Jump to content

Силно маточно кръвотечение (метрорагия)


Recommended Posts

Силно маточно кръвотечение (метрорагия)

Изобилното маточно кръвотечение, което няма нищо общо с менструацията, се нарича метрорагия. Наблюдава се във всяка възраст.

Причини. У по-млади жени се явява във връзка с нарушение на бременността, при извънматочна бременност, при възпаление на матката и тръбите, при тумори. Обилно кръвотечение може да настъпи и след аборт или раждане, ако са останали части от плода или от плацентата. В по-възрастните жени маточните кръвотечения най-често се дължат на смущения във връзка с критическата възраст или пък на туморни образувания. В някои случаи метрорагията се дължи на психически причини - истерия, силни душевни вълнения, като страх, тъга и пр., порок на сърцето, болести на бъбреците, далака и пр.

Най-честата причина за изобилно и продължително кръвотечение е помятането, когато в матката остане част от плацентата.

Признаци. Изобилно маточно кръвотечение (често подобно на кръвоизлияние), което е независимо от менструацията. Понякога продължава 30 дни и повече.

Временните силни кръвостечения се случват често пъти след аборт, раждане, след болест, придружена с трескаво състояние, и пр. Те може също да имат нервен характер и да се явят след силна уплаха.

Хроничните силни и продължителни кръвотечения (8-14 дни) почти винаги се дължат на заболяване на половите органи или пък са резултат на някаква болест, която оказва неблагоприятно влияние на кръвообращението и кръвообразуването. Тук се отнасят кръвните заболявания, заболяванията на сърцето, белите дробове, на бъбреците и др.

Лечение. Да се търси бърза лекарска помощ. Народното лечение е общо и според причините, които предизвикват заболяването (миома, тумор, рак и пр.). Ако причината е неизвестна, лечението е общо и по начина, изложен за изобилна менструация.

Освен това болната да легне по гръб в леглото, като задната част на леглото (при краката на болната) се повдигне с около 25 см. На болната да не се позволява в никакъв случай да става от леглото, даже за ходене по нужда; да й се направи клизма, за да се освободят червата.

Освен това, когато жената страда от силно маточно кръвотечение, на корема често да се слагат студени компреси (без вълнена обвивка), а във влагалището - чист памук, увит в стерилизирана марля. Не трябва да й се позволява да се сближава с мъж или ако това се позволява от лекар, сближаването да бъде твърде умерено; да не се оставя също да кърми деца.

Вътрешно. Против силното маточно кръвоизлияние болната наред с казаните за менорагия средства да пие и:

а) отварка от имел: вземат се 2-3 стръка (клонки) имел и се варят в 1/2 л вода, докато остане наполовина - пие се по една кафена чашка сутрин и вечер преди ядене; или:

б) силен чай от цариче: 15 г цариче се попарва с 1/2 л вряща вода и кисне 1 час - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка; или пък:

в) отварка от къпина (корени), дъбова кора, дебела мара, хмел, полски хвощ, овчарска торбичка и малина (листа); от общата смес, приготвена от по равни части от всяко, се вземат 2 супени лъжици и в 1/2 л вода на тих огън се вари, докато остане наполовина - пие се студена и често (всеки 15 минути) глътка по глътка, докато спре кръвотечението. Полезно е половин час след обяд болната да изпива дневно или по 1 лист желатин, разтворен в 1 чаша вряла вода, и към него да се прибави (за вкус и отнемане на миризмата) по 1 чаена лъжичка фруктов сироп, или пък смес от 1/2 кг суха бакла, опечена като кафе и разбъркана с мед да стане като каша - взема се 2 часа след ядене по 1 супена лъжица.

Вместо вода да пие само чай от цариче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...