Jump to content

Избързване на менструацията


Recommended Posts

Избързване на менструацията

Когато от първия ден на една менструация до първия ден на следващата менструация изминат по-малко от 21 дни, се смята, че има чести, изпреварващи менструации.

Причини. Изпреварването на менструацията се дължи обикновено на слабост на тялото и яйчниците, недостатъчно хранене, възпаление на лигавицата на матката, някои общи заболявания (туберкулоза, базедова болест), умствена преумора (у студентки и ученички).

Признаци. У такива жени менструацията обикновено се появява през двадесетина дни, дори на две недели, а в някои случаи и на 10 дни. Количеството на загубената кръв може да надмине и 250 грама.

Лечение. Различно според причините, които го предизвикват. Необходимо е обаче да се потърси лекар-гинеколог, който да направи подробен преглед и да определи лечението. Народната медицина препоръчва следното:

Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма (37°С) с 500 г чай от лайка, а след това само при запек обикновена клизма, последвана през вечер от парен компрес на половите органи за 20 минути и от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, засилен в областта на половите органи с торбичка, напълнена с топъл пресен селски хлебен квас (вж. том I, „Лапи“); държат се цяла нощ. През вечер се прави топла коремна баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от трина или пък същото, както по-горе.

Неделя. Почивка от всичко.

Вътрешно. Да се пие една от следните отварки:

а) отварка от анасон, лайкучка, авлиджан и канела - по 1 супена лъжица от всичко с прибавка на 1 чаена лъжичка карамфил (зърна) и 5 зърна чер пипер се вари в 1/2 л вода, докато остане наполовина; прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка; или:

б) отварка от цариче - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; пие се, както първата отварка.

Диета. Както при малокръвие.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за лечението на женските болести и упътванията за природосъобразен живот (том I) с по-чести излети и престой в планината (даже и зиме), придружени от ранно ставане и ранно лягане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...