Jump to content

Отсъствие на менструация (аменорея)


Recommended Posts

Отсъствие на менструация (аменорея)

За отсъствие на менструация се говори, когато тя липсва в годините, в които жената нормално би трябвало да има менструация.

Причини. Недоразвити яйчници и матка, аномалии в развитието им, оперативно премахване, някои заболявания, като диабет, туберкулоза, анемия, възпаление на яйчниците или матката. Значение имат и силните душевни вълнения, лошите битови условия, тежкият труд, преумората, лошото хранене, смяната на климата.

Признаци. Липсата на менструация може да се съпровожда с главоболие, безсъние, отпадналост, сърцебиене, изпотяване и топли вълни.

Усложнения. Когато менструацията липсва по-продължително време (1-2 години и повече), болната може да получи невроза.

Първа помощ. При закъсняване на менструацията, ако болната е пълнокръвна и със здраво телосложение, полезно е:

1. Да й се направи топла клизма (39°С) с чай от лайка.

2. След клизмата да се направят (за привличане на кръвта към половите органи) горещи бани на краката до под коленете (45°С), като се сложи във водата една-две шепи синап (хардал), морска сол или оцет. Баните да се правят сутрин и вечер и да продължават по 20 минути.

3. Когато настъпи времето за менструация, полезно е да се направи продължителна топла коремна баня (37°С за 30 минути) или да се постави на корема компрес, натопен в топла отварка от трина или в топла вода.

4. При закъснение на менструацията препоръчва се още (но само на девиците) да се направи цяла топла баня (37°С за 15-20 минути) и след това да се легне в постеля.

5. При болки в стомаха добре е коремът да се наложи с топла лапа от лайкучка.

6. Полезно е също три дни преди менструацията болната да си прави топли клизми (39°С) с чай от лайкучка или с топла вода.

Вътрешно. Препоръчва се чай от лайкучка или от мащерка - по 1 супена лъжица от едната или другата билка се запарва с 1/2 л вряща вода; кисне захлупено 1/2 час, след което се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша. Или отварка от воден пипер (маясълче) 50 г, розмарин Юг, маточина (листа) Юг, черешови дръжки 10 г. Нарязват се в обща смес и от нея се взима 1 супена лъжица за 200 г вода; вари се 5 минути. Пие се, докато е хладка, два пъти дневно - сутрин и вечер (тази отварка се употребява, ако спирането на менструацията не е последица от забременяване). При идването на менструацията 3-4 дни да се пие чай от ленено семе.

Забележка. Ако след употребата на тези средства не се появи кръв, трябва внимателно да се следи състоянието на болната и да се пристъпи към общото лечение.

Диета. Лека безмесна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали).

Лечение. Когато няма някакви промени или заболявания, достатъчни са само хигиенни и диетични мерки; при налични смущения се лекува самата причина. Освен това народната медицина прилага следното.

А. В по-леки случаи

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка и на следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят по 12 г, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента (мента на капки).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, дръжки на вишни, орлови нокти (листа и цвят), синя тинтява (листа и цвят), слезен (корени) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 пълна лъжичка външни люспи от главите на кромид лук и 3 зърна чисто сурово кафе се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнеш-ко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Да се отбягват силните кафета и чаят. На обяд заедно с другата храна (със салата от червен кромид лук и магданоз - листа, домати и краставички с оцет или лимон и чист маслинен зехтин по вкус) може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба - речна или океанска. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина (дава хубав тен на лицето), зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. При това храната да е слабо солена и добре сдъвкана. На обяд и на вечеря да се взема и по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки не са достатъчни, да се пие отварка от магданоз (листа) - 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 100 г прясно краве масло и 1 изравнена супена лъжица течна мурова борова смола (колофон, чамсакъз).

Приготовление: Медът и маслото леко се затоплят и се бъркат заедно, след което се прибавя смолата и отново се бърка да стане хубава смес, без да завира.

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), глог (плод и цвят), жълт кантарион, жълта тинтява, лопен (корени), мента пиперита, пелин (листа и цвят), сал-вия (листа и цвят), риган и седефче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Три дни преди идването на менструацията вместо дадената отварка в точка II да се пие 1 чашка от 50 г отварка от сплита на кромид лук. От него се вземат 8 пълни супени лъжици, при това ситно нарязан, и с един корен от слезен в 2 л вода се варят 25 минути, след това се прибавят 10 г счукан карамфил и 5 г нишадър на прах (от аптеката); вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от гореща баня на краката до под коленете (45 °С за 10 минути), сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. Долната част на корема (от пъпа надолу) се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, сварен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено семе - в 600 г вода се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“, ушита от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак), а отгоре вълнена шапка; държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти - подробностите вж. в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в долната част на корема да се носи мушама от хаваджива (25 на 25 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с игла. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Важни добавки:

1. Лапите от квасец и ориз могат да се използуват 2 вечери подред, като квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация, а оризът само се затопля до 37°С.

2. Краката винаги да са топли и сухи и в студено време да се носят топли кюлоти.

3. Щом се урегулира менструацията, добре е лечението да продължи още 1 месец.

Б. В по-тежки случаи

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и пр. (вж. буква А, точка I).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г отварка от жълта ружа (корени и цвят), лопен - овча опашка (корени), слезен (корени) и външните люспи на кромид лук - по 1 супена лъжица от всички с прибавка на 5 зърна карамфил се вари в 1 л вода 30 минути и веднага се прецежда.

Диета. Същата като при буква А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от магданоз (листа) - 1 китка листа от магданоз се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда, или пък отварка от външните люспи на кромид лук - 1 шепа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г или:

а) отварка от босилек (листа и цвят), лайка (цвят), магданоз (листа), орлови нокти, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка: от тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда; или пък:

б) отварка от синя тинтява - 3 супени лъжици в 1 л чисто натурално червено вино на тих огън се варят 15 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г чай от лайка или с топла вода, последвана през вечер от баня на краката до под коленете (45°С за 10-15 минути), сухо изтриване и налагане на долната част на корема и половите органи с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 150 г ориз, сварен с 20 сини сливи без костилките и 1 супена лъжица ленено семе - в 450 г вода се вари да стане на тесто; отгоре се слага и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от същото хасе, както е казано в буква А. През вечер или се повтаря казаното по-горе, или пък се слагат парни компреси на ануса (задния проход), слабините, срамната кост с опашката и пъпа с продължителност 20 минути, последвани от същите налагания, както по-горе, и така се спи.

V. Сутрин. Както е казано в буква А.

Важни добавки:

1. Този план да се прилага десет дни, преди да се появи очакваната менструация.

2. При съмнение за бременност този план да не се прилага.

3. За пълнокръвните жени е полезно и кръвопускането, като за целта се сложат 3 до 10 пиявици на 2-3 пъти, и то през 3-10 дни, на вътрешната горна част на бедрата или на кръста, или пък на същите места се сложат кървави вендузи. След кръвопускането да не се правят никакви други приложения.

4. Да се обърне особено внимание и на движението. Разходките и къщната работа сами по себе си не са достатъчни, за да се отстранят кръвозастоите в корема. Най-подходяща е работата, при която тялото се навежда - градинският и полският труд. При липса на възможност да върши такава работа жената да си прави седмично по 2-3 общи масажа или всеки ден гимнастика (вж. том I, „Домашна гимнастика“), като предпочита упражненията, които засягат коремните мускули. Масажът е отлично средство за възстановяване на силите, особено при онези жени, които нямат желание и воля да вършат физически упражнения. Масажите могат да се правят преди обяд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...