Jump to content

Менструация


Recommended Posts

Менструация

Менструация (месечно кръвотечение) се нарича маточното кръвотечение, което жената има всеки 28 дни (всеки лунарен месец). То се среща у всички млади, здрави жени, когато те не са бременни и не кърмят, освен в твърде редки случаи. Във връзка с менструацията и в зависимост от нея в тялото на жената през този период стават промени в нормалното кръвообращение и в обмяната на веществата; ето защо при менструация жената не може да се смята напълно здрава, но в зависимост от общото състояние на организма това неразположение обикновено е незначително.

Поява на менструацията. В умерения климат на България първата менструация се появява средно между 12-15-годишна възраст и спира между 45-5 0-годишна възраст. Тя настъпва много по-рано в топлия климат (на 9-12 години), отколкото в студения (на 16-20 години). Значение за появата й имат и условията на живот, храната, хигиената и условията на труд, а и индивидуалните особености на девойките. Първото течение обикновено не е изобилно; то продължава два, три, четири дни, после престава и се появява отново в неопределено време. Първата година менструацията идва ту редовно, ту се изгубва за няколко месеца или пък дохожда често и т. н. Щом подобни явления не се съпровождат с някакви болестни признаци, те не застрашават жената. Друго е, ако това състояние продължи по-дълго време. В този случай е необходимо да се направи подробен преглед от лекар, за да се открият причините и да се вземат мерки.

Появата на първата менструация е съпроводена с развитието на вторичните полови белези: закръгляне на формите, развитие на гърдите, психични промени и т. н. При здраво състояние на жената тя минава незабелязано, без резки смущения, като не се смята онази тежест, тъпа болка в долната част на корема. Ако момичето не е подготвено, може много да се изплаши. Уплахата може да бъде тъй силна, че започналата менструация да спре и да се прекрати понякога за доста дълго време. А като резултат на това спиране могат да възникнат тежки заболявания.

Ето защо всяка майка е длъжна да посвети момичето си в това и да го подготви, за да не бъде изненадано от тези естествени промени. В никакъв случай не бива да се предизвиква появата на кръв с изкуствени средства, ако менструацията е закъсняла. Количеството на изгубената при всяка менструация кръв не е еднакво у различните жени - обикновено месечно се губят по 50-100 г кръв. По-обилна е кръвта в по-младата възраст.

Нормалната менструация се появява обикновено през четири седмици, т. е. през 28 дни, и продължава от 3 до 5 или 6 дни. Възможно е това да става и на по-кратък интервал (21 дни) или на по-дълъг (31 дни). Нормално е също да има колебания в интервал от 2 до 3 дни. Менструалната кръв е тъмночервена, слизеста, лепкава и със своеобразен дъх.

У повечето жени менструацията е съпроводена с местни и общи разстройства - в едни жени по-леки, в други по-тежки: болки в кръста, тежест и болки в долната част на корема, нервна възбудимост, чувство на топлина по цялото тяло, главоболие, обща отпадналост и нежелание за работа, намален апетит, понякога диария. Гърдите малко наедряват и стават болезнени, под очите се появяват тъмни кръгове. В някои жени се появяват и пъпки по кожата на лицето, шията или раменете.

В появата и протичането на менструацията могат да настъпят различни промени. Често пъти особени причини за това няма, но тези промени могат да бъдат проява и на различни заболявания. Затова е необходимо навреме да се търси съвета и помощта на лекаря.

Хигиена на жената по време на менструация. Женските полови органи свързват коремната кухина с външната повърхност на тялото. Поради това са необходими специални хигиенни грижи, особено по време на менструация. Тогава жената трябва да избягва всякакви телесни и душевни напрежения и тревоги. Да избягва на всяка цена половите възбуди, особено сношенията, да избягва телесното пресилване, преяждането, преливането и пушенето. За препоръчване е растителната храна. Не бива да се допуска запек. По време на менструацията жената трябва да поддържа чисти половите си органи. Те трябва да се измиват два пъти дневно с топла вода и да се подсушават добре. Влагалищни промивки не бива да се правят. Топлите лечебни бани да се прекъснат.

По време на кръвотечението се носят специални превръзки, които се сменят често. Ако се употребяват парчета от лека материя, след всяка употреба те трябва да се изпират добре и да се изглаждат. Пътуването и физическите упражнения трябва да се избягват. Жената трябва да се пази и от простуда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...