Jump to content

Оток на срамните устни


Recommended Posts

Оток на срамните устни

Причини. Бременност, болести, които причиняват общ оток на тялото (сърдечни, бъбречни и т. н.), удар, повреди при раждане, грубо полово сношение, понякога се среща при микробна зараза.

Признаци. Когато отокът е голям (при тежки сърдечни или бъбречни болести), срамните устни са толкова подути, че болната не може да прибере двата си крака заедно и мъчно ходи по малка нужда.

Лечение. Според самата причина.

Освен това лечението е общо за засилване на организма. За целта на болната се препоръчва почивка на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене жената да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка (листа и цвят), невен (листа и цвят) и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) на тих огън се варят в 500 г вода 5 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болната да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици от билката с прибавка на корите от половин лимон в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да се повтори казаното в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 500 г вода. След това при подуване на срамните устни се прави гореща баня (40°С за 15-20 минути) с отварка от корените на полския бъзак (20 супени лъжици на ситно нарязани корени в 6 л вода на тих огън се варят 30 минути; веднага се прецежда), последвана от сухо изтриване и налагане на срамните устни с торбичка от тънко хасе, напълнена с прясна топла несолена извара; отгоре се слагат сухо парче и фланелей бинт. Държи се цяла нощ.

IV. Сутрин. Половите органи отвън се измиват с хладна вода и доброкачествен сапун (най-добре бебешки) или пък се прави топла (36°С за 10 минути) седяща баня в леген с чай от лайка - цвят (10 супени лъжици се запарват с 2 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и се прецежда), последвана от сухо изтриване.

Важни добавки:

1. С една и съща отварка може да се направят 6-7 вечерни бани, като през деня отварката се държи на студено място, добре покрита, за да не се праши, а вечер се затопля до казаната температура.

2. Жената да пази половите си органи от всякакви натъртвания и наранявания.

3. Когато отокът спадне, устните да се поръсват с пудрата за възпаление на външната част на половите органи.

4. С подобряване на състоянието жената може да си прави дневно и по 1-2 хладки седящи бани (33°С за 10-20 минути) с вода.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за женските болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...