Jump to content

Изкривяване на матката назад


Recommended Posts

Изкривяване на матката назад

При това състояние матката е разположена и прегъната назад в различна степен.

Причини. Недоразвити полови органи, продължително лежане по гръб след раждане при препълнен пикочен мехур, възпалителни процеси.

Признаци. Болки в кръста, нередовна менструация, често болезнена и обилна, бяло течение, чести аборти, понякога безплодие.

Предпазване. Да се избягват възпалителните заболявания в областта на половите органи, след раждане редовно да се изпразва пикочният мехур.

Лечение. Необходимо е да се търси помощта на лекар-гинеколог Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 10 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 250 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез - по 50 г от всяка: от тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда; или по 1 чашка от 75-100 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), изтравниче, сапунче (корени), хмел (шишарки) и цариче - по 50 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 грама. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! При анемия преди обяд и вечеря като аперитив жената трябва да изяжда по 1 чинийка салата от зелените кълнове на ечемика (посажда се в саксия и се чака да стигне на височина 4 см) - яде се забъркана с 2 супени лъжици сурово жито (киснало в малко вода 48 часа), прясно зеле, на ситно нарязано, и настъргано захарно цвекло по равни части и с малко винен оцет и олио по вкус. Тази салата съдържа много витамини. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед 500 г, семе от анасон и обикновена коприва по 50 г и семе от копър 100 г, всички предварително счукани в дървен хаван като брашно. Подир това (ако жената не е склонна към затлъстяване) да изпива и по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки - агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от магданоз (корени и листа), маточина и слез - по 1 супена лъжица, и анасон (от аптеката) 1 пълна чаена лъжичка - запарват се с 600 г вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда), а по-нататък винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер на долната част на корема (от пъпа надолу) се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 20 минути, а след него се прави топла (38°С) влагалищна промивка с отварка от акация (листа), бял равнец, живовляк (листа), лайка (цвят), пипериче, смрадлика (листа) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряла вода; след това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине до 39°С, се прецежда. Долната част на корема се налага с торбичка, напълнена:

а) с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван); или:

б) с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и на ситно нарязани (без костилките), и 2-3 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или:

в) с топла лапа, забъркана от 100 г пресни корени от обикновена коприва, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, 5-7 супени лъжици пресен селски хлебен квас, 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 1 супена лъжица пудра захар и малко брашно, за да стане на гъста каша. Във влагалището се поставя тампонче, приготвено от печен арпаджик, намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от серива вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас - за него се взема 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукват се на ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас. Поставят се на огъня и се бъркат непрекъснато, докато се сгъсти и се махне пяната. Тампончето може да се приготви и от 1 супена лъжица листа от пресен магданоз, на ситно нарязани, леко попарени (за да омекнат) и полети с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, след това изстискали. Тампончетата се увиват в марличка във вид на топче, краят на което се завързва с вълнен конец. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).

Втората вечер се поставя голяма вендуза (може да се използува специално за целта гърненце), и то над пъпа, и се държи 15 минути, последвана от гореща влагалищна промивка и поставяне на тампонче, както първата вечер. Същата част от корема се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-18 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени, стебла и листа от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каши-ца). Едновременно на главата се слага цяла „шапка“, а на гушата торбичка, напълнена с квасец, както първата вечер. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Добавки:

1. При слаб кръст и болки в него всяка вечер да се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и след това от плещите надолу да се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица). Държат се цяла нощ.

2. При срастване на матката, придружено от болки в кръста, всяка вечер и на кръста да се слагат същите лапи, с които се налага коремът отпред.

3. През студените месеци лапите за корема и кръста може да се заменят с т. нар. зимни мушами (вж. „Изкривяване на матката напред“), като отгоре върху мушамата се залепва и едно тънко парче бархет, за да не се залепва смолата на мушамата по дрехите. При срастване на матката със съседни органи по същия начин се залепва на кръста и встрани до хълбоците подходящо парче от същата мушама с прикрепено отгоре му парче бархет. Едновременно се прави промивка и се поставят влагалищно тампонче и торбичка на корема от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица; държат се цяла нощ.

Ако жената не може да понася сърбежа, който предизвикват тези мушами, да опита следното: през нощта да ги държи, а през деня да ги сваля, като една и съща мушама може да се използува десет вечери подред. Ако кожата изобщо не понася тази мушама, тогава да се лекува само по начина, даден по-горе.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение (вж. том I, ,Дсихолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“) или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах, отгоре се покрива с пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането да се постави на окосмената част на половите органи торбичка с 6 цели диви кестена, зашити с юргански шев в два реда по 3. Сменят се всеки 30 дни с нови. Накрая се правят 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се препоръчва слънчева баня на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и други подобни), докато е приятна, или пък цяла слънчева баня на тялото със зелени листа, също докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от обтривно-седяща баня (26°С за 20-30 минути).

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. През време на лечението се препоръчва въздържане от полови сношения или те да са много внимателни, като жената се пази от забременяване.

2. При студено време да се носят топли гащи и чорапи.

3. Ако жената се чувствува добре, може всяка неделя да прави екскурзия в планината или по други хубави места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...