Jump to content

Хронично възпаление на лигавицата на матката


Recommended Posts

Хронично възпаление на лигавицата на матката

Хронично възпаление на матката може да възникне като усложнение на острото, а и като самостоятелно заболяване.

Признаци. Обикновено заболяването протича като продължение на остро възпаление или пък започва бавно и незабелязано. Болната жена се оплаква от тежест и присвиващи болки ниско в корема, които ту се появяват, ту изчезват. Понякога може да се повиши температурата, настъпват промени и в менструацията - тя става по-обилна и продължителна. Може да се отделя и гноен секрет с неприятен мирис. Съвкуплението за такава жена е болезнено и неприятно. С течение на времето положението се влошава. Тръпките идват по няколко пъти през деня през нощта, температурата е непостоянна - ту стига до 41°С, ту спада до 36°С, езикът изсъхва и се покрива с дебела кафява кора, сърцето отслабва, дишането става учестено и повърхностно. В някои случаи се появява и диария. Почти във всички случаи на хронично възпаление на матката има неправилност в месечните кръвотечения.

Усложнения. Възпалителният процес може да обхване яйцепроводите и коремната кухина и да причини перитонит.

Предпазване. Да се отстраняват всички причини, които предизвикват хронично възпаление на матката. Жената да спазва нужната хигиена на половите органи, особено при менструация, след раждане или аборт. Жените да следят за редовното изпразване на червата и на пикочния мехур. Да се пазят от настинка, да държат топли краката си, особено при менструация.

Лечение. Необходимо е да се потърси лекарска помощ. Народното лечение е както при острото възпаление. Лятно време от голяма полза са и слънчевите бани със зелени листа на корема за 30-60 минути, последвани от хладка фрикция на корема със слънчева вода. Добре е през есента да се приложи и гроздолечение (вж. том I).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...