Jump to content

Спадане и изпадане на матката


Recommended Posts

Спадане и изпадане на матката

Спадането на матката означава изместването й надолу към влагалището, без да премине навън от него.

Изпадането на матката означава излизането й навън от входа на влагалището.

Причини. Отслабване на връзките на матката при трудно или често раждане, при оперативна намеса или дори при вродена слабост на поддържащите матката връзки. Бързото и значително отслабване също е честа причина. Матката може да спадне при вдигане на тежки предмети и при продължителна физическа работа. Значение, разбира се, има и възрастта. Спадането на матката се улеснява от повишеното налягане в коремната кухина при препълнени пикочен мехур и черва (при запек), при наличие на тумор, при носене на стегнати дрехи, корсети или пояси, които натискат червата върху матката, и др.

Признаци. Обикновено спадането и изпадането на матката стават постепенно и са свързани.

Спадането причинява теглещи болки и натиск, а често и болки в кръста. Жените се оплакват от често уриниране, а в по-тежки случаи и от изпускане на урината при кихане, кашлица, смях и др.

При изпадане на матката уринирането се затруднява, движението също. Поради дразненето и триенето се образуват болезнени разранявания, оток и възпаление. Често има запек, бяло течение, по-обилна менструация, главоболие, разстройство на стомаха. Спадналата матка при бременност сама се повдига и остава в такова (нормално) положение, докато не свърши бременността. След раждането тя отново спада и понякога в по-силна степен, отколкото по-рано.

Лечение. Лекото спадане не се нуждае от специално лечение, но е необходимо да се спазва известен режим и преди всичко да се избягва вдигането на тежки предмети. Напредналите случаи се лекуват оперативно.

Народното лечение на по-леките случаи е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк - 5 супени лъжици (листа), на ситно нарязани, в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути, след това се добавя 1/2 кг чист пчелен мед и заедно се варят 10 минути; като изстине, се прецежда през цедка и се прибавя 1 супена лъжица сурово семе от керевиз, счукано в дървен хаван на ситно, след което всичко се разбърква добре да стане хубава смес.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене слаботелесните и малокръвните да вземат като десерт 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване: прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица жълъдово кафе и 1 супена лъжица кафе от фий. След това, ако не са склонни към затлъстяване, да вземат и по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болната да пие отварка от борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, малинови листа и орехови листа - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят — 20 г

розова вода — 15 г

камфор на прах — 1 г

олио мента — 15 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от млада дъбова кора с гръцка коприва (корени) и цариче.

Приготовление. От дъбовата кора и гръцката коприва се вземат по 2 супени лъжици и в 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавя 1 супена лъжица цариче, вари се още 10 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода: кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а по-нататък винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер непосредствено под пъпа (на горния край на матката) се поставя голяма вендуза с дебела водна чаша или малко гърненце. Държи се 15 минути и след нея на корема и кръста (където се проектира задната част на матката) се поставят 2 торбички от тензух, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 10 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките, поръсени за всяко място с 1-2 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лавандула и дъбова кора - 6 супени лъжици на ситно нарязана дъбова кора в 2 л вода врят 50 минути, добавят се 3 супени лъжици лавандула; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Втората вечер се поставя парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) и кръста с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), последван от топла промивка (36°С) с отварка от дъбова кора - 6 супени лъжици в 2 л вода се варят на тих огън 1/2 час и се прецежда. Долната част на корема и кръстът се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). И в двата случая се поставя на малкия мозък (тила) торбичка със същия квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак). При главоболие всяка вечер на главата се поставя „шапка“ от същия квасец даден за малкия мозък, засилен в троен размер; държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Забележки:

1. Ако жената страда от хроничен запек, преди заспиване да изяжда следната смес: по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, шипково брашно и пресен селски хлебен квасец.

2. Ако болната страда от дневно попикаване, всяка вечер да прави разтривки на гръбначния си стълб от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и след това на него да поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 2-3 супени лъжици листа от магданоз, на ситно нарязани, попарени и добре изстискани. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода. След това се повдига матката с външен масаж по следния начин: жената, лежейки в леглото си, маха възглавницата и сгъва коленете си така, че свободно да опре целите стъпала на дюшека, подир това повдига таза си във въздуха, така че изопнатото й тяло откъм краката да се опре на стъпалата, а откъм главата само на раменете, и в това положение с двете си полусвити длани да повдига матката си към пъпа. Подир това, оставайки в същото положение, започва да опасва корема си или със специален за целта колан, или пък с изплетен пояс от памучна прежда - чорапена плетка, широк 25 см и дълъг 150 см, с връзки накрая, дълги 40 см всяка, за да може при опасването коланът да се завързва долу на корема. Преди опасването на колана под него върху окосмената част на половия орган се поставя малка кръгла възглавничка, на големина колкото юмрук, за да поддържа матката на нужната височина. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа добре е да се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 30-60 минути, последвана от обливане на цялото тяло с топла слънчева вода или пък от къпане в реката или морето с продължителност 5-10 минути.

Важни добавки:

1. Половите сношения през време на лечението да се избягват или пък да са много внимателни.

2. След оздравяването добре е през деня жената да носи в продължение на 2-3 месеца на кръста си мушама от хаваджива. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, като се тропосва върху й тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се пришива върху колан от американ, за да не цапа дрехите.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за женските болести и казаното за менструация, бяло течение, неврастения и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...