Jump to content

Ненавременно спиране на менструацията


Recommended Posts

Ненавременно спиране на менструацията

Причини. Силна простуда, внезапна и голяма уплаха, преумора и др.

Признаци. Менструацията спира веднага по време на самото протичане или пък не настъпва, когато вече е времето, с което причинява доста големи нервни и други разстройства у болната.

Лечение. Общо за засилване на организма, и то по два начина:

Първи начин. Ако болната е изгубила менструацията си от настинка. Необходимо е жената да се стопли и изпоти, като за целта си направи или гореща баня на краката до коленете (42-45°С за 10 минути), във водата може да се сложи една шепа синап или морска сол, или цяла гореща баня (3 9-40°С за 10-20 минути), или пък да постави на стъпалата си синапова лапа, приготвена със сол и оцет (вж. том I, „Синапизми“). Този синап действува отлично при простуда на краката и не само ги стопля в най-скоро време, но възбужда и кръвообращението. При запек да се направи топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка.

Вътрешно. Препоръчва се да се пие:

а) чай от лайка - 1 супена лъжица лайка (цвят) се запарва с 1/2 л вряща вода, захлупва се и кисне 1/2 час; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша, подсладен с мед; или пък:

б) отварка от люляк, черница и вишня - 1 чаена лъжичка семе от люляк и по 2 супени лъжици корени от черница и вишня в 2 л вода се варят, докато остане наполовина, след това се прецежда; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка, и то 3-4 дни подред, докато менструацията се появи.

Диета. Както при отсъствие на менструация.

Втори начин. Ако болната е загубила менструацията си от ненадейна уплаха. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гърба с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици в 500 г се варят 10 минути), а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парни компреси на тила, половите органи и на опашната част за 20 минути и меняваща баня на краката. След това се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трита, засилен върху половите органи и опашката с торбички, напълнени с топъл (36°С) хлебен квасец (вж. том I). На малкия мозък (тила) се слага торбичка, напълнена с хладка лапа от синап, сол и оцет (вж. том I); държат се цяла нощ.

Вътрешно. Както при отсъствие на менструация. При силна нервност два часа след ядене да се взема и една от отварките, дадени в раздела за нервните болести.

Диета и самовнушение - вж. „Аменорея“.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за женските болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...