Jump to content

Стеснение и затваряне на матката. Воднянка на матката


Recommended Posts

Стеснение и затваряне на матката.

Воднянка на матката

Стеснението на матката може да бъде вродено или придобито. Първото се наблюдава само в периода на половата зрелост (пубертета) особено у млади момичета, изостанали в своето полово развитие, и се проявява в затруднено и недостатъчно изтичане на менструалната кръв, която се набира във вътрешността на матката. И обратно, последващото получено стеснение, което се развива вследствие на хронично възпаление на матката, при неправилни положения (изкривяване, изместване и пр.) и язви в нея, се локализира повечето пъти в маточната шийка.

Затрудненото излизане на менструалната кръв при стеснението на матката предизвиква набирането й в самата матка, поради което настъпват менструални спазми.

Вроденото стеснение на матката често преминава под влиянието на бременността и раждането вследствие разширението на матката.

Отпосле полученото стеснение при наличност още на менструации се съпровожда от набиране на кръв във вътрешността на матката поради затрудненото й изтичане.

Пълно затваряне на матката се наблюдава много рядко. То представлява вродена аномалия в развитието или е последица на грубо зараснали рани (язви) в нея.

Воднянка на матката се нарича това състояние, което е последица на стеснение на матката, настъпило в напреднала възраст и след прекратяване на менструация най-често поради хроничен катар на матката или неправилното й положение (изкривяване, изместване), съпровождани обикновено от бяло течение. Тъй като секрециите при това течение поради стеснението не могат да излязат навън, те се набират в матката и разширяват стените й. Много често набирането на течност във вътрешността на матката се предизвиква и от затваряне на влагалището. При това матката може да се разшири до такъв обем, че болната да изглежда като бременна жена.

При голямото разнообразие на формите на болестите на женските полови органи не е лесно да се разпознае стеснението на матката. Но в тези случаи, когато у млади момичета в периода на пубертета по време на менструация се явяват пристъпи от маточни спазми, може почти с увереност да се установи стеснението. У жените и момичетата, които дотогава са имали редовна менструация, в случай на получено стеснение се наблюдават същите признаци. Към това се прибавят и следните общи явления, които се наблюдават и при предишните менструации: чувство на натиск, пълнота и тежест в корема, болки в кръста и слабините, запек и мъчно ходене по малка нужда, прилив на кръв в главата, сърцебиене и т. н. Матката се увеличава по обем и понякога достига до пъпа. При по-нататъшното развитие на болестта болните слабеят, а са възможни и тежки усложнения.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народното лечение за всичките три вида е общо за засилване на организма.

За стеснението на матката да се приложи същият начин на лечение, изложен за остро възпаление на лигавицата на матката. След преминаване на болките вечер преди лягане вместо топлата лапа от ленено семе със същия успех може да се приложи поставянето на половите органи на торбичка с топъл квасец, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките (вж. том I, „Лапи“); държи се цяла нощ.

От голяма полза е седмично да се прави по 2 пъти масаж на таза (от специалист), последван от кръстосан компрес.

Практикуват се и гимнастическите упражнения „приклякване“, „сгъване на тялото легнал“ и „ходене на четири крака“.

При затваряне на матката поради вродена аномалия се изисква хирургическо лечение, както и на по-късно полученото. Ако болестта не е напреднала, може да се лекува и по начина, изложен за изкривяване на матката напред.

При воднянка на матката е необходимо да се отстрани основното страдание, което я предизвиква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...