Jump to content

Изкривяване на матката напред


Recommended Posts

Изкривяване на матката напред

Матката нормално е наклонена и прегъната леко напред. Ако този наклон стане по-голям и прегъването по-силно, матката се изкривява напред.

Причини. Това състояние най-често се дължи на недоразвита матка, на някои възпалителни процеси в половите органи, чести раждания, обща слабост, бързо затлъстяване и др.

Признаци. Болки преди настъпването на менструацията, които са присвиващи и преминават след появата на изобилна кръв.

Предсказание. Благоприятно.

Усложнения. Болезнени менструации, безплодие.

Предпазване. Необходимо е преди всичко общо да се закрепи организмът, да се предпазват органите от извънредно напрягане, възпаление и пр.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене добре е жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 10 супени лъжици листа в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 1/2 кг чист пчелен мед и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена при болезнена менструация в точка III.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. На кръста се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 20 минути, а след това се прави гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от акация (цвят), бял равнец, живовляк (листа), лайка (цвят), пипериче, смрадлика (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вода; на тих огън се вари още 10 минута и като изстине до 39°С, се прецежда. Кръстът се налага с торбичка, напълнена:

а) с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша); или:

б) с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, на ситно нарязани без костилките, и 2-3 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или:

в) с топла лапа, забъркана от 100 г пресни корени от обикновена коприва, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, 5-7 супени лъжици пресен селски хлебен квас, 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 1 супена лъжица пудра захар и малко брашно, за да стане на гъста каша. Поставя се и влагалищно тампонче, приготвено от печен арпаджик, намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от серива вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас - за него се взема 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукват се ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас. Сместа се поставя на огъня и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и се махне пяната. Тампончето може да се приготви и от 1 супена лъжица листа от пресен магданоз, на ситно нарязани, леко попарени (за да омекнат) и полети с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, а след това изстискани; тампончетата се увиват в марличка във вид на топче, краят на което се завързва с вълнен конец. Едновременно на корема се поставя във вид на компрес торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (при липса на зеле - от бялата част на праз лук), на ситно нарязано, 2-3 китки листа от магданоз, също нарязани на ситно, 2-3 супени лъжици царевично брашно и 100 г прясно мляко - на тих огън се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а в областта на щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка с чист квас; държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Добавка. През студените месеци лапите за кръста може да се заменят с т. нар. зимни мушами (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Държат се най-много 14 дни, а ако кожата не ги понася, възпалява се и се разранява, веднага да се свалят. След това пъпките по кожата да се изтрият с камфоров спирт и 2-3 вечери да се налагат с торбички, напълнени с прясна топла несолена извара. След като кожата напълно се успокои и изчисти от пъпките, може да се сложат нови зимни мушами, едновременно съчетани с изброените по-горе приложения.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“) или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах, отгоре се поставят пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и други подобни), докато е приятна, или пък цяла слънчева баня на тялото със зелени листа, също докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна (морска) баня за 5-10 минути.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. През време на лечението жената да се въздържа от полови сношения или те да бъдат много внимателни, като се пази от забременяване.

2. При студено време да се носят топли гащи и чорапи.

3. Ако жената се чувствува добре, може всяка неделя да прави екскурзия в планината и по други хубави места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...