Jump to content

Други здравни съвети


Recommended Posts

ДРУГИ ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Какво да правим при големи горещини, за да запазим здравето си

1. Обличайте се леко, не носете тесни, плътно прилягащи дрехи, предпочитайте светлото облекло. Със светли дрехи е наполовина по-малко топло, отколкото с тъмни дрехи от същия плат. Ленените блузи са по-добри от вълнените трика и други вълнени материи. Да се носят леки обувки, най-добре леки сандали без чорапи. Долните дрехи по-често да се сменят. Който се поти много, нека носи фланелка от мрежа.

2. На открито при силно слънце главата трябва да бъде покрита. Най-добри са шапките от светла слама.

3. Не е добре да се лежи с часове на силно слънце с цел да потъмнее кожата. Главата трябва да бъде защитена от силните слънчеви лъчи.

4. Измивайте се сутрин и вечер с хладка вода. Ако имате възможност, вземете душ или се окъпете. С къпането и умиването на кожата се облекчава процесът на потенето, отварят се запушените пори и тъй тялото постоянно се разхлажда и през време на най-големите горещини.

5. При къпане не скачайте веднага във водата, а намокрете предварително с вода сърдечната област и тила. Преди плуване потопете главата си.

6. Храната да бъде богата на течности. За препоръчване през лятото е растителната храна с по-малко месо. Най-доброто питие през лятото са плодовете, плодовите сокове и прясната хладка вода. Алкохолните питиета и тютюнът да се избягват.

7. Подлежащи на бърза развала храни, като мляко и месо, трябва да бъдат запазвани на хладно място (в хладилник).

8. При известни условия жаждата може да се утоли и с топли питиета, като слаб чай или слабо кафе. Трябва да се избягва прекомерната употреба на течности, защото тя предизвиква усилено отделяне на пот и отслабва работоспособността.

9. За да се запазят жилищата хладни, за препоръчване е да се спускат завесите на прозорците. Нощем прозорците да стоят отворени. Сутрин и вечер жилището да се проветрява изобилно. Топлото течение не вреди на здравето, неоправдан е страхът от течение през лятото.

Трябва да се спи винаги при отворени прозорци - лете широко отворени, а зиме - леко открехнати, и с лека пижама.

10. Лица, управляващи моторни превозни средства, да не карат много бързо, защото голямата горещина намалява човешките способности за бързо възприемане и вземане на бързо решение.

Какво да правим при големи студове,

за да запазим здравето си

1. Обличайте се топло. За предпочитане са вълнените пред кожените дрехи. Умерено отоплявайте жилището си.

2. Жените да отбягват тънките чорапи и лекото фино долно облекло - причина за лесна простуда.

3. Тесните обувки са много честа причина за измръзване на пръстите и обща простуда зиме.

4. Не дишайте през устата, особено при мъгла, за да не получите ангина.

5. Ако сте изпотени, ако дрехите и обущата ви са мокри, вземете мерки веднага да се преоблечете, за да не настинете, а също не се излагайте на течение.

6. При пътуване да не се заспива в планината нощем или в снега, за да не станете жертва на „бялата смърт“. Не употребявайте алкохол.

7. При пътуване в планина винаги носете мушама срещу дъжд и не сядайте на мокра земя.

8. При пътуване в големи студове избягвайте преумората на тялото - умореното тяло е много по-възприемчиво към простуда.

9. Краткото излагане даже и на извънредно голям студ, ако се последва от движение, затопляне и топъл чай, не е опасно.

10. Да се запомни, че студът намалява нормалната съпротива на органите срещу микробите, а зиме хората по-лесно разнасят болестите един на друг, понеже се събират в тесни и претоплени помещения.

Миене на лицето, зъбите и краката преди лягане

Повече хора мият лицето си сутрин, когато би трябвало да вършат това и вечер преди лягане. Вечерното измиване е не по-малко важно от сутрешното, защото през деня по лицето и врата се е налепил прах, който трябва да се махне. Най-добре е лицето да се мие сутрин и вечер. Заедно с него трябва да се измият вратът, зъбите и краката с хладка вода.

Хранене, плюене и кашляне

Никога не плюйте, където свърнете, защото в храчките има микроби. Никога не оставяйте неизпрана носна кърпа и не се секнете близо до друг човек. Не кашляйте никога направо във въздуха, а дръжте винаги носната си кърпа или ръката пред устата си.

Не бършете носа и устата на детето си със своята носна кърпа. Всяко дете трябва да има своя чиста кърпичка.

Вдигане и теглене на тежки предмети

Не вдигайте и не теглете тежки предмети, които са пряко силите ви, за да не се изкилите или пък да не получите спадане (смъкване) на стомаха - страдания, които мъчно се лекуват.

Предпазване от силен дим

Във време на пожар или при нетеглещ комин хората могат да се задушат от силен дим. В случая добре измокрена кърпа, прилепена към носа и устата, много облекчава и предпазва от задушаване.

Обеззаразяване на водата

Най-сигурно става с изваряване в продължение на 15-20-25 минути. Когато няма възможност за изваряване, в канче вода да се поставят 1-2 кристалчета от калиев хиперманганат (набавя се от аптеката), оставя се там, докато водата добие леко розов цвят, след което тя се отлива, за да не стане гъсто червена.

За премахване на излишния калиев хиперманганат може да се прибави преди употребата на водата малко захар или чай.

Прахът - враг на човека

Прахът може да бъде или еднороден - само от органически или само от неорганически материали, или смесен - от органически и неорганически материали едновременно; може да бъде чист - несъдържащ микроби, или пък заразен с микроби.

Поради неблагоприятното въздействие, което оказва върху лигавицата на дихателните органи, вдишването му е вредно за организма, защото предизвиква дразнене на бронхите. Когато вдишването на прах се повтаря често и трае продължително време, се развиват бронхит и емфизем. Когато прахът съдържа болестотворни елементи - силиций, азбест, различни растителни прахове и др., в по-големи количества и вдишването им продължава редовно 1-2 и повече години, могат да се развият заболявания на белите дробове, наречени плевмокониози (силикоза, азбестоза и др.). Не по-малка е опасността за организма и от вдишването на прах, съдържащ частици от разни отровни елементи (олово, живак, арсеник и др.). Понякога прахът съдържа изсъхнали и стрити храчки на туберкулозно болни или други заразни материали и при вдишването му може да предизвика различни заразни болести.

Прахът трябва грижливо да се отстранява, но не с метла или духане, тъй като това значи само да се размести в помещението. Той трябва да се избърсва с влажна кърпа, към която се залепва. След работа кърпата трябва да се потопи във вряща вода.

Избягвайте циментовите подове

Подовете от цимент са много нездравословни. Те могат да причинят простуда, а понякога улесняват развитието на някои ставни болести.

Хората, които са принудени да стоят върху циментови подове, добре е да поставят под краката си килим или някаква друга подложка (дървена скара) или пък линолеум.

Не се излежавайте сутрин

Излежаването в леглото след събуждане е най-ярката проява на леността.

Затова щом се събудите, изпънете тялото си добре с чувство да го удължите, така че костите ви да пропукат. Правете това упражнение от все сърце, с удоволствие и ако никога не сте го правили, то ще ви се види приятно. Няма нужда да ви убеждаваме да го повтаряте всеки ден.

Докато се обтягате, поемайте дълбоко въздух, като прибирате навътре корема. Ако това упражнение се практикува редовно, то е достатъчно, за да стане коремът гладък, а ленивите черва да функционират по-правилно.

Тези обтягания не струват нищо, но действуват чудесно на гръбначния стълб, на нервите, на белите дробове, на диафрагмата и особено способствуват за премахване на запека.

Те са едно от най-добрите средства за отстраняване на отровите в организма. След упражнението се отпуснете за малко в леглото, без да движите нито един от мускулите си.

Щом се събудите сутрин, изпънете тялото си добре. Правете редовно това упражнение за вашето здраве и за вашата хубост!

Как да постъпим при мускулни болки

Пострадалото място всяка вечер да се разтрива с камфорово масло или камфоров спирт и след това веднага да се налага или с топла лапа от попарена трина, или пък да се превързва с компрес, натопен в топъл чай от трина.

Хигиенна предпазливост при гной

След всяко допиране с гной измивайте ръцете си с много вода, сапун и четка, защото гнойта съдържа микроби и е заразна.

Как да постъпим, ако едно дете, играейки на улицата,

падне на главата си

Веднага с превозно средство бавно, без раздрусвания, закарайте го вкъщи или в болница. Не го обременявайте с излишни въпроси, дали се чувствува добре, или зле. Поставете го върху леглото, ако е у дома си, и повикайте лекар.

Леворъчиеи десноръчие

Много хора, включително и прочути психолози, дълго време са вярвали, че повечето от леваците са станали такива от прости и нехайни родители. Сега науката е на друго мнение - леваците деца се раждат такива и са нормални и естествени във всяко отношение.

Погрешно е схващането, дето някои се опитват да направят леваците десняци. Изследванията показват, че опитите да се насили естествената употреба на ръката предизвикват нервно напрежение. В същото време обаче е желателно да се упражнява и дясната ръка и постепенно и тя да добие навици за различни сръчности.

Как да направим обувките непромокаеми

За целта набавете по 100 г бензин и течен парафин. Направете обща смес, разклатете я добре и с памуче намажете обувките (предварително добре изчистени от калта) отдолу и отгоре дотогава, докато подметките и кожата попиват сместа. След това ги оставете да изсъхнат.

Сапунът като бактериубийствено средство

Сапунът със своите бактериубийствени качества има по-голямо значение за запазване на здравето и живота, отколкото всички антисептични средства.

Действието на сапуна е многостранно. Той разтваря мазнините и нечистотиите по тялото и дрехите, по различните предмети и така отстранява микробите, а после ги убива.

Като знаем това, става ни ясно защо е наложително честото миене на ръцете преди всяко ядене не само с вода, но и със сапун. Чрез немити ръце човек вкарва много микроби в устата си. Не жалете труд и сапун, когато миете ръцете си. Не са нужни други средства, за да ги обеззаразите.

Музиката лекува

Историята на медицината дава многобройни случаи, когато се е прибягвало до музиката, особено при лечението на душевноболни. В психиатричните клиники отдавна си служат с нежната музика, която се проявява като добро лечебно средство.

Известно е от практиката, че тихите, приятни мелодии могат да успокоят някои нервно- или психичноболни. Но музиката оказва влияние не само на душевноболните, а и на болни от различни недушевни (соматични) болести.

Цветята лекуват

Цветята оказват своето въздействие на околната среда. И то е крайно благотворно върху болния човешки организъм. Има болести, като белодробните например, които се поддават мъчно на лечение, но ако болният започне да се занимава с отглеждането на хубави цветя в градината или стаята си, то той в продължение на едно лято само ще забележи голямо подобрение в здравето си.

Също и други болести (например на краката) могат да се лекуват с култивиране на цветя.

При лечението е необходимо да се знае, че болният трябва сам да се грижи за посаждането, разкопаването, отглеждането и най-важното, за поливането на цветята. В случай, че не му е възможно да сади и прекопава цветята, поне всеки ден да ги полива и да прекарва повече време сред тях. Тогава той сам ще установи благотворното им влияние върху своя организъм. Ако при всичко това се прибави и обич към цветята при тяхното отглеждане от страна на болния, то добрите резултати са неминуемо последствие.

Лечебното действие на цветовете

Цветовете оказват несъмнено влияние върху душевното състояние на човека. А чрез доброто душевно самочувствие се постига и много по-лесно телесното оздравяване. Доброто настроение е важно лечебно средство.

Хубавите картини, естетичната наредба на стаята, в която лежи болният, с простите цветове на стените, пердетата, кревата, завивките, мебелите и пр. - всичко това оказва влияние върху хода на болестта и бързината на оздравяването.

Хромотерапията различава топли (в червено и жълто) и студени (в бяло и синьо) цветове.

При болни добро действие оказва синята светлина. Тя действува успокоително и при нервните болести.

Дори и облеклото, чадърът, домашната обстановка оказват подобно влияние. Колко възбуден се чувствува човек при изгрев или залез слънце, когато го залива червената светлина, и колко тишина и спокойствие нахлува в душата му в ясна лунна нощ! Колко спокойствие създават във възбудената нервна система на човека синьото небе и синьото море! Нека използуваме широко и тези чудни лекарства.

Полезни и приятни градински, полски и планински чайове,

напитки и прахове от билки

Вегетариански чайове. Вместо обикновения руски чай може да се употребяват следните билки отделно или комбинирани по желание и вкус.

1. Френско грозде (листа) - пречиства кръвта и се препоръчва за малокръвни.

2. Липов чай - ароматичен и приятен на вкус, лекува кашлица и гърлобол.

3. Риган (горски чай) - употребяват се цветните му връхчета, изпечени на сух тиган. Препоръчва се за възбуждане на апетита и за урегулиране на стомаха.

4. Ягодови листа - съдържат много железни соли, също и други ценни минерални соли. Препоръчва се за малокръвни, слаби, туберкулозни и др.

5. Градински чай - силно ароматичен, полезен за стомаха и при кашлица.

6. Пирински чай - много приятен и лечебен.

7. Ментов чай - много приятен на вкус, усилва желанието за ядене, регулира функциите на стомаха и червата и е полезен при коремни болки, повръщане, диария и др.

8. Трендафил (гюл) - употребяват се венечните му листенца, получава се ароматен, доста приятен чай.

9. Шипка - венечните листенца и плодовете сушени.

10. Жълт кантарион - тревата и цветът.

11. Червен кантарион - тревата и цветът.

12. Орех - младите листа, съдържа естествен йод. Много е полезен за страдащите от жлези и гуша.

13. Трицветна теменуга - тревата.

14. Гръцка коприва - листата. Много е полезна за малокръвни и слаби хора.

15. Миризлива теменуга - листата и цветът.

16. Бреза - листата.

17. Ябълки и круши - кожата и средата, изсушени и малко изпечени. Усилва желанието за ядене, регулира функциите на стомаха и червата и е полезен при коремни болки, повръщане, диария и др.

18. Джоджен - тревата и цветът.

19. Полски хвощ - тревата.

Всички само се запарват с вряща вода (1 чаена лъжичка в чаша вода), киснат 10 минути и се пият топли, подсладени със захар или мед, пият се и без захар.

Градински и полски подправки

1. Вегетарианско кафе.

а) От печен ечемик - леблебия или ръж, помага на храносмилането.

б) От дъбови жълъди - печени, счукани и сварени с мляко, отлична усилваща храна за слаботелесни и малокръвни деца.

в) Корени от цикория (синята злъчка) - начупени и сушени се пекат като кафе. Мелят се и се попарват като кафе - хубаво, вкусно, ароматично и полезно за черния дроб питие, което често, особено пролет, би трябвало да заменя истинското кафе.

2. Корени от дива теменуга (горска) - ръси се като прах върху зеленчук, хляб, плодове, мед. Замества солта и други подправки особено през пролетта. Пречиства и засилва кръвообращението, предпазва от киселини и гниене, усилва функциите на стомаха и черния дроб и възбужда действието на бъбреците.

3. Керевизена сол - прави се от керевизено семе и естествена каменна сол и се предпочита пред обикновената сол, защото укрепва нервите и е по-малко нужна от нея.

4. Магданозено семе - усилва функциите на жлезите, на бъбреците и на стомаха, подтиква храносмилането, премахва газове. Добра подправка за супи и зеленчуци.

5. Канела - съединява се с мляко, млечни ястия, плодове, ориз, сладкиши от всякакъв вид. Пречи на гниенето (ако е била употребена захар). Уравновесява вътрешно, нормализира високото кръвно налягане.

Рибено масло

Един от ценните лечебни продукти е рибеното масло. Качествата му на силно хранително и лечебно средство са незаменими. Лечебното действие на рибеното масло се дължи на лесно смилаемите мазнини, на йода, брома, фосфора, калция, желязото и на витамините D и А, които съдържа. Неговото приемане особено помага за засилване на слабите, рахитичните, скрофулозните и със слаби гърди деца. Рибеното масло подтиква храненето на клетките и въобще обмяната на веществата и специално регулира обмяната на калциевите и фосфорните соли. Костната система и зъбите се развиват здраво и правилно от рибеното масло. Неговото въздействие върху организма е подобно на действието на слънчевите лъчи. За възрастните то също е много полезно. Онези, които имат пъпки по лицето, трябва да знаят, че след употреба на рибено масло тенът на лицето става бистър и свеж, а кожата гладка и сочна.

Обикновено се взема за деца по чаена лъжичка три пъти дневно, а за възрастни - по супена лъжица три пъти най-много до четири пъти дневно. Добре е да се пие след ядене, за да не се убива апетитът от миризмата и от маслеността. При вземане в по-голямо количество вместо посочената полза принася вреда. Престоялото рибено масло не е полезно. То е мътно.

Пие се през студения зимен сезон.

Най-лесно рибеното масло се взема, като се гълта със запушен нос и веднага след това се вземе парче лимон или залък хляб, посолен със сол или чубрица.

Има деца и възрастни, които не понасят рибеното масло. За тях се препоръчва да го заменят със следния отличен заместител: сироп от живовляк и хвойна.

Приготовление. Вземат се по 6 супени лъжици от широколистния живовляк (листа, цветове и корени) и толкова от хвойната (плодове или листа) и в 2 л вода с 200 г захар ври на тих огън от 2 до 5 часа, докато се сгъсти като сироп. Прецежда се и се налива в шише.

Употреба. Сутрин, обед и вечер преди или след ядене по 1-2 супени лъжици.

Как влияе облеклото върху душевното настроение

Начинът на обличане до известна степен също влияе на здравето. Облеклото на човека е в състояние да влияе върху неговото настроение. Тъмните дрехи помрачават психиката. Светлото и пъстро облекло създава повече настроение. Затова трябва да се обличаме разноцветно. Най-добре е за летните дрехи да предпочитаме тъкани със светли тонове. Те имат способност да отразяват слънчевите лъчи. Добре е под тях да обличаме небесносиньо, розово или жълто бельо, което не задържа топлината, минала през горната дреха. Цветът на червените, оранжевите (портокаловите) и жълтите памучни платове добре отразява топлата част на слънчевия спектър.

Освен това дрехите в най-голяма степен отразяват психичното състояние на човека и е нужно както в най-голяма самотност, така и в обществото човек да се облича чисто, удобно и красиво. Грацията и елегантността на облеклото изхождат от психиката.

Боите са израз на известно психическо състояние, например при тъга се предпочита черният цвят. Когато една дреха се носи дълго, тя става като че ли напоена с нашите спомени. Всяка мисъл е част от самите нас. Който носи стари дрехи, внася в новото си „аз“ мисли, спомени, които отдавна са отживели. От неговите стари дрехи като че ли проникват в съзнанието му по пътя на спомените останки от всички стари настроения. Този елемент е, който прави старите дрехи така да омръзват.

Новите дрехи са новата, най-горна обвивка на тялото, която още не е препълнена и натегнала от спомените ни. Благодатно е да се окръжава човек с пъстри неща - това радва окото, ободрява.

Много хора, щом като мине първата им младост, стават небрежни към облеклото си. Това е един признак на „смърт“. Тези хора се отпущат, предават се. Небрежността в облеклото показва липса на уважение към себе си и околните. Бъдете богати във вашия дух, във вашето въображение и в съзнанието си и се обличайте с вкус и красота, но без екстравагантност.

Накъсо, обличайте се прилично и оригинално, като си избирате дрехи със светли тонове за всяка възраст; обличайте децата си с бяло.

Траур. Той е остатък от миналото и заедно с духовното състояние и изражението на лицето известява на цял свят грижите и скръбта на носителя на траура. Истинският траур не се състои в носене на черни дрехи; той трябва да е израз на възпоминание и почит и да става не чрез носене на черни дрехи, а с простотата в облеклото и главно с достоен и сериозен живот. Носенето на черни дрехи или траур е чист предразсъдък; някога са се носели виолетови и червени дрехи. Много жители от Азия при траур и сега се обличат в бяло.

Лоши и опасни за здравето навици

Някои навици, които за нещастие са доста чести и се правят несъзнателно от мнозина, причиняват значителни злини на здравето. Хигиената, народната медицина предписва да се отбягват. Ще изброим няколко, от които всеки трябва да си вземе бележка, защото „навикът е една мъка, а отвикът - две“, казва народната ни поговорка.

1. Неотиване навреме по малка нужда. Мнозина било от много работа, било от нехайство, залисия или срамежливост задържат дълго време урината си в пикочния мехур, без да отиват редовно в нужното място, за да се облекчат. Това води към разширяване на мехура, отслабване на мускулатурата и лесни възпаления. Жените особено често страдат от възпаление на пикочния мехур поради системно нередовно изпразване. Това е физиологическа функция, която не бива да се спъва, това е неразумен срам. Както във всяко заведение, къща, служба и др. има условия за лесно отиване по малка нужда, така също и по улици и площади трябва да има обществени отходни места.

2. Човъркането на носа, освен че не е красиво, може да причини малки ранички по лигавицата, през които да проникне зараза - например червен вятър.

3. Честото и силно секнене през време на хрема е опасно, защото се разранява лигавицата на носа и се усилва течението на носните секреции.

4. Чистенето на зъбите със сламки от метлата, игли, нечисти пера или други предмети може да причини сериозна зараза на зъбите с нагнояване на челюстта, което да доведе до дълги страдания. Чистете зъбите само с гъвкава и чиста специално предназначена клечка за зъби.

5. Пиенето на ледена или студена течност по време или веднага след ядене не се препоръчва, ако храната е топла, защото се уврежда зъбният емайл.

6. Гризането на ноктите и късането на малките кожни израстъци в ъглите им е вредно. При гризането на ноктите в устата навлизат нечистотии, а и болестотворни микроорганизми. При късането на кожичките мястото се разранява и се създават условия за проникване на зараза. Ноктите трябва да се изрязват само с чисти ножички.

7. Рязането на мазолите е опасно, защото може да ги разкървави и с това да се причини инфектиране на стъпалото, а дори и на целия крак. Премахването им става в лечебно заведение или по начина, изложен за мазоли и кокоши трън.

8. Не се препоръчва да се залепва при порязване или малка раничка лепенка от марки. Неправилно е да се облизват марките, когато се поставят на плика, защото може да се внесе зараза в устата.

9. Стискането на пъпки по лицето е много лош и опасен навик. По този начин кожата се раздразва, може да навлезе зараза, която да се разпространи - абсцес, червен вятър. Особено е забранено да се стискат гнойни пъпки, защото заразата може да се пренесе чрез кръвта до мозъка и да предизвика мозъчно възпаление.

10. Изстискването на цирей е много опасно, защото така се разпръскват микроби в околността му и се причиняват нови циреи или други инфекции.

11. Гълтането на храчките и носните секрети е много вредна привичка. С това се внасят много микроби (напр. туберкулозни, инфлуенчни и др.) в стомаха и червата, които могат да причинят възпаление и тежки заболявания.

12. Избягвайте навика да плюнчите с устата пръстите си при прелистване на книги, при броене на пари, ядене и пр., тъй като парите, минали може би през хиляди ръце, са замърсени и, второ, не можем да сме сигурни, че ръцете ни са чисти, когато всяка минута се докосваме с тях към всевъзможни предмети, към които се допират всички - както здравите, така и заразно болните. Освен това плюнченето на пръстите е крайно некрасиво.

13. Пукането на пръстите чрез слабо извиване надолу и встрани и чрез издърпване е вреден навик, защото когато изтегляте или извивате встрани пръстите си, за да пукат, вие разхлабвате връзките на ставите им, което е вредно. Този навик е и неприличен.

14. Не се препоръчва да се целуват малки деца - лесно може да се пренесе зараза.

Дълголетие (старост)

Пределната (естествената) възраст за човека според различните мнения е различна - 110, 140 и повече години, а нормалната - 75-80 години.

След 40 години организмът започва да остарява физически. Но духовно извисените хора не остаряват никога, макар и да достигат до голяма възраст.

Ако те продължават да чувствуват неотслабващ интерес към всичко, което ги заобикаля, те ще живеят много по-дълго, отколкото онези, на които любопитството в живота намалява непрекъснато.

Лесно е да си дадем сметка за момента, когато един човек започва да остарява. Когато, преглеждайки вътрешния си живот, човек открие, че мислите и разсъжденията му се обръщат по-скоро към миналото, отколкото към бъдещето, когато паметта му се товари със спомените и преживяванията, вместо да крои планове за бъдещето, той има безспорно доказателство, че започва да остарява.

Обикновено след 60-те години се загубват свежият изглед на лицето и тялото и бодрата младежка походка. Появява се склонност към умора, към бързо изнемогване, намалява гъвкавостта на походката, поради което тялото вече не е така устойчиво. Намаляват мускулните сили, ловкостта на ръцете. Отслабва паметта, най-малкото тази за скорошните събития. Намалява остротата на сетивата, особено на зрението и слуха. Намалява, а после изчезва половият нагон и мъжката способност. Намалява мозъчната дейност и често умствената възприемчивост

Гледане на възрастните хора. Възрастните хора трябва да бъдат гледани според нуждите им. Помощ трябва да им се дава толкова повече, колкото повече те отслабват. Тази помощ бива физическа — задържане на отслабналите му сили, подпомагане с различни видове механична подкрепа (бастун и др.), и морална. Възрастните хора трябва да избягват грижливо всяка причина за сътресение и заболяване. Съществуването им трябва да се регулира според физиологическите им сили и те не бива да се отказват от един прост и еднообразен живот. Недъзите и болестите на старостта трябва да бъдат лекувани най-вече чрез хигиена. Възрастните хора жадуват за нежни обноски, те искат да бъдат уважавани и обичани. Краят на живота на един старец ще бъде щастлив, ако протече в относително спокойствие далеч от всеки шум, в светло и топло жилище. Възрастните хора трябва да се хранят достатъчно, но да ядат съвсем малко вечер. Те много обичат захарта.

Възрастният човек в зависимост от интелигентността му има нужда от занимания: четене, писане, кореспонденция, игри около масата, разговори и др. Полезно е да се занимава с някаква работа, например градинарство, или с наука, изкуство и др. Театърът и киното са твърде полезни за ободряване на духа му. Ако е музикален, от голяма полза ще му бъдат концертите.

Борба със старостта. Никой не е остарял, преди да е изгубил интереса си към живота, любознателността си, бодростта на ума и отзивчивостта на сърцето. Следователно, за да останем млади, трябва да живеем цялостно и да се развиваме всестранно. Престанем ли да се развиваме, не искаме ли да бъдем полезни с нещо, ние преставаме да живеем и просто вегетираме. А за да живеем цялостно, необходимо е винаги да мислим за бъдещето. Освен това трябва да се спазват и десетте заповеди за хигиената, дадени за тези, които искат да живеят много години. Те са:

1. Не яж месо.

2. Пий много мляко.

3. След обяд и вечеря почивай от 10 до 15 минути.

4. Спи до 10 часа в денонощието.

5. Дръж прозореца отворен, когато времето позволява това.

6. Не пуши.

7. Не употребявай алкохол и възбудителни средства.

8. Избягвай леността. Да не се работи - това е първата крачка към гроба.

9. Пази морала.

10. Пази се особено да не се ядосваш.

Освен това през време на храненето да се спазва следното правило: винаги прекъсвайте яденето с чувството, като че ли не сте си дояли, иначе рискувате да преядете, което е много вредно.

Много е полезно след ядене да се приема и по 1 чаша от т. нар. медено вино.

Приготовление. Взема се 1 супена лъжица чист мед и се поставя в 0,5 л вряща вода и се оставя да ври 10 минути. Това „вино“ действува като укрепителен еликсир за стари и изтощени организми.

Вместо вода много е полезно да се пие отварка от трици: поставят се 4 супени лъжици пшенични и ръжени трици в 1 л вода да врят 45 минута. Към тази отварка се прибавя малко мед и отново се вари в продължение на 15 минути. Пие се, както меденото вино.

Вътрешно. Полезно е да се пие сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене по 1 чашка от 75 г отварка от целина (1 глава със стеблата и листата), 1 морков, корени от магданоз (2 супени лъжици), ветрогон (2 супени лъжици), овес (2 супени лъжици), исландски лишей и спи-рея (също по 2 супени лъжици) в 2 л вода - врят, докато целината се свари за ядене, прецежда се и се пие, а целината се яде като салата.

Два часа след ядене да се пие по 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява (2 супени лъжици от цялата билка в 800 г вода врят 15-20 минута).

Бани. Те са полезни не само за поддържане чистотата на кожата, а и за засилване на изтощени организми, но при условие да не са нито горещи, нито студени, а само топли (36-37°С за 10-20 минути), с обикновена вода или най-добре с отварка от борови клони. Лятно време баните могат да се правят и в река или морето.

Хигиенни правила. Освен казаното за борбата с остаряването тук ще добавим още:

1. Почивката след обедното нахранване е за препоръчване, защото улеснява храносмилането.

2. Облеклото винаги да е топло и да отговаря на сезона, в който се носи.

3. Да се прекарва повече време на чист въздух, ако е възможно заедно с умерен спорт, който запазва до дълбока старост свежестта и еластичността на тялото.

4. Винаги да се работа и да не се мисли за остаряване. Благородството на душата и сърцето са едно от главните условия да се остарее по-късно - добротата, куражът, великодушието, търпимостта и любовта към другите са моралните стълбове, които крепят младостта и бодростта на тялото.

Подмладяване - борба с остаряването

В историята на човечеството са известни много опити да се открие еликсир с чудотворно действие, който би дал възможност да се продължи значително животът на човека. В търсенето му човечеството е минало през много светли надежди и тежки разочарования. Сега вече е установено, че не чрез еликсир може да се продължи животът на човека, а чрез активна борба с всички причини и условия, които водят до ранното остаряване на организма.

Естествени методи на подмладяване

Науката засега отхвърля изкуствените методи на подмладяване, като твърди, че истинското, трайно и всестранно освежаване, ободряване и подмладяване на остаряващия организъм може да се постигне единствено само по пътя на естествените приложения.

Как да приложим тези естествени средства?

Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 минути), последван или от хладък душ (33-35°С), или пък от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. „Домашна гимнастика“ - дихателно упражнение №

1). Повтарят се преди обяд и преди вечеря. Те са истинско средство за подмладяване на тялото.

Преди обед, ако е лятно време - слънчеви бани на седалищните части и на половите органи. Тези бани се отразяват извънредно благотворно и съживително върху цялото тяло и особено върху лицето на човека. Прилагането на слънчевата баня на седалищните части става по следния начин: на открито в прегънато положение се излагат първо седалищните части, а след тях и половите органи при повдигнат таз, като другите части на тялото се покриват с чаршаф, за да не бъдат сгрявани от слънцето.

Времетраенето на слънчевата баня първоначално трябва да бъде за седалищните и половите части по около 3 минути, а след свикването - по 5-10 минути, всичко 10-20 минути, повече в никакъв случай. При добро затопляне се препоръчва и разтривка с мокра кърпа, след това бързо обличане и разходка.

Вечер преди лягане се препоръчва веднъж в седмицата топла клизма с 1 л чай от лайка. В понеделник и четвъртък се прави парна баня на главата с чай от лайка и орехова шума (за въздействие на щитовидната жлеза).

В събота се прави цяла топла баня, най-добре с отварка от борови игли и трина (37-38°С за 10-20 минути). Благотворното влияние на тази подмладяваща баня може да се увеличи, като по време на нея се прави и изчеткване на тялото. За да не лежи тялото постоянно във ваната, от време на време къпещият се трябва да се подпира на петите и на ръцете си върху дъното на ваната и с главата в стената на ваната. Полезно е също, ако второ лице прави малки вълнички във водата по посока от краката към главата.

Неделя - почивка.

Вътрешно. Виж казаното за дълголетие (старост).

Диета. Препоръчваме подмладителната диета с моркови, като за целта по-добре е да се употребяват малките и тъпи моркови, чието вещество е по-нежно от това на дългите моркови. Сутрин, обяд и вечер да се ядат моркови на каша в сурово състояние, примесени с мед, лимонов сок, плодов сок или ябълчна каша. След три дни към тази диета на обяд може да се прибави маслено хлебче, картофи с лук и ябълка, а вечер - пържени картофи с плодове. Закуски към 10 часа сутринта и подир обяд е по-добре да не се правят.

През време на храненето да се обръща особено внимание на дъвкането, защото то подпомага храносмилането.

Важни добавки:

1. Много полезно е два или четири пъти в годината да се практикува лечение с гореща вода, което е много ефикасно средство за бързото подмладяване на човека. То се прави така: в продължение на 20 вечери поред, и то преди лягане, се изпиват по 6 чаши гореща вода като за чай (ако водата е дестилирана, още по-добре). Водата се изпива непременно с чаена лъжичка, а не на глътки. От такова бавно пиене на гореща вода се получава силно изпотяване. След препотяването лекуващият се избърсва със суха кърпа, прави се фрикция на цялото тяло с хладна вода, преоблича се, поставя си коремен компрес и ляга да спи.

2. Тъй като функциите на сърцето, дихателните органи и бъбреците имат голямо значение за подмладяването, то те трябва да се засилят чрез местно лечение.

3. Да не се забравя, че всяко навременно отпочиване от дневната работа в друга обстановка или по-дълго летуване на топли бани, море, планина и село действува подмладяващо, особено ако е свързано с умерени излети и със следното упражнение за дишане с тояжка. Това упражнение се прави с удобна за държане тояжка или бастун и трябва да се извършва или при отворен прозорец, или през време на разходка из полето, и то колкото е възможно по-често, дори на 1/2 - 1 час. Краката да се разкрачат, тояжката да се повдигне с двете ръце над главата, да се постави добре на тила и да се изпъне гръдният кош. След това тялото се навежда бавно напред и надолу, като същевременно се издишва с леко разтворена уста. После тялото се изправя бавно нагоре, като същевременно се вдишва бавно и дълбоко през носа (устата да се държи затворена). Упражнението се изпълнява от 3 до 8 пъти. Добре е при него да се стремим постепенно да поставяме пръта върху раменете, което е много ценно за закрепване и развиване на гръдния кош.

Добавките, дадени при дълголетие (старост), са в сила и тук. В случая природосъобразният живот, съчетан с разумен (лек) спорт - плуване, туризъм - има най-голямо значение.

Планинска болест (болест на височините)

Под болест на височините се разбират болестните симптоми, свързани с изкачване на височини (намаляване на атмосферното налягане).

Причини. Изкачване на планината или летене със самолет на по-голяма височина. При това се затрудняват правилното дишане и редовната работа на сърцето, особено над 3000-4000 м височина. Съвременните самолети са херметизирани, т. е. приспособени със специална инсталация, която отговаря на условията на 2000 м височина.

Признаци. Слабост, безразличие, понякога сънливост, виене на свят, отслабване на паметта, мъчно дишане, учестена сърдечна дейност, понякога и колапс. Има много силни болки в ушите и силни болки в ставите.

Планинската болест у различните хора настъпва на различна височина.

Предпазване. Своевременна тренировка за постигане на по-голяма устойчивост на организма, съответно облекло и хранене с леко усвоявани въглехидрати.

Лечение. Тази болест бързо изчезва, ако пострадалият слезе в по-ниските слоеве на атмосферата или ако му се даде да диша кислород. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 25 капки от следната смес:

валерианова тинктура (от корени на дилянка - чиста) — 25 г

тинктура от глогов цвят (tinctura crataegi) — 25 г

вода от кайсиеви костилки (aqua lauricerasi) — 20 г

камфор на прах — 2 г

ментово масло — 20 капки.

Всичко може да се набави от аптеките.

II. Десет минута след капките и 2 часа слея ядене да се изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и 1 супена лъжица овес - всичко ври в 1 л вода 15 минути. След това се добавят и по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей и маточина и ври още 15 минути. Като изстине, се прецежда и пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Вечер се прави разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт 1-2 пъти, последвана от налагане на слънчевия възел (на пъпа) с торбичка от тънко хасе 10 на 10 см, ушита на тегели от по 1 см и напълнена с готварска сол, и на главата „шапка“ или от селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък от сурови картофи, настъргани на едро ренде и полета със 100 г мляко - киснат в него 1/2 час.

Морска болест

Морската болест хваща почти всички, даже и стари моряци, които дълго време са били на суша. Жени, а също млади и слаби хора са най-предразположени към нея.

Същото неразположение може да се предизвика и от люлеенето на люлка или въртележка. В платноходка прилошаването е по-лошо, отколкото в параход.

Признаци. На болния му става лошо, повръща непрестанно, вие му се свят, по-нататък може да се появят диария, замайване, отпадналост, отвращение от всичко. При мъртво вълнение (когато вълните повдигат и спускат парахода) болните от морска болест се чувствуват най-зле.

Предсказание. Времетраенето на тази болест е различно. Често пъти след няколкодневно пътуване човек свиква и прилошаването му минава. В други случаи болестта продължава, докато болният е на плаващия кораб.

Предпазване. Сигурно средство няма, обаче това, което препоръчваме, е съвършено безвредно и в много случаи дава отлични резултати.

1. Най-добре е преди тръгването на парахода да се вземе една глава кромид лук и да се среже през средата на опашката и корените на две равни половини. След това едната половина откъм разрязаната част се поръсва с върха на ножа с камфор на прах, поставя се под лъжичката (над пъпа) и се връзва с широк бинт (пояс). Сменя се 1-2 пъти през деня. Лукът чрез успокоителното си въздействие върху симпатиковата нервна система предпазва от повръщане. Или пък се взема едно парче камфор на големина колкото царевично зърно, увива се в малко памук и се превързва върху самия пъп. Едновременно с това се слагат и в ушите памучета с по едно зрънце (колкото лещено) камфор и се държат, докато мине опасността от морската болест.

2. Да не се гледа водата на морето отблизо, а непременно надалеч, към хоризонта.

3. За отвличане на вниманието от клатенето на парахода да се седне на някой подвижен стол и с него да се движи (в ритъма на самото клатене) с произнасянето на сричките „опа-опа“, като първото „опа“ се казва с малко навеждане на съответната страна на клатенето, а второто „опа“ - в обратна посока, и т. н. Това развличане дава много добри резултати.

4. Да се отбягва компанията на страдащи от морска болест, защото тя действува заразително.

5. Да се предпочитат за лежане мрежените люлки или лежащите столове.

6. Да се стои на средата на парахода, където вълните се чувствуват най-слабо.

7. На парахода да се храни умерено и без месо и алкохол, да се облича с топли дрехи и да се избягват студените напитки.

8. За да се избегне повръщането, предразположените към морска болест да не се качват на парахода с празен стомах, а добре да закусят, без да пият много вода или течни неща, а през време на самото пътуване по-често да дишат дълбоко, защото и това предпазва от повръщане.

Лечение. Ако тези средства не са помогнали (което е много рядко явление), тогава болният да се прибере в кабината си и ако може, да си сложи коремен компрес, натопен в хладка вода, съчетан едновременно или със студен компрес на цялата глава, или пък, още по-добре, да си сложи на тила торбичка, напълнена с хладка лапа от синап, сол и оцет (вж. „Синапизми“).

Вътрешно се дава или отварка от майрон (вранилова трева): 1 супена лъжица цвят и листа в 1/2 л вода врят 5 минути - пие се като чай през целия ден; или тинктура от горчивче (набавя се от аптеката) - на всеки 3-4 часа се пият по 10-15 капки; или студена лимонада, приготвена само от сока на лимон - взема се на глътки.

       (Бележка: Билка майрон не може да се намери. Вранилова трева е едно от имената на ригана. Майоран, майорана има успокоително, антисептично, спазмолитично действие. Може да се предполага, че става дума за тази билка?)

Самовнушението с формулата: „Морската болест ми минава“, да се повтаря бързо и упорито, докато мине (вж. „Внушение и самовнушение“).

След оздравяване от морската болест апетитът и самочувствието се повишават.

Автомобилна болест

Признаци. Те са подобни на тези при морската болест, но в много по-лека форма. Повечето пъти се изразяват само в повръщане и след това 1-2 дни човек не се чувствува добре.

Предсказание. Блогоприятно, повечето пъти минава едновременно със свършването на пътуването.

Предпазването и лечението са както при морската болест с добавка: в леки случаи помага и яденето през време на пътуването на семки, леблебия, ментови бонбони и смученето на лимон.

Аеропланна болест

Признаци и лечение - както при автомобилната болест.

Умора и преумора

Умората изобщо е сигнал, че организмът се нуждае от почивка.

Макар и да не е болест, тя е предразполагаща причина за заболяване, защото създава понижена жизненост.

Преумората е една-две степени повече от умората.

Причини. Умората се появява вследствие не само на изчерпване на хранителните вещества - извор на енергията ни, но и на натрупване на млечна киселина и други продукти на разграждането.

Всяка усилена работа на хора, непривикнали към нея, води до преумора, щом продължи повече. Същият резултат ще последва, ако работата не съответствува на силите на човека. Преумората бива умствена или физическа.

Признаци. Умората е характерна с познатите на всички симптоми: отпадналост и проста физическа умора, изразена в слабост на органи и системи, забавени и несигурни движения, неправилно и изпълнено с прозевки и въздишки дишане, отслабване на вниманието, разсеяност, намаление на паметта и умствената работоспособност и неохота за каквато и да е работа.

Освен казаните за умората, преумората има и следните признаци - при умствена преумора се чувствува нужда от сън и пълно отвращение към всякаква умствена работа, силно главоболие в предната и задната част на главата, стягане на главата като в каска.

При физическа преумора има и външни прояви - обилно потене, бледност на лицето, изопнати лицеви черти, убито лице, увиснала глава. При по-тежки степени на преумора се появява общо вцепеняване на тялото, краката и ръцете. Мускулите болят при раздвижване, появява се слаба температура. Обикновено тя може да премине след 2-3-дневна пълна почивка.

Температурното вцепеняване, или т. нар. мускулна треска, е една по-силна форма на преумора и наподобява в началото истински тежък грип. Наблюдава се втрисане, треперене, силно главоболие и прекомерно изпотяване. Не само мускулите, но и ставите започват да болят, появяват се и храносмилателни смущения, жажда, липса на апетит, повдигане и повръщане.

Урината става тъмножълта и намалява по количество.

Предсказанието за умората е благоприятно, а за преумората - сериозно.

Усложнения при преумората. Съпроводена с голяма загуба на тегло, преумората подготвя почвата за изостряне на различни хронични заболявания.

Преумореният и изтощен организъм става добра среда, върху която попадналите отвън различни микроби, вируси, туберкулозни бацили бързо водят до заболяване.

Предпазване. Макар и всяка умора да е психо-физиологична, знае се, че умствената е много по-опасна, особено преумората. Бързо настъпва умората при монотонна и безинтересна работа или която не отговаря на вкусовете и влеченията на работещия.

Лечение. Достатъчно е почивка от няколко минути до 1-2 дни.

Ако се чувствува умора в краката, те трябва да се потопят в хладка вода или още по-добре, в гореща солена вода, след което да се намажат с лимонов сок.

При преумора в по-леки случаи - пълна почивка предимно на чист въздух за възстановяване на силите. Достатъчни са 1-3 дни. Освен това всяка вечер половите органи да се мият с гореща вода (42-45 °С), с много сапун от растително масло и да се изплакват със студена вода (25-20°С).

При по-тежки случаи на преумора е необходима и 10-дневна почивка. Освен нея всекидневно да се прави или парна баня (при умствена преумора на главата, а при физическа - на краката), или пък обща топла баня (39°С за 15 минути), последвана от сухо увиване за по-силно изпотяване, и след препотяването или от хладка (25°С) фрикция на цялото тяло, или пък от коремен компрес със същата вода, съчетан при умствена преумора с „шапка“ на главата, напълнена със селски хлебен квасец (вж. „Тежко главоболие“).

Вътрешно. Или чай от лайка - цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 30 минути), или чай от розмарин (1 супена лъжица се запарва с 400 г вряща вода и кисне 30 минути). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 100 г.

Диета. Лека вегетарианска храна без месо, кафе, чай, алкохол и тютюн. Затова пък да се ядат зеленчуци, салати, каши от овесени ядки, бобови растения, жълтъци, мътеница, кисело мляко и др. Така се възстановяват силите.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Пролетна умора

В края на зимата и в началото на пролетта (март, април и май) мнозина се оплакват от отмаляване, наречено пролетна умора.

Причини. Дължи се на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С, а също и на неприродосъобразния живот, който повечето хора водят през зимата: живеят в затворени стаи, не се движат много, не дишат чист въздух и не излагат кожата си на открито.

Обличат се с дебели долни и горни дрехи и не дават възможност на кожата си да диша.

Признаци. Изразяват се в променливо настроение, чувство на умора, отпадналост, сънливост, намалена умствена и физическа работоспособност, намалено тегло, склонност към кръвоизливи, особено от носа и венците, намалена противоустойчивост към заболяване и трудно понасяне и на най-малкия студ, който през зимата е понасян леко.

У децата се появяват същите признаци - те са бледи, тъжни, отказват храната, не играят и изглеждат нервни и уморени.

Предсказание. Благоприятно - състоянието минава доста бързо.

Предпазване. Налага се да се подобри храната в края на зимата, и то с повече зеленчуци (картофи, моркови, кромид лук, ряпа, гулия, кисело зеле, зелева чорба, доматено и пиперково пюре - приготвени по вакуумен начин, и др.), а също и плодове - ябълки, лимони, портокали, мандарини и шипков мармалад. Необходимо е често да се проветряват стаите и редовно седмично да се провеждат зимни излети - пеш, с шейни, кънки и ски.

Лечение. 1. Сутрин 20 минути преди ядене да се изпива сокът на 1 настъргана глава целина, върху която се изстисква сокът на 1 лимон и 2 пълни супени лъжици захар — кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се изстисква през кърпа и се изпива.

2. Десет минути преди обяд и вечеря и 2 часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бъз (цвят) 100 г, бреза (листа), обикновена коприва (листа) и трънка (цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Природосъобразна (безмесна) храна с повече пресни пролетни зеленчуци: коприва, лапад, киселец, спанак, зелен лук, зелен чесън, магданоз и други зелени листа. Суровите салати от маруля, зелен лук, млад спанак и радика, а също така прясното сирене или киселото мляко със зелен чесън са превъзходна храна, която премахва пролетната умора.

След ядене да се изпива по 1 чашка от 50 г „домашно вино“ от сока на моркови, червено цвекло и ябълки по равни части.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

3. Вечер преди лягане: при запек - топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбначния стълб от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, отгоре хартия и вълнен пояс, а на малкия мозък (на тила) торбичка със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко - киснат 30 минути, изстискват се добре и леко се поръсват с царевично брашно - и отгоре шапка от чорап и така се спи.

4. Сутрин - сух четков масаж на тялото 3-5 минути, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания с толкова издишвания (вж. „Домашна гимнастика“ - дихателно упражнение № 1).

Притъмняваме пред очите при изправяне след лежане

Това явление може да не бъде винаги признак на някаква болест, но е доста неприятно.

Причини. Може да се дължи на по-бавно разпределение на кръвта по органите и специално в главния мозък, особено при бързо изправяне или изобщо при бърза промяна на дадено положение - внезапно понижение на кръвното налягане при бързо ставане от леглото. Когато мозъкът остане безкръвен или пък се претрупа с много кръв, може да настъпи притъмняване. Ако сърцето е сравнително слабо, тогава то не може да движи кръвта с нужната сила, за да изравни съдържанието й по всички органи, и ако пък мозъкът остане с по-малко кръв, тогава настъпва същото явление. При малокръвни хора притъмняването е обикновено явление. Също когато кожните кръвоносни съдове не се свиват и разпускат добре, тогава може при известни дразнения на кожата да се събере повече кръв в нея и разпределението й да не става правилно.

Лечението е общо и според причината, която го предизвиква. Диагнозата да се постави от лекар. Ако тя не е известна, тогава да се приложи лечението, дадено за малокръвие, с добавка - всяка вечер на тила да се слага торбичка с топъл селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици настъргани с кората сурови диви кестени (вж. „Лапи“).

Голяма чувствителност към студа (лесно изстиване)

Причини. Когато кожната реакция е неправилна, т. е. свиването и разпускането на кръвоносните съдове в нея става неправилно, тогава и простудяването е лесно.

Признаци. Болният обикновено се оплаква от голяма чувствителност към студа, повечето пъти на главата и врата, и често от най-малкото им откриване му се запушва носът и му се схваща вратът.

Лечение. В случая се налага каляване на целия организъм чрез въздушни и слънчеви бани, чрез сухи четкови масажи и чрез меняващи бани на краката (подробности вж. в „Каляване и изкуство за живеене“). Освен това миенето на главата да става винаги вечер преди лягане, след което или главата да се увива с шал, докато изсъхнат косите, или пък те да се изсушават добре, разпуснати на топлина.

Полезни са и масажите - общи или частични - на главата, врата и пр. Краката трябва винаги да са топли и често да им се правят топли бани. Всекидневно да се правят и дълги разходки за поддържане на активно кръвообращение. Заседналият живот води до много хронични болести. В празнични дни излети вън от населеното място (вж. „Природосъобразен живот“).

Увеличаване ръста на тялото с 10-15 см

Сега се приема следващото разпределение на ръста:

Малък ръст - по-нисък от 160 см.

По-долу от средния ръст - 160-165 см.

По-горе от средния ръст - 165-170 см.

Висок ръст - 170 см и нагоре.

Ръстът на жената е по-малък с 10-14 см.

Що се отнася до изменението на ръста в зависимост от расата и климата, то тук са възможни значителни колебания. Най-високия ръст човек достига към 23-25 години.

Три са главните фактори (външни) за правилното растене на тялото: природосъобразна храна, хигиена и гимнастика. Тези три условия са солидният триножник, върху който се изгражда нормалната телесна структура на човека. И дума не може да става за правилен растеж, ако липсва което и да е от тези условия. Храната играе роля като градивен фактор. Не може растежът да бъде правилен, ако в храната липсват на първо място витамините А и В или пък липсват солите Са, К, Р, Mg. Чистият въздух и слънцето са също фактори на растежа. Клетките на всички тъкани ще се размножават и растат добре само ако се оросяват с добре пречистената (окислена) от чистия въздух кръв. Слънцето от своя страна по биохимичен път влияе на растенето на костите, от нормалния растеж на които зависи и добрият ръст на човека. Доказано е, че под влиянието на слънчевата светлина в кожата се образува витамин D - важен фактор за развитието на костите, липсата на който води до рахит. Значение за ръста на тялото имат и жлезите с вътрешна секреция.

Предсказание. Благоприятно за тези, които ще покажат грижи, настойчивост, постоянство и сила на волята. За такива личности всичко е възможно.

Лечение. Увеличение на ръста може да се достигне само при млади хора. Преди всичко не трябва да се забравя правилният стоеж на тялото. При наведено тяло ръстът е с 2-3 см по-малък, отколкото при изправеното тяло. Всеки може лесно да направи проверка на стоежа си - застава гърбом до стената с пети, опрени до основата на стената, и опира до стената седалището, гърба и главата си и така изправено, тялото се наклонява леко напред, докато тежестта премине повече на пръстите на краката, значи тялото е леко наклонено напред, по права линия - това е естественият правилен стоеж. На второ място следва общо засилване на организма. Освен това народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от сурови кокоши яйца с лимонов сок, небетшекер и коняк.

II. Десет минути след настойката да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 супени лъжици овес (предварително опитан да не мирише на мухъл и да не е горчив) и 2 супени лъжици корени от обикновена коприва в 1500 г вода - на тих огън ври 15 минути. След това към същата отварка се добавят и 3 супени лъжици от следната смес: агри-мония, борови връхчета, исландски лишей, спирея, росопас и мехуни-ка или фенерче (плода му, защото останалите части на тази билка са отровни) - по 50 г от всяка, захлупено ври още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както за запек, с добавка: след ядене да се взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или:

а) отварка от листата и стеблата на целина (2 супени лъжици се запарват с 5 00 г вряща вода и захлупено ври 10 минути, като изстине, се прецежда), или пък:

б) запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, пача трева и обикновена коприва - листа и цвят, по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане. При запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено или в камфоров спирт 1-2 пъти; или пък в настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в буркан и залети с оцет (да ги покрие 0,5 см), киснат 5 дни, изваждат им се ципите и се засилват със 150-200 г терпентин; или гръбнакът се налага от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-15 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, и 1-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, изстискали и на ситно нарязани), и на главата цяла „шапка“ от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен според възрастта на болния или с 5-10 супени лъжици настъргани с кората диви кестени, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, отгоре хартия и вълнена шапка. Едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3-5 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, и тимусната жлеза (под гръдната кост) или с торбичка с чист квасец, или съответно дълго парче мушама от хаваджива (20 на 10 см с тропосано отгоре му парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно) и на корема отпред компрес от 4 хасени парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 500 г вода врят 10 минути), отгоре хартия и вълнен пояс. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Обтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема с половите органи - фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането непременно да се направи сух масаж на сливиците - даже и да са оперирани, и то така: с двата палеца се масират сливиците 15 пъти от под ушите към брадата и обратно. Същият масаж да се прави и вечер преди лягане. След него е от голяма полза да се направят и дадените по-долу гимнастически упражнения, подпомагащи увеличението на ръста.

Първо упражнение. Поставя се закачен предмет на тавана или на двора на някое дърво на такава височина, че с подскок и с опънати нагоре ръце да може да се докосва. С полуклекване и ръце назад и надолу се взема замах и със силен отскок напред и нагоре се докосва предметът с ръце. Скокът трябва да се извършва с опънато тяло, на пръсти и с пружиниране. В първите два дни предметът не се поставя много високо, но отпосле постепенно се вдига по-високо, докато се стигне до един предел, при който не може да се достигне. Ако мястото позволява (голяма стая или двор), скоковете се правят с леко засилване и отскок, когато се наближи предметът. Отначало упражнението се повтаря до 10 скока, а по-късно до 16 всеки ден - сутрин и вечер преди ядене.

Второ упражнение. След 5-6 дълбоки вдишвания започва второто упражнение. Поставя се на главата малка торбичка с 1 кг пясък, ръцете на хълбоците или свободни и се започва ходене на пръсти, докато се уморят краката (2-3 минути). При ходенето провеждащият упражнението да се повдига колкото може по-високо на пръсти, да опъва тялото си нагоре със стремеж да докосне с торбичката оставен преди това висящ предмет на тавана или на някое дърво.

Трето упражнение. То се започва веднага след второто упражнение. Ляга се на гръб с добре опънато тяло (мястото, на което се ляга, трябва да е равно и твърдо, с тънка постелка) и ръце до бедрата. Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: бавно се повдигат ръцете нагоре и се спускат назад, докато опрат до земята (пода) и като опрат, силно се опъват нагоре (плъзгат се по пода, макар само 2-3 см), стремейки се да достигнат някой поставен на пода (зад главата) предмет. Това обтягане продължава около 3 секунди, през което време бавно и дълбоко се вдишва през носа. След това бързо се спускат ръцете до бедрата и силно се издишва - взема се изходно положение, в което се задържа около 2 секунди, през което време се вдишва. Цялото упражнение се повтаря от 8 до 12 пъти.

Трите упражнения са свързани и се правят едно след друго. След тях се правят 10-15 дълбоки вдишвания и се пристъпва към следващите упражнения.

Четвърто упражнение. Застава се до стената с добре долепен до нея гръб и опънато тяло. Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: тялото бавно се опъва нагоре, без да се повдига на пръсти, стремейки се да достигне някоя черта, отбелязана на 3-5 см над главата. Това обтягане продължава от 3 до 5 секунди, през което време бавно и дълбоко се вдишва през носа. След това бързо се взема изходното положение, в което се задържа около 2 секунди, а през това време не се издишва. Цялото упражнение се повтаря 8-10 пъти.

Пето упражнение. При същото изходно положение тялото се опъва нагоре, без да е прилепено до стената. Останалото е, както по-горе.

След свършването на тези упражнения се правят 10-20 дълбоки вдишвания, последвани от бърза фрикция с вода, в която има разтворена 1 супена лъжица морска сол. Освен гимнастиката много е полезен, и то вечер преди лягане, сухият четков масаж от 3-5 минути.

Всички тези гимнастически упражнения трябва в началото да се правят под ръководството на физкултурен методист и да се съчетаят с дихателно упражнение № 1 от „Домашна гимнастика“.

Освен гимнастиката много е полезен спортът, особено баскетболът, волейболът и плуването.

Неделя - почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки:

1. Квас на гръбнака, главата и щитовидната жлеза. Може да се прави две вечери поред, като втората вечер се засилва с по 1-2 супени лъжици нов квасец, за да се предизвика нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

3. На слънце (от 10 до 17 часа), вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

4. Преди започване на лечението да се отбележи на вратата ръстът на започващия лечението за порастване и след това на всеки 15 дни да се отбелязва на същото място порастването.

5. Ако започващият лечението е момиче без менструация, то преди да приложи това лечение, трябва да си нормализира менструацията, като за целта се приложи даденото за „Аменорея“.

Да се спи в широка и добре проветрявана стая, изложена напълно на слънчевите лъчи. Да се приучи всяка вечер преди лягане да се отива и по голяма нужда. Това увеличава обема на дихателните органи. Преди да заспи, да изпие или една чаша липов чай, или една чаша вода. Сънят трябва да трае 8-10 часа. Най-добрият и най-полезен сън е този преди полунощ, следователно трябва да се ляга най-късно в 9-10 часа вечерта. Положението на тялото в леглото трябва да бъде: легнал по гръб и леко обърнат на дясната страна и колкото е възможно по-изтегнат, така че да заема цялата дължина на леглото. Да се постави под главата (но не и под раменете) нито много мека, нито много твърда възглавница, така че главата да бъде повдигната малко повече от останалото тяло. През деня при свободно време тялото да се изтяга върху някое легло, пейка, канапе или просто на тревата. Накратко, винаги, когато има възможност, да се заема хоризонтално положение.

Когато се стои прав, винаги да се спазва „войнишкият стоеж“, като гърдите се издават напред, коремът се прибира и най-важното, издигат се колкото се може повече раменете. Много полезно е да се заема това положение в стаята до една от стените. Това упражнение е много важно, защото повечето хора, вместо да увеличават ръста си, тъкмо обратното правят - намаляват го неусетно, те се набиват в себе си, защото тяхната стойка е много неправилна. Свиквайки да стоите изправен, ще избегнете това „свличане“ на ръста и ще ускорите постигането на желания резултат.

За да се свикне да се стои в изправено положение, трябва възможно по-често да се мисли за това. Също трябва да се научи и да се седи правилно, защото повечето от хората седят неправилно: те скриват гърдите си, дават раменете си напред и отпускат мускулите на тялото си. В това положение тялото е смъкнато и сбито, което е вредно за здравето. Правилното седене изисква да се седи с изправени и издадени напред гърди, коремните мускули да са обтегнати - положение, което способствува за растене на тялото. Когато се сяда, трябва да се избира и такова място, което да бъде с подходяща височина, т. е. да не е много високо, за да може краката да стъпят на пода. При това трябва да се внимава да не се обляга или да не се ляга в креслото или стола, а да се спазва винаги правилният стоеж на тялото.

Хъркане през време на сън

Причини. У децата и юношите обикновено хъркането е последица от силно увеличени сливици, а най-много на третата сливица, и по-рядко от полипи в носа или гърлото, изкривяване на носната преграда или пък израстъци в гърлото.

У възрастните обикновено хъркането е последица на емфизем, хроничен бронхит, хронична хрема или на изкривена носна преграда, полипи в носа, хроничен фарингит или някои нарастъци в гърлото, което се установява от прегледа на специалист-лекар.

Предсказание. Благоприятно, защото то обикновено не е вредно за сърцето и за самия човек, който хърка. То повече пречи на околните, които спят в същата стая с него.

Лечението е общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от широколистен живовляк - листа (50 г в 1 л хладка вода, на тих огън врят 10 минути, след това в същата отварка се прибавя 1 супена лъжица керевизено семе и 1 чаена лъжичка анасоново семе, предварително счукани на ситно в дървен хаван, и 200 г чист пчелен мед - врят още 10 минути; като изстине, се прецежда през ситна цедка).

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион, лайка, мента пиперита и салвия - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Обикновена храна без свинско, говеждо, консервирани меса и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Вечер - безмесна храна - кисело мляко и плодове. Храната да се дъвче добре.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или айран (разбито кисело мляко с вода), или домашна лимонада: в една чаша се изсипват 1-2 чаени лъжички ситна захар и 1/4 изравнена лъжичка винена киселина (лимонтозу), напълва се чашата с вода 1-2 см по-долу и се бърка, докато се разтворят захарта и киселината; след това се изсипва 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и се бърка, докато содата прекипи.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек, лавандула, лешникови листа, маточина, мента пиперита, риган, подбел (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода и захлупено кисне 20 минути; като изстине, се прецежда), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), и от компрес на корема (отпред) от 4 парчета, натопен в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода, ври още 5 минути; като изстине, се прецежда). На главата от веждите до тила се поставя цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици настъргани с кората диви кестени, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. На носа - питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, и на сливиците заедно с гърлото - торбичка с квасец, засилен с 1 супена лъжица настъргани с кората диви кестени, а при липса на кестени с 2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на каша, или пък 3-5 сини сливи, смачкани без кокичките; държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

IV. Сутрин още с отварянето на очите (при по-възрастните от 15 години) се прави самовнушение с формулата: „От ден на ден хъркането ми все повече и повече намалява и в най-скоро време напълно ще изчезне“. Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти подред (вж. „Внушение и самовнушение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. „Домашна гимнастика“ - дихателно упражнение № 1).

Неделя - пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Болният да не спи по гръб и на висока и твърда възглавница, а на средно висока и средно твърда, върху която се слага друга, малка възглавничка, напълнена със 100 г босилек (листа и цвят), 100 г суха папрат, 100 г хмел (шишарки) и по 50 г комунига и здравец, и винаги вечер да си ляга да спи два часа след вечеря, но не и веднага след вечеря.

2. Преди лягане трябва хубаво да се проветри стаята, за да има достатъчно чист въздух през цялата нощ. В спалнята не трябва да има никакви непотребни предмети, дебели пердета и тежки килими. При спането устата трябва да бъде затворена, да се диша през носа и дишането да бъде леко.

Носът не трябва да бъде сух. Тогава въздухът минава през него по-мъчно и се предизвиква хъркане.

3. Лечението продължава до пълното ликвидиране на хъркането.

Хигиена на жилището

Днешната хигиена изисква от жилището:

1. Да бъде построено по възможност във или близо до градина, а там, където няма, трябва да бъде на широка улица.

2. Постройката да е обърната на юг, югоизток или на изток-запад, да е построена върху здрава почва и високо, за да бъде сухо. Жилища в мазета или тавани са нехигиенични - има влага, няма достатъчно светлина и въздух. Когато жилището има повече от една стая, добре е да се обитават слънчевите стаи - за дневна и детска, а кухнята да бъде към север.

3. Подът на стаите да бъде дървен и боядисан с блажна боя или покрит с подова настилка за по-лесно почистване и забърсване с мокра кърпа.

4. Стените не трябва да са претрупани с картини или други предмети, за да не събират прах. На прозорците най-добре е да има леки пердета, за да не пречат на слънцето свободно да осветява стаите.

5. Да се избягва поставянето на много и при това тежки мебели в една стая. Те отнемат голяма част от въздуха и ако се чистят мъчно, въздухът в стаята ще бъде прашен и застоял.

6. Проветряването на жилището трябва да става редовно. В студено време - периодично, като 2-3 пъти през деня се отварят прозорците по за 10-15 минути, а в топло време през целия ден се държат отворени. При болни и стари хора проветряването трябва да става умерено, за да не се допуска щото външният въздух да нахлува бързо. Най-бързо се проветряват стаите, когато се отворят едновременно два срещуположни прозореца. Да се избягва проветряването на спалнята и детската стая, когато членовете на семейството стават сутрин и не са още добре облечени.

Почистването на стаите е най-добре да става с прахосмукачка или чрез избърсване с мокра кърпа, за да не се вдига прах.

Отоплението на стаите трябва да бъде равномерно. Най-добро отопление е централното парно или водно отопление с радиатори, на второ място са електрическите и нафтовите печки и на трето - печките за въглища. Температурата в общата стая за живеене да не е по-висока от 19°С, а в спалните е достатъчно да бъде и 15°С.

Цветята в помещенията са не само украса, но внасят живот, здраве и разположение.

Отходните места трябва така да се пригодят, че мухите да нямат достъп в тях.

Борба с паразитите

Доста паразити и насекоми имат голям дял при пренасянето на заразните болести. Имайки достъп навсякъде, те лесно се заразяват и впоследствие предават заразата чрез зацапване или ухапване на човека.

Бълхи. Те са паразити по топлокръвните животни. Различните видове могат да преминават от домашните животни (котки и кучета) и гризачи (плъхове и мишки) върху човека. Бълхите живеят близо до своите „хазаи“, от кръвта на които се хранят. Разпространението на бълхите се увеличава през топлото време на годината. За борба с тях всред народа се употребява:

а) измиване на подовете със солена вода;

б) напръскване на спалното и личното бельо с лимонов сок;

в) държане под леглото на няколко стръка пелин или листа от мъжка папрат;

г) пръскане на леглата и подовете с т. нар. домашен флайтокс: взема се нафталин 500 г, газ (петрол) 1 кг и 5 г одеколон за миризма и се прави смес в добре запушено шише, за да не изветрява.

Тази смес, използувана в народната медицина, освен ефикасността си има и друго ценно качество - тя не е така отровна. От време на време сместа се разклаща силно, за да се разтвори нафталинът. След двуседмично престояване тя е готова за употреба, макар и съвсем да не се е разтворил нафталинът. Употребява се с познатите помпи (пръскалки). Бълхите бягат и от миризмата на ореховата шума, лайката, миризмата на коня и др.

Въшки. Те са опасни не само защото пренасят заразни болести, като петнист и повратен тиф, но и защото изтощават организма.

Дървеници. Те са най-упоритите от домашните паразити. Живеят в цепнатините на прозорци, стени, особено по таваните, мебелите и главно в леглата. Пренасят се с дрехи, покривки и мебели, особено дървени. Опасни са не толкова като преносители на заразни болести, колкото като обезпокоители през летните дни и нощи. Дървеницата смуче кръв не само от човека, а и от животни и птици, затова най-често се намира в лястовичите и врабчовите гнезда, отдето преминава в жилищата. Избиването на дървениците е много трудно, защото живеят в пукнатините на мебелите и стените. За борба с тях народната медицина предлага следните средства: пукнатините на прозорците, вратите, мебелите, стените се напояват добре с газ, терпентин, бял (изкуствен) оцет или пък с настойка от червени (лютиви) чушки в оцет и газ по равни части. Полезно е също да се държат под леглото листа от мъжка папрат. За окончателно изтребване на дървениците трябва често да се варосва, като предварително всички дупки и пукнатини се напояват с газ и се намазват с вар.

Комари. Те пренасят някои заразни болести. Маларията у нас отдавна е ликвидирана, но борбата с комарите трябва да продължава, защото те смучат кръв, пренасят някои тежки болести и са крайно неприятни. Налага се изтребването им през зимата, като се търсят по ъглите в стаите, таваните, избите, оборите и други помещения. Най-резултатна е борбата през зимата, защото един комар, убит през зимата, се равнява на милиони, убити през лятото.

Изтребването на комарите през лятото е трудно, ето защо трябва да знаем как да се пазим от тях. Стаята може да се предпази от комари чрез мрежа или тензух на прозорците. Ако няма мрежа, вечер се поставя парче камфор върху въглен и така се кади цялата стая - силната миризма пропъжда комарите. Също може да се опита напръскване с т. нар. домашен флайтокс, употребяван от народната медицина. То освобождава стаята и предметите и от други паразити: бълхи, дървеници, хлебарки. Когато се влиза в спалнята вечер за спане при отворени прозорци, не трябва да се пали лампа - светлината ги привлича.

Мухи. От насекомите те са най-мръсните и се хранят от всякакви хранителни остатъци и нечистотии на човека и животните. Те са преносители на много стомашно-чревни заразни заболявания: дизентерия, холера. Мухите се развъждат през топлите дни на годината, и то най-много из торищата. За да не могат да намират благоприятна среда за живеене и развъждане, не трябва да се оставят остатъци от храна в жилището, а своевременно да се изнасят навън и да се поставят в специален съд, който добре да се захлупва. Храните трябва да се държат покрити в специални шкафчета (с мрежа), за да не кацат мухите по тях.

За да се попречи на размножаването на мухите, трябва да се спазва голяма чистота в жилището, да се поставя мрежа на прозорците, да си служим с най-евтиното домашно средство: в чинийка се поставят по равни части формалин и сурово прясно мляко. Мухите смучат лакомо млякото и скоро умират.

Освен това мухите могат да се унищожат и със следните средства:

1) Понеже мухата не може да понася миризмата на лавандулата и мъжката папрат, добре е във всяко помещение, особено по прозорците, да има окачен букет от тях.

2) Установено е, че мухите бягат от жълтия цвят; затова добре е прозорците да се облепват с жълта хартия.

Хлебарки. Опасни са, защото пренасят някои заразни болести и замърсяват хранителните продукти.

В борбата с тях най-сигурното средство е поддържането на добра чистота в жилищните помещения, особено в кухнята. Добрата чистота пропъжда хлебарките.

За изтреблението им се употребява хляб, насипан с боракс, прах от пиретрум и прах от стипца, които се надухват в дупките им, или пък се поставя в чинийки брашно с гипс по равни части и малко ситна захар и наблизо чинийка с вода, защото от водата гипсът се втвърдява в стомахчетата им и те умират.

Хронично пиянство (алкохолизъм)

Вредното влияние на алкохола върху човешкия организъм е установено отдавна. Алкохолът е клетъчна отрова и уврежда почти всички органи и системи.

Пияницата често предава по наследство пиянството на децата си. Тази наследственост често е причина за влечение към алкохола у потомството и служи като източник на много други болести. Децата на алкохолиците често се раждат с различни недъзи - физически и умствени. Родителите, които пият, трябва да знаят, че пропиват здравето и щастието на бъдещите си деца.

Черният дроб на алкохолика отначало затлъстява, а след това прораства съединителна тъкан - развива се алкохолна цироза. При това заболяване болният отслабва, лицето му получава цвят на пръст, има кръвоизливи през устата или червата, а накрая се образува коремна воднянка - тежка и неизлечима болест у пияниците.

Храносмилането у пияницата се извършва зле. Той няма апетит, водата му горчи, често му се повдига, повръща, има тежест и болка под лъжичката, парливо усещане зад гръдната кост и кисели уригвания - развива се катар на стомаха (гастрит). Към тези явления понякога се присъединяват явления на катар в червата с диария или запек, които постоянно се редуват.

Бъбреците също нерядко страдат от алкохола, развива се бъбречна болест с отоци по лицето и други части на кожата.

През белите дробове се изпарява голяма част от алкохола. Това намалява съпротивителните им сили - появяват се бронхити, разширение на дробовете (емфизем) и много често пневмонични процеси.

Много пагубно е влиянието на алкохола и върху нервната система. Честата употреба на алкохол уврежда мозъчните клетки и в резултат се развиват както органични неврологични смущения, така и психични - намаляват умствените възможности и се стига до пълна деградация на личността. Тежка последица са сериозните психични разстройства със замъглено съзнание, смутен говор и зрителни халюцинации.

Алкохолът оказва вредно влияние и върху потомствените възможности на родителите, а и върху подрастващия организъм.

Заболяването на зрителните нерви при употреба на алкохол е доста сериозно и ако не се прибегне навреме към медицинска помощ, може да завърши със слепота. Алкохолът действува и върху другите части на очите.

Голям дял има алкохолизмът в причините за престъпленията. Статистиката установява, че голяма част от престъпленията се извършват под влияние на спиртните питиета.

Предпазване. Най-често пиянството е резултат на обичая да се по-пийва при всеки удобен случай: приятелска среща, гуляй, раждане на дете, женитба, погребение и т. н. Нека тази истина стои пред очите на всеки, който протяга ръка към чашата, нека тя задържа трезвия да не попадне на опасния, хлъзгав път на пиянството, нека тя помогне на пиещия, догдето не е късно, да напусне този гибелен път.

Средството против пиянство се намира у самия човек. Той трябва да упражнява въображението и волята си и ще победи. Други хора почти не са в състояние да го освободят от пиенето без неговото участие. Неизбежно условие е да има вяра в силата на волята си и решение да я упражни.

С магия лечение не става. Потребно е да се вземе нужното решение и да се притежава силно желание и воля.

Лечението на хроничния алкохолизъм сега се провежда в специализирани болнични заведения, и то с добър ефект.

Лечението, което се препоръчва от народната медицина, е следното. Сутрин, обед и вечер преди ядене или по една коремна баня (30-25°С за 10-20 минути), или пък по един коремен компрес, натопен в хладка вода, държат се дневните по 2 часа, а вечерните цяла нощ.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се изпива:

а) Сокът на два портокала - това убива желанието за пиене. Или:

б) Без да знае пиещият, в ракията, която се готви да изпие, незабелязано да се сипе пяна от ракия. Приготвя се така: вземат се от производителите на ракия 1-2 кг пращини от гроздето или сливите, от които ще се вари или пък се е варила ракия, и на тих огън се варят, докато ракията пусне пяна. Тази пяна има силата да отврати пиещия от алкохола. Или пък:

в) От аптеката се взема настойка (спиртна тинктура) от горчивка - водна детелина (мениантес трифолиата), която, сипана в бира или вино, създава отвращение към по-нататъшното пиене. На 1 литър бира или вино се прибавя 1 супена лъжица настойка. Тя има червено-кафяв цвят и не се забелязва.

Диета. В случая най-добра е леката вегетарианска храна с повече плодове (винаги добре измити или обелени, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци; слабо солена или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди ядене като аперитив да се изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любимата салата, може да се изяжда и по 100-150 г младо месо - от агне, теле, птица или прясна риба. След десерта се изпива по 1 кафена чашка от 50 г турско кафе, засилено при варенето с изравнена чаена лъжичка прах от стрит корен от копитник. Пие се дотогава, докато пиещият се отврати от пиянството си. На вечеря

- безмесна храна, кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти от плодове с хляб.

Вместо вода да се пият плодови сокове или сокове от зеленчуци

- за предпочитане е сок от домати. Също и млякото е за предпочитане

- било прясно, било като айран или мътеница.

II. Вечер преди лягане от голяма полза е или топъл (35°С) душ (1 минута), или цяла топла баня (36°С за 10-20 минути), или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фланелей пояс и на главата „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре сезонна шапка и така се спи.

III. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „От ден на ден все повече владея себе си и все по-леко надвивам наклонността си към пиянството.“ След него се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи,

30 Природолечение и природосъобразен живот обличане и няколко дълбоки вдишвания с бавни издишвания, и то най-добре така: лягане върху кревата без всякаква възглавница, поема се въздух (вж. „Домашна гимнастика“ - дихателно упражнение № 1), задържа се в гръдния кош, свива се и изпуща долната част на стомаха и когато не може да се задържи въздухът по-дълго време, изпуска се бавно и напълно. Това упражнение се повтаря 3-6 пъти. То ще пораздвижи стомаха и ще накара кръвта да циркулира правилно и да убие желанието за пиене на алкохол. Освен това, ако е запечен, непременно да се направи топла (36°С) клизма с 1 л вода или пък се взема английска сол по указание на лекаря или аптекаря. Много е полезно при възможност да се правят сутрин и предиобед по една коремна баня (28°С за 10-20 минути).

Важни добавки:

1. За по-бързо отвикване от този порок добре е пиещият да си ляга рано (в 21 часа), като лежи в леглото 7-10 часа. Това да го прави, докато свикне.

2. От голяма полза за него е да стане член на въздържателно общество.

3. Болният трябва да избягва другарите си, с които по-преди заедно е пил и пушил, за да не му повлияят отново.

4. Освен това добре е пиещият да стане турист, за да общува с живата природа, която ще го възроди.

Пушене на тютюн - вреда и отвикване

Отровното действие на тютюна се дължи на съдържащото се в сухите му листа отровно вещество, наречено никотин. Съвсем малко от тази страшна отрова умъртвява за 1 минута питомно зайче, а внесена в стомаха на човека, предизвиква виене на свят, замайване, повръщане, гърчене на цялото тяло, отслабване на зрението и обонянието, слабост и треперене на цялото тяло, затруднено дишане, безсъние. Явленията от отравянето траят няколко дни. Подобни симптоми, но в слаба степен, се наблюдават, както е известно, и след първата цигара. Вярно е, че признаците на острото отравяне постепенно изчезват у пушача, но признаците на хроничното отравяне не закъсняват.

Независимо от това, дали пушекът се гълта (вдишва), или не, дали се пуши, или пък само се стои в помещение, гдето се пуши, вредата е еднакво голяма. Защото отровата, която съдържа тютюнът (никотинът), е летлива и прониква дълбоко и в най-малките бронхиални разклонения. Оттук тя се всмуква и кръвта я разнася по цялото тяло.

Тази вреда е особено голяма за децата, на които родителите пушат - ето защо всички лекари са категорични, че е престъпление да се пуши в детските стаи, защото за нежния детски организъм пушенето е особено вредно, понякога и гибелно.

Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести, като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти. Те у тютюнджиите се срещат многократно по-често, отколкото у непушачи. Освен това често пушенето предизвиква аритмия, гръдна жаба, пресекливо накуцване със силни болки в единия крак, дължащо се на спазми и запушване на артериите, като понякога се стига и до гангрена на единия или двата крака.

Най-много страда сърцето към 5 0-ата година - тогава то се разширява и добива специално име „тютюнево сърце“. Ранното остаряване у някои хора се дължи до голяма степен на тази отрова.

Пушачите често страдат от катар на гърлото, възпаление на гръкляна с пресилване на гласа. Най-тежко обаче е влиянието на тютюна върху бронхите. Развиват се хронични бронхити, които водят до разширяване на белите дробове (емфизем) с последствие честа кашлица и задух при физическо натоварване. При това въздушните мехурчета (алвеолите) се разпъват прекомерно и изгубват еластичността си. Белодробен рак се развива у пушачите 10-20 пъти по-често, отколкото у непушачите в зависимост от броя на изпушваните дневно цигари.

Мнозина твърдят, че пушенето разваля зъбите, действува върху емайла. Сигурно е лошото му въздействие и върху стомаха, който отказва да приема отровата, а пушачът настоява. Получават се храносмилателни разстройства: липса на апетит, повдигане, запек, диария, притъпяване на усещанията, особено вкуса и обонянието, и най-после изглежда, че и появата на язва в стомаха или дванадесетопръстника до голяма степен се предизвиква от вредното действие на никотина, който причинява свиване на кръвоносните съдове на стомашната лигавица.

Голяма вреда тютюнът причинява на нервната система: обща нервност, силна раздразнителност, страхливост, наклонност към меланхолия, виене на свят, угнетеност, шум в ушите, безсъние, треперене на ръцете и краката, блясък в очите, отслабване на паметта и на другите душевни качества, невралгия, възпаление на очния нерв с влошаване на зрението.

Според някои тютюнът спира растежа на растящия организъм. Клетките не се развиват добре, поради това младите хора не могат да израснат нормално.

При продължително пушене на тютюн никотинът преминава в кръвта и чрез нея достига между останалите органи и до половите жлези. Поради това е наблюдавана у мъжете понижена полова мощ, която със спирането или ограничаването на пушенето се възвръща, а у жените - безплодие и помятане. Затова жени, които искат да станат майки, да се откажат навреме от този осъдителен и опасен навик.

Здравето на новороденото зависи главно от здравето на майката. Тютюнопушенето се отразява неблагоприятно и върху плода на бременната, защото никотинът преминава в кръвта на майката и на детето. То се отразява зле и на кърмата на майка, която пуши.

Тютюневата отрова преминава в кръвта не само през дихателните органи, а и през кожата. Напоените с дим дрехи я задържат за дълго и я предават през кожата на кръвта. Искаме ли да ограничим вредното му действие до минимум, трябва да направим пълно продължително проветряване на стаята. Дрехите да се сменят и оставят дълго навън на въздух за пълно освобождаване от дима.

Как да отвикнем от пушенето на тютюн? В борбата със злоупотребата при тютюнопушенето никога не трябва да препоръчваме умерена употреба на тютюн. Защото умерената употреба преминава в злоупотреба с нейните последици, болести и израждания. В тази борба се изисква само твърда воля.

Най-добрият способ, за да се прекрати пушенето на тютюн, е да решите отведнъж да не пушите никога, а не да правите уговорки, както например: „Ще пуша само една цигара на ден или по една цигара след всяко ядене.“ Не трябва да правите компромис с лошите навици и пожелания. Само пълният отказ ще победи злото веднъж завинаги.

А. Отвикване от пушене при по-леки случаи. Щом решите да напуснете тютюна, набавете си 1 кг чист пчелен мед.

Сутрин, щом си отворите очите и преди да се яви у вас желание да запалите първата си цигара, изяжте 1 пълна супена лъжица мед. След това станете бързо от кревата, облечете се и 10 минути след като сте изяли меда, изпийте една чаша горещо мляко без захар и без хляб.

Преди обяд и вечеря (30 минути) повторете същото с меда и млякото.

В останалото време, щом ви се пропуши, изяжте или по една прясна или суха кайсия, или пък синя слива - те убиват желанието за пушене.

Практикувайте това в продължение на 3-7 дни и незабелязано ще отвикнете от този лош за вас и близките ви навик.

Б. Отвикване от пушене при тежки случаи:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема бучка захар (или чаена лъжичка) с вода и 15 капки настойка от зърната на зелен овес.

II. Десет минути след меда се изпива една чашка от 100 г отварка от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, великденче, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и червена хвойна - зърна по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 15 минути, а като изстине, се прецежда.

Диетата - както при хронично пиянство (алкохолизъм).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие запарка от широколистен живовляк (листа) - 20 листа се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути, като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане: 1-2 вечери поред по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (засилена с 1-2 чаени лъжички сода бикарбонат), а след това винаги при запек такава клизма с 1 л чай от лайка, след която в продължение на 10-20 вечери поред да се прави цяла топла баня (36-37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъз - цялата билка с корена (10-15 коренища от бъзака) и 1 казан вода врят 30 минути, а като изстине, водата се излива във ваната; след всяка баня се прави сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, като се лежи така

2-3 часа. При това с една и съща отварка може да се направят 2-3 бани поред, като се затопля до казаната температура. При липса на вана да се облича „мокра риза“, натопена в същата отварка - лежи се в нея 2-3 часа.

V. Сутрин, още с отварянето на очите, да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден чувствувам все по-голямо отвращение към тютюна и в най-скоро време ще го оставя завинаги.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. „Внушение и самовнушение“), последвано от сух четков масаж на цялото тяло 5 минути и от фрикции на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.

Неделя - ако не се чувствува нужда от пушене - почивка от всичко с излет в планината, иначе лечението продължава.

Валени добавки:

1. При всяко желание да се изпуши една цигара пациентът трябва да потисне това желание, като изяде някакъв плод - кайсия, слива и пр. Да има предвид, че изпушването на една цигара обикновено премахва постигнатите резултати от предшествуващото лечение.

2. В тежки случаи на употреба на тютюн може да се прибегне, и то само от възрастните пушачи, към изпушване на 1-3 цигари на ден, приготвени от изсушени листа на вратига (танацетум вулгаре). Предизвиква отвращение от пушенето.

3. При отравяне от тютюн (никотин) - вж. „Отравяне с тютюн (никотин)“.

Морфинизъм (морфиномания)

Морфинът е силно лекарство (добива се от сънотворния мак). То за известно време премахва не само всякаква болка в тялото, но и упойва нервната система и създава особено лъжливо блаженство.

Причини. Поради това му особено действие някои лица прибягват често до неговата употреба, а това създава навик, от който мъчно може да се отвикне.

Признаци. Появяват се тежки разстройства във всички органи, които водят към изтощение на организма и смърт.

Лечение. То е общо и много трудно, даже по-трудно от лечението на алкохолизма, защото копнежът на морфиниста към морфина е по-силен, отколкото към алкохола. Затова и болният не спира пред нищо, за да се снабди с опиум или морфин.

Лечението е болнично - в специализирано болнично заведение.

При тежки случаи на отравяне с главоболие - с добавка: спане с „шапка“, ушита от тънко хасе и напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (при липса на такива с толкова лъжици млади и пресни корени на полски бъзак, счукан в дървен хаван на кашица), а при липса на квасец „шапката“ се пълни със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде - в една дълбока чиния се поливат с 50 г оцет, киснат 30 минути, хубаво се изстискват и за да не влажнят много, се поръсват с малко царевично брашно или трици, а отгоре се слага вълнена шапка.

В тежки случаи, ако болният не може да приложи даденото лечение, тогава да се лекува така:

Една вечер - парен компрес на гръбнака с торбичка, за да може да се използува 2-3 пъти поред с продължителност 10-20 минути, последван след препотяването от налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 1 чаена лъжичка настърган хрян, едновременно съчетан с компрес на корема (отпред), а на главата „шапка“ със същия квас, както по-горе.

Втора вечер - разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, последвана от налагане на гръбнака със същия квасец, както по-горе, съчетано с коремен компрес и на главата „шапка с квас, както по-горе. Държат се цяла нощ.

Кокаинизъм

Кокаинът е лекарство за местна упойка. Взето вътрешно в малко количество, създава приятно настроение, защото премахва временно умората и мрачните мисли.

Причини. Продължителната употреба на кокаина води към посто-янно увеличаване на дозата и към опасен навик и разни непоправими разстройства в организма.

Признаци. Безсъние, меланхолия, халюцинации (виждане на несъществуващи образи), епилептични припадъци, изтощаване на тялото, отслабване на сърцето и смърт.

Лечение. В специализирано болнично заведение.

Заключение за природосъобразния живот

Причините за заболяванията въпреки големите открития на науката, и по-специално на биологията и медицината, в последните 30-40 години се коренят в голяма степен и в отклонението от природата - извора на здраве.

За възстановяване на здравето ни е необходимо да спазваме правилата, които посочихме дотук. Запомнете, че е по-добре и е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува. За да запазим здравето и младостта си и да живеем дълго, трябва да променим навиците си, като изкореняваме лошите и придобиваме добри.

Научете се да бъдете весели, радостни и гледайте весело на живота.

Научете се да се смеете. Искреният от все сърце смях е по-добър от всякакво лекарство.

Научете се да си гледате работата сериозно и прилежно.

Научете се да разказвате приказки. Добре разказана приказка е слънчев лъч в стаята на болник.

Научете се на изкуството да говорите винаги окуражително и ободрително.

Научете се да отбягвате думи, забележки и шеги, които, макар под скрита форма, накърняват, огорчават другите и внасят разделение и отчуждение.

Научете се да пазите своите грижи за себе си.

Научете се правилно да използувате добрата храна, чистия въздух, животворното слънце, майката природа, добротата и труда, които са неразделни приятели и фактори на здравето, радостта и дълголетието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...