Jump to content

Язва на маточната шийка


Recommended Posts

Язва на маточната шийка

Причини. Остро или хронично възпаление на маточната шийка с обилно и продължително течение.

Признаци. Обилно бяло течение, понякога кръвотечение.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме и правилно.

Лечение. Провежда се от лекар-гинеколог. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене, ако язвичката кърви, жената да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г леща, опечена като кафе до розов цвят и смляна, се разбърква с 250 г чист маслинен зехтин и по 125 г чист пчелен мед и тахан, с който се прави тахан халва.

Двадесет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от дебела мара (листа), дъбови кори, бял равнец (листа и цвят), къпинови корени, малинови листа, овчарска торбичка (листа и цвят), полски хвощ, смрадлика (листа) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Ако язвичката не кърви, да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене жената да взема и по 1 супена лъжица бъзов мармалад или пчелен мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и заедно със сместа да изпива 1 малка кафена чашка суров сок от прясно зеле.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от балканска чубрица и джоджен (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене, ако язвичката кърви, да изпива пак 1 чашка отварка от дебела мара и пр. (вж. по-горе).

Ако язвичката не кърви, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония и пр. (вж. по-горе).

Ако жената има бяло течение, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бабин зъб, малинови листа и смрадлика (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на 1 пълна чаена лъжичка семе от пъпеш (счукано на ситно заедно с люспите) и 10 шипки, разрязани на две, в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от топла (36°С) влагалищна промивка с отварка от смрадлика (листа) - 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, вари се 50 минути и като изстине до 37°С, се прецежда; или със следната смесена отварка: в 1 л вода се слагат по 4 листа от широколистен живовляк и смрадлика, 1 лист от орех и по 1 изравнена супена лъжица лайка (цвят) и жълт и червен кантарион и се варят 10 минути; след това се прецежда и се засилва с 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат и 1 щипка морска сол. Едновременно се поставя и влагалищно тампонче от печен арпаджик, обелен, намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), обвит в марличка и превързан с вълнен конец. На долната част на корема (от пъпа надолу) се слага торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, 1 супена лъжица ленено семе и 15 сини сливи, смачкани без костилките - в 600 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа; отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Закрепва се с бинт. Главата се налага с „шапка“ от суров зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или с торбичка от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г прясно мляко; в него киснат 20 минути и след това се изстискват добре. При силно главоболие „шапката“ трябва да е напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, а отгоре - „шапка“ от чорап; държат се цяла нощ.

IV. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти - подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Забележка. Добре е жената да си направи и сутрин след тоалета промивка, както е казано за вечерта.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важна добавка. През време на лечението най-добре е половите сношения да се избягват или в краен случай да бъдат разредени и крайно внимателни, за да не пречат на лечението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...