът на работата, половият живот.

Редовният, разумен във всяко отношение живот осигурява в голяма степен добро здраве.

И ако схващаме дълголетието за идеал и като резултат на здравословен живот, тогава можем да се ръководим до известна степен от живота на хората, които са достигнали 100 години.

Влияние на тютюна и алкохола

Вредното влияние на тютюна и алкохола върху човешкото здраве е установено отдавна, и то съвсем категорично.

Тютюнът предизвиква системно свиване на кръвоносните съдове, предимно на сърцето, с което го уврежда. Увреждат се и белите дробове. Установено е, че пушачите заболяват от рак на белите дробове от 10 до 30 пъти по-често в зависимост от броя на изпушваните цигари в сравнение с непушачите. Пушенето на тютюн често предизвиква и невротични състояния. Особено вреди тютюнът на здравето на подрастващия организъм и на жените въобще и специално на бъдещите майки, като спъва физическото и умственото развитие на подрастващия организъм. При жените дихателните възможности са общо взето с 25-35% по-ниски от тези при мъжете. При жените вредата от пушенето е значително по-голяма, отколкото при мъжете.

Алкохолът има не по-малко вредно въздействие. При честа употреба на алкохол се увреждат черният дроб, стомахът, сърцето, нервната система. Алкохолът, както тютюнът, влияе върху развитието на детския организъм.

Влияние на жилището

С постройката на жилища човек се е освободил от случайностите и неприятностите на времето. От друга страна чрез тях той се отдалечава от природосъобразния живот. И в най-доброто жилище „вътрешният климат“ е еднообразен, липсват му някои елементи на естествената среда. Той се влошава от изпаренията, от отоплението, от дишането и дейността на живеещите в него, особено ако жилището е пренаселено. Поради това жилищата трябва да се устройват възможно най-благоприятно, с голям достъп на слънце и въздух и да се поддържат според хигиенните изисквания.

Влияние на облеклото

Под облекло се разбират всички дрехи, обувки, чорапи и пр. Човек се облича, за да се предпази от вредните климатични промени, като студ, горещина и пр.

Долни дрехи. Най-добре е те да бъдат ушити от памучно трико, и то така, че да не прилепват плътно до кожата, а между нея и тях да остава пласт въздух. Този пласт се стопля от телесната температура и не позволява на кожата да изпуска бързо своята топлина.

Преди човек да облече чисти долни дрехи, трябва да е сигурен, че те са изсъхнали и добре проветрени, защото ако са влажни, бързо поглъщат топлината от кожата и по този начин могат да причинят простуда. Разумно е преди обличане на чистите дрехи цялото тяло да се изтрие със суха груба кърпа или четка, докато кожата се зачерви.

Чорапите не трябва да се завързват на краката с върви или с ластични връзки, защото по този начин се пречи на свободното движение на кръвта. Най-добре е да се придържат с ластични връзки (жартиери), закачени за долните дрехи.

Чорапите трябва да се носят според сезона: в топло време тънки памучни или други чорапи, при желание може и без тях; в студено време - вълнени чорапи, за да не изстиват краката.

Долните дрехи и чорапите трябва винаги да се събличат при лягане и да се окачват, за да могат през нощта да се проветряват.

Горни дрехи. Горните дрехи трябва винаги да бъдат съобразени с времето: по-леки дрехи през лятото и по-топли през зимата. Излишното облекло изнежва.

Цветът на горните дрехи има голямо значение, защото от него зависи поглъщането и предаването на слънчевите лъчи. Народният опит е установил, че лете тъмните дрехи са непрактични, понеже поглъщат много топлина. Ето защо през лятото трябва да се предпочитат светлите, белите цветове. Зиме пък черният цвят няма особена роля. През всичките сезони на годината би било най-добре да се носят повече сиви дрехи, които не пречат на слънчевите лъчи да стигат до кожата.

Кожените палта са облекло, което много ефикасно защитава организма от студа. Кожата на някои животни, подходящо обработена, не позволява да се изразходва телесната топлина. Между космите на кожите се задържа въздух, който изолира човешкото тяло от студа. В същото време обаче коженото палто пречи на правилното дишане на кожата, поради което се препоръчва само при много големи студове.

Някои кожени палта, които са боядисани, дразнят частите на тялото, с които са в по-продължително съприкосновение, като могат да предизвикат зачервяване, пъпки, екземи.

Шапка. При възможност главата винаги трябва да бъде оставена открита на въздуха. Лятно време при силно слънце по-здравите, с по-буйна коса също могат да ходят гологлави. За препоръчване е обаче по-възрастните и малките деца да носят леки сламени шапки, за да се предпазят от слънцето.

Зимно време, особено когато е по-студено, също трябва да се носи шапка.

Облеклото, било то женско или мъжко, в крайна сметка винаги трябва да отговаря на нуждите на тялото. Много важно е дрехите да не бъдат никога тесни или силно стегнати, защото младото тяло ще бъде измъчено в своето нарастване, а тялото на млади и стари ще бъде спъвано в своята дейност. А това води до невротизиране и изгубване на здравето.

Обувки. Обувките трябва да бъдат удобни, стъпалата свободно да лежат в тях, пръстите да не са стиснати, а токът да бъде нисък и широк, за да позволява на тялото да пази равновесие. Много е важно извивката, съответствуваща на свода на стъпалото, да бъде добре оформена, за да се избегне развитието на плоско стъпало. При малките деца токчетата да бъдат с гладки, хоризонтални повърхности или повърхности леко наклонени отвътре навън и обувките да притягат добре глезенчетата. Не бива обувките да са и много широки, защото така затрудняват ходенето. Много високите женски обувки затрудняват ходенето, изморяват краката, а могат и да деформират стъпалата. Подметките трябва да са гъвкави, еластични. Обувки с твърди, негъвкави подметки изморяват много краката. Зимно време при големи студове е добре да се носят обувки с по-дебели подметки, които запазват повече топлината.

Най-добре е обувките да са направени от кожа или плътно платно с подметки от гьон. Гумените обувки запарват краката и ги запотяват.

Обувките винаги трябва да бъдат съобразени със сезона и времето. Идеални обувки, особено за топло време, са сандалите, а след тях половинките обувки. Зимните обувки трябва да са по-свободни, топли, непроницаеми за вода.

Влияние на работата и професията

Влиянието на работата върху здравето на човека е извънредно важно. Човек не трябва да работи само за да си доставя блага за живота. Организмът има нужда както от физическа, така и от умствена работа, за да се поддържа в нормално жизнено състояние. В днешно време няма труд, който да не може да се направи безвреден за работниците. Изборът на професия също има значение. Упражняването на желаната професия има положителен резултат за човека и за обществото. Изобщо не съществува чисто телесна работа без участие на мисълта и чисто умствена дейност без известни движения.

Влияние на цветовете

Действието на цветовете върху настроението както на болните, така и на здравите е известно отдавна. То се използува при лечение на някои заболявания, предимно неврологични. Например червеният цвят действува възбуждащо на човека и животните, жълтият създава повишено, радостно настроение, зеленият и синият успокояват, а виолетовият угнетява.

Околната среда и домашната обстановка също влияят с цветовете си.

Жилищните помещения не бива да бъдат боядисвани в тъмни цветове, които поглъщат много от светлината. Затова е необходимо човек да подбира и използува най-правилно цветовете - тези чудни природни лекарства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...